Grad Murska Sobota

grad murska sobota

Grad Murska Sobota se nahaja v Murski Soboti, ob cesti Maribor – Lendava. Danes je grad zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Nahaja se na lokaciji Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota.

Grad Murska Sobota (nekdanji Szápáryjev grad) se kot dvorec Bel Mura v virih prvič omenja že leta 1255. Grad v svoji renesančni zasnovi izvira iz 16. stoletja. Med renesančnimi gradbenimi elementi izstopajo ohranjeni kamniti okenski okvirji in kamniti lok severnega portala.

V notranjosti se je iz časa po sredini 18. stoletja ohranil grajski salon, poslikan v poznobaročni iluzionistični maniri z ikonografsko uresničitvijo alegorije miru. Arhitekturno izstopa še nekdanja grajska kapela, kjer se danes izvajajo poročni obredi.

Renesančni grad Murska Sobota velja za enega izmed najlepše ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji. Grad in park tvorita pomembno kulturno in družabno središče dogajanja v mestu. V njem ima od leta 1956 prostore regionalni Pomurski muzej Murska Sobota, ki ponuja na ogled stalno razstavo o življenju ljudi ob Muri.

Delovni čas Pomurskega muzeja
TOR – PET: od 9.00 do 17.00 ure
SOB: od 9.00 do 13.00 ure
NED: od 14.00 do 18.00 ure

Vstopnina
Otroci in mladi: 2 €
Odrasli: 3 €

S Katjo sva se najprej sprehodila po lepem grajskem parku, ki je oblikovan v angleškem slogu. V njem se nahaja tudi lep ribnik, v katerem so se v času najinega sprehoda namakale račke. V parku rastejo tudi dvestoletna drevesa (gabri, hrasti, lipe in jeseni).

Sploh sedaj, ko je tukaj jesen in so listje že rahlo pisani, je bil sprehod res prijeten in predvsem fotogeničen. Tako sem ponovno lahko preizkušal svojo fotografsko žilico in se spoznaval s fotoaparatom Nikon Z 50.

Dodaj odgovor