Prekmurje – nekaj idej za družinski vikend oddih

stolp vinarium

Pred kratkim smo se z družino potepali po Prekmurju. Prekmurje smo letos že raziskovali in sicer z avtodomom. Žal pa so takrat bili v veljavi strogi korona ukrepi, tako da nismo mogli preizkusiti vseh doživetij, ki jih Prekmurje ponuja družinam z otroki.

Zato sva se s Katjo odločila, da se še to poletje, za en vikend odpravimo v Prekmurje in se prepustimo aktivnostim, ki so namenjene otrokom. Sedaj vem, da je bila res dobra odločitev. Preživeli smo izjemen vikend, poln doživetij, pri čemer so punce neizmerno uživale. Ob tem nam je na roko šlo tudi vreme, saj je bil ves vikend sončen, s temperaturami okrog 30 °C.

V nadaljevanju tega bloga boste tako našli nekaj idej, ki jih lahko doživite v Prekmurju z majhnimi in tudi večjimi otroki.

Prekmurje je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ob meji z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Pokrajina je večinoma poljedelska, večji mesti pa sta Murska Sobota in Lendava. Vir: Prekmurje Wikipedia

Obisk posestva Passero

V petek popoldan smo se tako iz Ptuja odpravili proti Prekmurju. Naš prvi cilj je bila Lendava. Še pred tem pa postanek na posestvu Passero.

Glavni namen našega obiska posestva Passero je bil, da si pogledamo njihovo podeželjsko čokoladnico in se na kratko seznanimo s procesom izdelave čokolade. Vendar posestvo Passero ponuja še veliko več. Na domačiji razpolagajo z dvema apartmajema, vinotočem, odlično gastronomsko ponudbo in butično trgovinico.

Na posestvu Passero gospodarijo kar tri družine, njihova družinska tradicija pa se prenaša iz roda v rod. Lidija nas je ob prihodu zelo lepo sprejela in nam na veliki terasi postregla z izjemnimi domačimi dobrotami. Vsa hrana je bila estetsko postrežena in hkrati zelo okusna.

Nato nam je Lidija predstavila družinsko zgodovino posestva Passero in nam zaupala kako sta z možem Tomažem prišla do ideje za čokoladnico (Tomaž je Lidiji nekega dne naredil slastne čokoladne poljube in na tem mestu je vzklila poslovna ideja).

Nato nam je Tomaž v čokoladnici pokazal kako poteka proces izdelave čokolade. Ob tem je bilo seveda veliko degustiranja, puncam so se oči kar svetile, ko so na enem mestu videle toliko čokoladnih izdelkov. 🙂 Njuna vizija pri razvoju čokoladnice je, da preizkušene tradicionalne okuse zavijeta v čokoladni objem. Tako danes v čokoladnici nastajajo številni čokoladni izdelki, s pridihom lokalne tradicije. To so npr. čokoladni pralineji z bučnim oljem, z bezgom, Jurko, čokoladne tablice z orehi, bučnicami in številni drugi čokoladni izdelki.

Čokoladnica Passero se nahaja v prekmurski vasici Tešanovci (točna lokacija). Vsekakor priporočam obisk. Če nimate veliko časa, se lahko ustavite samo v njihovi trgovinici in si kupite paket pralinejev ali kakšno tablico čokolade.

Nočitev v hotelu Cubis – Lendava

Po postanku v Tešanovcih smo pot nadaljevali proti Lendavi. Nastanjeni smo bili namreč v hotelu Cubis, ki leži v neposredni bližini starega mestnega jedra Lendave in od koder se ponuja lep razgled po lendavskih goricah. V hotelu smo imeli rezervirano 2x nočitev z zajtrkom.

Hotel Cubis je majhen in idiličen hotel, je premišljeno opremljen in ima na voljo 24 sob, tako, da lahko sprejme 48 gostov. Mi smo imeli 2 ločeni sobi, kar pomeni, da sta Hana in Neža imeli povsem svojo sobo in nad tem sta bili povsem navdušeni.

