Počitnice na otoku Mljet [obširna reportaža]

Otok Mljet smo prvič obiskali leta 2016 in že takrat sva si se Katjo rekla, da se na ta miren in najbolj zelen jadranski otok še vrnemo. Letos je bila zato idealna priložnost, tako da sva že sredi zime rezervirala apartma in si ponovno zagotovila dober teden družinskih počitnic na Mljetu.

V nadaljevanju tega prispevka vam predstavljam vse pomembne informacije o otoku Mljet. Fotografije in posnetki so iz letošnjega leta in tudi iz leta 2017, ko smo bili vsi še nekoliko mlajši in še niti ni bilo Lize. 🙂

Zakaj ponovno na otok Mljet?

V otok Mljet smo se zaljubili že leta 2016, ko smo ga obiskali prvič. Takrat smo bili še štiričlanska družina. Hana in Neža se počitnic iz Mljeta še dobro spominjata, Liza pa takrat še ni bilo, tako da si je letos prvič ustvarila spomine.

Ponovno smo bili nameščeni v Apartmaju Pošta in ponovni bili zelo zadovoljni. Zame so ti apartmaji eni najlepših in trdim, da se nahajajo na najboljši lokaciji v Saplunari.

Ker smo letos imeli že precej aktivne počitnice v Italiji in Franciji, smo si počitnice na Mljetu vzeli res na off. Zgolj poležavanje na plaži, kopanje v morju, uživanje v Beach baru na Mali Saplunari ipd. Edini izlet, ki smo ga naredili je bil obisk plaže Sutmiholjska. Vse ostale dni pa smo preživeli v Saplunari in lenarili na vse možne načine.

Na otoku Mljet je še vedno zelo mirno, še posebej velja to za vasico Saplunaro. V njej je zgolj nekaj restavracij, ena trgovina in en bar na plaži Mala Saplunara. In ravno to je čar otoka Mljet.

Tuka je nekaj svežih fotografij iz otoka Mljet.

Namestitev na otoku Mljet

Če vas zanima namestitev na otoku Mljet, predlagam, da si tukaj rezervirate apartma v želenem terminu. Tako smo tudi mi preko Bookinga rezervirali naš super apartma v Saplunari na Mljetu. Varno in enostavno. Če pa želite povem isti apartma, v katerem smo bili mi, pa lahko rezervirate apartma Pošta.

Nekaj fotografij iz katerih je razvidna lokacija apartmaja Pošta.

O Mljetu

Otok Mljet je izjemno miren otok. Na otoku ne boste opazili masovnega turizma. Tudi hotelskih kompleksov tukaj ni. Na otoku je samo en hotel, v kraju Pomena. Večina turistov je nastanjenih v apartmajih, možno je tudi kampiranje v krajih Kozarice, Babino polje in Ropa. Otok je zelo primeren za pohodnike in kolesarje. Veliko je makadamskih poti do katerih se težje pripeljete z avtom.

Je pa Mljet precej hribovit otok. Najvišji vrh Veliki vrh meri kar 514 metrov nadmorske višine. Glavna cesta med Pomeno na eni strani otoka in Saplunaro na drugi strani, poteka na dokaj visoki nadmorski višini, kar pomeni, da med vožnjo lahko uživate v panoramskem razgledu. Mi smo. 🙂

Nekaj osnovnih informacij o otoku Mljet
Površina otoka: 100 km², osmi največji otok na Hrvaškem
Dolžina in širina otoka: 37 km in 3 km
Dolžina obale: 135 km
Število prebivalcev: 1111 prebivalcev (leta 2001)
Najvišji vrh: Veli Grad 514 m

Top 5 najlepših plaž na otoku Mljet

Na otoku se nahaja kar nekaj izjemnih plaž, kjer se splača preživeti dan. Najboljša lastnost večine plaž na otoku je senca, ki jo najdete skoraj povsod. Prav tako na plažah ni pretirane gneče, v bolj skritih zalivih ste lahko povsem sami ali si plažo delite z nekaj obiskovalci.

