vodič za avtodomarje

Vodič za avtodomarje

Kazalo

Pred vami se nahaja vodič za avtodomarje, ki je namenjen tako izkušenim avtodomarjem kot tudi tistim, ki se z avtodomarstvom srečujejo prvič. Če v vodiču karkoli pogrešate oz. se s čim ne strinjate, mi prosim pišite na marko@naoff.si in vodič za avtodomarje bom dopolnil.

vodič za avtodomarje

Biti avtodomar je način življenja

Potovanja z avtodomom so v zadnjih letih postala zelo priljubljen način preživljanja počitnic. Številni ljudje se vse pogostejo odločamo, da vsaj del svojih počitnic preživimo dinamično, športno razgibano in na svežem zraku.

Razlogov zato je več, a glavni je zagotovo ta, da veliko izmed nas čuti klic narave, ki nam predstavlja beg pred modernim svetom, v katerem veliko ur na dan sedimo v pisarnah, smo pod konstantnim stresom in se ne gibamo dovolj.

Večina ljudi dela iz leta v leto vse več

Živimo v družbi, ki od nas pričakuje, da damo vse od sebe, da iz svojega telesa iztisnemo kar se da največ, da se povzpnemo do roba svojih zmogljivosti. V takšni družbi hitro postanemo odvisni od dela, odvisni od dokazovanja, da je potrebno za uspeh v življenju trdo garati, ne glede na posledice – četudi velikokrat na račun zdravja.

V takšnem okolju se težko sprostimo, tudi ko smo na počitnicah imamo ob sebi “hudičevo” pametno napravo, ki nam ne dopušča, da bi se popolnoma odklopili. Z vsakim prebranim elektronskim sporočilom se miselno preusmerimo k poslu, vsak obisk družbenih omrežij v nas vzbuja slabo vest, saj tam vidimo dosežke posameznikov. In tako se vrtimo v začaranem krogu.

Ljudje smo izgubili stik z naravo

Iz vsega zgoraj napisanega sledi, da nas je večina danes premalo v stiku z naravo. Veliko izmed nas si želi, da bi več časa preživeli na svežem zraku, vendar nam zaradi hitrega vsakodnevnega tempa to ne uspeva najbolje. Stresna služba, ki ne traja zgolj 8 ur, gospodinjska opravila, vožnja otrok na popoldanske aktivnosti,… Seznam vsakodnevnih zadolžitev je neskončno dolg.

Samo pomislite koliko več časa so na svežem zraku preživeli naši dedki in babice. Koliko več so se gibali. Niso poznali računalnikov, niso uporabljali mobilnih telefonov, niso bili dnevno izpostavljeni tisočim informacijam. Zunaj so bili v vseh letnih časih. Zgodaj so hodili spat in zgodaj zjutraj so vstajali.

Kampiranje je iz leta v leto bolj popularno

Ker se iz različnih razlogov tekom leta premalo gibamo in smo premalo časa na zraku, nas danes veliko hrepeni po aktivnem preživljanju počitnic v naravi. Ne želimo si oddiha za zaprtimi vrati hotelskega kompleksa z all-inclusive ponudbo. Vse bolj popularno postaja preživljanje dopusta v kampih, ki so v naravnem okolju, kjer imamo možnosti bivanja v šotorih, v mobilnih hiškah, kamp prikolicah in v avtodomih.

Danes se lahko povsod po svetu z avtodomom pripeljemo v številne kampe. Pod tendo avtodoma si uredimo teraso, postavimo mizico in stole, si pripravimo kosilo ali večerjo in ves dan uživamo na zraku. Če nam je všeč ostanemo v kampu več dni, če si želimo videti še več krajev, se hitreje premikamo od kampa do kampa ali od PZA-ja* do PZA-ja. Takšne počitnice so dinamične in osvežujoče za naše telo, saj večino dneva preživimo na svežem zraku. (*postajališče za avtodome)

Avtodomarstvo je za aktivne ljudi

Glavna prednost potovanja z avtodomom pa ni samo v tem, da smo veliko časa v naravi. Avtodomarski način preživljanja dopusta nas namreč vzpodbudi, da smo tudi veliko bolj športno aktivni, kot bi bili sicer. Zelo praktično je namreč, da na avtodomarsko potovanje s sabo vzamemo tudi kolesa. Ta nam pridejo še kako prav, ko smo nastanjeni v kampu. Z njimi lahko namreč raziskujemo okolico, se odpeljemo do številnih znamenitosti v okolici kampa, kolesarimo do centra mestnega središča ipd.

Če so potovanja z avtodomom bila včasih namenjena samo za poletne dni, danes temu ni več tako. Potovati z avtodomom je namreč možno v vseh letnih časih. Še posebej popularno postaja zimsko preživljanje počitnic v avtodomu, ob kakšnem smučarskem središču – neposredno ob smučišču.

Moderni in novejši avtodomi nam namreč ponujajo toliko udobja, da so smučarske počitnice lahko nepozabna dogodivščina za vso družino.

Avtodomarstvo za družine z otroki

Potovanje z avtodomom je čudovita izkušnja. Če se na pot z avtodomom odpravimo z družino, je to nekaj najboljšega, kar lahko naredimo za naše bližnje. Potovanje z družino lahko izgleda kot pravi družinski teambuilding.

Ko z družinskimi člani živimo na nekaj kvadratnih metrih površine, je zagotovo potrebnega nekaj prilagajanja, usklajevanja in strpnosti. Vse to pa pripomore, da se tekom potovanja bolj povežemo in spnemo še bolj tesne vezi s svojimi družinskimi člani.

Če se na pot podajamo z dojenčkom ali malčkom moramo potovalni ritem prilagoditi najmlajšemu članu. Na takšnih potovanjih moramo paziti, da ne delamo preveliko število dnevnih kilometrov, pri vseh aktivnostih smo počasnejši, saj se veliko časa posvečamu malčku.

Potovanje z avtodomom nikoli ni samo kljukanje znamenitosti in lokacij, ki jih obiščemo. Gre za veliko več. Na potovanju se tesno povežemo tudi z naravo in globje začutimo kraj oz. lokacijo, ki jo obiščemo.

Je lahko še kaj lepšega, kot da zgodaj zjutraj na terasi svojega avtodoma pijemo jutranjo kavico, opazujemo kako se prebuja narava in čakamo, da se iz postelje prikobacajo naši otroci? In to na lokaciji, ki smo si jo že od nekdaj želeli obiskati.

Potovanja z avtodomi so edina stvar na tem svetu, ki si jo lahko kupimo in smo zaradi nje resnično bogatejši. (Neznani avtor)

Zakaj ravno na potovanje z avtodomom?

Potovanje z avtodomom je nekaj posebnega. Svoboda, ki jo nudi avtodom pri raziskovanju sveta, je ključen razlog, da se vsako leto za potovanja z avtodomom odloča vse več ljudi. Današnji avtodomi so izjemno bogato opremljeni, zelo varni in ponujajo veliko udobja. Tako lahko na svoj račun pridejo tudi tisti, ki niso ravno avanturisti in se recimo za kampiranje s šotorom nebi nikoli odločili.

Glavna prednost, ko se odločamo za potovanje z avtodomom je, da se lahko odpeljemo kamorkoli. Popolnoma smo neodvisni od lokacije. Predstavljajmo si, da za svoj poletni dopust, na katerega smo komaj čakali, najamemo apartma ali hotel, potem pa smo razočarani nad lokacijo hotela, saj ni takšna kot ste smo si predstavljali. Takšna izkušnja je lahko zelo neprijetna.

Ko se odločimo za najem avtodoma tega strahu ni. Če nam kraj, v katerega smo se pripeljali, ni všeč, se enostavno odpeljemo drugam. Vsak dan ali vsakih nekaj dni lahko zamenjamo lokacijo, kar našemu dopustu daje svojevrstni čar in fleksibilnost. Da ne omenjamo kampiranja povsem na obali ali na plaži in opazovanje sončnega zahoda ter uživanja ob jutranji kavici, “na terasi” svojega avtodoma.

Pravijo, da po prvem potovanju z avtodomom ugotovimo ali smo avtodomar ali ne. Nekateri se namreč na prvem potovanju z avtodomom ali s kamperjem navdušijo in avtodomarstvo postane njihova strast za veliko naslednjih let. So pa tudi takšni, ki ugotovijo, da avtodomarstvo enostavno ni za njih in se na pot z avtodomom ne odpravijo nikoli več.