Zajtrk v hotelu je bil okusen in raznolik, z veliko sadja, tako da smo tako v soboto kot tudi v nedeljo, odlično začeli naš aktiven dan.

Vzpon na stolp Vinarium

Po namestitvi v hotelu Cubis smo se odpravili do stolpa Vinarium – do tja je bilo slabih 10 minut vožnje. Pri stolpu Vinarium smo letos že bili, vendar se takrat zaradi korona omejitev nismo smeli povzpeti nanj. Bilo je pozno popoldan, vročina je popuščala, tako da smo se brez težav po stopnicah povzpeli na vrh razglednega stolpa, ki meri kar 53,5 m.

In imeli smo kaj videti. Pogled na vrhu stolpa je res izjemen in sega kar v 4 različne države. Tako smo lahko uživali v 360 °C pogledu na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na vrhu smo se zagotovo zadržali dobre pol ure, fotografirali smo se iz različnih zornih kotov in pregledovali table na katerih so puščice kazale smer različnih mest v bližnji in daljni okolici.

Če se boste potepali po Lendavi, vam vsekakor priporočam, da se povzpnete na stolp Vinarium. Če vam čas dopušča, se lahko od tukaj odpravite tudi do Kapela sv. Trojice, vmes pa naredite še postanek pri klopci Ljubezni. Do sem se lahko zapeljete tudi z avtomobilom.

Cene: Za odrasle osebe je cena 7 €, za otroke do 6 let je vstop brezplačen. Imajo tudi na voljo družinsko karto (3-5 oseb, 1-2 odrasla+ otroci do 18 let), ki znaša 14 €.

Stolp Vinarium se nahaja v osrčju vinogradov in s ponudbo domačih in tujih vin simbolizira »tržnico vin«, oziroma kot bi jo v času rimskega imperija imenovali, »forum vinarium«. Tako je razgledni stolp sredi slikovitih Lendavskih goric dobil ime Vinarium Lendava.

Aktiven dan v paviljonu Expano in na plaži Soboškega jezera

V soboto smo večino dneva preživeli ob Soboškem jezeru. In imeli smo res kaj za početi. Tukaj se lahko z otroki brez težav zadržite ves dan, saj je na razpolago veliko aktivnosti primernih za družine.

Paviljon Expano se nahaja v neposredni bližini Murske Sobote, ob pomurski avtocesti (lokacija). Sestavljajo ga štirje glavni sklopi, v katerih so različne aktivnosti (razstava, TIC, gostilna, poslovni del). Paviljon je bil zgrajen leta 2018, pri financiranju je sodeloval Evropski sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Za Prekmurje predstavlja Paviljon Expano eno izmed glavnih turističnih atrakcij.

Glavni namen pri zasnovi in vzpostavitvi projekta Expano je bil, da se na tej točki vzpostavi regijski promocijski center “Vrata v Pomurje”, ki skrbi za promocijo celotne regije (Prekmurje, Štajerska in Prlekija), namreč ta del Slovenije je več let veljal za degradirano območje.

Ogled razstave v interaktivnem doživljajskem parku Expano

Dopoldan smo si pogledali razstavo v interaktivnem doživljajskem parku Expano. Gre za pravo doživetje tako za odrasle kot tudi za male in velike otroke. Na razstavi je na voljo veliko interaktivnih zaslonov na katerih se predvajajo vsebine, ki so zelo informativne in poučne. Tako smo vsi skupaj izvedeli veliko o zgodovini Prekmurja (o vulkanu, ki je tukaj bruhal v daljni preteklosti, o dinazavrih, ki so tukaj lomastili naokrog, pa o Panonskem morju, ledenih dobah itd).

Puncam je na razstavi bil najbolj všeč uvodni 3d predstavitveni film, ki se predvaja v posebni sobi. Gre za res posebno 3d doživetje. Prav vsi smo bili navdušeni tudi nad vožnjo z balonom, ki poteka s pomočjo interaktivnih 3d očal. Prav tako smo se z veseljem pomerili v miselni igri, kdo se je sposoben najbolje osredotočiti. Skratka veliko zanimivih stvari se najde na tej razstavi, tako da dve urci res hitro mineta.