Spodaj je izbranih naših 5 najljubših plaž na otoku Mljet. Zagotovo obstajajo tudi druge plaže in zalivi, ki so vredni obiska in jih spodaj ne omenjam. Morda nama je z ženo žal, da se nismo spustili do zaliva/plaže v Ropi na jugu otoka. Nekako nisva našla dovolj informacij kako je z dostopom do zaliva, tako da si z majhnimi otroki nisva upala na to pot.

Top 5 plaž na otoku Mljet
Top 5 plaž na otoku Mljet

1. Velika Saplunara

Velika Saplunara je peščena plaža in se nahaja v neposredni bližini vasice Saplunara. Na plaži lahko najamete ležalnike s senčniki in si tako zagotovite senco v neposredni bližini morja. Nekoliko stran od plaže je borov gozdiček, kjer je na razpolago naravna senca. Prav tako boste pod borovci opazili lesena igrala, ki so se jih najbolj razveselili moji punci. 

Do plaže pridete tako, da se peljete skozi vasico Saplunara in ob glavni cesti boste na desni strani opazili restavracijo, ob kateri je možno brezplačno parkirati. Da pridete do plaže se je potrebno spustiti po stopnicah, skozi že omenjen borov gozdiček. Če ste nastanjeni v Saplunari, lahko do plaže pridete tudi peš iz druge strani – ob edini trgovini je potka. Plaža ima izjemen pogled na odprto morje, zato boste tekom sezone videli kar nekaj jadrnic, ki uživajo v tem lepem zalivu.

Poglejte si posnetek plaže Mala in Velika Saplunara.

2. Mala Saplunara

Če se od Velike Saplunare peljete še kakšnih 500 metrov naprej po cesti, boste prišli do konca asfaltirane ceste. Nato se na kratko (50 metrov) peljete še po makadamski cesti in prispeli boste do Male Saplunare, kjer lahko prav tako brezplačno parkirate. Na plaži boste opazili “Beach bar”, katerega upravlja ga. Ane, ki je lastnica apartmaja Posta, kjer smo bili mi nastanjeni.

Apartma Posta je tukaj v neposredni bližini, 50 do 60 metrov stran. Plaža je peščena in manjša napram Veliki Saplunari ter nima pogleda na odprto morje. Najbolj nam je bila všeč senca na plaži, ki je je na pretek. Tako sta se punci lahko v dopoldanskem soncu igrali v senci v vodi. Nam to veliko pomeni, saj se ne radi izpostavljamo močnemu soncu. Na tej plaži smo se kar veliko kopali, saj je bila res blizu apartmaja. Tudi “Beach Bar” smo skoraj vsak dan koristili, cene so bile tako 2017 kot tudi letos povsem sprejemljive.

3. Plaža Blace

Najbolj znana in očarljiva pa je zagotovo plaža Blace, ki je od vasice Saplunara oddaljena slaba 2 kilometra. Gre za neobljudeno peščeno plažo, ki je dolga okrog 800 metrov in je zlita z naravo. Dnevnih obiskovalcev na tej plaži je zelo malo, kar predstavlja dodatni čar in vsekakor zelo priporočam, da jo obiščete.

Do nje pridete tako, da se od Male Saplunara, mimo apartmaja Posta peljete naprej po makadamski cesti. Lahko se tudi sprehodite ali se peljete s kolesom, če ga imate na razpolago. Med vožnjo do plaže boste lahko uživali v razgledu na odprto morje in opazovali kako se valovi zaletavajo ob strmo obalo. Na poti je tudi nekaj klopi, kjer se lahko ustavite in uživate v izjemnem razgledu.

Ko pridete do konca ceste boste opazili dva ali tri apartmaje in parkirišče, kjer lahko brezplačno parkirate. Do plaže se morate spustiti po tlakovani potki in stopnicah in takoj, ko boste stopili na plažo boste očarani. Prvi vtis je res filmski, spominja na prizor iz filma Plava Laguna, saj ste gledali ta film, a ne? 🙂

Plaža Blace
Pogled na plažo Blace.
Plaža Blace
Sproščanje na plaži Blace.

