Z avtodomom po Italiji – Gardsko jezero in Giro d’Italia

Pred vami se nahaja potopis našega avtodomarskega potovanja po Italiji. Z avtodomom po Italiji smo se odpravili že drugo leto zapored, tokrat je bil naš cilj Gardsko jezero in ogled vsaj dveh etap Giro d’Italia. Potovanje je potekalo v mesecu maju, v obsegu 10 dni.

Gardsko jezero, znano tudi kot Lago di Garda, je največje jezero v Italiji. Nahaja se na severu Italije med gorovjem Alp in nižjim pogorjem Apeninov. Jezero je obkroženo s slikovitimi obalnimi mesteci in vse leto privablja številne turiste zaradi svoje naravne lepote, kulturne dediščine in raznolikih aktivnosti.

Gardsko jezero se razteza na približno 370 kvadratnih kilometrih. Na severu je jezero ožje in obdano z visokimi gorami, medtem ko se proti jugu razširi v širše območje. Jezero ima izjemno čisto vodo, ki jo poganjajo izviri iz gorskih pobočij.

Ob obali jezera se nahajajo številna mesta, med katerimi so najbolj priljubljena Riva del Garda, Limone sul Garda, Malcesine, Sirmione in Desenzano del Garda. Ta obmorska mesta ponujajo čudovite panoramske razglede, slikovite uličice, zgodovinske spomenike in živahno turistično vzdušje.

Giro d’Italia je ena najprestižnejših in najbolj znanih kolesarskih dirk na svetu. V kolesarskem svetu velja Giro d’Italia za drugo največjo kolesarsko dirko, takoj za Tour de France. Gre za 3-tedensko etapno dirko, ki poteka vsako leto v Italiji in privablja vrhunske kolesarje iz celega sveta. Dirka je znana po svoji zahtevni in raznoliki trasi ter spektakularnih gorskih vzponih, ki jih ponuja italijanska pokrajina.

Avtodom smo najeli v podjetju AVTODOMAR.si – Še nisi?, ki so uradni zastopnik avtodomov znamke Benimar. Tokrat smo potovali z nam že znanim modelom Benimar S363. Vse kar se tiče avtodoma je bilo na srečo brez težav, nikjer nismo imeli kakšne zagate.

Povzetek

Na poti smo bili 10 dni. V prvem delu potovanja smo raziskovali mesteca okrog Gardskega jezera, en dan pa smo namenili izletu v Gardaland. Nato pa smo si ogledali še gorsko etapo Giro d’Italia, ki je potekala na gori Monte Bondone in epsko 20. odločilno etapo Gira d’Italia na Svetih Višarjih. Ni skrivnost, da sva s Katjo velika navijača Primoža Rogliča, zato smo nekaj dni namenili spremljanju njegovega uspešnega boja za roza majico.

Tukaj si lahko pogledate storyje iz našega avtodomarskega tripa.

Stroški potovanja

Za vse, ki vas zanima koliko stane takšno potovanje, posredujem vse naše stroške, ki smo jih zraven najema avtodoma imeli na našem potovanju.

Stroški goriva: 308 €
Stroški cestnin: 52 €
Stroški nočitev: 171 € (nočitve v Italiji 98€, kamp Špik 73 €)
Stroški ostalo (hrana, pijača, sladoledi, spominki, vstopnine ipd): 874 € (od tega Gardaland 391 €)

Najbolj “uau” trenutek

Najbolj “uau” trenutek smo zagotovo doživeli na vrhu Svetih Višarij ob spremljanju infarktnega gorskega kronometra na 20. etapi Gira d’Italia. Naš prvotni namen ni bil, da bi dirko spremljali na ciljni črti, vendar se je zadnji dan vse skupaj srečno poklopilo, da smo nepričakovano lahko kupili karte. Tako smo zgodovinski podvig spremljali na ciljni črti kronometra na Svetih Višarjih.

Nikoli ne bom pozabil turobne tišine ob Primoževi sneti verigi in nikoli ne bom pozabil navdušenja in veselja tisočih Slovencev, ko je prečkal ciljno črto in postal zmagovalec Giro d’Italia 2023.

Najslabši trenutek

Ko smo se vozili po zahodni obali Gardskega jezera, smo se želeli ustaviti v mestecu Limone sul Garda. Poskusili smo na dveh parkiriščih, vendar nikjer ni bilo primernega in dovolj velika prostora za naš velik avtodom. Ob zapuščanju zadnjega parkirišča se je rampa zataknila v kolesa na zadku avtodoma, na srečo je Katja to pravočasno opazila in nismo naredili škode. Mestece Limone sul Garda pa bomo obiskali ob naslednji priložnosti.

