Naravni rezervat Zelenci

naravni rezervat zelenci

Naravni rezervat oz. jezero Zelenci se nahaja takoj za vasico Podkoren, v neposredni bližine Kranjske Gore – točna lokacija. Geografsko se jezero Zelenci nahaja na severnem delu Triglavskega narodnega parka in se dotika poraščenega gozda gore Vitranc.

Zelenci so v bistvu talni izvir reke Save Dolinke, ki se pri Lancovem združi s Savo Bohinjko in nato pod imenom Sava teče naprej. Tukaj namreč voda privre na dan iz globine dveh metrov. Talna voda v obliki »vulkančkov« jezera vse skozi vre na površje in ima konstantno temperaturo 5 – 6 °C – tudi pozimi. Zato voda tukaj tudi ob izredno nizkih zimskih temperaturah ne zmrzne.

Glede na vodne in podnebne razmere so Zelenci življenjski prostor za raznovrstno rastlinstvo in živalstvo. Na tem območju lahko najdemo mnoge rastlinske vrste kot so kljunasti šaš, šotni mah, navadna rožmarinka, dlakava mahovnica, navadni mrzličnik itd. Na istem območju živijo tudi številne živalske vrste kot so potočne postrvi, šarenke, hrbtoplovke, male ose, zelene žabe, krastače, zelene rege, belouške, navadni gadi itd.

Naravni rezervat Zelenci lahko obiščemo v vseh letnih časih. Vsekakor jih lahko obiščete tudi z majhnimi otroki, saj je potka do jezera kratka, tako da je izlet primeren za vso družino. Priporočam, da obisk Zelencev združite tudi z ostalimi aktivnostmi v okolici Kranjske Gore.

Zelenci so dobili ime po izjemno zeleni barvi vode – gre za prav posebno prelivanje zelenih barv. Močvirje z barjem je dolgo okoli 1200 metrov in široko okrog 150 metrov.

Občina Jesenice je z odlokom jezero Zelenci leta 1992 razglasila za naravni rezervat.

Več idej za izlete po Gorenjski, si poglejte na blogu Z avtodomom po Gorenjski.

Če se potepate po Gorenjski, vam vsekakor priporočam, da si kakšno uro ali dve vzamete čas za obisk tega edinstvenega naravnega čudesa v Sloveniji. Kranjska Gora je lahko odlično izhodišče za lahkoten sprehod do Zelencev, lahko pa se do njih zapeljete tudi s kolesom. Peš pot in kolesarska steza do Zelencev je polna izjemnih razgledov na visoke gore Julijskih Alp.

Dodaj odgovor