4. Plaža Sutmiholjska

Plaža Sutmiholjska je prodnata in se nahaja ravno nekje na sredini otoka – na južni strani. Če se iz Sobre peljete naprej od Babinega polja, boste čez nekaj časa opazili tablo, kjer zavijete levo za dostop do plaže Sutmiholjska. Po lepi in široki cesti se boste nato spuščali do plaže, kjer boste lahko brezplačno parkirali. In še preden boste stopili iz avta boste navdušeni. Mi smo bili. :). Pogled na plažo iz parkirišča je izjemen. Navdušuje kristalna turkizna voda in čolnički različnih barv, ki kar vabijo, da jih neštetokrat fotografiraš. Žal pa na plaži ni veliko sence.

Več informacij ter fotografij o tej čudoviti plaži najdete tukaj.

5. Kopanje ob Malem mostu

Ne vem ali gre v tem primeru sploh za plažo, vendar na prehodu med Malim in Velikim jezerom, v Nacionalnem parku morate skočiti v vodo. Ni ga kopalca, ki tam ne bi poskušal plavati po kanalu iz Malega Jezera proti Velikemu in se boril proti nasprotnemu toku. Se boste morali kar potruditi, da boste preplavali v Veliko Jezero. Kopanja v slanih jezerih si boste zaželeli vsi tiste, ki imate radi toplejšo morsko vodo. V jezerih je voda namreč 2 do 3 stopinje toplejša kot v morju.

Mali most, kjer se Malo jezero zliva v Veliko.
Mali most, kjer se Malo jezero zliva v Veliko.

Katere kraje se splača obiskati?

Vsi kraji na otoku so bolj ali manj vasice, kjer se domačini večinoma ukvarjajo z oddajanjem apartmajev, ribolovom ter nekaj tudi z vinogradništvom in gojenjem oljk. V večini vasic boste našli le eno trgovino in kakšno restavracijo ali dve. Večja ponudba je na zahodnem delu otoka, v Nacionalnem parku, v kraju Polače in Pomena. Ribarnic na otoku nisem opazil, v Saplunari je ni bilo, sem pa hitro našel lokalnega ribiča, ki mi je zjutraj prodal sveže ribe direktno iz barke. Za približno 1kg rib (orade, škarpene) sem dal 100 kun. Trgovine v teh vasicah so solidno založene, se pa zelo težko dobi meso. Prav tako je zelo težko kupiti sveže sadje in zelenjavo. Tržnic v teh vasicah ni, v trgovinah pa je ponudba slaba.

Spodaj si lahko pogledate zemljevid otoka Mljet. Z rdeče barvo je označen del, ki je opredeljen kot Nacionalni park.

mapa otoka Mljet

Saplunara

Saplunara je vasica na skrajnem jugozahodu otoka. Tukaj smo bili mi nastanjeni in sicer v apartmaju Posta (na tej strani je direktni kontakt do ga. Ane), ki se nahaja kakšnih 800 metrov stran od vasice. Pravijo, da je Saplunara še zadnji skriti biser Jadrana, ki ga masovni turizem še ni uspel razkriti. Bi se kar strinjal, čeprav je bilo ob določenih dnevih kar precej dnevnih kopalcev, predvsem na peščenih plažah Mala in Velika Saplunara. Najbolj mirno je bilo zjutraj in proti večeru. Takrat smo si večkrat vzeli čas in se naužili sproščujočega sprehoda po povsem praznih plažah. Saplunara je najbolj znana po peščenih plažah, ki privabljajo tudi turiste iz morske strani (čolni, jadrnice).

saplunara
Pogled na vasico Saplunara iz terase apartmaja Posta.

Okuklje

Gre za malo vasico, ki je danes popularna destinacija za navtičarje. Za jadrnice ta zaliv predstavlja zelo varno zavetje, tudi v primeru slabega vremena. Mi smo to vasico obiskali zgolj na kratko. Iz glavne ceste se cesta strmo spušča do zaliva, kjer lahko brezplačno parkirate avto in se sprehodite skozi vasico.

okuklje
Pogled iz razgledne točke pri spuščanju do kraja Okuklje.

