Povzetek leta 2020

stolp vinarium

Z vami želim deliti povzetek tega čudnega leta, v katerem so se naši popotniški in izletniški plani, v mesecu marcu, povsem sesuli. A ni bilo vse tako slabo. S tem, ko so bile meje po Evropi večino leta zaprte, smo lahko veliko časa raziskovali Slovenijo in posledično obiskali številne lokacije in znamenitosti, ki jih drugače verjetno ne bi.

Januar

V mesecu januarju sem veliko razmišljal o tem, da bi preizkusili tudi potovanje s počitniško prikolico. Veliko sem prebiral o takšnem načinu potovanja, iskal in analiziral ponudnike in posamezne počitniške prikolice in se na koncu odločil, da to leto najamemo počitniško prikolico. Zaradi epidemije koronavirusa se ti plani niso uresničili.

Napisal sem blog “Kje najeti počitniško prikolico?“, kjer najdete naštete ponudnike, kar nekaj časa sem posvetil tudi dokaj zapleteni zakonodaji (več o tem tukaj), saj z vsakim avtomobilom ni možno peljati poljubno težke prikolice.

Februar

Februarja sem obiskal sejem Alpe Adria. Le kdo si je takrat mislil, da bo to eden zadnjih sejmov v tem letu? Na sejmu sem si pogledal številne avtodome in počitniške prikolice in se z zanimanjen s ponudniki pogovoril o določenih modelih.

Zadnji vikend v februarju smo preživeli tudi na Rogli, kjer sem učil smučati Hano in Nežo. Rogla nam je zadnja leta res prirasla k srcu, sploh za družine z majhnimi otroki je zelo primerna. Zraven smučanja imamo na voljo še kup ostalih aktivnosti, s katerimi si lahko popestrimo zimski dan. Mi se vedno radi vračamo na Roglo in zagotovo jo bomo obiskali tudi v prihodnje.

Tukaj si poglejte kaj vse lahko počnete na Rogli.

Spodaj je na voljo tudi kratek vlog iz smučarskega vikenda.

Marec

V začetku marca sva se s Katjo odpravila na izlet z vlakom v Trebnje, kjer sva v Avtohiši Slak kupila naš nov (rabljen) družinski avtomobil.

Zakaj sva se odločila za VW Touran in kateri model sva izbrala, si lahko pogledate v tem obširnem blogu. Danes lahko rečem, da je bila izbira avtomobila več kot pravilna, menim da je Touran za naš družinski slog idealni avtomobil v tem cenovnem rangu.

Prav tako si lahko preberete kako smo s Touranom rešili izziv treh otroških sedežev na zadnji klopi.

V sredini marca smo se prvič soočili z lockdownom zaradi epidemije koronavirusa, moje misli sem takrat strnil tukaj.

April

April smo tako preživeli doma. Nisem se veliko pritoževal, saj smo z družino preživeli več časa skupaj, kot bi ga sicer.

Takrat sem pisal tudi o razlogih za uvajanje jutranje rutine, ki je še vedno del mojega jutranjega rituala – sicer sem si jo z nekaj iteracijami malo priredil.

Kmalu je postalo jasno, da se naši plani glede obiska Italije ne bodo uresničili. Zato sva s Katjo pričela delati nove dopustniške plane za poletje – raziskovanje Slovenije.

Maj

V prvi polovici maja je bila zgodba podobna kot aprila, nato pa so se v drugi polovici maja pričeli ukrepi sproščati.

Tukaj sem pisal o konkretnih nasvetih kako, na kakšen način in kam potovati v času koronavirusa Covid-19.

Na svojem blogu sem v maju pričel tudi s snemanjem video pogovorov Zgodbe na OFF. Skozi intervjuje želim predstaviti tiste posameznike, ki živijo za avanture, so popotniki po duši in raziskovalci po srcu. 

Zadnji teden v maju pa smo se že lahko odpravili na podaljšan vikend izlet z avtodomom po Prekmurju. Obiskali smo Premurje in uživali v vseh radostih, ki jih ta košček Slovenije ponuja. Zaradi številnih omejitev si še vedno nismo mogli pogledati vseh atrakcij, a vendar je bil ta avtodomarski izlet pravi balzam po lockdownu.

Spodaj si lahko pogledate vlog 15 razlogov zakaj morate obiskati Prekmurje.

Ob tej priložnosti, ko sem imel avtodomom na Ptuju, sem za vse avtodomarske začetnike pripravil nekaj video nasvetov, ki sem jih vključil v vodič za avtodomarje.

Junij

V juniju se mi je ponudila priložnost, da sem lahko za podaljšan vikend preizkusil avtodom Benimar, ki ga zastopajo pri Avtodomar.si. Ker je Katja tisti petek v službi imela za njo poseben dan (mini maturanti), sem se odločil, da Posočje raziščem kar sam, v družbi dveh hčerk in dveh nečakinj. Torej jaz in štiri punce stare od 7 do 11 let. Marsikdo me je kar debelo pogledal, ko sem mu povedal, da grem na pot sam s štirimi puncami. 🙂

Imeli smo se super, tukaj (Posočje – z avtodomom po Sloveniji) si lahko pogledate kaj vse smo doživeli v Posočju.