Cene: Vstopnice za razstavo Expano je možno kupiti tukaj. Za odrasle osebe je cena 12€, za otroke od 6-15 let je cena 8 €, za dijake, študente, upokojence pa je cena 10 €. Za otroke do 6 let je vstop brezplačen.

Kosilo v gostilni Expano

Po ogledu razstave Expano smo si na veliki terasi ob paviljonu Expano privoščili kosilo. Bilo je zelo okusno in tudi postreženo na zanimiv način. Jaz sem si naročil meni z njihovimi tradicionalnimi jedmi, tako da sem dobil tudi meni zelo dobre dödole, ki sem jih prvič poizkusil na našem zadnjem obisku Prekmurja.

Po kosilu smo se odpeljali do Otoka Ljubezni, z namenom, da se je Liza lahko naspala v vozičku. Tukaj je namreč na voljo veliko sence, tako da je bil postanek prav prijeten, sploh ker je bil vroč poletni dan. Ostale punce so medtem pojedle sladoled, jaz pa spil kavico. Ko se je Liza zbudila, smo se na kratko sprehodili naokrog, nato pa se odpeljali nazaj do Soboškega jezera.

Kopanje v Soboškem jezeru in vožnja s kajakom

Sledilo je kopanje na plaži Soboškega jezera. Jaz sem si med tem v Panexfun izposodil kajak in se z njim zapeljal po Soboškem jezeru. Šel sem seveda tudi do punc na obalo. Vožnja s kajakom po jezeru je super, tako da, če ste aktivni in bi se želeli malo rekreirati predlagam, da obiščete Panexfun center ob Soboškem jezeru. Pri njih si lahko izposodite tudi sup, pa tudi električno kolo ali rolko itd. Hkrati pa organizirajo tudi razne športne igre: Archery tag, Diskgolf, Footgolf, Paintball itd.

Prav posebno doživetje pa predstavlja tudi gibalni park, ki se nahaja na plaži Soboškega jezera. Tukaj boste našli kar 35 različnih naprav, s pomočjo katerih lahko temeljito okrepite svoje telo. Otrokom je najbolj zanimiva zagotovo pajčevina in plezalna stena z balvani.

Obisk Vulkanije v Gradu

V nedeljo po zajtrku smo zapustili hotel Cubis v Lendavi in se odpravili proti Goričkemu, kjer smo imeli v planu obisk doživljajskega parka Vulkanija v Gradu.

Ker smo pred pričetkom vodenega ogleda imeli na razpolago še nekaj časa, smo si pogledali geološki muzej, ki se nahaja v Lednarjevi usnjarni. Vsekakor je zanimiv in predstavlja celotno geologijo Goričkega. V muzeju so tudi informativni zasloni, kjer smo prvič spoznali krta Olija, ki nas je seznanil s pojmom Olivin. Kristale Olivina je možno še danes najti na Goričkem in ti so prišli na površje ob izbruhu vulkana 3 milijone let nazaj. Vulkanija za celotno Prekmurje predstavlja izjemno turistično ponudbo, ki privablja obiskovalce iz cele Slovenije.

Ko smo pričeli z vodenim ogledom, nam je vodička preko interaktivnega zaslona predstavila krta Olija, ki nas je vodil skozi celotni ogled. Ves ogled je zelo informativen, zanimiv je tudi odraslim, saj nas večina ne ve prav veliko o vulkanih. No, midva s Katjo nisva ravno poznavalca. 🙂

Pri ogledu se uporablja moderna tehnika (3D stereoskopska tehnika), ki nas na izviren način popelje v zgodovino vesolja – od Velikega poka pa vse do danes. Z dvigalom smo se spustili v globino Zemljine skorje in se nazaj na površje popeljali z Olijevim vlakcem. Več pa ne povem, je najboljše, da sami doživite to lepo doživetje.