Nekaj prednosti, ki jih ponuja potovanje z avtodomom:

 • Kadarkoli lahko prenočimo na drugi lokaciji,
 • prenočimo lahko povsem ob morju (na plaži, na atraktivnih PZA točkah ali v kampih),
 • lahko smo zelo blizu narave – npr. v kampih ob morju, v gorah ipd.,
 • na potovanju se tesno povežemo z našim življenjskim partnerjem ali družino, saj smo veliko časa skupaj, na majhnem prostoru,
 • če potujemo z družino, je lahko potovanje z avtodomom pravi družinski teambuilding (aktivno sodelujejo vsi člani družine – vsak ima svoje zadolžitve),
 • obiščemo lahko veliko različnih turističnih znamenitosti, saj smo vseskozi mobilni.
avtodomar.si

Vrste avtodomov

Na trgu obstaja več vrst oziramo različnih tipov avtodomov. Med seboj se razlikujejo predvsem po velikosti in namenmbnosti. Pred nakupom ali najemom avtodoma je tako smiselno preveriti kateri avtodomi vse obstajajo. Tako bomo tudi ugotovili kateri tip avtodoma najbolj paše našim zahtevam, glede na število potnikov in na način popotniškega sloga. V nadaljevanju se nahaja seznam z opisi vseh vrst avtodomov.

Snemljivi bivalniki

Gre za nekakšne križance med počitniškami prikolicami in avtodomi. Potovanje s snemljivimi bivalniki je v celoti rezervirano za avanturiste, ki si želijo najbolj divje počitnice na različnih stranpoteh. Bivalnik se namontira na namenske poltovornjake (pickupe), montaža in demontaža bivalnika pa je precej enostavna.

V bivalniku je ležišče za dve osebi in jedilni kot, ki se spremeni v dodatno ležišče, v njem najdemo tudi majhen WC in kuhinjski pult. V bivalnikih je večinoma tudi ogrevanje in vodna ter plinska napeljava.

Prednost:
– možnost premagovanja divjih poti (makedami, gorske steze itd.)
– snemljiv bivalnik – lahko ga pustimo v kampu in se s pickupom odpravimo na izlet
– okretnost in fleksibilnost na vseh vrst poteh

Slabosti:
– ni veliko prostora za prtljago
– manj prostora in udobnosti v notranjosti

Vir fotografije

Van (kombi avtodom)

Vani so v bistvu predelani kombiji oz. dostavna vozila. Najpogosteje imajo vani podaljšano medosno razdaljo in povišano streho. Pri vanih gre za dober kompromis med ceno, udobjem in okretnostjo. Zagotovo imajo takšni avtodomi manj udobja napram ostalim, so pa zato veliko cenejši in tudi okretnejši na ozkih cestah, v mestih, v gorah, na obali ipd. Prav tako zaradi dolžine in velikosti vana ni potrebno dodatno plačevanje trajektov in drugih cestnih trošarin.

Današnji vani imajo v svojih tlorisih večinoma ležišče za dve osebi, kuhinjski pult s štedilnikom, hladilnikom in pomivalnim koritom, jedilni kot in kopalnico z WC-jem in tušem. Tako so najbolj primerni za dve osebi, možne so variacije tudi za 4 osebe, vendar je takrat vse skupaj že precej na tesno. Za prave avanturiste je odlična kombinacija s pogonom na vsa štiri kolesa.

Vani so praktični za skrivanje po parkiriščih, kompaktni na slabših cestah, imajo manjši zračni upor in kratki previs za zadnjo osjo.

Prednosti:
– ni strahu, da bi presegli težo 3.500 kg
– višja hitrost na cesti
– manjša poraba, manj zračnega prostora
– zaradi manjše velikosti boljša okretnost vana na ozkih cestah, parkiriščih in v manjših kampih

Slabosti:
– manjši prostor v notranjosti (utesnjenost)
– manj prostora za stvari
– slabša izolacija (poleti je v njih bolj vroče, manj primerni za zimske aktivnosti)
– problematična stojna višina

camper van california kombi avtodom
Vir fotografije

Alkoven avtodom

Alkoven tip avtodomov je na cesti največ. Narejeni so na klasičnih podvozjih različnih blagovnih znamk kombijev (VW, Citrioen, Fiat, Peugeot, Renault, Mercedes itd.). Prepoznamo jih po značilni grbi nad voznikovo kabino. Tukaj se vedno nahaja precej velika postelja za dve osebi, ki je dostopna s pomočjo lestve.

V zadnjem delu takšnega avtodoma se prav tako nahaja prostorno ležišče za dve osebi. Obstajajo pa tudi tlorisi še z dodatnima dvema ali celo s tremi ležišči na sredini avtodoma – pri jedilnem kotu. Tako so ti avtodomi primerni vse od 4 pa vse do 7 oseb.

Zaradi svoje velikosti je v njih več prostora za kopalnico, kuhinjski pult, hladilnik, prav tako je v takšnih avtodomih več odlagalnih površin in predalov.

Takšni avtodomi so največkrat dolgi tudi 7 metrov in več, zato se v zadku avtodoma nahaja velik prtljažnik za različno opremo. Na trgu predstavljajo kompromis med ceno in udobjem, zato so tudi najbolj popularni.

Prednost:
– več prostora v notranjosti
– primeren za družine
– večji prtljažni prostor (box)
– velika izbira modelov na trgu

Slabosti:
– manjši potovalna hitrost – večji zračni upor
– večja poraba goriva, večji zračni upor
– okornost zaradi velikosti (dolžina, širina, višina)

Vir fotografije

Polintegrirani avtodom

Gre za podoben tip avtodoma kot je alkoven, še vedno je uporabljena šasija kombi vozil. Glavna razlika je, da prostor nad voznikovo kabino ni tako visok, pač pa je bolj integriran v bivalno kabino. Ta postelja se v novejših avtodomih spušča in dviga s pomočjo električnega pomika, do postelje pa se pride s pomočjo lestve.

Tako kot v alkoven avtodomu lahko tudi v polintegriranem avtodomu zavrtimo voznikov in sovoznikov sedež za 180 stopinj. To pomeni, da se lahko avtomobilska sedeža koristimo pri jedilnem kotu, kar je zelo praktično.

Vse ostalo je zelo podobno kot pri alkoven modelu. Avtodom je največkrat registriran za 4 osebe, redkeje pa za 5 ali več oseb.

Prednosti:
– manjši zračni upor napram alkoven avtodomu
– zmerna poraba (nižja kot pri alkoven)
– večja potovalna hitrost

Slabosti:
– še vedno velik in okoren napram vanom
– praviloma manjši prtljažni prostor
– slabši razgled za 3, 4 in 5 potnika

Vir fotografije

Integrirani avtodomi

Zadnja pogruntavščina v svetu avtodomarstva so integrirani bivalni avtodomi. Pri teh avtodomih je vozniška kabina integrirana v bivalni del, kar avtodomu zagotavlja večjo prostornost in boljši izkoristek, predvsem v kabinskem delu avtodoma.

Sedeža sta vrtljiva, prostora okrog jedilnega kota je praviloma veliko. Iz stropa se lahko potegne francoska postelja, prav tako se velika postelja nahaja v zadku avtodoma. Integrirani avtodomi predstavljajo luksuzno izkušnjo potovanja z avtodomom, oprema v njih je najvišjega razreda. To je skladno tudi s ceno, saj so ti avtodomi najdražji na trgu.

Prednost:
– oblika – izgledajo moderno in luksuzno
– velika notranjost / moderna razporeditev
– izkoristek vozniške kabine
– zmerna poraba goriva
– velik prtljažni prostor / box garaža

Slabosti:
– visoka cena (nakupa ali najema)
– velikost avtodoma (okorni na ozkih cestah)
– okretnost na ozkih cestah, v kampih

integriran avtodom hymer
Vir fotografije

Na tem mestu je potrebno omeniti tudi počitniške prikolice. Potovanje z njimi je danes lahko zelo primerljivo s potovanji z avtodomom. In pri tem imajo kar nekaj prednosti. Več o počitniških prikolicah si lahko preberete tukaj.

Potepanja s prikolico so zaradi starih socialističnih pogledov in prevelike popularnosti avtodomov, spregledana. Danes tudi v Sloveniji popularnost prikolic ponovno narašča. Majhna prikolica, opremljena z lastno avtonomijo, omogoča daljša potepanja in mobilnost zaradi odpenjanja v kampih, kar omogoča raziskovanja okolice z avtom. Sodobne potovalne prikolice imajo elektronske nadzorne sisteme proti zanašanju in pripenjalni sklopi so speti s protinihajno sklopko. Nekatere države stabilnim prikolicam dovoljujejo hitrost 100km/h. Kompozicija je dolga, a gibljiva in nižja od klasičnih avtodomov. Komfort klimatiziranega avta omogoča udobno, a nekoliko počasnejšo vožnjo. Znani prikoličar je izjavil, da občutka, ko »zahaklaš« prikolco na avto in spelješ, drugje ne doživiš. (vir: Franci Zakrajšek)

avtodomar.si

Praktični nasveti za upravljanje z avtodomom (video)

V tem poglavju želim na enostaven način predstaviti upravljanje z avtodomom. Spodnji video je primeren vsem tistim, ki še nikoli niste bili v avtodomu, dobili boste dejanski vpogled v avtodom – gre za večji avtodom (alkoven model), primeren za 5 ali 6 oseb.