1. dan: Ptuj – Nova Gorica (PZA Vrtojba)

3, 2. 1. Jupi! Pa smo le dočakali naše novo potovanje z avtodomom, ponovno po Italiji. Ko se z avtodomom odpravljamo proti zahodu, vedno prvo noč prenočimo na PZA Vrtojba. To nam predstavlja odlično izhodišče, tako da smo prvi dan proti večeru naredili zgolj premik iz Ptuja do Vrtojbe.

Prvi dan vsakega našega avtodomarskega potovanja je vedno vznemirljiv, a hkrati tudi malo stresen, saj je potrebno vse stvari spakirati v avtodom. Smo namreč 5-članska družina in čeprav poskušava biti z ženo čimbolj minimalistična, je pakiranje vedno naporno.

Na srečo sem avtodom domov pripeljal že dan prej, tako da nisem imel prvi dan še dodatne logistike. Zadnja leta prakticirava, da si na pot vzamemo tudi nekaj že skuhane in zamrznjene hrane, to nam potem v prvih dneh potovanja precej olajša pripravo kosil.

2. dan: Nova Gorica – Riva del Garda

Glede na ne preveč lepo vremensko napoved zjutraj nismo nič hiteli, tako da smo komaj okrog pol enajste ure prečkali slovensko-italijansko mejo. Naš današnji cilj je bilo mestece Riva del Garda, ki leži skrajno na severu Gardskega jezera.

Sredi dneva smo prispeli in se namestili v camper stopu, dobra dva kilometra stran od centra mesta. Pot je potekala mirno in brez težav. Po kosilu smo se odpravili na ogled mesta, do katerega vodi prijetna peš potka ob jezeru. Zelo fotogenično mestece obdano z visokimi gorami na eni strani in ogromnem Gardskem jezeru na drugi strani. Žal nam ni vreme dopuščalo, da bi se lahko zapeljali s kolesi naokrog. Za prvi dan je bilo povsem zadovoljivo.

Riva del Garda je slikovito mesto, ki se nahaja ob severnem bregu jezera Garda v Italiji. Leži ob vznožju Alp in je znano po svoji izjemni lepoti narave. Mesto se ponaša s čudovito panoramo, ki združuje gorske vrhove in idilično obmorsko vzdušje.

Riva del Garda ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v rimsko obdobje. Srednjeveški grad Rocca di Riva se dviga nad mestom in ponuja čudovit razgled na jezero in okolico.

Mesto je priljubljena turistična destinacija, saj ponuja veliko možnosti za aktivnosti na prostem. Jezero Garda je idealno za vodne športe, kot so jadranje, kajakarstvo, deskanje na vodi in ribolov. Ob obali jezera se nahaja tudi čudovita sprehajalna pot, ki ponuja prijetne sprehode in čudovite razglede.

3. dan: Ogled mesteca Sirmione

Po zajtrku smo se po vzhodni obali Gardskega jezera odpeljali do juga – današnji cilj je bilo mestece Sirmione. Precej hitro smo našli ustrezno namestitev v Camping Village, blizu rta, na katerem se nahaja mestece Sirmione.

Sredi dneva smo se s kolesi odpeljali do ozkega in zanimivega vhoda, ki vodi v staro mestno jedro – do sem je od kampa slabe 4 km. Od tukaj naprej je bilo dovoljeno le peš.

Sirmione je ena izmed največjih atraktivnosti na znanem Gardskem jezeru. Rimske toplice, ruševine in izjemen grad privabljajo mnoge obiskovalce. S Katjo pa sva bila kar šokirana nad gnečo turistov, ki se je zdrinjala po ozkih uličicah. Morda je bila gneča še večja na račun nedelje. Mesto Sirmione nam je bilo všeč, je resnično unikatno.

Sirmione je čarobno mestece, ki se nahaja na polotoku, ki izstopa v jezero Garda v Italiji. S svojo slikovito lepoto, zgodovinskimi znamenitostmi in idiličnim okoljem je priljubljena destinacija za obiskovalce iz vsega sveta. Ima tudi očarljivo staro mestno jedro, ki vas bo očaralo s svojimi ozkimi tlakovanimi ulicami, slikovitimi hišami in številnimi trgovinicami, restavracijami ter kavarnami.

Ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti Sirmione je njegov srednjeveški grad Scaliger, znan tudi kot Grad Sirmione. Stoji na koncu polotoka in ponuja osupljiv razgled na jezero Garda. Grad je obdan z obzidjem in ima pravljični videz s svojimi stolpi, tlakovanimi dvorišči in lepimi vrtovi.