Prožura in Prožarska luka

Prožura je povsem zapuščena vasica ob glavni cesti na otoku. Pogled na to vasico je kar žalosten, saj gre v večini primerov za zapuščene hiše, ki propadajo. Bolj zanimiva nam je bila Prožurska Luka, ki se nahaja blizu, ob morju. Ta obmorska vasica nam je bila zelo všeč. Mi smo tukaj bili ob sončnem zahodu. Opaziti je bilo nekaj apartmajev, nekaj manjših lokalov oz. restavracij, drugače pa zelo miren kraj. Prožurska Luka je tudi popularna za vse navtičarje, saj je zaliv precej globok in posledično varen.

prozarska luka
Takoj po sončnem zahodu v Prožurski luki.

Sobra

Sobra je zaliv v katerem je na levi strani naselje, na drugi (desni) strani tega zaliva pa je trajektno pristanišče, kjer vsakodnevno vozi trajekt do polotoka Peljašac (kraj Prapratno). Iz tega pristanišča vozi tudi katamaran do Dubrovnika. V vasici je ena majhna trgovina in nekaj restavracij, ki se nahajajo ob obali, ki si jo bom zapomnil po zelo ozki cesti. V Sobri lahko tudi najamete apartma ali sobo. Za tiste, ki boste na otoku brez svojega avtomobila obstaja tudi avtobusna linija, ki vas lahko iz Sobre pripelje do Nacionalnega otoka na zahodnem delu otoka ali do peščenih plaž v Saplunari na vzhodnem delu otoka.

Pogled na Sobro iz lokalne ceste ob vstopu v vasico.
Pogled na Sobro iz lokalne ceste ob vstopu v vasico.

Babino Polje

Babino Polje je največja in hkrati najstarejša vas na otoku, ki ima okrog 400 stalnih prebivalcev. Vasica nima direktnega dostopa do morja. Nahaja se vzporedno ob glavni cesti. Če se iz Sobre peljete proti Nacionalnemu parku morata za vstop v vasico zaviti iz glavne ceste desno. Naselje je razpršeno ob lokalni cesti in se razprostira v dolžini dveh kilometrov. Babino polje predstavlja tudi izhodišče za vse, ki gredo na ogled Odisejeve špilje, do katere pridete tako, da se po markirani potki iz Babinega polja spustite južno do morja. Odisejeva špilja je za prebivalce Babinega Polja predstavljala najbližji dostop do morja. Južna obala otoka je v tem delu zelo težko dostopna in skalnata in domačini iz vasi so skozi Odisejovo špiljo s čolni dostopali do odprtega morja.

Misel, da bi živel v vasici Babino polje je kar malo strašljiva in hkrati nepredstavljiva. Dvakrat zapovrstjo smo se morali peljati skozi vas, saj sva bila z ženo fascinirana nad njo. Kot da bi se čas tukaj ustavil. Resnično.

babino polje
Pogled na Babino polje iz potke do Odisejeve špilje.

Polače

Ko se pripeljete v Nacionalni park na zahodu otoka Mljet je prvi kraj do katerega prispete Polače. Tukaj je bilo opaziti nekaj več jadrnic in ostalih morskih plovil. Prav tako je bilo opaziti več gostinske ponudbe. Zelo me je presenetilo, da lahko tukaj (tudi drugod v Nacionalnem parku) na vsakem koraku najameš kolo. Kolesarjenje po parku in predvsem okrog slanih jezer je tukaj zelo popularno. Sva s hčerko Hano to tudi preizkusila. Več o tem pa v nadaljevanju. 🙂

polače
Zanimiv bar v vasici Polače.

Pomena

Pomena je nekoliko večja od kraja Polače. Tukaj boste našli še več gostinske ponudbe. Najde se tudi kakšna stojnica s spominki. Tukaj se nahaja tudi edini hotel na otoku – hotel Odisej. Iz Pomene vozi tudi trajekt in katamaran. Mi smo od tukaj šli s katamaranom na izlet v Dubrovnik. Tudi tukaj si lahko na vsakem koraku izposodite kolo, imajo tudi otroške sedeže, kar je zelo praktično, če imate majhne otroke.

pomena
Pogled na Pomeno.

