Trije otroški sedeži v avtomobilu in avtodomu

avtosedež Britax

Odkar se je naši družini pridružila Liza, smo se morali soočiti z izzivom, kako namestiti tri otroške sedeže na zadnje sedeže osebnega avtomobila. Pri iskanju novega (drugega) avtomobila je bil tako prvi pogoj, da ima enoprostorec tri samostojne sedeže, kar pomeni, da je možno na zadnje sedeže namestiti 3 otroške sedeže. Po tehtnem premisleku sva se s Katjo odločila, da naš nov družinski avtomobil postane VW Touran – razloge za to odločitev pa si lahko preberete tukaj.

Naš prejšnji družinski avtomobil (Opel Zafira) je bil sicer prostoren enoprostorec, z eno pomankljivostjo. Zadnja klop je bila deljiva (1/3 in 2/3) in toliko ozka, da na njo nikakor nismo mogli namestiti treh otroških sedežih. Tako smo se zadnji dve leti vozili tako, da je Hana (ali Neža) sedela v otroškem sedežu na sprednjem sovoznikovem sedežu, Katja pa je sedela zadaj na sredini, kjer ni bilo ravno udobno.

Ob zamenjavi avtomobila sva se odločila tudi za zamenjavo otroških sedežev, saj s prejšnjimi so se punce težko same pripasale. Ker smo tekom leta radi veliko na poti, nama je pomembno, da so otroški sedeži res varni in tudi udobni. Kar nekaj dni na leto preživimo v avtodomu, tako, da sva pri izbiri sedežev upoštevala tudi ta vidik.

Samo izbiro avtosedežev sem prepustil Katji, ki si rada prebere različne teste in se poglobi v karakteristike različnih izdelkov za otroke. Tako sem se jaz v procesu izbire sedežev vključil povsem v zadnji fazi – v bistvu sem se samo strinjal z vsem kar je izbrala Katja. 🙂

Za Lizo sva tako izbrala avtosedež Britax Römer Avtosedež Advansafix IV R, za Hano in Nežo pa sva najprej izbrala Britax Römer Avtosedež Kidfix III M. Vendar se je izkazalo, da sta omenjena sedeža zaradi dodatne bočne zaščite preširoka, tako da ni bilo možno namestiti vseh treh sedežev na zadnje sedeže Tourana. Zato sva naredila zamenjavo in sedeža zamenjala z modelom Britax Römer Avtosedež Kidfix II R, ki sta v bistvu identična, le dodatne bočne zaščite nimata.

Spodaj si lahko pogledate kratko video predstavitev otroških sedežev.

Omenjene avtosedeže sedaj uporabljamo že nekaj mesecev in moram priznati, da sva s Katjo zelo zadovoljna. Namestitev sedežev preko isofixa je sila preprosta. Lizin otroški sedež imamo na sredinskem sedežu in je s trakovi dodatno pripet tudi na zadnjo stran sedeža. Hanin in Nežin sedež pa je nameščen na levi oz. desni strani. Tako je najbolje in predvsem najbolj praktično zaradi pripenjanja.

V VW Touranu je med prvimi in zadnjimi sedeži res veliko prostora, tako da je pripenjanje Lize, ki sedi na sredinskem sedežu precej enostavno. Vsak sedež je možno tudi ločeno prestaviti naprej ali nazaj, tako da imamo na voljo res polno fleksibilnost.

Otroške sedeže smo uporabjali tudi v avtodomu in moram reci, da so se dobro odrezali. Je pa v avtodomih kar nekaj izzivov z otroškimi avtosedeži, namreč velika večina jih nima na razpolago isofix pritrditve. Prav tako ima večina avtodomov na klopi ob mizi precej neprijazni naklon, tako da je potrebno nekaj iznajdljivosti za udobno namestitev.

Največji izziv smo imeli pri modelu Römer Kidfix, ki je namenjen večjim otrokom (Hana, Neža), saj mu je bilo potrebno v avtodomu nekoliko prilagoditi naklon, da je bilo puncam bolj udobno. Večkrat smo se vozili tudi tako, da smo en otroški sedež dali na sovoznikov sedež, tako da je Katja potem sedela ob mizi z dvema puncama.

Vsekakor vsi trije otroški sedeži odlično opravljajo svojo nalogo tako v osebnem vozilu kot tudi v avtodomu. S Katjo si deliva mnenje, da kompromisov na račun varnosti otrok, pač ne sme biti. Upam, da bodo sedeži še naprej služili svojem namenu.

V sodelovanju z Babycenter.si.

Dodaj odgovor