Krompirjeve počitnice v Prekmurju

Prekmurje krompirjeve počitnice

Za letošnje krompirjeve počitnice smo se za nekaj dni odpravili v Prekmurje, ki je zadnja leta naša zelo priljubljena počitniška destinacija. Nameščeni smo bili v apartmajskem naselju v Thermal Resort Lendava.

Prekmurje ponuja zelo veliko različnih možnosti za družinsko preživljanje prostega časa. Na voljo je kar nekaj termalnih kopališč, veliko je možnosti za rekreacijo in kolesarjenje v naravi, za manjše otroke je vsekakor zanimiv obisk Expana in Vulkanije. Posebej pa je potrebno poudariti izjemno kulinariko, ki jo je možno doživeti v Prekmurju.

Mi smo na počitnicah radi aktivni, tako da največkrat raziskujemo okolico lokacije, kjer smo nameščeni. Tako je bilo tudi tokrat, kar pomeni, da smo prav vsak dan, v dopoldanskem času šli na krajši izlet, popoldan pa smo se kopali v kompleksu Thermal Resort Lendava.

Thermal Resort Lendava

Thermal Resort Lendava povezuje hotel, apartmajsko naselje in kamp. Nahaja se tik pod vznožjem slikovitih Lendavskih goric, na nadmorski višini 160 m nedaleč stran od državne meje z Madžarsko in Hrvaško. Kot zanimivost, Lendava je najbolj vzhodne ležeče mesto v Sloveniji.

Thermal Resort Lendava je znan po edinstveni parafinski termalni vodi, kakršne drugje v Evropi ne boste našli. Voda polna parafina je poznana po svoji unikatni zeleni barvi, ki blagodejno vpliva na tegobe mišičnega gibalnega sistema. Fosilno zdravilna hiper termo-mineralna voda je naravno zdravilno sredstvo in ima ob izviru temperaturo 62ºC.

Termalna riviera je sestavljena iz osmih bazenov z zdravilno parafinsko vodo, ki se razprostirajo na 1849 m². V termalnem kopališču hotela so na voljo notranji in zunanji bazeni s termomineralno vodo, ki jih dopolnjujejo slapovi, vodne masaže in hitra reka. Za najmanjše sta na voljo tudi dva majhna tobogana v otroškem bazenu.

Tekom naših počitnic smo vsak dan kar nekaj ur preživeli v termalnem parku. Puncam je bila zelo všeč prijetno topla bazenska voda. Obisk v termah Lendava si bomo zapomnili tudi po tem, da se je Liza naučila plavati. 🙂 Jaz sem dvakrat obiskal tudi savna park, kjer je na voljo več različnih savn (finska, turška, infra).

Obisk srhljivega tropskega parka

Ocean Orchids je za vse obiskovalce tropskega parka v zadnjih dneh oktobra, pripravil tematsko obarvan sprehod po njihovem tropskem parku. Tropski vrt se razpostira na 1.500 m2. V njem je več kot 900 eksotičnih primerkov stotih rastlinskih vrst.

Podjetje Ocean Orchids je vodilni proizvajalec in tržnik orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi. V proizvodnji Ocean Orchids vsak dan zacveti okoli 4.000 orhidej. Proizvodnja se razprostira na 40.000 m2, kar jim omogoča pridelavo več kot 2 milijona cvetočih orhidej Pha-laenopsis v lončkih na leto.

Spodaj lahko vidite kako smo se mi imeli na sprehodu po shrljivem tropskem parku.

Ogled domačije Lušt

Obiskali smo tudi domačijo Lušt, kjer gojijo najbolj znani paradižnik v Sloveniji. Pridružili smo se kratkemu vodenemu ogledu, na koncu smo bili deležni tudi degustacije različnih vrst njihovega paradnižnika. Na domačiji Lušt se nahaja tudi trgovinica, kjer je možno kupiti različne vrste Lušt paradižnika in različne izdelke lokalnih proizvajalcev in pridelovalcev.

Na Luštovi domačiji se je možno okrepčati v njihovi kavarni, kjer imajo tudi VR očala s pomočjo katerih se lahko virtualno sprehodite po izjemno velikem proizvodnjem kompleksu domačije Lušt.

Razgledni stolp Vinarium

Razgledni stolp Vinarium v Lendavi je visok 53 m in pol in ponuja čudoviti pogled po pokrajini, ki sega vse od Lendavskih goric do porečja reke Mure in seže vse do Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah.

Pogled na vrhu stolpa je res izjemen in sega kar v 4 različne države. Tako smo lahko uživali v 360 °C pogledu na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na vrhu smo se zagotovo zadržali dobre pol ure, fotografirali smo se iz različnih zornih kotov in pregledovali table na katerih so puščice kazale smer različnih mest v bližnji in daljni okolici.

Če se boste potepali po Lendavskih goricah, vam vsekakor priporočam, da se povzpnete na stolp Vinarium. Če vam čas dopušča, se lahko od tukaj odpravite tudi do Kapela sv. Trojice, vmes pa naredite še postanek pri klopci Ljubezni.

Ob razglednem stolpu pa imajo tudi novost in sicer zipline, iz katerega je izjemen pogled na Lendavske gorice in stolp Vinarium. Mi žal nismo našli časa, da bi se spustili po njem.

Ogled Hiše Gibanice

Hiša gibanice se nahaja v vasici Renkovci in je v celoti posvečena Prekmurski in Prleški gibanici. Predstavnica skupine Hudo Dobro nam je na zelo zanimiv način predstavila postopek izdelave tako Prekmurske kot tudi Prleške gibanice. Zraven degustacije obeh gibanic smo lahko degustirali tudi ostale proizvode, ki nastajajo pod okriljem skupine Hudo Dobro.

Pod blagovno znamko Hudo dobro je v Hiši gibanice možno kupiti številne domače proizvode (sokovi, ekološki krekerji, bananini trakci, bučni keksi ipd), ki so naravni, lokalni in ročno izdelani s strani Skupine HUDO DOBRO. Vrhunska zgodba, ni kaj. Priporočamo obisk.

Več idej za izlete po Prekmurju in Prlekiji

Potepanje in razvajanje na podeželju v Pomurju
Prekmurje – nekaj idej za družinski vikend oddih
15 razlogov zakaj morate obiskati Prekmurje – [3-dnevni potep z avtodomom]
Jeruzalem – slikovita vasica v Prlekiji

Dodaj odgovor