Velika planina – enodnevni družinski izlet

Velika planina, le kdo izmed vas je ne pozna? Pojavlja se na številnih razglednicah naše lepe Slovenije, posnetke pogosto vidimo v dnevno-informativnih oddajah in veliko lepih fotografij Velike planine se pojavlja povsod na internetu. Kljub temu, da sem vedel, da je izjemno lepa, še nikoli nisem bil na njej. Tudi Katja ne.

Zato je bil skrajni čas, da avgustovsko soboto izkoristimo za izlet na Veliko planino. Zraven smo povabili še babici in dedka in kljub temu, da ni bilo najlepše vreme, smo preživeli lep dan.

Velika planina je visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih alpah, blizu Kamnika. Razpostira se na slabih 6 kvadratnih kilometrih, na višini okrog 1.500 metrov. Velika planina, ki zajema tudi Malo in Gojško planino, je najvišja pašna planina v Sloveniji.

Kako do Velike planine

Do Velike planine vodi več poti. Glavna in najbolj označena pot je do spodnje postaje nihalke (gondole). Do tja pridete tako, da se zapeljete do Kamnika, od tam nadaljujete pot do kraja Stahovica in tam zavijete levo (je tudi označeno) in pripeljali se boste do parkirišča pod nihalko. Od tam lahko do Velike planine greste tudi peš, po Dolskem grabenu, pot bi naj trajala 3 ure.

Druga opcija je, da v Stahovici zavijete desno in se peljete do kraja Potok v Črni ali Podstudenec. Od tukaj vodijo dve markirani poti (3,5 ure in 2,5 ure).

Tretja opcija pa je najbolj primerna za tiste, ki imamo majhne otroke. V Stahovici zavijete desno in se peljete do kraja Krivčevo, od tam do kraja Črnicev in od tam naprej nadaljujete pot po lepi in široki makadamski poti do parkirišča pri Ušivcu. Od tega parkirišča pa do Velike planine je približno ena ura zmerne hoje po lepem in nezahtevnem terenu.

Spodaj si lahko pogledate pot od Stahovice do parkirišča pri Ušivcu.

To pot smo izbrali tudi mi in nam je zelo ustrezalo, saj sta pot brez težav prehodili tudi Hana in Neža. Prvi del poti smo šli po markirani gozdni poti, nato pa smo se pri prvi jasi priključili na makedamsko cesto, ki je primerna tudi za vozičke. Pot je nezahtevna, potrebujete le športno obutev.

Spodaj se nahaja zemljevid različnih poti do Velike planine.

velika planina zemljevidTukaj pa si lahko pogledate originalni zemljevid poti.

Spodaj si lahko pogledate zelo kratek posnetek iz zraka. Žal nisem mogel dolgo snemati, saj je pričelo močno pihati.

Kaj si morate ogledati na Veliki planini

Pastirsko naselje – Pastirsko naselje na Veliki planini velja za enega najlepših naselij v Evropi. Znano je po svoji klasični arhitekturi in je postalo simbolj Velike planine. Strehe hišic so pokrite s smrekovimi hlodi in strehe segajo skoraj do tal. Pastirsko naselje je najbolj živahno od junija do septembra, saj takrat v hiškah živijo tudi pravi pastirji, ki imajo na planini svoje krave.

Kapela Marije Snežne – Bojda je kapela Marije Snežne bila na tem mestu že pred 2. svetovno vojno. Ob koncu vojne so jo nemški vojaki uničili oz. požgali, zato je bilo ponovno postavljena leta 1988. Ker je posvečena Mariji Snežni je 5. avgusta vsako leto pravi praznik na planini. V poletnih mesecih je vsako nedeljo v kapeli maša.

Kamniška murka – To lepo cvetico srečamo na planini najpogosteje v mesecu juniju. Ima zelo travam podobne liste in vijoličasto-rožnate cvetove. Je tudi edina od murk, ki se nahaja na Rdečem seznamu ogroženih rastlin.

Turistično naselje – Gre za območje okrog gostilne Zeleni Rob, kjer se nahajajo koče, ki so namenjene turistom. Koče so zgrajene v tipičnem planinskem slogu, tako da so po zunanjosti zelo podobne pastirskim kočam.

Preskarjev muzej – Nahaja se blizu pastirskega naselja in je odprt vsak dan v času pašne sezone. Vstopnina je 3€ za odrasle in 1,5€ za otroke.

Več informacij o Veliki planini najdete tudi na njihovi uradni strani.

Mi smo večino časa preživeli v pastirskem in turističnem naselju. Ogledali smo si tudi kapelo Marije Snežne. Za kaj več pa žal ni bilo časa, saj je začelo rahlo deževati. Zato smo se prej kot smo mislili odpravili iz Velike planine proti parkirišču pri Ušivcu, kjer smo imeli parkiran avto. Ko smo se vračali je vse bolj deževalo, k sreči smo bili na to pripravljeni, tako da smo imeli dežnike in palerine.

Vsekakor to pot priporočam za tiste, ki imate majhne otroke. Za vse tiste, ki bi si želeli več hoje pa vsekakor izbereti kakšno od označenih poti zgoraj na zemljevidu. Na Veliko planino zagotovo nismo šli zadnjič. Še posebej zato, ker na njej nismo morali biti dolgo. Hana pa Neža pa sta mi že rekli, da se naslednjič želita peljati z gondolo.

Ko smo se vračali domov, smo se ustavili v gostišču Grof, kjer se večkrat ustavimo, kadar se vračamo iz kakšnega izleta. V tej gostilni z dolgo tradicijo nam je zelo všeč ambient gostilne, prijazno osebje in predvsem dobra hrana. Tudi tokrat nas niso razočarali.

Če želite, si lahko pogledate ponudbo v naši spletni trgovini.

Dodaj odgovor