Poleg gradu je mesto Sirmione znano tudi po svojih termalnih izvirih. Termalna voda naj bi imela zdravilne lastnosti in je znana po svojih blagodejnih učinkih na telo in duha.

4. dan: Sirmione – Monte Bondone

Ta dan sva imela s Katjo plan, da del dneva preživimo na zahodni obali Gardskega jezera, nato pa se odpeljemo do Monte Bondone, kjer bomo jutri spremljali cilj gorske etape na Giru in navijali za Primoža Rogliča.

Prvi del dneva nam žal ni šel po planu. Želeli smo se ustaviti v mestecu Limone Sul Garda, vendar na nobenem parkirišču nismo našli prostega mesta. Tako smo nadaljevali pot po zahodni obali Gardskega jezera. Ker so se nam podrli plani, sva se s Katjo sredi dneva odločila, da se enostavno že prej odpeljemo na Monte Bondone.

To se je na koncu izkazalo za odlično potezo. Namreč dobili smo verjetno enega zadnjih možnih prostorov za avtodome v bližini cilja. Bila je res sreča, že skoraj smo se odpeljali stran, ko nam je en gospod namignil res super lokacijo 100 metrov stran. Tako smo si tukaj v miru pripravili večerjo, se naužili prijetnega sončka, jaz pa sem na kratko tudi “skočil” v izvidnico v cilj. Večer je minil v pričakovanju naslednjega dne.

Monte Bondone je impresiven gorski masiv v italijanski regiji Trentino v Apeninih. Nahaja se v bližini mesta Trento in je priljubljena destinacija za ljubitelje narave, gorništva in zimskih športov. Sam vrh gore doseže višino 2.180 metrov nadmorske višine.

Monte Bondone je znan po svojih slikovitih alpskih pokrajinah, bujnem gozdu in panoramskih razgledih na okoliške gore in doline. V poletnih mesecih je priljubljena točka za pohodništvo, gorsko kolesarjenje in plezanje.

Na vrhu Monte Bondone se nahaja tudi observatorij, ki ponuja edinstven pogled na nočno nebo. Z razgledno teraso in opazovalnimi napravami obiskovalcem omogoča opazovanje zvezd, planetov in drugih nebesnih teles.

5. dan: Ogled etape Giro d’Italia in nočitev v mestu Garda

Današnji dan je bil namenjen ogledu pomembne gorske etape na Giru, s ciljnim vzponom na Monte Bondone. Zgodnje jutro sem izkoristil za vožnjo v dolino. Nato pa sem prekolesaril 21 km vzpon (6,7% naklon, 1450 višinskih metrov), ki so ga v popoldanskih urah prevozili tudi kolesarji na Giru. Bilo je super, vzpon je res dolg, vendar je bilo na cesti veliko kolesarjev in navijačev, tako da je hitro minilo.

Punci sta dopoldan opravljali šolske obveznosti, Liza pa ju je jezila. Katja pa je skuhala kosilo. Sredi dneva smo se peš odpravili proti cilju – cca. 3 km od našega avtodoma. Sredi poti je pričelo rahlo deževati, tako da pogoji za spremljanje etape niso bili idealni, vendar smo zmogli. Bilo je vredno, bili smo eni redkih Slovencev, srečali in pogovarjali smo se s Primoževo družino.

Po tekmi smo dolgo čakali Primoža na doping kontroli, prišel nas je pozdravit in to zgolj nas, saj smo bili edini, ki smo ga tako dolgo čakali ob doping kontroli. Tako smo lahko nasmejani zapustili Monte Bondone, se spustili v dolino in si v mestu Garda ob Gardskem jezeru poiskali nočitev.

6. dan: Gardaland

Nežin 10. rojstni dan smo praznovali v Gardalandu. Imeli smo se super, zabaviščni park je res ogromen, tako da nismo zmogli obiskali vseh možnih postaj. S Katjo sva bila tako utrujena kot da bi prekolesarila kraljevsko etapo na Giru. 🙂

Gardaland je eden največjih in najbolj priljubljenih zabaviščnih parkov v Italiji. Nahaja se ob jezeru Garda v bližini mesta Castelnuovo del Garda. Znan je po svojih številnih atrakcijah, adrenalinskih vožnjah, tematskih območjih in raznolikih zabavnih možnostih za vse generacije.

7. dan: Dopoldanski počitek in vožnja do Trbiža

Po včerajšnjem napornem dnevu in nočnih nevihtah, ki so motile miren spanec, smo danes dlje časa spali in si vzeli prost dopoldan. Nato pa smo dan izkoristili za vožnjo do Trbiža. Vmes smo naredili nekaj postankov. V Trbižu je bilo že vse pripravljeno za zgodovinski spektakel na Giru, čez dva ni je namreč potekal spektakularen kronometer na Višarje, kjer se je pričakovalo izjemno veliko slovenskih navijačev.

