Mumija Mihaela Hadika – kapela Svete Trojice

mumija mihaela hadika lendava

Na lendavskih gričih se nahaja kapelica Svete Trojice, okrog katere se nahaja najstarejše pokopališče v Lendavi. Cerkvica stoji na manjšem griču visokem kakšnih 100 metrov, do njega se lahko sprehodimo kar peš, prikolesarimo ali pa se pripeljemo z avtomobilom. Od tukaj je res lep pogled po Goričkem in širni Panonski nižini, ki se začne takoj za Lendavo. Točna lokacija kapelice Svete Trojice, kjer se nahaja mumija Mihaela Hadika je Lendavske Gorice 76-74, 9220 Lendava.

Na tej točki je bila v preteklosti vojaška utrdba, ki je služila za zaščito Lendave pred napadalci, saj je postavljena na strateško pomembni 266 metrov visoki nadmorski višini. Zaradi njene skrbno izbrane lege je niti Turki v času napadov v 16. in 17. stoletju niso mogli zavzeti. Ko so se prenehali turški vpadi, so ljudje v 18. stoletju zgradili kapelo Sv. Trojice.

Naju s Katjo je sprejela gospa, ki dela v Župniji Lendava in nama je o mumiji Mihaela Hadika podala izjemno veliko informacij.

O mumificiranem telesu vojskovodje Mihaela Hadika kroži več različnih legend. Ena pravi, da naj bi bil poveljnik in eden največjih junakov, ki je padel v boju s Turki. Ta legenda tudi pravi, da je padel iz konja, medtem ko je bežal pred Turki.

Vendar so novejše raziskave pokazale da temu ni tako. Mihael Hadik naj bi bil poveljnik gradu in dežela v okolici mu je bila všeč, zato si je kupil posestvo in na njem umrl naravne smrti.

Raziskovalec Zoltan Kepe pravi: Vsekakor ne drži, da bi bil Mihael Hadik junak v bojih s Turki, saj je umrl in bil pokopan leta 1733, ko Turkov v naših krajih več ni bilo. Mihael Hadik je sicer res služboval kot vojaški častnik v okolici Lendave, a dolgo po Turkih.

Okoliščine njegove smrti tako še do danes niso povsem jasne. Apnenčasta zemlja (iz laporja in gline), ki je imela takšno kemično sestavo in izredno zračna grobnica sta pripomogli, da se je telo v grobnici pod kapelo naravno mumificiralo.

Truplo so večkrat preselili v več različnih krst v posameznih obdobjih, danes pa leži v črni leseni krsti, katere pokrov je steklen. Prek okostja je ohranjena napeta koža, na prstih so ohranjeni nohti in lobanja ima še zobovje. Tako se vidijo poteze obraza, prav tako ima tudi še nekaj las. Edina pomanjkljivost mumije je, da ji manjkajo dlani.

Naravno mumificirana mumija Mihaela Hadika je pravcata znamenitost in čudež, ki predstavlja dediščino tudi v nacionalnem pomenu.

Za ogled cerkve Svete Trojice in mumije se je potrebno predhodno naročiti na kontaktno številko: 040 349 613. Več informacij najdete tukaj.

Če se boste potepali po lendavskih gričih, vam vsekakor priporočam obisk Svete Trojice in ogled mumije.

Dodaj odgovor