Kopalnica v avtodomu (video)

V spodnjem video si lahko pogledate kako v kopalnici avtodoma izgleda tuš kabina, WC in umivalnik.

Kuhinja v avtodomu (video)

V vsakem standardnem avtodomu je na voljo kuhinja s kuhalno ploščo, umivalnikom s pipo, delovnim pultom, predali za posodo in seveda hladilnikom. Spodaj si lahko pogledate kako izgleda kuhinja v avtodomu.

Nadzorna plošča v avtodomu (video)

Vsak avtodom ima nadzorno ploščo, preko katere lahko nadzorujemo operativne podatke, lahko tudi vklapljamo in izklapljamo elektriko, luči ipd.

Ogrevanje v avtodomu (video)

Večina avtodomov ima na voljo tudi ogrevanje prostora in tudi vode (Truma gretje). Spodaj si poglejte kako se v avtodomu nastavi ogrevanje prostora in vode.

Priklop avtodoma na elektriko (video)

V kampih in na PZA postajališčih lahko avtodom priklopimo na elektriko. Poglejte si kako to izgleda v praksi.

Izpust odpadne vode iz avtodoma (video)

Ko se odpravimo na potovanje z avtodomom, je pomembno, da znamo izprazniti odpadno vodo iz avtodoma. Poglejte si kako se v praksi to naredi.

Praznjenje WC kasete (video)

Pomembno opravilo pri potovanju z avtodomom je tudi praznjenje WC kasete. Spodaj je praktični prikaz kako iz avtodoma odstranimo WC kaseto in kako jo potem vstavimo nazaj.

Zakonodaja glede vožnje avtodoma

Za vožnjo avtodoma zadošča prometno dovoljenje kategorije B, ki dovoljuje vožnjo vozil z največjo dovoljeno maso do 3.500 kg in dovoljeno je maksimalno 8 sedežev. To pomeni, da lahko avtodom brez težav vozimo s standardnim izpitom B kategorije.

Moramo pa biti pozorni na naslednje. Sodobni avtodomi so precej veliki in imajo vgrajene veliko dodatne opreme, kar pomeni, da so že sami po sebi precej težki. Hitro se zgodi, da slabih 7 metrov dolg polintegriran avtodom, z natočenim polnim rezervoarjem goriva, preseže 3 tone. Ko v avtodom naložimo še polno naše robe, hrane, športne opreme in natočimo še rezervoar za čisto vodo ter prištejemo kilograme potnikov, se hitro zgodi, da presežemo maso 3.500 kg.

S tem pa smo tudi v prekršku. Na AMZS-ju pravijo, da se v tujini tehtanje avtodomov izvaja razmeroma pogosto. Najbolj stroga država v Evropi pa bi naj bila Švica, pa tudi v Nemčiji in Avstriji obstaja velika verjetnost, da vam policisti preverijo skupno težo.

Višine kazni za preobremenjenost avtodoma v Sloveniji in po državah Evropske unije so različno visoke – odvisno tudi za koliko presežemo dovoljeno maso. Večinoma se 3 do 5% presežene mase tolerira, če presežemo več, pa sledi globa. Tukaj si lahko pogledate višine kazni v posameznih državah.

Dom je tam, kjer parkiraš svoj avtodom! (Neznani avtor)

8. nasvetov za potovanje z avtodomom

Spodaj podajamo nekaj splošnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati, sploh če se na potovanje z avtodomom odpravljate prvič.

1. Izbira destinacije/lokacije

Za marsikoga je to najlepši del. Glede na razpoložljiv čas in osebne preference je potrebno predhodno vsaj v grobem določiti, kam bomo potovali. Ni pomembno, da povsem natančno začrtamo našo pot, nujno pa je, da se v začetni fazi planiranja poti odločimo, v katere države bomo potovali. To namreč vpliva tudi na izbiro tipa avtodoma (če najemamo), urejanje zavarovanja in kakšnih drugih dovoljenj ipd.

Če še nimamo izbrane destinacije za potovanje z avtodomom, je najboljši način, da svoj popotniški navdih poiščemo skozi številne potopise, ki jih na internetu objavljajo številni avtodomarski popotniki. Skozi branje potopisov bomo spoznali posamezne države in turistične destinacije, prav tako bomo skozi potopis začutili dejansko avtodomarsko izkušnjo na določeni destinaciji. Tako se lažje odločimo kakšna bo naša naslednja dogodivščina z avtodomom.

Potopisov iz različnih potovanj je na internetu ogromno. V prispevku Najboljši potopisi na enem mestu zbiramo vse zanimive, novejše potopise, ki so jih na internetu objavili različni avtodomarski popotniki.

Prav tako lahko najdemo veliko informacij in idej za izlete v Facebook skupini: Slovenski avtodomarji.

Živi življenje brez izgovorov, doživi potovanja brez obžalovanj. (Neznani avtor)

2. Najem avtodoma (če nimate svojega)

Za izbiro ustreznega avtodoma si je dobro vzeti dovolj časa. Kadar se odločamo za najem avtodoma je pomembno, da najprej razmislimo o velikosti avtodoma in številu ležišč. Če potujemo z otroki je koristno, da smo pri izbiri avtodoma pozorni, da imamo dovolj prostora za odlaganje prtljage. Saj vemo, kaj vse želijo danes vzeti otroci zraven na dopust (kolesa, skiroji, rolerji, igrače ipd.).

Sodobni avtodomi imajo resnično veliko udobja. V avtodomu imamo na voljo mini kuhinjojedilnico in WC s tušemležišča za več osebboxe za prtljago – to pa je v bistvu vse kar potrebujemo za udobno potovanje.

Glede tehničnih karakteristik avtodoma je dobro, da se predhodno pozanimamo pri proizvajalcu ali ponudniku in izberemo takšnega, ki bo zadovoljeval potrebam našega potovanja. Avtodom, s katerim bomo večino časa potovali po evropskih prestolnicah, morda ni najbolj primeren za potovanje po alpskih oz. dolomitskih prelazih ali za potovanje po hribovitih grških otokih.

Če je le možno si avtodom rezervirajmo čimprej. Sploh kadar potujemo v poletni sezoni velja, da se boljši avtodomi hitro rezervirajo, prav tako si lahko izpogajamo boljše pogoje, če rezervacijo naredite nekaj mesecev pred potovanjem.

Podjetja pri katerih lahko najamemo avtodom so zbrana tukaj.

3. Načrtovanje poti

Če ponavadi gremo radi na dopust brez vsakršnih planov, je pri potovanju z avtodomom nekoliko drugače. Okviren plan potovanja si namreč moramo postaviti. Ni potrebno, da načrtujemo vse podrobnosti, dovolj je, da približno planiramo obseg poti, da vemo kje bomo prenočili naslednji dan ipd. Zagotovo si ne želimo, da bi utrujeni po celodnevni vožnji, zvečer iskali ustrezno prenočišče, ki ga morda niti ne bi našli.

Kadar potujemo daleč stran, moramo planirati tudi pravočasno vrnitev domov. Dobro je, da si za vrnitev v Slovenijo pustimo kakšen dan rezerve, saj se lahko na cesti zgodijo zastoji ali podobni nepredvideni zapleti. Za planiranje poti in ovrednotenje stroškov cestnin priporočamo tole spletno stran, kjer lahko zelo natančno načrtujemo našo pot. Gre za zelo podobno spletno stran kot je Google Maps, s tem, da si lahko tukaj izračunamo tudi stroške poti. Konkretno nam spletna stran izračuna stroške cestnin ter stroške cene goriva.

Tukaj bi vam podali le en nasvet: Planirajmo pot, a ne preveč – delček poti pustimo tudi lastni improvizaciji na poti. Ponavadi so najlepše stvari zgodijo nenačrtno, tako je tudi pri potovanju z avtodomom.

Priprave na potovanje so za marsikoga skoraj tako prijetne kot potovanje samo. Takrat raziskujemo, beremo in iščemo ideje kam se bomo odpravili, kaj si bomo ogledali in kako daleč bomo potovali. V mislih si predstavljamo kako bo, ko se bomo odpravili na pot z avtodomom, vsak večer preden zaspimo imamo v mislih prihajajočo avtodomarsko avanturo.

Tukaj velja opozorilo, da ni dobro, da pretiravamo glede prevoženih kilometrov. Marsikaterega novopečenega avtodomarja, v želji po čimbolj razburljivi dogodivščini hitro zanese in dnevno planiranih kilometrov je lahko hitro preveč. Takrat lahko potovanje postane precej naporno in pri tem ne bomo uživali kot bi lahko.