Parkirali smo na parkirišču 18, ki je bilo namenjeno izkjučno avtodomarjem.

8. dan: Kolesarjenje po Trbižu

Ta dan smo preživeli v Trbižu. Zjutraj sem s kolesom šel v “izvidnico”, malo sem raziskal okolico in se peljal po progi jutrišnjega kronometra. Na Višarje se s kolesom ni dalo, sem lahko šel zgolj kakšen km po betonirani strmi cesti v Ovčji vasi. Priznam, da mi ni bilo nič žal, da nisem smel do vrha.

Sredi dneva pa smo šli s puncami s kolesi do Trbiža. Ogled mesteca, sprehod in sladoled. Popoldan pa smo spremljali etapo in po spletu več naključij kupili karte za gondolo, kar se je izkazalo za potezo leta, saj smo zgodovinski spektakel lahko spremljali na samem cilju – na Svetih Višarjih.

V Trbižu je bilo kot da bi bili v Sloveniji – povsod sami Slovenci, ki so prišli navijat za Primoža. Vzdušje je že dan pred kronometrom bilo izjemno.

Trbiž (Tarvisio) je majhno mesto v severovzhodni Italiji, ki se nahaja v regiji Furlanija-Julijska krajina, blizu meja s Slovenijo in Avstrijo. Leži v slikoviti dolini med Julijskimi Alpami in Karnijskimi Alpami, kar mu daje čudovito naravno okolje.

Mesto je znano kot priljubljena destinacija za ljubitelje narave, pohodnike, smučarje in ljubitelje športov na prostem. Okolica ponuja obilo možnosti za raziskovanje prelepih gorskih poti, kolesarjenje, plezanje, ribolov, pa tudi smučanje v zimskem času.

Trbiž (Tarvisio) je prav tako znan kot izhodišče za raziskovanje bližnjih gorskih prelazov, kot je prelaz Predel, ki povezuje Italijo, Slovenijo in Avstrijo. To je priljubljena pot za vožnjo s kolesom ali avtomobilom, ki ponuja osupljive razglede na okoliško pokrajino.

9. dan: Ogled odločilnega gorskega kronometra na Svetih Višarjih

Svete Višarje. Primož Roglič. Maglia Rossa. Zelo težko bi obesedil tale dan. Toliko energije, toliko čustev, toliko emocij kot se je pretakalo na tem lepem hribu, še nisem doživel. Nikoli ne bom pozabil tišine ob posnetku na sneto verigo in nikoli ne bom pozabil huronskega navijanja ob prihodu Primoža v cilj. Nato pa mučno čakanje… Ko napovedovalec uradno napove 40 s prednosti pa eksplozija vsega… Sreča, veselje, solze.

Primož že dolgo več ne piše zgolj športne zgodbe. Primož nam riše življenje vsakega izmed nas. Moramo se boriti prav vsak dan, nikoli ne obupati, se za dobre stvari tudi žrtvovati, včasih tudi tvegati, da lahko iztisnemo najboljše iz nas. Primož nam kaže pot, da je v življenju vse mogoče. Tudi ko nihče več ne verjame v nas, lahko dokažemo nasprotno. Vsak cilj, ki si ga zastavimo, lahko dosežemo. Prav vsak. Eden najlepših dni v mojem življenju. Punce so se izjemno vživele v celotno evforijo in uživale ob nepozabnem dnevu.

Zvečer smo se iz Trbiža odpeljali v kamp Špik – v Gozd Martuljek in se s prijatelji poveselili zgodovinskega dne.

Svete Višarje (italijansko Monte Santo di Lussari) je gorski vrh, ki se nahaja v italijanskem delu Julijskih Alp, blizu meje s Slovenijo in Avstrijo. To je sveto mesto in pomembno romarsko središče, ki privablja številne obiskovalce zaradi svoje verske in naravne pomembnosti. Na vrhu Svetih Višarij se nahaja svetišče, ki ga obdajajo zgodovinske cerkve in kapelice. Najbolj znana je cerkev Marije Snežne, ki je pomembno romarsko središče za katoličane.

10. dan: Kamp Špik in vožnja domov

Dopoldan smo preživeli v kampu in si odpočili po napornem dnevu. S puncami smo kar nekaj časa preživeli v adrenalinskem parku. Sredi dneva pa smo se odpravili proti Ptuju.

Naš avtodomarski dopust po Italiji se nebi mogel bolje zaključiti. Do naslednjič.

Dodaj odgovor