Jeruzalem – slikovita vasica v Prlekiji

jeruzalem

Jeruzalem je izjemno slikovita vasica med Ormožem in Ljutomerom – točno lokacijo na zemljevidu si lahko pogledate tukaj. Vasica Jeruzalem je nastala okrog Marijine cerkve, ki je bila zgrajena leta 1652. V cerkvici se nahaja podoba matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj naravnost iz svete dežele.

Ob cerkvici stoji dvorec Jeruzalem, ki je danes preoblikovan v butični hotel, ki mu pripada tudi izjemen butanični vrt. Prav tako je ob cerkvici tudi trgovinica s spominki, kjer najdete tudi številne zvrsti vina. Več o Jeruzalemu in vse možnosti prenočišča v tej vasici, najdete na njihovi uradni strani.

Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na tem lepem hribčku, da bi si odpočili. Sprejeli naj bi jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili zelo dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo tukaj, in so kraj poimenovali Jeruzalem. 

Jeruzalem spada v Prlekijo in se nahaja na najvišjem hribu tukaj naokrog in sicer na nadmorski višini 341 metrov. Ob lepem in jasnem vremenu tukaj seže pogled vse do Blatnega jezera.

Prlekija je pokrajina, ki leži v severovzhodni Sloveniji, med rekama Dravo in Muro. Na ravnicah se nahajajo rodovitna polja, na številnih valovih hribov pa se nahajajo številni vinogradi.

Jeruzalem in okolica tukaj naokrog ima izjemno dolgo vinsko tradicijo. Tukaj so že pred prihodom Rimljanov pridelovali vino, namreč vinorodne Ljutomersko-Ormoške gorice v Prlekiji že od nekdaj nudijo zelo dobre pogoje za pridelavo belih vin.

Midva s Katjo sva se tukaj ustavila za dobro uro. Sprehodila sva se okrog cerkvice in dvorca in se naužila izjemnih razgledov po vinski deželi. Žal nisva imela časa, da bi se podala na sprehod po vinski cesti. Na voljo sta kar dve: 40 km dolga vinska cesta Ormož, ki je idealna za kolesarjenje in vinska cesta Jeruzalem, ki je primerna tudi za pohodnike in ponuja izjemne razglede. Na obeh vinskih cestah je veliko kulinarične ponudbe (zidanice, vinotoči, taverne, turistične kmetije).

Zagotovo se bova v Jeruzalem in okolico še vrnila. Super bi bilo prekolesariti vinsko cesto ali vsaj del nje. Menim, da bi tudi Hana in Neža zmogli kolesariti tukaj naokrog (Lizo pa lahko vozim v otroškem sedežu).tako da že imamo en izlet v letu 2021 rezerviran. 🙂

Spodaj si poglejte nekaj fotografij, ki sem jih naredil s fotoaparatom Nikon Z50.

Dodaj odgovor