V fazi planiranja poti se moramo seznaniti tudi z zakonodajo in posebnostmi države, v katero potujemo. Ko potujemo v države, ki niso del Evropske unije, se lahko carinski postopki in druge zakonske obveznosti razlikujejo od standardnih (potrebujete dodatna potrdila, zeleno karto, potne liste namesto osebnih izkaznic ipd.).

4. Koliko prtljage? – Manj je več!

Izbrali smo lokacijo in si naredili načrt potovanja. Sedaj moramo spakirati vse stvari, ki jih bomo vzeli zraven na pot. Pri pakiranju prtljage poskušajmo biti karseda racionalni. Ne glede na to, kako velik avtodom imamo, hitro pride do tega, da imamo v njem preveč krame. Pogosto se zgodi, da veliko stvari, ki se nam pred potjo zdijo nujne, na poti sploh ne potrebujemo.

Spakirajmo le nujna in predvsem udobna oblačila. V avtodomu si ne želimo biti v tesnih in oprijetih oblačilih. Če potujemo z otroki bomo potrebovali nekaj več oblačil, poskrbimo, da bodo ta res udobna.

Preudarno izberimo tudi vse ostale potrebščine, kot so brisače, toaletni, igrače, športni pripomočki, skiroji, rolerji ipd. Posebno pozornost namenimo tudi razporeditvi vseh stvari. Bolj pogosto uporabljene stvari dajmo na bolj dostopna mesta in pazimo, da stvari v avtodomu ne prestavljamo. Samo tako bomo vedno vedeli kje imamo kaj shranjeno. Če je le opcija s seboj vzemimo tudi kolesa – najboljše, da jih namestimo na prtljažnik na zadku avtodoma.

Če imamo majhne otroke lahko pričakujemo, da bodo ob dolgi vožnji postali nemirni, zato imejmo načrt, kako jih bomo zamotili. Igramo se lahko razne besedne igreuganke, lahko skupaj poslušamo in prepevamo otroške pesmice. Pri današnjih otrocih pa (žal) najbolj pomaga kakšen tablični računalnik ali telefon, na katerem otroci igrajo igrice ali gledajo risanke. Nikar ne imejmo slabe vesti, če otrokom med naporno dolgo vožnjo dovolimo, da več kot ponavadi uporabljajo elektronske naprave.

Vir fotografije

5. Postanki na PZA točkah – postajališča za avtodome

PZA točke (angleško Camper stop) so postajališča za avtodome, kjer je urejen prostor namenjen krajšemu postanku ali počitku. Na PZA točkah lahko tudi kak dan, tudi dva prenočimo. Na teh točkah lahko napolnimo avtodom s svežo vodo, se priklopimo na elektriko in izpraznimo fekalne vode in WC kaseto. Običajno so PZA točke ograjene površine, ki so avtodomarjem na razpolago 365 dni v letu.

PZA točke boste našli v vseh državah po Evropi, veliko jih je ob bencinskih črpalkah, blizu mestnih središč in drugih turistom zanimivih točkah. Zadnje čase se veliko PZA točk pojavlja kar pred in tudi v kampih. 

Za koriščenje storitev na PZA točkah je največkrat potrebno plačilo, odvisno od države. Cene ponavadi niso visoke, okrog 10-20 € za 24 urni postanek. Velikokrat je na teh PZA točkah kar avtomat, kjer je možno plačilo z denarjam ali s kartico in tako lahko izpraznimo in nalijemo vodo ter se priklopimo na elektriko.

Seznam PZA točk po Sloveniji:
Avtokampi.si
Camperstop.si
MyStops.eu
AMZS vodnik kampov in PZA Evrope

Seznam PZA točk po Evropi:
Park4night (najbolj priljubljena mobilna aplikacija za iskanje PZA točk po Evropi)
Campercontact.com
Promobile

6. Kampiranje v kampih

Ko z avtodomom potujemo po Evropi je smiselno zraven nočitev na PZA točkah koristiti tudi storitve kampov. Sploh, če bomo obiskali obmorske turistične destinacije ob Jadranskem ali Sredozemskem morju je to priporočljivo, saj bomo našli res ogromno število lepih kampov na izjemnih lokacijah.

V kampih bomo naš avtodom priklopili na elektriko, izpraznili fekalne vode in WC kaseto ter uživali v vseh storitvah, ki jih kamp ponuja. Sploh, če imamo otroke, bodo ti zelo veseli, ko bodo lahko v senci uživali na otroških igralih, ki so v skoraj vseh kampih. Če nam ni po godu, da bi se veliko vozili in raziskovali nove kraje, lahko v kampu mirno ostanemo več dni in se naužijemo miru ter se povsem sprostimo.

Lahko si priskrbite tudi ACSI kartico in Kamping & Karavaning vodič po kampih, v katerem je opisanih več 3.600 kampov. Hkrati pa imamo z nakupom kartice tudi določene popuste v posameznih kampih.

V Sloveniji je najbolj popularna spletna stran za iskanje kampov Avtokampi.si, kjer je opisanih veliko kampov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Črne Gore.

Sezname kampov po Evropi najdete na naslednjih straneh:
CampingEurope
TopCampings
CampingInfo
ACSI EuroCampings

avtodomar.si

7. Potovanje z avtodomom naj bo umirjeno in počasno

Ena večjih napak, ki jo začetniki v svetu avtodomarstva naredimo je, da se od ene lokacije do druge premikamo zelo hitro. Največji čar potovanja z avtodomom je ravno počasen ritem na poti in sproščeno druženje s sopotnikom ali z družino. Življenjski tempo med letom je naporen, zato poskrbimo, da se med dopustom sprostimo in da ne hitimo.

Prav nič ni narobe, če na isti lokaciji ostanemo več dni. Prav tako ni nič narobe, če v dveh tednih ne naredimo več tisoč kilometrov. Potujmo tako kot nam ustreza in raje načrtujmo manj zahtevno pot, ki jo lahko vedno nadgradimo. Tako na dopustu ne bomo pod vplivom cilja, ki bi ga morali za vsako ceno doseči.

Večkrat se zgodi, da v afektu adrenalina odpotujemo zelo daleč in pri tem nismo pozorni na število kilometrov, ki jih bomo morali narediti, ko se bomo vračali domov. Ko se vračamo domov je lahko zelo naporno, če moramo v enem ali dveh delih prevoziti zelo dolgo pot. Posledično se lahko iz dopusta vrnemo bolj utrujeni, kot smo nanj odšli. Zato je priporočljivo, da planiramo krožno pot, kar pomeni, da se ne vračamo po isti poti in delamo dolge dnevne razdalje.

8. Varnost in zavarovanje na poti

Vsi si želimo, da naš dopust preživimo varno in s čim manj stresa. Še posebej, ko potujemo v turistični sezoni je pomembno, da smo med vožnjo zbrani, spočiti in dovolj naspani in da nikoli ne vozimo pod vplivom alkohola. Nikoli pa ne moremo povsem predvideti kaj vse se bo zgodilo na poti, zato je pomembno, da v tujini poskrbimo za zdravstveno zavarovanje. Punudnikov je veliko, vse informacije najdemo na spletu.

Prav tako se pri ponudniku, kjer bomo najeli avtodom, pozanimajmo kakšen je postopek v primeru okvare avtodoma, počene pnevmatike ali kakšne druge tehnične težave. Preverimo tudi ali ima ponudnik urejeno zavarovanje, ki omogoča 24-urno asistenco – skoraj vsi to opcijo imajo.

Avtodom pred najemom s ponudnikom dobro preglejmo in popišimo morebitne napake oz. poškodbe. Najbolje, da ga tudi fotografiramo, saj se bomo s tem zavarovali v primeru dokazovanja poškodb.

Potujte. Ne le, da bi nekam prišli, temveč ker lahko na poti veliko doživite. Odkrivajte nove poti in spoznavajte nove ljudi. Ti bodo razširili vaša obzorja in vam dali priložnost za drugačen vdih.

Najem avtodoma

A gremo na potovanje z avtodomom? Nas zanima poteka najem avtodoma? Se bojimo kako se bomo znašli na cesti z avtodomom? Nas skrbi, da bi se nam na poti avtodom pokvaril? Ne vemo, kateri avtodom bi sploh najeli?

Če nimamo vseh odgovorov na zgornja vprašanja, jih bomo dobili, ko preberemo spodnje.

