Zgodba

ZGODBA

Sva Marko in Katja, skupaj sva že skoraj polovico svojega življenja, zadnjih 6 let sva tudi poročena. Imava tri hčerke: Hana je stara 8 let, Neža 5 let, Liza pa manj kot eno leto.

Rada odkrivava nove kraje, uživava tako na morju kot na snegu. Zadnja leta se preizkušava tudi v avtodomarstvu in v tem neizmerno uživava. Veselje do potovanj in izletov prenašava tudi na najine hčerke.

Katja je po poklicu diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok in je zaposlena v Vrtcu Ptuj. Rada dela z otroki in uživa, ko lahko skupaj z njimi ustvarja različne izdelke. Je kreativna duša, pri svojem delu je izjemno natančna in je po naravi perfekcionistka. Sposobna je tudi vso noč prebedeti in izdelovati voščilnice. To je dokazala že večkrat. 🙂

Marko je pol računalničar, pol ekonomist. Diplomiral je na FERI-ju, nato pa podiplomski študij nadaljeval na Ekonomski fakulteti. Kot produktni vodja je zaposlen v podjetju Intera, kjer razvijajo poslovne spletne aplikacije. Rad snema z dronom in gopro kamero ter uživa v ustvarjanju družinskih spominov. Blizu mu je tudi spletni marketing in rad se loteva novih spletnih projektov.

Gremo na off je v osnovi bil (in je še vedno) popotniško-izletniški blog, ki ga je Marko pričel ustvarjati pred dobrima dvema letoma. Glavna namena bloga sta podajanje idej za enodnevne in večdnevne izlete, različna potovanja in potepanja z avtodomi ter beleženje naših družinskih spominov.

Pred enim letom sva pričela tuhtati, kako bi se skupaj lotila spletnega biznisa. Hitro sva si postavila izziv in sprejela odločitev, da bi bila majhna spletna trgovinica za naju ravno pravšnji in dovolj velik izziv.

Želela sva ustvariti butično spletno trgovino, ki bi jo nadgradila na trenutnem spletnem blogu in bi bila vsebinsko povezana z izletniško, popotniško oz. ”na off” vsebino.

Najina velika želja pa je bila, da bi izdelkom dodala osebno noto oz. kreativni pridih, kar pomeni, da bi jih delno tudi sama dodelala, v prihodnosti morda tudi sama izdelala. Hkrati pa sva želela ustvariti sproščene produkte, s pomočjo katerih bi se ljudje v današnjem hitrem življenjskem tempu sprostili, dali “možgane na off”, se odpočili ter si oddahnili.

Že v začetku sva sprejela odločitev, da bova prodajala le takšne izdelke, ki jih bova tudi sama uporabljala. Postavila sva si pogoj, da morajo biti ekološko neoporečni, zdravi tako za ljudi kot tudi za naravo.

Tako sva razmišljala in razmišljala … 🙂 Zapisovala sva si seznam idej, “brainstormala” in veliko brskala po spletu. Seznama idej sicer ni in ni bilo konec, a nobena ideja za produkt naju ni dovolj pritegnila, da bi nadaljevala zgodbo.

Nekega nedeljskega jutra, ko sva si kuhala kavo v emajlirani džezvici, pa se nama je zasvetila naslednja ideja. Kaj če bi prodajala nostalgične emajlirane lončke, džezve in podobne izdelke iz emajla, ki so iz leta v leto bolj priljubljeni. Na njih bi natisnila lepe dizajne in kupcem ponudila možnost personalizacije. Naredila sva mini raziskavo trga in ugotovila, da se na spletu prodaja izjemno veliko različnih personaliziranih keramičnih skodelic, unikatnih in porisanih emajliranih lončkov pa je bilo občutno manj.

V nekem trenutku sva se spomnila tudi najinih babic, ki so veliko uporabljale emajlirano posodo. V pikčastih piskrčkih so zjutraj kuhale belo kavo, za kosilo pa so nama postregle žgance v emajliranih krožnikih. Spomnila sva se otroštva, kako sva v babični kuhinji tolkla po različni emajlirani posodi in se igrala “muzikante”. To je bila samo pika na i, da se projekta lotiva z dodatno mero nostalgije in nama prijetni spomini dajejo dodatno motivacijo.