Goveđari

Med krajem Polače in Pomeno se nahaja izjemno majhna vasica Goveđari, v kateri je okrog 10 res starih hiš. Podoben občutek kot pri Babinem polju, čas tukaj zagotovo teče počasneje.

goveđari
Zanima vasica Goveđari, ki se nahaja zelo blizu Velikega jezera.

V vseh zgoraj naštetih vasicah smo se ustavili in si jih ogledali. Ko smo se vozili iz Saplunare in v njo, smo se vozili še skozi vasice Maranovići in Korita. Obe se nahajate ob glavni cesti in sta precej majhni.

Za prihodnji obisk tega izjemnega otoka smo si pustili še vasice Ropa, Blato in Kozarica, katerih letos ni bilo časa obiskati.

Odisejeva špilja

Ena od najbolj pogosto obiskanih turističnih znamenitosti na otoku Mljet je vsekakor Odisejeva špilja oz. jama. Nahaja se na južnem delu otoka, v bližini Babinega polja. Odisejeva špilja je jajčaste oblike in je iz morske strani široka 4 do 5 metrov ter ima samo dober meter in pol višine (med morjem in višino stropa jame). Če je le možno jo obiščite sredi dneva, takrat namreč sončna svetloba seva v jamo in ustvarja turkizno moder spekter barv, ki se odseva v morju jame. Vsekakor vredno ogleda in fotografiranja. Mi smo na žalost bili na izletu bolj pozno popoldan, tako da ta svetloba ni bila tako izrazita.

Odisejeva špilja je v preteklosti služila kot zatočišče za ribiške ladje, namreč v tem delu Mljeta je obala zelo strma in težko dostopna, tako da so ribiči iz Babinega polja skozi jamo s čolni izpluli na odprto morje in se nato vračali nazaj na kopno.

Glede Odisjeve špilje je znana tudi legenda, ki pravi, da je Odisej s svojo ladjo potoval tukaj mimo in se potopil. Plaval naj bi proti otoku in se zatekel v špiljo in si tako rešil življenje. Ta čas bi naj na otoku vladala nimfa Kalipso in Odisej je podlegel njenim čarom ter lepotam samega otoka Mljet ter tukaj ostal 7 let. V spomin na to legendo boste tudi pri Odisejevi špilji našli improvizirano hiško, na kateri je hudomušno napisano Hotel Kalypso.

Ker je obala tukaj zelo strma in je narava ustvarila različne police na pečini, se lahko preizkusite v skokih v vodo. Iz različno visokih polic lahko preizkusite svoj pogum. Mi smo ga. 🙂

Več o naših dogodivščinah ta dan pa najdete tukaj.

Odisejeva špilja
Improvizirana baraka pred Odisejevo špiljo.
Odisejeva špilja
Pogled na Odisejovo špiljo iz kopenske strani.

Kratek posnetek obiska Odisejeve Špilje – VIDEO

Narodni park Mljet

Kar eno tretjino otoka Mljet predstavlja Narodni oz. Nacionalni park, ki se razprostira v skrajnem severozahodnem delu otoka. V Narodni park spadajo naslednje vasice: Polače, PristaništeGoveđari, Babine Kuće, in Pomena. Ko se boste vozili v Narodni park bo prvi kraj do katerega se boste pripeljali Polače, ki je od jezer oddaljen dva do tri kilometre. Če želite lahko že kar tukaj pustite avto in se sprehodite do jezer. Lahko pa si izposodite kolesa (priporočam) in se zapeljete okrog jezer ter si pogledate vse znamenitosti parka. Izposoja koles je v parku zelo popularna in si jih lahko izposodite prav povsod. Ponekod imajo tudi otroške sedeže in otroške prikolice, kar smo mi s pridom izkoristili.