1. Seznam ponudnikov, ki omogočajo najem avtodoma

Avtodomar.si – Vsi avtodomi, ki jih podjetje ponuja so zelo dobro opisani in vsebujejo veliko fotografij. Trenutno imajo v voznem parku več kot 20 različnih avtodomov. Tukaj si lahko podrobneje pogledate vse avtodome, ki jih lahko najamete. Avtodome tudi prodajajo. Podjetju lahko sledite tudi na 
Facebook
Lokacija prevzema: Ljubljana

Adria-holidays.net – Vsi avtodomi, ki jih ponuja podjetje so znamke Adria, ki je sinonim za kvalitetne avtodome. Na razpolago imajo več kot 10 različnih avtodomov, ki so dobro opisani, fotografirani in zraven je priložen tudi cenik po obdobju.
Facebook stran
Lokacija prevzema: Novo Mesto

Adria Center – Adria Plus d.o.o. je hčerinsko podjetje Adrie Mobil d.o.o. V svoji ponudbi imajo več kot 14 različnih avtodomov: Crossover Matrix, integrirani avtodomi Sonic, polintegrirani in alcoven avtodomi Coral, mestni avtodomi Compact, Sun Living serija S in A. Skratka res široka izbira.
Facebook stran
Lokacija prevzema: Novo Mesto

Hisanakolesih.com – Podjetje upravlja največji vozni park avtodomov v Sloveniji. V svojem voznem parku imajo več kot 30 različnih tipov avtodomov, ki jih lahko najemete. Avtodomi na spletni strani so dobro opisani in vsebujejo fotografije zunanjosti in notranjosti. 
Hiša na kolesih 
Slovenia Camper

Lokacija prevzema: Šenčur

Odasa – Trenutno imajo v naboru okrog 15 avtodomov znamke Adria. Avtodomi so zelo dobro opisani, prav tako so zraven tudi fotografije ter cenik.
Facebook
Lokacija prevzema: Trebnje

Ac-glavan.si – Za najem avtodoma imajo na voljo okrog 10 avtodomov različnih blagovnih znamk , ki so dobro opisani in vsebujejo raznolike fotografije. Na spletni strani imajo tudi cenik najema avtodoma. Pri AC glavan ponujajo tudi nakup avtodomom (Burstner, Hymer, Carado, Phoenix) in počitniških prikolic (Burstner, Eriba).
Facebook
Lokacija prevzema: Celja

Stipič avtodomi – V svojem voznem parku imajo okrog 10 različnih avtodomov (različne znamke) za najem. Ukvarjajo se tudi s prodajo avtodomov in počitniških prikolic. So zastopniki za znamke Rapido, LMC in Karmann.
Facebook
Lokacija prevzema: Ljubljana

Caravan.si – Podjetje Caravan d.o.o. se v osnovi ukvarja s prodajo avtodomov, počitniških prikolic in dodatne opreme različnih blagovnih znamk. V njihovi fizični trgovini v Ljubljani najdete ogromno dodatne opreme za karavaning. Za najem avtodoma imajo v ponudbi okrog 5 različnih avtodomov.
Facebook
Lokacija prevzema: Ljubljana

Chiipsy.si – Podjetje ponuja 6 istih avtodomov italijanskega proizvajalca Rimor. Avtodom, ki je poimenovan CHIIPSY XL je dobro opisan in fotografiran.
Facebook
Lokacija prevzema: Leskovec pri Krškem

Avtodomcenter.si – V svojem voznem parku ponujajo 6 različnih avtodomov italijanskega proizvajalca XGO Dynamic in NobelART. Pri podjetju je možno tudi kupiti oba tipa avtodomov.
Facebook
Lokacija prevzema: Lenart V Slovenskih Goricah

Sinderela – V svojem repertoarju imajo na voljo od 5 do 10 avtodomov različnih znamk. Avtodomi so dobro opisani, vsebujejo fotografije in cenik najema.
Facebook
Lokacija prevzema: Celje

Najemavtodoma.si – Izbirate lahko med 5-timi avtodomi, ki so dobro opisani in fotografirani. Zraven je tudi aktualni cenik. Podjetje KOPTEX d.o.o. se ukvarja tudi s prodajo avtodomov, počitniških prikolic in ostale kamping opreme ter ponuja tudi servise in montaže dodatne opreme.
Facebook
Lokacija: Nova Gorica

Adriatik.si – Trenutno lahko izbirate med 6 različnimi avtodomi. Na spletni strani najdete tudi cenik za najem in veliko fotografij avtodomov. Ponujajo tudi najem plovil.
Facebook
Lokacija prevzema: Ljubljana

Avtodomi Rimor – Ponujajo okrog 10 različnih avtodomov italijanske blagovne znamke Rimor. Prav tako lahko te avtodome in tudi ostalo dodatno opremo kupite pri njih.
Facebook
Lokacija prevzema: Celje

Blucamp.si – V svojem repertoarju imajo trenutno 6 različni avtodomov blagovne znamke BlueCamp, ki so dobro opisani, zraven so fotografije in cenik najema posameznega avtodoma. Podjetje se ukvarja tudi s prodajo avtodomov, tako da če se zanimate za nakup, lahko preverite tukaj.
Lokacija prevzema: Rače

NestCampers.com – V podjetju ponujajo vane (predelane kombije) in tudi predelana osebna vozila (Citroen Berlingo), v katerih je možno prespati in potovati. Vani so zelo bogato opremljeni, primerni za 2 – 4 osebe, imajo kopalnico, določeni so primerni tudi za celoletno kampiranje – vključeno gretje. Na njihovi spletni strani imajo tudi veliko idej in nasvetov, kam se odpraviti, kaj kuhati v avtodomu ipd.
Facebook
Lokacija prevzema: Celje

Inspire Camper – Podjetje je razvilo večj svojih lastnih avtodom oz. van, ki so vsi na podvozju Citroen Jumper. Te vane je možno pri njih tudi najeti.
Facebook
Lokacija prevzema: Ljubljana

Odhod.si – Podjetje ima na voljo 8 različnih avtodomov. Ti so na spletni strani dobro opisani in fotografirani. Prav tako boste za posemezni avtodom našli cenik najema.
Facebook
Lokacija prevzema: Grosuplje

Najemipoceni.si – Na voljo imajo 4 avtodome, ki so dobro opisani. Podjetje Kupipoceni d.o.o, ponuja tudi najem kombijev, e-koles in ostale opreme. Ponujajo tudi hrambo počitniških vozil.
Facebook
Lokacija prevzema: Ložnica pri Celju

Po-camper.si – Pri njih lahko najamate 4 različne avtodome. Zraven najema avtodoma lahko najamate tudi ogromno dodatne opreme (skuter, kolesa, gumenjak itd.). Na strani je tudi cenik najema.
Facebook
Lokacija prevzema: Radomlje

Potovalnik.si – Najamete lahko tri različne avtodome znamke Adria. Avtodomi so dobro opisani in imajo dobre fotografije. Prav tako je na spletni strani cenik najema. Ponujajo tudi najem kombijev.
Facebook
Lokacija prevzema: Velenje

Mobidom.si – Podjetje razpolaga z dvema avtodomoma znamke Adria – Sun Living . Avtodoma sta lepo opisana in in spletna stran vsebuje veliko fotografij. Prav tako na strani najdete cenik.
Facebook
Lokacija prevzema: Brezovica

Rentn.si – Ponujajo najem avtodoma Rimor Seal 95P Plus. Avtodom je primeren za 5 oseb. Avtodom je zelo dobro opisan na moderni in pregledni spletni strani.
Facebook
Lokacija prevzema: Tržič

Potujoči dom – Ponujajo dva avtodoma Carado za 6 oseb in enega vana za 4 osebe. Na spletni strani piše da ponujajo dostavo avtodoma na dom in možnost plačila na kreditne kartice.
Facebook
Lokacija prevzema: Maribor, možna dostava domov

Avtodom-najem.si – Ponujajo najem avtodoma BENIMAR MILEO 263. Na spletni strani je zelo dobro opisan. Ponujajo tudi najem SUP deske, SIPABOARDA in gumenjaka.
Lokacija prevzema: Sežana

Če smo katerega ponudnika izpustili, nas prosim opozorite in ga bomo seveda dodali na seznam.

Življenje je kot knjiga. Če ne potuješ, je kot bi prebral samo prvo stran. (Neznani avtor)

2. Izberite preverjenega ponudnika

Kot vidimo je danes na trgu veliko različnih ponudnikov, ki ponujajo možnost najema različnih avtodomov. Tako lahko najamemo različne znamke avtodomov, izbiramo lahko med številnimi znamkami in modeli avtodomov, si izberemo manjšega ali večjega, odvisno od tega, koliko oseb bo potovalo in kam se bomo odpravili. Če je le možno, si za najem izberimo čim novejši avtodom, morda celo povsem nov.

Zakaj je to pomembno? Možnost okvar je z vsakim dodatnim letom oz. z dodatnimi 100.000 prevoženimi kilometri večja. Vse prevečkrat je na internetu mogoče prebrati slabe izkušnje avtodomarjev, ki se jim je v daljni deželi pokvaril avtodom starejšega letnika in so imeli povsem pokvarjene počitnice. Ko najemate avtodom, si tega res ne želimo. Že res, da imamo vedno na voljo asistenco in pomoč na cesti, vendar to ne spremeni dejstva, da so naše počitnice prekinjene.