Tudi po kratki analizi in nekaj prespanih nočeh se nama je ideja še vedno zdela dobra, kar je predstavljalo dober obet. Sploh zato, ker opažava, da se emajlirana posoda vrača v naše kuhinje. V naši domači kuhinji jo veliko uporabljamo, prav tako je priljubljenost emajlirane posode opaziti tudi pri drugih. Emajlirani lončki so super izbira tudi na počitnicah oz. potovanjih, zelo uporabni so v kampih in v avtodomu. To sva dobro spoznala tudi pri naših popotniških dogodivščinah.

Zavihala sva rokave in se lotila dela. Ni ga bilo malo. Prav tako ni bilo malo preprek, skozi katere sva šla v zadnjih mesecih. Težave z iskanjem ustreznega dobavitelja, uničena serija lončkov pri prvem dobavitelju, vračanje velikih paketov pri drugem (zaradi neustreznosti), težavno iskanje ustrezne tiskarne za izdelavo odlepkov v sitotisk tehniki itd. A nisva obupala, trdno sva verjela v najino zgodbo z željo, da izdelava kakovosten končni izdelek, ki ga bova z veseljem in ponosom pokazala prav vsakemu. Uspelo nama je. Za sodelovanje sva se dogovorila s slovenskim proizvajalcem emajlirane posode, prav tako sva našla ustrezno tiskarno. Za realizacijo najinih vizualnih idej in zamisli, ki jih vidite na izdelkih, pa nama je pomagala Kristina Smodila, ki je svoj posel opravila z odliko. Se strinjate, kajne? 😉

V najini spletni trgovini tako razpolagamo z emajliranimi izdelki slovenske proizvajalca iz Celja EMO NOVUM, d.o.o. Da sva se dogovorila za sodelovanje, sva zelo ponosna, saj imajo v tem podjetju dolgoletno tradicijo z izdelavo posode iz emajla. Celotni proces izdelave je izveden v Sloveniji – vsi emajlirani izdelki so tako 100% slovenski proizvod.

Še nekaj besed o emajlu kot primernem materialu za posodo. Vsi strokovnjaki so enotnega mnenja, da je emajlirana posoda najbolj zdrava izbira v naši kuhinji. Izdelki, ki jih najdete v spletni trgovini, so izdelani iz jeklene pločevine, ki je nato prevlečena s kakovostnim emajlom. Emajl je površinska prevleka, ki je zelo pomembna, saj nevtralizira negativne učinke stika med hrano in posodo. Tehnično gledano je emajl kovinski oksid v steklastem stanju. Strokovnjaki pravijo, da se je pri vseh preizkusih emajlirana prevleka izkazala za najbolj zdravo. Naj bi bila veliko bolj zdrava od posode iz teflona, inoxa ali aluminija. V vseh razmerah je posoda iz emajla pri kuhanju najbolj nevtralna in nima nobenega vpliva na hrano.

V prvi vrsti si želiva, da bi spletna trgovina in blog naoff.si bil najin dolgoročen projekt in predvsem projekt cele naše družine. Večkrat se pohecava, da je ta projekt najin četrti otročiček. Zanj namreč zelo skrbno skrbiva in si želiva, da iz leta v leto bolj napreduje. Rada bi, da tudi najine hčerke sodelujejo pri izvajanju opravil od izdelave izdelkov pa tja do vodenja spletne trgovine.

V prihodnjih tednih in mesecih bova na spletno stran dodala nove izdelke, tako da boste zraven emajlirane posode lahko kupili še kaj drugega. Kaj točno, naj zaenkrat še ostane skrivnost. 🙂

Pripravljava tudi že nove dizajne za ejmalirane lončke in džezve, prav tako bova po novem letu ponudila možnost personalizacije in nove izdelke emajlirane posode.

Spremljajte naju lahko na Instagramu in Facebooku – tam bova objavljala vse sveže novice v zvezi s spletno trgovino naoff.si.

Če imate kakšno vprašanja za naju, sva vam na voljo na marko@naoff.si. Odgovoriva prav na vso elektronsko pošto. 🙂

Katja in Marko

družina bauman