Kako bodo letos izgledale vaše poletne počitnice?

kam na počitnice

Zaradi razglašene epidemije koronavirusa Covid-19 se je ves svet sredi marca ustavil. Dobesedno. Najbolj v tem obdobju trpijo številni turistični ponudniki, saj že skoraj dva meseca praktično nimajo nobenih gostov. Trenutna situacija bo zagotovo pustila posledice, ne samo v turizmu pač tudi v številnih ostalih dejavnostih. Življenje po koronavirusu bo drugačno, a mislim, da nas ne rabi biti pretirano strah, saj je naša dobra lastnost, da smo se ljudje že od pradavnine sposobni hitro prilagoditi novim življenjskim razmeram.

Če na situacijo pogledamo iz vseh zornih kotov, pa ta niti ni tako zelo slaba. V zadnjih tednih je večina ljudi imela več časa zase in za svoje bližnje, lahko smo umirili svoje misli, se sprostili in razmislili o naših ciljih za v prihodnje.

Prav tako je virusna kriza blagodejno vplivala na naš planet. Naša Zemlja si je vsaj nekoliko odpočila in prav v veselje mi je pogledati kakšne fotografije iz zraka, ki prikazujejo kako se je sčistil zrak v določenih delih sveta. Veliko izmed nas bi si želelo, da bi epidemija koronavirusa bila prelomna točka pri spopadanju človeštva z globalnimi spremembami. Sedaj, ko smo nekaj časa živeli v samoizolaciji, smo lahko na lastni koži videli, da za življenje ne potrebujemo veliko. Tukaj imam v mislih predvsem materialne stvari, ki nas vedno zadovoljijo samo za kratek čas in po nepotrebnem onesnežujejo naš lep planet.

Kam na poletne počitnice?

Letošnje počitnice bodo zagotovo za marsikoga drugačne napram tistim iz preteklih let. Znano je, da letalski promet še kar nekaj časa ne bo deloval in tako se ne bo možno na počitnice odpraviti z letalom. Prav tako ne bo možno potovati v oddaljene države z avtomobilom, avtodomom ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom.

Je pa potrjeno, da bo možno dopust preživeti na Hrvaškem, kjer vsako leto svoje počitnice preživlja veliko Slovencev. Po neuradnih podatkih naj bi Slovenci na Hrvaškem imeli več kot 110.000 nepremičnin. To je zagotovo dobra novica za vse tiste, ki dopust bolj kot ne vedno preživijo na isti lokaciji ob Jadranskem morju. In ravno za lastnike nepremičnin na Hrvaškem se bodo meje odprle najprej – predvideno že v mesecu maju. Za ostale pa se bodo meje s Hrvaško odprle najverjetneje z mesecem junijem.

Vse kaže tudi nato, da se bodo v mesecu juniju odprli tudi številni kampi, prav tako bodo ponudniki apartmajev in počitniških hišk takrat odprli svoja vrata. Še največ dilem je trenutno okrog hotelskih namestitev, vendar se bodo tudi ti zagotovo na neki točki odprli.

Ena izmed dobrih opcij za letošnji poletni dopust je vsekakor raziskovanje Slovenije. Koristi za to je več. Morda ste tudi vi izmed tistih, ki vsako leto rečemo, da bi bilo lepo spoznati vse lepote naše Slovenije, a si potem vedno premislimo in pobegnemo, največkrat bolj proti jugu.

Če imamo otroke, bomo pripomogli k njihovi boljši oceni pri predmetu geografije. Vsekakor je za njih koristno, da spoznajo turistične in tudi manj turistične kraje v svoji državi. Prepričan sem, da bodo ponosni, ko bodo na zaključnem šolskem izletu, lahko povedali, da so na tem kraju že bili z družino.

S tem, ko se odločimo, da bomo dopust preživeli v Sloveniji, bomo veliko pripomogli tudi k okrevanju turizma, ki je najbolj prizadeta panoga zaradi epidemije.