Ko izbiramo ponudnika za najem avtodoma je dobro preveriti tudi kakšne so izkušnje uporabnikov. Družbena omrežja, kot je npr. Facebook so nam tukaj zelo v pomoč. Obiščemo lahko Facebook stran izbranega ponudnika in preverimo kakšne so bile izkušnje uporabnikov. Prav tako lahko na Facebooku postavimo kakšno vprašanje in dobili bomo odgovore tistih, ki so pri najemniku že najeli avtodom.

Ko se odločamo za najem avtodoma je priporočljivo, da ponudnika prosimo za testno vožnjo. Zagotovo bo z veseljem ugodil naši prošnji. Priporočljivo je, da se skupaj z njim odpravimo na testno vožnjo, saj ga takrat lahko tudi povprašamo o morebitnih podrobnostih.

3. Seznanite se z avtodomom

Ko imate enkrat izbran avtodom za naše potovanje se moramo dobro spoznati z njim. Pri tem se za vse informacije obrnite na ponudnika, da nam predstavi vse podrobnosti avtodoma. Sploh, če smo začetnik in z avtodomom še nismo potovali, je priporočljivo, da se seznanimo s karakteristikami avtodoma. Vedeti moramo kako se v avtodom natoči sveža voda, kako se izprazni odpadna voda, kako se zamenja plinska jeklenka (vklop in izklop plina), kako se vklopi in izkopi elektrika, gretje ipd.

Zavedati se moramo, da se vozne karakteristike avtodoma razlikujejo od navadnega avtomobila. Avtodom je precej višji, daljši in širši od osebnih vozil. Zelo koristno je, da imamo na zadku avtodoma nameščeno vzvratno kamero – ta nam bo zelo pomagala pri vzvratni vožnji in parkiranju.

Pri izbiri prtljage moramo biti pozorni tudi na težo 3.500 kg. Zato na pot ne jemljimo nepotrebnih težkih predmetov, saj skupno težo 3.500 kg lahko dokaj hitro presežemo. V določenih državah policija tehta avtodome in v primeru, da presegamo dovoljeno težo dobimo kazen. Zato se glede skupne teže pogovorimo tudi s ponudnikom, ki natančno pozna težo avtodoma in nam bo svetoval koliko stvari lahko še vzamete zraven.

Pred pričetkom pakiranja stvari si dobro poglejmo tudi vse prostore za prtljago. Če bomo zraven vzeli tudi kolesa, pri ponudniku preverimo možnosti namestitve prtljažnika na zadku avtodoma.

najem avtodoma - notranjost
Vir fotografije

4. Vožnja z avtodomom

Vožnja z avtodomom se bistveno ne razlikuje od vožnje z osebnim avtomobilom. Ker pa gre za večje, širše in daljše vozilo, pa je vseeno potrebno upoštevati nekaj splošnih napotkov. Ko se peljemo skozi ovinek, ga je potrebno “vzeti bolj na široko”. Kadar je cesta ozka in ovinkasta moramo biti še toliko bolj pozorni, da zadnja kolesa ostanejo na cesti in ne na obcestni bankini.

Vedno moramo spremljati dogajanje tudi v stranskih ogledalih. Potrebno se je navaditi, da ne vidimo dogajanja za nami skozi sredinsko ogledaol v kabini, pač pa dogajanje za nami spremljamo tako, da gledamo stranski ogledali.

Največji izziv za avtodomarje predstavlja parkiranje. Vendar brez strahu, parkiranje z modernimi avtodomi ni noben “bavbav” – sploh, če imamo nameščeno vzratno kamero in senzorje za pomoč pri parkiranju. Je pa dobro, da nam pri parkiranju pomaga tudi sopotnik ali sopotnica. Ko bomo želeli parkirati pred kakšnim trgovskim centrom in če ne bomo našli namenskih parkirnih mest za večja vozila, je najbolje parkirati vzdolž dva navadna parkirna mesta.

Ko prispemo v kamp moramo biti pozorni tudi na višino avtodoma. Ponavadi so parcele v kampu blizu dreves ali pod njimi, tako da bodimo pozorni, da veje dreves ne poškodujejo našega avtodoma.

avtodomar.si

5. Na kaj morate biti še posebej pozorni pri najemu avtodoma

Določeni ponudniki najemov omejujejo število prevoženih kilometrov. Zato moramo ob najemu obvezno preveriti, kako je glede tega. Pozorni bodimo tudi na vso dodatno opremo, ki jo vsebuje avtodom. Nekateri dodatno opremo, kot so: stoli, mize, nosilec za kolesa, posoda, pribor ipd. zaračunavajo dodatno, pri nekaterih je to vključeno v ceno najema.

Ob najemu avtodoma bomo morali plačati varščino. Ta se giblje od 500 pa tja do 1.000 €, odvisna je od vrednosti avtodoma oz. vrednosti glede na procent odbitne franšize, ki je ponavadi 1 ali 2 procenta. V večini primerov varščino nakažemo na transakcijski račun ponudnika.

V primeru poškodbe za katero smo krivi mi, varščina pripada ponudniku. Če pa je po najemu z avtodomom vse vredu, pa se nam ta znesek vrne. Preverite tudi kako je z zavarovanjem avtodoma, kako ravnati v primeru nezgode in kakšna je odbitna franšiza.

Pomembno je tudi, da ob najemu s ponudnikom skupaj pregledamo avtodom, da se prepričamo, da vse deluje brezhibno. Tako se tudi zavarujemo, da nas ne obtožijo za morebitno poškodbo v avtodomu, ki je nismo povzročili.

Pri najemu avtodoma obstajajo še začetni stroški, ki si jih ponudnik zaračuna za kemikalije za WC, plin v jeklenki in čiščenje po uporabi. Ti stroški ponavadi znašajo od 60 do 120 €.

Nakup avtodoma

Najboljšega avtodoma ni. Če dobro poznamo samega sebe, se lažje odločimo za nakup avtodoma, ki bo uporaben na različnih destinacijah, tako poleti kot pozimi. Lahko pa nam služi tudi kot komfortni nadomestek osebnega vozila. Žal se skoraj vedno zgodi, da svoje potrebe spoznavamo šele po nakupu in daljši uporabi bivalnika.

Kupovati katerokoli obliko avtodoma in računati na morebitna potovanja z najstniki (ali vnuki), se v praksi največkrat izkaže kot napačno predvidevanje. Tistih nekaj kratkih potovanj je moč realizirati s skoraj vsakim avtodomom. Kadar smo premočeni, premraženi, nas tišči na WC in smo utrujeni, nam je prav vseeno v katerem kotu je WC, kakšen gumb ima stikalo za vklop ogrevanja in na katerem koncu je postelja. Pri nizkih temperaturah je ogrevanje bolj pomembno od vzorca tkanine v jedilnici. Pomembna je tudi dolžina avtonomije v zimskem času. Večina avtodomov ima v zimskem času domet avtonimija do treh dni. Za več dni je potrebno seči globlje v žep.

Večina proizvajalcev skuša ustreči željam vseh kupcev. Danes je na trgu veliko različnih oblik in modelov, tako da proizvajalci lahko zadovoljijo željo vsakega kupca. Nekaterim je prioriteta kuhinja, drugemu salon, tretjemu kopalnica itd. Zavedati se moramo, da ena prioriteta jemlje prostor drugi. Pri večih prioritetah se vsekakor povečuje velikost vozila, izgublja nosilnost in zmanjšuje okretnost. Veliko razočaranje pa se lahko zgodi, da šele po nakupu ugotovimo nepomembnost določenih komponent, ki so še pred nakupom veljale za zelo pomembne ali celo odločilne pri izboru modela.

Garažni box in postelja sta najcenejši element v avtodomu in jemljeta največji kos prostora. Torej, več je ležišč, manj je prostora za kopalnico, kuhinjo, omare itd. Avtodom za dve osebi ima ravno tako velik wc, kot avtodom za 6 oseb. V nekaterih primerih ima avtodom za 2 osebi celo več vode, kot avtodom za 6 oseb (problem nosilnosti). Iz zgoraj navedenega lahko sklepamo, da bi avtodom za 6 oseb moral imeti povečane kapacitete vsaj trikrat, s tem pa že stopamo v kategorijo vozil C kategorije. Sedeti v jedilnem kotu v dvoje ni posebna veščina, toda v šest članski zasedbi pa prav gotovo. Kadar je kriza s prostorom, proizvajalci krčijo omizje ali daljšajo vozilo. Pri izbiri avtodoma si moramo napisati seznam prioritet po lastnem izboru. Spanje, WC, kuhanje, sedenje, itd…

Večina se nas sprašuje zakaj tako velike cenovne razlike med avtodomi? Zakaj je avtodom za 5 oseb lahko cenejši od avtodoma za 2 osebi?