Če se peljete naprej od Polač boste kmalu prišli do večjega parkirišča (povsem blizu Pristaništa), kjer morate pustiti avto in pot do jezer lahko nadaljujete peš, si sposodite kolo ali počakate na električni vlakec, ki vsake toliko časa vozi do Malega Mostu. Tukaj tudi kupite karto za vstop v Narodni park, ki znaša za odrasle 100kun/osebo (velja 7 dni). Mi smo se odločili za vožnjo z vlakcem, ki nas je odpeljal do Malega Mostu. Pod Malim Mostom je ozek vodni in umetno poglobljen kanal, ki povezuje glavni znamenitosti parka: Malo in Veliko jezero. Dobra lastnost teh slanih jezer je, da je voda tukaj toplejša za 3 do 4 stopinje, kar je odlična novica za tiste bolj zmrznjene, kot je moja žena. 🙂

Med tem, ko je Neža (mlajša hčerka) zaspala v vozičku, sem si izposodil gorsko kolo z otroškim sedežem in s Hano (starejša hčerka) sva se odpravila na pot okrog Velikega jezera, ki je trajala slabo uro. Kolesarska pot okrog Velikega jezera je res odlična. Je skoraj v celoti v senci, rahlo razgibana, v večini dela asfaltirana z grobim asfaltom in je nezahtevna tudi za tiste, ki niste športno aktivni.

kolesarjenje narodni park
Priprava na kolesarjenje okrog Velikega jezera.
Kolesarjenje Veliko jezero
Prečkanje mosta ob stičišču Velikega jezera z morjem.

Po kolesarjenju smo se kopali pri Malem Mostu in poskušali plavati iz Malega v Veliko jezero. Zaradi močnega toka je to precej zahteven podvig in skorajda se tukaj odvija pravo tekmovanje, kdo izmed kopalcev bo prej priplaval v Veliko jezero. Za tiste, ki imate radi veslanje si lahko tukaj tudi izposodite kajake in lahko z njimi zaplujete po jezerih. Mi žal za to nismo več imeli časa, so pa tudi najini punci za takšne aktivnosti premajhne. Bi bilo preveč stresno. 🙂

Mali most
Mali Most – kanal, ki povezuje Malo in Veliko jezero.

Posebna znamenitost Narodnega parka je otoček Sveta Marija, ki se nahaja v Velikem jezeru. Na njem stoji benediktinski samostanom iz 12. stoletja, s stolpom in cerkvico. Iz Malega Mostu vsake toliko časa pelje ladjica, ki vozi do otočka Sveta Marija. Vožnja z ladjico je vedno posebno doživetje sploh za najmanjše, sva pa tudi midva z ženo uživala v lepem razgledu. Na otočku sta dva lokala, kjer je možno spiti pijačo ali pa si lahko kupiti sladoled. Nato se lahko sprehodite po potki ob obzidju in si od blizu pogledate samostan in cerkev. Na voljo je tudi veliko klopi, kjer se lahko sprostite in uživate ob rahlem vetrčku ter izjemnem pogledu na turkizno morsko vodo jezera. Vsako uro se lahko z ladjico zapeljete nazaj do Malega Mostu ali pa greste na manjšo ladjico, ki vozi v relaciji do kraja Prištaništa. Od tukaj pa do glavnega parkirišča v parku je vsega 10 minut hoje.

Voznja z ladjico
Vožnja z ladjico do otoka Sveta Marija.
otok Sv. Marija
Pogled na otok Sveta Marija.
Otok Sveta Marija
Sprostitev na otoku Sveta Marija.
Samostan - Sveta Marija
Pogled na Samostan.

V tem trenutku je bil za nami že kar dolg dan, vendar kljub temu smo si želeli še ogledati kraj Pomena. Do tja smo se peljali skozi prav posebno vasico Goveđari. V Pomeni je tudi edini hotel na otoku Hotel Odisej in tukaj je bilo še najbolj živahno izmed vseh krajev na Mljetu. Mislim, da je to edini kraj na Mljetu, ki ima nekaj štantov s spominki. Zraven koles si lahko tukaj izposodite tudi skuterje in avte – Fiat Punto kabriolet izgledajo fenomenalno. 🙂

hotel odisej
Pogled na hotel Odisej.

