Dvorec Rakičan

dvorec rakičan

Dvorec Rakičan se nahaja na lokaciji Lendavska ulica 28, Rakičan, blizu Murske Sobote, ob lepo ohranjenem angleškem parku, v katerem deluje tudi konjeniški klub. V okviru dvorca Rakičan deluje tudi raziskovalno izobraževalno središče, ki ponuja bogato vsebino za preživljanje aktivnih počitnic za otroke.

Dvorec Rakičan se prvič omenja leta 1431. Srednjeveško jedro gradu so bolj kot ne izbrisale poznejše prezidave. Plemiška rodbina Batthyány je v 1. pol. 17. stoletja grad dodatno utrdila zaradi turške nevarnosti. Po prenehanju turških vpadov so ga temeljito prenovili po baročnem okusu, tako da je iz utrdbe v poznem 17. in 18. stol. nastal podeželski dvorec, kakršnega poznamo danes.

V okolici dvorca Rakičan so speljane številne peš poti, ki potekajo skozi gozdiček, v katerem najdemo tudi več 100 let stara drevesa črnega oreha. V dvorcu so na voljo tudi prenočišča, v njem pa deluje tudi grajska kavarna in gostilna Dvorec Rakičan, ki jo krasijo obočni stropi in lestenci, ki pričarajo pridih zgodovine.

Pred dvorcem Rakičan je na voljo dovolj veliko parkirišče – tukaj sva avtomobil pustila tudi midva s Katjo. Nato sva se odpravila na ogled dvorca, najprej sva šla mimo konjeniškega kluba, nato mimo grajske kavarne do angleškega parka, od koder je čudovit pogled na dvorec. V parku so tudi velika otroška igrala, tako da pridejo na svoj račun tudi najmlajši.

Pogled na dvorec Rakičan je iz angleškega parka prava paša za oči. Se kar nisem mogel odločiti, iz katerega kota naj še naredim kakšno lepo fotografijo. 🙂 Sem tukaj prišel na svoj račun s svojim novim fotoaparatam Nikon Z 50.

Na koncu sva si pogledala še notranje dvorišče dvorca.

Dvorec Rakičan je zagotovo eden najbolj fotogeničnih dvorcev, ki sem jih kdaj obiskal. Zato ne preseneča dejstvo, da so na dvorcu zelo popularne tudi poroke in različne druge slovesnosti. Res je zelo lep.

Spodaj si poglejte nekaj fotografij, ki sem jih naredil s fotoaparatom Nikon Z50.

Dodaj odgovor