Zgodba je podobna avtomobilskemu trgu. Cena blagovnih znamk pri osebnih avomobilih nam je dobro poznana, žal pa smo na področju avtodomarstva več ali manj še nepoznavalci. Pri nadgradnjah avtodomov na trgu nastopajo različne blagovne znamke z različnimi osnovnimi cenami. Torej na ceno avtodma vsekakor vpliva blagovna znamka nadgradnje in cena osnovnega vozila. Avtodomii na osnovi Forda so običajno nižjega cenovnega razreda, sledi Fiat in Renault, dražji so modeli na Iveco ali Mercedez podvozju. Iveco osnova ima kamionsko šasijo in je kot Van primeren tudi za slabe ceste. Iveco, MAN in Mercedez osnova se uporablja tudi za avtodome težje od 3.5 t.

Cenovne razlike so tudi v sendvič stenah, osnovnemu podvozju, lepilih, tesnilih, oknih, ogrevanju, itd. Razlog, zakaj avtodom lahko stane 30.000 € pa vse tja do 100.000 € in več, je v večji meri upravičen. Avtodom za 6 oseb je na meji z nosilnostjo.

Tovarniško prazen avtodom pripravljen za vožnjo tehta cca 3.100 kg, oziroma mu je dovoljena skupna masa 3.500 kg. Pri tej teži niso upoštevane plinske jeklenke, rezervno kolo, voda, osebe in vsa ostala prtljaga. Zaradi tega proizvajalec dovoljuje registracijo samo za 4 osebe, zmanjša kapaciteto vode in varčuje na vseh možnih elementih, ki ne posegajo v estetski videz. Garažni box je past, v katero se ujame večina. Boxi imajo običajno ogromno prostora, ki vabi, da se ga polni z nepotrebno kramo. Oznake na vratih, da ima box nosilnost le 150 kg ali več, noče nihče opaziti. Nosilnost je problem in kaj hitro se lahko tehtamo na policijskih tehtnicah. Treba se je zavedati, da tovoriti preveč, nas lahko drago stane. Motoristi trdijo, da imajo s seboj prav vse, kar nimajo, pa je v denarnici.

Kam na potovanje z avtodomom?

S tem vprašanjem se največkrat začnemo ukvarjati še pred samim najemom avtodoma. Za večino ljudi je to zelo prijetno vprašanje, ob katerem nam je dovoljeno sanjati o našem sanjskem avtodomarskem potovanju.

Opcij pri izbiri destinacij, ki bi jih radi obiskali, je nešteto. Pri tem si lahko enostavno pomagamo z brskanjem po internetu, na njem bomo našli ogromno različnih avtodomarskih potopisov, iz katerih lahko črpamo ideje za našo potovanje.

Nekaj najboljših potopisov je zbranih v tem prispevku Potovanje z avtodomom – najboljši potopisi na enem mestu.

Za Slovence so najbolj priljubljene države za potovanje z avtodomom Italija, Španija, Grčija. Radi pa zahajamo tudi na Korziko in Sardinijo, pa tudi Avstrija, Nemčija, Nizozemska in Francija se pogosto najdeta na spisku želja.

Balkan oz. države bivše Jugoslavije so nam še vedno zanimive. Tukaj je potrebno omeniti tudi naše Jadransko morje, ki je resnično pravi biser, tega se vse premalokrat zavedamo.

Je pa potrebno dodati, da je Hrvaška precej zaostrila zakonodajo proti avtodomarjem, kar pomeni, da lahko z avtodomom prenočimo večinoma samo v kampih (PZA točk imajo na voljo zelo malo). Cene nočitev v kampih v polni sezoni pa so precej visoke, hkrati pa je gneča takrat tudi nepopisna. Če imamo opcijo Jadransko obalo obiščimo izven glavne sezone – takrat nam bo kot avtodomarju najbolj všeč.

Seveda pa ne smemo pozabiti na našo lepo Slovenijo. V zadnjih letih so se občine po vsej Sloveniji zelo trudile, tako da so v sklopu Mreže postajališč za avtodome postavile veliko novih PZA postajališč, kjer lahko prenočimo z avtodomom ali naredimo krajši postanek. Vedno pa lahko obiščemo tudi številne kampe – jih je veliko tudi na zelo lepih lokacijah povsod po Sloveniji.

Na koncu koncev pa je vse odvisno od nas. Nekateri avtodomarji z večletnim stažem so prevozili praktično celo Evropo. Spet drugi pa ne potujejo daleč in bolj uživajo v Sloveniji in ob Jadranskem morju. Tudi cena je faktor pri odločitvi, kam se bomo odpravili na potovanje z avtodomom. Stroški potovanja se precej razlikujejo, če se npr. odpravimo na sever Evrope do Nordkappa ali pa v južne države bivše Jugoslavije (Albanija, Makedonija).

Potovanje z avtodomom izven turistične sezone

Največ se nas na potovanje z avtodomom odpravi v poletni sezoni. Kar je seveda razumljivo, saj je takrat toplo poletno vreme in večina izmed nas si lahko takrat vzame največ prostih dni za počitnice, hkrati pa imajo otroci počitnice.

Če pa realno pogledamo, je potovanje v poletni sezoni veliko bolj naporno napram potovanju izven sezone (april, maj, september ali oktober).

Pa si poglejmo katere so glavne prednosti potovanja z avtodomom izven glavne turistične sezone.

1. Manj gneče (na cesti, v kampih, PZA točkah)

V času poletne sezone je na naših in tudi ostalih cestah po Evropi prava norišnica. Od začetka julija do konca avgusta so gneče res povsod. Če se v avgustu situacija v Sloveniji nekoliko umiri, temu ni tako drugod po Evropi – v Italiji (in še kje) imajo kolektivne dopuste v mesecu avgustu.

Najhuje je med vikendi, ko se lahko zgodi, da v cestni koloni ostanemo ujeti več ur. Največji prometni zamaški se delajo ob mejnih prehodih, zato je dobro, da se pred prečkanjem meje pozanimamo kakšne so čakalne vrste.

V poletni sezoni si moramo v marsikaterem kampu vnaprej rezervirati prostor, kar nas na potovanju precej omejuje. Izzivi zaradi gneče se lahko pojavijo tudi pri parkiriščih za avtodome, ko si želimo ogledati kakšno znamenitost, obiskati kakšno mesto ali se sprehoditi po obmorskem letovišču.

Pri potovanju izven glavne turistične sezone se lahko vsemu zgoraj naštetemu izognemo. Na cesti je manj gneče, prav tako ni čakanja na mejnih prehodih. V kampih bomo lahko izbrali najboljšo parcelo, prav tako ne bomo imeli težav pri parkiranju na parkiriščih za avtodome.

2. Nižje cene

V času poletne sezone so cene navite prav povsod. Na Hrvaškem se vsako leto podražijo cene cestnin v poletni turistični sezoni. Dražje cene v turistični sezoni so tudi pri trajektnih povezavah in v kampih.

Če bomo odšli na potovanje z avtodomom izven poletne sezone bomo zagotovo prihranili nekaj denarja. Tudi cene v restavracijah, na tržnicah in turističnih trgovinicah so takrat bolj ugodne, kar pomeni, da lahko tudi na ta način prihranimo nekaj denarja ali pa si enostavno več privoščimo.

Nižje cene izven glavne sezone pa veljajo tudi pri najemu avtodoma. V povprečju so najemi avtodomov nižji za 20%. Glede nato, da se v tem času manj ljudi odloča za potovanje z avtodomom, je na voljo tudi večja izbira avtodomov. Tako lahko izberemo avtodom, ki nam bo povsem pisan na kožo.

3. Bolj znosne temperature

Temperature sredi julija in avgusta znajo biti neznosne. Obstaja velika verjetnost, da bomo počitnice sredi poletja preživljali ob vročinskem valu. Bolj, ko se pomikamo proti jugu, bolj se stopnjuje vročina. Za Slovence zelo priljubljeni destinaciji Grčiji, se temperature v juliju in avgustu nemalokrat povzpnejo čez 40 stopinj.

Spomladi in jeseni so temperature zraka povsod po Evropi veliko bolj zmerne. Vožnja z avtodomom ob znosnejših temperaturah je tako manj obremenjujoča za voznika kot tudi za vse potnike. Morje jeseni je še vedno toplo in primerno za vsakodnevno kopanje. Pravzaprav je morje takrat največkrat bolj toplo kot v prvi polovici julija.