Če želite izkoristiti vse kar vam Narodni park Mljet omogoča je en dan skoraj premalo. Vsekakor pa si lahko ogledate vse najbolj znane znamenitosti, kar smo dokazali tudi mi, kljub malim otrokom.

Jaz sem si za ponovni obisk Narodnega parka na Mljetu prihranil vzpon na najvišji vrh Montokuc, veslanje po jezerih ter ogled vasice Babine Kuće.

Kratek posnetek izleta v Narodni park – VIDEO

Spodaj si lahko pogledate kratek film naših dogodivščin v Narodnem parku na Mljetu! 🙂

Na Mljet z otroki

Vsi, ki imamo majhne otroke si želimo, da bi bile naše počitnice čimbolj zanimive in zabavne za naše malčke. Ko sem iskal informacije o otoku Mljet, sem na spletnih forumih zasledil kar nekaj komentarjev, da otok ni primeren za male otroke in našteti razlogi so bili bolj ali manj smešni. Vse je seveda odvisno od vašega življenjskega sloga preživljanja dopusta. Če želite na počitnicah bivati v nobel hotelu, se kopati v hotelskem bazenu s tobogani, imeti ponudbo otroške animacije in se sprehajati skozi desetine štantov na večerni promenadi, potem otok Mljet res ni primeren za vas. Če vsega zgoraj naštetega ne marate in imate hkrati radi plaže z manj obiskovalci, potem pa je otok Mljet za vas idealen.

Za nas je bil Otok Mljet najboljši možni način za preživljanje družinskih počitnic. Turistov na otoku je precej manj kot na celini in ostalih bolj priljubljenih otokih. V Saplunari so ob obeh plažah preprosta lesana igrala, prav tako lahko na obeh plažah kupite pijačo in sladoled. Obe plaži sta povsem peščeni, tako da je sploh za malčke idealno, saj se lahko prosto gibajo po plaži in brezskrbno čofotajo v vodi. Posebno doživetje je divja peščena plaža Blace. Na njej je “hiška” z “dvoriščem”, kjer so v borovem gozdičku ob plaži narejeni stoli in miza iz štorov ter improvizirana gugalnica. Idealno za malico v naravni senci, mi smo si tukaj naredili zajtrk. Odlično doživetje.

Moji 3 in 5 let stari hčerki sta vsak dan sproti uživali in sploh nista pogrešali vsakdanjih zadev, ki sta jih vajeni doma. Če oklevate ali je otok Mljet primeren za otroke, je moj odgovor velik DA. Če imate glede tega kakšno vprašanje, sem vam na voljo.

Želite še več informacij o otoku Mjet?

2 thoughts on “Počitnice na otoku Mljet [obširna reportaža]

  1. Glede vaših idej za nslednji obisk Mljeta:

    Vzpon na Montokuc (in posebej razgled z njega) je verjetno najlepše ne-vodno doživetje na Mljetu. Ker boste z majhnimi otroki, se lahko za začetek vzpnete na Veliki Skladin, ki je sicer 100 m nižji od Montokuca, je pa tudi z njega lep razgled. Izhodišče je blizu pokopališča (to je pa blizu uradnega vhoda v narodni park). Opis poti na Montokuc in nekaj fotk je npr. tu: http://miranov.site/index.php?q=Mljet/Montokuc.htm

    Veslanje po jezerih je fino, ker praktično ni valov (razen, kadar jih naredi kak čoln). Najem čolna je kar drag, zato je morda smiselno razmisliti o nakupu cenejšega napihljivega kajaka (ki bo uporaben večkrat in tudi v prihodnjih sezonah).

    Glede vasice Babine Kuće … kaj pa vem; se mi zdi, da vam ne bo ostala v trajnem spominu … 😉

    1. Hvala za vaše mnenje. Zagotovo bo komu koristilo…

Dodaj odgovor