Dolina Tamar

dolina tamar

Dolina Tamar je najbolj obiskana in najlažje dostopna dolina v Triglavskem narodnem parku. Zaradi tega je precej obiskana in predstavlja idealno izletniško točko za družinske izlete.

Koča v Dolini Tamar predstavlja tudi izhodiščno točko za vzpone na številne gore: Ponco, Jalovec in Mojstrovko. Od tukaj se lahko povzpnete tudi na Mangart (zahtevna pot), skozi Mali kot na Jalovec ter Srednjo in Visoko Ponco.

Dolina Tamar pa predstavlja tudi kraj molitve. Znani rateški župnik Jožef Lavtižar si je ta kraj izbral 1936, ko so tukaj postavili in blagoslovili kapelo Marije Pomagaj. Verni Ratečani in drugi prebivalci Zgornjesavske doline so tako ob številnih dogodkih romali k Mariji in jo prosili za pomoč. O tem pričajo tudi mnoge zahvalne slike, ki so obešene v kapeli in ob katerih je zapisano, za kaj se darovalec ali darovalka zahvaljuje.

Kapela v dolini Tamar je postavljena na varnem kraju. Zima in z njo povezani plazovi so v Tamarju pogost pojav, zato je bilo še kako važno, na katero mesto so postavili kapelo. Od kapele Marije Pomagaj se tako odpira pogled nazaj po dolini Planice in k Nadiži – prvemu izviru Save Dolinke.

Najboljša opcija za ogled doline Tamar je, da se do nje odpravite peš ali z gorskim kolesom. Parkirate lahko v Planici, kjer je na voljo veliko parkirišč.

Do doline Tamar vodita dva poti.  Leva pot je namenjena pohodnikom, desna pa kolesarjem, po zimi tudi tekačem na smučeh. Poti se po zahtevnosti ne razlikujeta zelo, obe poti se vseskozi rahlo vzpenjata. Bolj kot ne po poteka v gozdu, vendar so tudi sončni predeli.

Več idej za izlete po Gorenjski, si poglejte na blogu Z avtodomom po Gorenjski.

Pot do doline je dokaj lahkotna, mi smo na pohod odpravili s puncami starimi 9, 7 in 2 leti. Najmlajšo Lizo sem nekaj časa nosil, nekaj časa pa je hodila sama, zato smo do koče v dolini Tamar hodili dlje časa. Ob normalni hoji se do koče prispe v eni uri, mi pa smo potrebovali uro in pol.

Vsekakor se splača narediti daljši postanek v Domu Tamar. Od tukaj lahko opazujete izjemno lepe visoke gore okrog doline. Otroci se lahko tukaj tudi igrajo, saj so ob Domu tudi lepa lesena igrala. V bližini je tudi vodnjak s pitno vodo. Vsekakor se splača v Domu Tamar tudi kaj pojesti, saj imajo pestro ponudbo – najbolj znani pa so seveda po jedeh na žlico.

1 thought on “Dolina Tamar

Dodaj odgovor