Prav tako se nam v zgodnji jeseni ni potrebno skrivati pred vročino sredi dne. Tako lahko tudi ob 12. uri gremo na sprehod po kakšnem mestu ali se sredi dneva kopamo v morju in uživamo na soncu, ne da bi nas pri tem opeklo.

kako izgleda notranjost avtodoma

4. Na smučanje z avtodomom

Sodobni avtodomi so izjemno prostorni, dobro izolirani in imajo zmogljivo gretje (Truma ali Vebasto), tako da jim nizke temperature ne morejo do živega. Vso smučarsko opremo lahko varno shranimo v velik boks v zadnjem delu avtodoma. Tako lahko čez dan uživamo na smučišču, večere pa preživimo v toplem avtodomu, v družbi svojih najbljižnjih, ob dobri večerji in kozarčku vina.

Ena od pomembnih prednosti, ko se odpravimo na smučanje z avtodomom je ta, da lahko v primeru slabega vremena ali če nam smučišče ni všeč enostavno zamenjamo lokacijo in se odpravimo drugam. Prav tako ni nujno, da vse počitnice preživimo na enem smučišču, lahko obiščemo več različnih. To je še posebej zanimivo takrat, ko se odpravimo v smučarska središča v Avstrijo, Italijo ali Francijo, večina si nas želi videti čim več različnih krajev, sploh, če nam čas to dopušča.

Zakaj na smučanje z avtodomom:

 • Ker je ceneje kot bivanje v hotelu ali apartmaju (kuhamo sami, najem avtodoma je pozimi cenejši),
 • ker se lahko premikamo od smučišča do smučišča (nismo omejeni samo na eno smučarsko središče),
 • ker se lahko pri večini smučarskih središč zapeljemo do PZA točke, ki je ponavadi povsem ob smučišču.

Veliko slovenskih smučarskih središč ima ob smučišču prav poseben prostor, ki je namenjen za parkiranje avtodomov (PZA postajališča). Spodaj naštevamo nekaj PZA postajališč za Slovenijo:

 • Kranjska Gora (tik ob smučišču, Koordiante: 46,487044°N 13,775885°E)
 • Rogla (tik ob smučišču, Koordiante: 46,452771°N 15,330989°E)
 • Mariborsko Pohorje (Camping Center Kekec, Koordiante: 46,535489°N 15,605081°E)
 • Kanin (Koordiante: 46,332800°N 13,539248°E)
 • Vogel – kamp Danica (Kamp v Bohinjski Bistrici, idealno izhodišče za smučanje na Voglu, Koordiante: 46,274009°N 13,948500°E)

Če pa smo zainteresrirani za zimsko kampiranje v avstrijskih smučarskih središčih, pa si poglejmo ta seznam.

3 nasveti za varno potovanje z avtodomom

Vsi, ki potujemo z avtodomom, si želimo, da se na poti počutimo varno, brez zapletov in da nam potovanje ostane v najlepšem spominu. Žal pa je tako, da na avtodomarje prežijo razni nepridipravi, ki se želijo okoristiti na naš račun.

Zato smo tukaj napisali nekaj najpogostejših napak, ki jih avtodomarji ne smemo delati.

1. Spanje na avtocestnih (bencinskih) postajališčih

Še posebej v prvih dneh potovanja z avtodomom je ponavadi tako, da želimo narediti čim več kilometrov do želene države oz. lokacije. Velikokrat se tako zgodi, da nimamo predvidenih lokacij za počitek in se zato ustavimo kar na avtocestnih postajališčih.

Dejstvo je, da avtocestna postajališča niso najbolj primerna mesta za prenočitev. Po njih se namreč potikajo razni specializirani nepridipravi, ki so izurjeni, da vas zelo hitro oropajo. V zadnjih letih se je zgodilo nekaj primerov, ko so nepridipravi z uspavalnim sprejom omamili osebe v avtodomu in tako pobrali ves denar, telefone in vse vredne stvari, med tem ko je posadka mirno spala.

NASVET 1: Če res nimamo opcije za postanek na uradni PZA točki ali v kampu je najbolje, da se zapeljemo v kakšen manjši kraj in si tam poiščemo miren prostor za spanje. Druga opcija naj bo kakšno parkirišče nakupovalnega centra, ki je opremljeno tudi s kamerami.

NASVET 2: Če pa res ne gre drugače, pa na avtocestnem postajališču parkiramo med tovornjakarje, na najbolj frekventno in osvetljeno mesto.

2. Puščanje vrednih stvari, ko nas ni v avtodomu

Nikoli ne puščajmo denarja in dragih mobilnih naprav v avtodomu. Vse vredne stvari vedno naložimo v nahrbtnik, ki ga imamo vedno pri sebi. Tudi, ko gremo na kosilo ali v trgovino.

Če je le možno se izogibajmo vožnji ali parkiranju v velikih mestih. Tam namreč obstaja večja možnost, da nas oropajo medtem, ko si ogledujemo znamenitosti določenega mesta. Veliko boljše je, da parkiramo zunaj mesta, v kampu ali na označenem Camper Stopu (PZA). Potem pa se z javnim prevozom ali s kolesom odpravimo v središče mesta.

Največ vlomov se namreč zgodi ravno, ko gremo na ogled kakšnega mesta oz. turistične atrakcije. Zato je dobro, da smo takrat še bolj previdni. V avtodom je precej enostavno vlomiti skozi glavna vrata ali pa skozi okna. Nepridipravi si pomagajo z raznimi pripomočki, ponavadi so dobro izurjeni in bolj kot ne vedno delujejo v paru.

Če je v mestu oz. v bližini lokacije kakšna PZA točka (Camper Stop), je zagotovo najbolje parkirati tam. Če pa je ni, pa uporabimo javno parkirišča ali parkirišče pred kakšnim nakupovalnim središčem.

NASVET 1: Koristno je, da si pred potovanjem z avtodomom skopiramo vse dokumente. Fotokopije imejmo skrite v avtodomu in hkrati si jih pošljemo na elektronsko pošto – za arhiv. V primeru izgube dokumentov, nam bo to olajšalo birokratske postopke.

NASVET 2: Priporočljivo je, da si dodatno ojačamo ključavnico na glavnih vratih, lahko si tudi omislimo alarmno napravo.

3. Ne zapletajte se v pogovore s “sumljivimi osebami”

Z vami želimo deliti poučno zgodbo, ki je povsem resnična. Prijatelj Miha je pred nekaj leti potoval z avtodomom po Španiji. Ko se je bližal Barceloni, se je dobro zavedal nevarnosti, ki preti nanj. Vedel je, da mora biti v tako velikem mestu še bolj previden, saj je več možnosti, da se mu zgodi kaj nepričakovanega.

Ko se je vozil po glavni vpadnici proti centru mesta, mu je na semaforju ob rdeči luči začel mahati fantič na skuterju in mu z roko kazal, češ, da ima počeno zadnjo pnevmatiko na kolesu avtodoma. Miha je zavil na rob ceste, oba z ženo sta previdno stopila iz avtodoma. Neznanec iz skuterja ju je začel nagovarjati in jima ponujati pomoč.

Miha je vedel, da se ne sme zapletati v pogovor z neznancem, zato se je pogovoru izogibal in se je osredotočal predvsem na predrto pnevmatiko. Ni mu bilo jasno, kako mu lahko kar naenkrat, sredi lepe ceste povsem spusti pnevmatika. Neznanec je bil precej vsiljiv, ponujal je pomoč, vendar sta Miha in njegova žena zavračala vse njegove ponudbe po pomoči. Kmalu zatem se je neznanec odpeljal, brez da bi se poslovil ali rekel karkoli.

Sumljivo, kaj ne? 🙂

Epilog zgodbe. Miha je naredil ključno napako. Ko sta s ženo izstopila iz avtodoma, ga nista zaklenila. V šoku dogodka je to pozabil narediti. Med tem, ko sta oba z ženo gledala počeno pnevmatiko in se otepala neznanca, je njegov pajdaš odprl sprednja vrata in pobral kup stvari: torbico, denarnico, telefone. Vulkanizer je ugotovil, da je bila pnevmatika predrta z ostrim nožem.

NASVET: Vedno, ko izstopimo iz avtodoma ga zaklenimo. Vedno. V tem konkretnem primeru bi bilo najboljše, da bi žena ostala v avtodomu in bi Miha sam šel pogledati kaj je narobe s pnevmatiko. Ko vas neznanec na vso silo sili v pogovor, verjetno želi samo preusmeriti vašo pozornost nase, da lahko njegov pajdaš opravi svoje delo. Tako, da je v takšnih primerih potrebno pogledati okrog sebe in preusmeriti pozornost iz neznanca na okolico.

Če boste upoštevali zgornje tri točke, boste naredili velik korak k temu, da bo naše potovanje z avtodomom potekalo brez zapletov. V praksi gre za malenkosti, ki pa so zelo pomembne, da se bomo našega sanjskega potovanja z avtodomom spominjali po izjemnem potovanju in ne po negativnih dogodkih.

Za več informacij sem vam na voljo na Faceboooku, Instagramu, lahko pa me kontaktirate tudi preko emaila marko@naoff.si.