Spodaj si še poglejte še vlog iz Posočja.

Ob tej priložnosti sem seveda tudi potestiral avtodom Benimar Mileo 263 in bil nad njim zelo navdušen.

Julij

V mesecu juliju smo se z avtomobilom za vikend odpravili na obisk Dolenjske. Prespali smo v leseni zidanici, kar je bilo res posebno doživetje.

Tako smo petek in soboto izkoristili za raziskovanje okolice. Ta del Slovenije nama je s Katjo bil malo poznan, zato sva na seznam dodala precej klasične turistične lokacije. Pogledali smo si: grad Otočec, Kostanjevico na Krki in dodobra spoznali Novo mesto.

Spodaj si lahko pogledate tudi vlog iz Dolenjske.

V juliju sem si omislil tudi nov brezrcalni fotoaparat Nikon Z50. Zakaj sem se odločil, da bom za fotografiranje raje uporabljal profesionalni fotoaparat in ne več mobilnega telefona, si poglejte v blog postu Zakaj sem se odločil za uporabo brezzrcalnega fotoaparata Nikon Z 50?

Avgust

Avgusta sva s Katjo imela glavnino dopusta v tem letu.

Najprej smo za vikend ponovno raziskovali Prekmurje – tokrat z avtomobilom. Takrat tudi ni bilo več omejitev, tako da smo se lahko povzpeli na stolp Vinarium, si pogledali razstavo Expano, se kopali v v Soboškem jezeru, obiskali Vulkanijo. Res veliko aktivnosti za en vikend, a smo zato res veliko doživeli.

Nato smo se odpravili z avtodomom po Gorenjski. Na voljo smo imeli en teden časa, tako da smo si za glavni cilj počitnic zadali, da jih aktivno preživimo v okolici Kranjske Gore. Želeli smo tudi čimveč kolesariti in tukaj naokrog je zato veliko priložnosti. Vreme nam je šlo zelo na roko, saj je bilo vseskozi lepo – delno sončno z ravno pravšnjimi temperaturami. Imeli smo se super!

Nekaj poudarkov:

Nato pa smo se zadnji teden v avgustu odpravili še na morje v Pirovac. Ujeli smo ravno zadnji trenutek, namreč, dan za tem, ko smo se vrnili v Sloveniji, so se zaradi 2. vala epidemije zaprle meje s sosednjimi državami.

September

V septembru se je vse vrtelo okrog kolesarske dirke Tour de France in slovenske prevlade na tej največji dirki na svetu. Zelo čustveno sem dojemal vse zgodovinske trenutke dvojne slovenske zmage in ob zaključku sem takole strnil misli v blogu Tour de France – strast, ki bo težko minila!

tour de france rumena barva

Ob koncu septembra sva se s Katjo odzvala povabilu Guide2Visit in se odpravila na enodnevni izlet. Obiskala sva Jeruzalem, Dvorec Rakičan, Grad Murska Sobota, Lendavski grad, kapelico Sv. Trojice.

Oktober

Oktober je minil mirno in v krogu svoje družine. Proti koronski ukrepi so se vseskozi stopnjevali, tako da priložnosti za izlete skorajdi ni več bilo.

November

Lockdown, drugič letos. Tokrat celo s policijsko uro.

Hvala bogu za Vuelto, da smo lahko spremljali Primožev pohod k drugi zaporedni zmagi na tej tritedenski dirki. Na zadnji dan dirke smo praznovali tudi Hanin rojstni dan.

Del prostega časa sem namenil tudi iskanju novega cestnega kolesa. Jupi! 🙂

December

Ves vesel sem se odzval povabilu RIC Bela krajina in v času lockdowna obiskal Belo krajino, natančneje Črnomelj. Po dolgem času sem imel priložnost zapustiti svojo občino.

V RIC-u so v okviru čezmejnega inovativnega projekta kulTura s številnimi partnerji namreč pripravili 15 točk kulturne dediščine, ki smo si jih na 3-urnem sprehodu skozi mesto tudi pogledali.

Seveda smo se sprehodili tudi po praznično okrašenem domačem Ptuju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Bauman – Na OFF (@gremonaoff)

V decembru sem po dolgotrajnem raziskovanju tudi sprejel odločitev glede nakupa novega kolesa. Tako je bil nekaj mesečni projekt izbire cestnega kolesa, s katerim nameravam prekolesariti veliko lepih kotičkov v Sloveniji in tudi po Evropi, zaključen.

Na koncu sem kot pri vsaki stvari, sprejel nekaj kompromisov in se odločil za Giant TCR Advanced 2. Verjamem, da bo kolo služilo svojemu namenu. In o mojih dogodivščinih s kolesom boste lahko tudi prebirali na blogu v letu 2021. 🙂

giant tcr advanced 2

Ob koncu naj vam v letu 2021 zaželim veliko pozitivne energije, veliko motivacije in vztrajnosti. Vse dobro!

Dodaj odgovor