Točna lokacija Vulkanije: Grad 174

Cene: Za odrasle osebe je cena 10 €, za otroke od 6-15 let je cena 7 €, za dijake, študente, upokojence pa je cena 8 €. Za otroke do 5 let je vstop brezplačen. Imajo tudi na voljo družinsko karto (2 odrasla + 2 otroka), ki znaša 25 €.

Panoramska vožnja z vlakcem po Gradu

V sklopu ogleda doživljajskega parka Vulkanija je tudi vožnja s turističnim vlakcem po kraju Grad. Z vlakcem smo se peljali na panoramsko pot po Gradu, kjer nam je šofer in vodič obenem predstavil veliko zanimivosti iz zgodovine nastanka Vulkana.

Peljali smo se tudi do kamnoloma bazaltnega tufa, kjer smo lahko našli prave kristale minerala Olivin. Otrokom je vožnja z vlakcem vedno všeč, tako da je bilo vsem zelo zabavno. 🙂

Kosilo v gostilni Raj v Gradu

Za konec našega izjemnega vikend izleta po Prekmurju, pa smo šli na kosilo v gostilno Raj, ki se nahaja v neposredni bližini Vulkanije. Gostilna ima dolgoletno tradicijo, saj delujejo že od leta 1965. Danes gostilno vodi Lidija z družino, ki predstavlja tretjo generacijo družine.

Pripravili so nam različno hrano, od tradicionalnih prekmurskih jedi, pa vse do pice, po kateri so v zadnjih letih zelo znani. Vsa hrana je bila res zelo dobra in predvsem domača. Skoraj vse sestavine iz njihove kuhinje izvirajo iz lokalnega okolja, torej iz kmetij iz Prekmurja. To se tudi čuti pri okušanju jedi. Res je bilo vse zelo okusno.

Kar pa morda v današnjem času najbolj preseneča pa je prijaznost in čas, ki ga Lidija nameni svojim gostom. Ko smo se najedli, je namreč prišla iz kuhinje do nas in več kot pol ure smo kramljali in se pogovarjali o življenju pri njih. Lidija je poudarila, da je prav to njen moto, da poskuša vsakemu gostu nameniti nekaj svojega časa, velik pomen namreč pripisuje medsebojnim odnosom.

V gostilni Raj v Gradu lahko tudi prenočite z avtodomom. Na voljo imajo veliko parkirišče in Lidija nam je rekla, da so veseli prav vsakega avtodomarja. Tako, da si lahko tukaj narediti res super izlet. Najprej s kolesi raziščete okolico vasice Grad, lahko se tudi zapeljete kam dlje po Goričkem ali pa si zgolj pogledate doživljajski park Vulkanijo.

Po aktivnem dnevu pa si lahko v gostilni Raj privoščite kosilo oz. večerjo in če imate avtodom, lahko tudi prespite pred njihovo gostilno. Sliši se odlično kaj ne? 🙂

Zaključek – Prekmurje

Na tem mestu bi se zahvalil Nataliji iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki skrbi za promocijo blagovnih znamk Visit Murska Sobota in Expano. Za nas je organizirala vikend poln aktivnosti in nam podala veliko koristnih informacij o Prekmurju.

Prekmurje ponuja veliko priložnosti za aktiven ali bolj lenoben družinski oddih. Tukaj so dobrodošle tako družine z majhnimi kot tudi večjimi otroki. Vsekakor se bomo v prihodnje še vračali sem – moj plan je, da v Prekmurje pridemo tudi s kolesi. Za kolesarjenje je tukaj namreč veliko lepih poti.

Vse fotografije sem naredil z brezrcalnim fotoaparatom Nikon Z50. Nikon Slovenija je namreč prepoznal moj trud pri ustvarjanju vsebin in mi omogočili, da sem postal njihov ambasador.

1 thought on “Prekmurje – nekaj idej za družinski vikend oddih

  1. […] fotoaparat Z50 imam pri sebi dobra 2 meseca. Z njim sem fotografiral, ko smo se potepali po Prekmurju in ko smo bili z avtodomom na Gorenjskem. Prvi vtis je vsekakor navdušujoč. Kvaliteta fotografij […]

Dodaj odgovor