Zakaj sem se odločil za uporabo brezzrcalnega fotoaparata Nikon Z 50?

brezzrcalni fotoaparat nikon z 50

Pri ustvarjanju foto in video vsebin na svojem blogu, sem do nedavnega uporabljal zgolj dve napravi, in sicer telefon iPhone (trenutno model X) in kamero Gopro (trenutno model Hero8). Z iPhonom sem naredil bolj kot ne vse do nedavnega objavljene fotografije na blogu, za videje oz. vloge pa sem največkrat uporabil GoPro kamero.

Fotografiranje z mobilnim telefonom ali fotoaparatom?

Že nekaj časa sem razmišljal, kako bi izboljšal kvaliteto fotografij na blogu. Ko smo na kakšnem izletu ali potovanju, je uporaba telefona ali GoProja resda najbolj priročna, vendar je vse prevečkrat kvaliteta fotografij slabša od mojih pričakovanj.

Na iPhonu pogrešam predvsem boljšo kvaliteto pri slabših svetlobnih pogojih, več možnosti za ustvarjalnost z globinsko ostrino in zoomiranje – tega praktično sploh nikoli nisem uporabljal, saj se kvaliteta fotografije drastično poslabša. Z GoPro kamero sem redko fotografiral, kot fotoaparat sem jo uporabljal zgolj v vodi in ob kakšnih atraktivnih situacijah, kjer nisem imel ob sebi telefona.

V preteklosti sem že večkrat pogledoval proti polprofesionalnim zrcalnorefleksnim fotoaparatom, vendar nekako nisem naredil končnega koraka.

Zrcalnorefleksni ali brezzrcalni fotoaparat?

Pred pol leta sem ponovno pričel raziskovati zrcalnorefleksne fotoaparate, za katere sem vedel, da so zelo zmogljivi, vendar sem se v isti sapi tudi zavedel, da so precej veliki in jih imaš težko povsem vedno pri roki.

Raziskoval sem naprave dveh največjih blagovnih znamk Nikon in Canon in s presenečenjem ugotovil, da trg ponuja povsem novo in že nekaj časa uveljavljeno tehnologijo zmogljivih brezcrcalni (mirrorless) naprav, ki imajo paleto prednosti napram klasični zrcalno refleksni tehnologiji in ena od pomembnih lastnosti je, da so brezzrcalne naprave manjše in lažje napram zrcalno refleksnim.

Ob ustvarjanju kvalitetnih fotografij sem si želel, da bi nov fotoaparat lahko uporabil tudi za snemanje videja. Gopro je za dinamične posnetke super in ga bom še naprej uporabljal, z zmogljivim fotoaparatom pa si želim posneti kakšne bolj statične videje, kjer je pomemben tudi zvok, več bi rad snemal tudi naravo, kjer bi želel ustvarjati z globinsko ostrino.

Kaj je brezzrcalna tehnologija?

Zrcalno-refleksni fotoaparati temeljijo na tehnologiji, da sliko na svetlobno tipalo oziroma senzor fotoaparata lovijo prek mehanskega sistema zrcal in leč. Brezzrcalni digitalni fotoaparat teh mehanskih delov nima, zajem slike pri njem v celoti poteka elektronsko. Zaradi tega je lahko manjši in lažji.

Kateri brezzrcalni fotoaparat?

Zelo hitro mi je v oči padel brezzrcalni fotoaparat Nikon Z 50, ki predstavlja Nikonov vstopni model v brezzrcalnem razredu. Na voljo je več različnih setov, jaz sem si glede na moje potrebe omislil vloger kit, kjer je zraven fotoaparata in objektiva NIKKOR Z DX 16–50mm f/3.5–6.3 VR vključena tudi pritrditvena ploščica Smallrid, Rode mikrofon in stativ Manfrotto Pixi. Dodatno pa sem si zraven še nabavil objektiv NIKKOR Z DX 50–250mm f/4.5–6.3 VR.

Fotoaparat Nikon Z 50 bom tako uporabljal za fotografiranje in tudi za snemanje določenih videjev. Kar se snemanja tiče, sem bil po prvem preizkusu navdušen, autofokus, globinska ostrina in kvaliteta zvoka z Rode mikrofonom zagotovita, da video res izgleda izjemno in profesionalno. A več o tem bom napisal in pokazal v prihodnje.