Kakšen tip namestitve izbrati?

Glede tipov namestitev je v javnosti še kar veliko dilem. Po mojem mnenju bodo najboljša izbira apartmaji in samostojne hiške (po možnosti bolj na samem), mobilne hiške v številnih kampih in avtodomi oz. počitniške prikolice z lastnimi sanitarijami. Izmed kampov bodo najbolj zanimivi zagotovo bolj manjši kampi, z dobro urejenimi in čistimi sanitarijami in večjo plažo, na kateri ne bo pretirane gneče.

Hotelske namestitve so zagotovo v najslabšem položaju. V hotelih se namreč težko izognemu tesnemu stiku z ostalimi gosti predvsem v jedilnicah, ki so večina v notranjosti hotelov. Predvidevam pa, da bodo vsi ponudniki namestitev letos zelo pozorni pri dezinfekciji vseh prostorov, še posebej sanitarij.

Meni zelo ljub način preživljanja počitnic je vsekakor v avtodomu. Je pa dejstvo, da je avtodomarska industrija v tem trenutku utrpela velike izgube. Če ne bi bilo situacije glede epidemije, bi na cestah videli veilko število slovenskih avtodomarjev tekom velikonočnih in seveda tudi tekom prvomajskih počitnic.

Menim, da bo potovanje z avtodomom v poletni sezoni zelo priljubljen način preživljanja počitnic. V avtodomu se je možno zelo dobro izolirati od ostalih, lahko se izogibamo gneči in iščemo nočitve na manjših PZA točkah in kampih. Morali pa bomo biti posebej pozorni pri oskrbi avtodoma, torej čiščenju WC kasete, spuščanju fekalne vode in točenju sveže vode.

Predvidevam, da bodo na teh točkah v kampu in PZA-jih poskrbeli tudi za redno razkuževanje. Prav tako menim, da bodo v večini kampov vladale poostrene higienske razmere v javnih kopalnicah in sanitarijah.

Konkretni predlogi za letošnji dopust

Da ne boste rekli, da vam nisem podal nobenih konkretnih idej. 🙂

Letošnje počitnice lahko preživite:

  • tako, da raziskujete našo Gorenjsko – namestite se recimo v apartmaju – v Bohinju, obiščete slap Savico, se povzpnete na Vogel, obiščete Pokljuko itd.
  • na slovenski obali, npr. v Piranu,
  • lahko raziskujete severovzhod Slovenije, torej Štajersko in Prekmurje,
  • lahko obiščete čudoviti hrvaški otok Mljet, kjer ni masovnega turizma – dopust preživite v apartmaju, v samotnem zalivu,
  • lahko si za dopust izberete oddaljen otok Vis, za katerega pravijo, da je biser Jadranskega morja. Če potrebujete namestitev v apartmaju me kontaktirajte in vam pomagam.
  • lahko se z avtodomom odpravite po Istri.

POMEMBNO – V naslednji epizodi Zgodbe na OFF bom govoril z Ivo Jarm, ki je soustanoviteljica portala Kam z mulcem. Veliko bova govorila tudi o preživljanju počitnic v Sloveniji, tako da boste ob poslušanju zagotovo dobili kakšno dobro idejo.

Menim, da bo letošnje leto tudi idealno za enodnevne oz. vikend izlete po Sloveniji. Tukaj imam v mislih recimo obisk Velike Planine, obisk živalskega vrta Sikaluzoo, Pot med Krošnjami na Pohorju, Zreško jezero, ogled mesta Ptuj in Ptujske Gore, s kolesom po Rogli itd.

Jaz bom z družino del naših počitnic preživel tako, da bomo z avtodomom in počitniško prikolico raziskovali Slovenijo, tako da nas lahko spremljate na Facebooku in Instagramu in zagotovo boste dobili kakšno idejo.

Dodaj odgovor