Nekaj pomembnih lastnosti modela Nikon Z 50:

  • Velik nagibni zaslon na dotik je možno obrniti za 180 stopinj, kar pride še kako prav pri snemanju vlogov ali fotografiranju skupnih fotografij (selfijih).
  • Snemanje v 4K formatu.
  • Tipalo formata DX z 20,9 milijona slikovnih točk.
  • Hibridni sistem AF (samodejno ostrenje) – tole deluje res odlično, s pomočjo dotika na ekran lahko na enostaven način določaš objekt, ki ga želiš izostriti.
  • Elektronsko iskalo (EVF) prikaže izjemno naravno sliko, ki omogoča tudi pregled posnetih fotografij z uveljavljenimi nastavitvami,
  • Mobilna aplikacija SnapBridge – povezava preko WiFija in Bluetootha – s pomočjo aplikacije SnapBridge, lahko hitro in enostavno preneseš fotografije na telefon.
  • Lahko ohišje (450 g z baterijo in pomnilniško kartico) in majhne mere (126,5 x 93,5 x 60 mm)

Vse karakteristike fotoaparata Nikon Z 50 pa si lahko pogledate tukaj.

Spodaj poglejte kako izgleda fotoaparat Nikon Z 50.

Po 2 mesecih uporabe fotoaparata Nikon Z 50

Omenjen fotoaparat Z50 imam pri sebi dobra 2 meseca. Z njim sem fotografiral, ko smo se potepali po Prekmurju in ko smo bili z avtodomom na Gorenjskem. Prvi vtis je vsekakor navdušujoč. Kvaliteta fotografij je izjemna, samodejni sistem (AF) ostrenja pa je prav impresiven. Do sedaj sem vse fotografije bolj kot ne naredil na avtomatskem načinu in jih malenkostno popravil v aplikaciji Lightroom. Izbrane fotografije objavljam tudi na Instagram profilu – vabljeni, da mi sledite tudi tam.

Snemanje sem zgolj preizkusil, bom pa kmalu naredil tudi video, ki ga bom delil z vami. Je pa prvi vtis posnetkov prav izjemen in prepričan sem, da bodo posnetki, ki jih bom naredil res izgledali zelo dobro.

Menim, da bom z Nikon Z 50 v prihodnje ustvarjal bolj kakovostne fotografije in video posnetke. Zelo mi je všeč, da lahko fotografije zelo enostavno prenesem na telefon in jih kar tekom potovanja objavljam.

Edina slabost, ki sem se je sicer zavedal pa je, da je potrebno torbo s fotoaparatom imeti vedno pri sebi. Potrebno je fotoaparat vzeti iz nje in izbrati objektiv. Skratka nekaj več priprave in logistike je pri tem, napram uporabi telefona, ki ga lahko potegneš iz žepa in že fotografiraš. A mislim, da je ta trud vreden, sploh kadar je motiv lep in je fotografiranje z brezzrcalnim fotoaparatom možno.

Vsekakor me v prihodnje čaka še veliko učenja, da se bom naučil posneti še boljše fotografije in posnetke. Želim se čimbolje spoznati z vsemi ročnimi nastavitvami, ki jih Nikon Z 50 omogoča. Hkrati pa se želim izpopolniti tudi pri obdelavi fotografij – uporabljam program Adobe Lightroom Classic.

Spodaj si lahko pogledate nekaj izbranih fotografij, ki sem jih v zadnjih tednih naredil s fotoaparatom Nikon Z 50. Fotografije so v celoti posnete v avtomatskem načinu, malenkost sem jih le obdelal v Lightoroomu. Kako se vam zdijo?

Zelo sem vesel in hkrati tudi ponosen, da so pri Nikon Slovenija prepoznali ves moj trud pri ustvarjanju vsebin in mi omogočili, da sem postal njihov ambasador. Tako smo se dogovorili za dolgoročno sodelovanje, kar v praksi pomeni, da boste določene moje fotografije in posnetke lahko videli tudi na njihovem uradnem Facebook profilu.

1 thought on “Zakaj sem se odločil za uporabo brezzrcalnega fotoaparata Nikon Z 50?

  1. […] leto za ustvarjanje fotografij za blog Gremo na OFF uporabljam brezzcrcalni fotoaparat Nikon Z 50. Tukaj si lahko preberete, zakaj sem se odločili za njegovo uporabo in kakšno so prednostni v primerjavi […]

Dodaj odgovor