Potovanje z avtodomom – avtodomarski potopisi na enem mestu

avtodomarski potopisi

V tej objavi želim zbrati najboljše potopise avtodomarjev, ki so objavljeni na internetu. Želim, da vsi tisti, ki iščete ideje za potovanje z avtodomom, s pomočjo tega seznama lažje izberete vašo naslednjo destinacijo za potovanje z avtodomom. Seznam se sproti dopolnjuje in predstavlja aktualne informacije. Avtodomarski potopisi so tako zbrani na enem mestu.

Na internetu boste našli ogromno število avtodomarskih potopisov, kar predstavlja težavo pri iskanju informacij, saj vsi niso enako kvalitetno napisani in lahko porabite ogromno časa pri zbiranju vseh informacij. Pri ustvarjanju tega seznama potopisov za potovanje z avtodomom sem se osredotočil na kvaliteto in aktualnost. Na ta način bodo podane informacije v potopisih bolj koristne in se ne bo dogajalo, da bi opisane destinacije oz. posredovane koordinate ne bi bile več aktualne.

Albanija

Albanija, po dolgem in počez (2017) – Franci Zakrajšek je pripravil izjemen potopis potovanja z avtodomom po Albaniji. Potopis je zelo obširen (127 strani) je veliko število lepih fotografij iz samotnih plaž in stranpoteh. V potopisu so tudi koordinate.

BIH

Potovanje po Bosni (2017) – Miran je s svojo spremljevalko Vanjo in svojo psičko Dino prepotoval bolj ali manj celotno Bosno in Hercegovino. Gre za s fotografijami bogat potopis, v katerem so vse koordinate lokacij, ki sta jih obiskala. Vmes sta nekaj časa vozila tudi po notranjosti Hrvaške.

Hrvaška

Istra tour – naše prvo potovanje z avtodomom – naše prvo kratko potovanje z avtodomom. Zapisal sem naslednje: Prvi vikend v mesecu maju sem se z družino odpravil na naše prve avtodomarske počitnice. Na kratek podaljšan vikend izlet smo se pripravljali kar nekaj časa, več o tem lahko preberete tukaj. To je bila naša prva avtodomarska izkušnja, zato nisem točno vedel kako bo vse skupaj potekalo. Ker še nikoli nisem vozil avtodoma sem imel kar nekaj pomislekov, vendar sem se avtodoma precej hitro navadil in sem zelo hitro bil za volanom sproščen. Celotni Istra roadtrip je minil brez kakršnih koli zapletov.

Francija

Z avtodomom po Franciji (Alpe in Provansa) – Tole je naš družinski potopis z veliko fotografijami in lokacijami nočitev iz našega zadnjega potovanja po Franciji. Potovali smo z alkoven avtodomom Benimar S 363, ogledali smo si dve etape Tour de France, preostanek potovanja pa je bil namenjen raziskovanju Provanse. 

Normandija – potopis (2019) – Potopis Normandija z avtodomom je pripravil Franko Pangerc. Franko se z ženo Božo potoval naredil krožno pot do Verduna v deželi Normandija – Francija. Potovala sta s kamperjem, izogibala sta se avtocestam, tako da sta se raje vozila po regionalnih in lokalnih cestah. Sijajen potopis, z veliko vključenimi koordinatami, res vreden branja, še najbolj za tiste, ki bi raziskovali Francijo in seveda Normandijo.

Bretanija in Normandija z avtodomom (2010) – Gre za zelo bogat potopis z veliko fotografijami in zgodovinsko bogatimi informacijami o pokrajini Bretaniji in Normandiji. Blogerka skupaj z družino prepotuje več kot 5.000 km, na potovanju so 20 dni. Spijo večinoma na PZA točkah, parkiriščih in tudi nekaj v kampih.

Provansa Francija – Družinska avantura z avtodomom (2016) – Peter Jenko je s svojo družino potoval v Provanso, skupno so bili na poti 10 dni. V tem potopisu ne boste našli informacij o PZA točkah ali koordinat kakšnih znamenitost, boste pa našli vrhunsko posnete in zmontirane dnevne filmčke, ki jih je Peter snemal na potovanju. Imeli so pa smolo, saj so jih ob koncu potovanja oropali. Petra lahko spremljate tudi na Instagramu.

Korzika (2018) – 7-dnevno potovanje po čudoviti Korziki – Tami je na svojem blogu objavila super potovanje po Korziki. Na Korziko je potovala s partnerjem in  tudi dvema psičkama.

Grčija

Potovanje z avtodomom po Grčiji – potopisna reportaža (2017) – naš popis v katerem boste našli natančen opis našega potovanja z avtodomom po Grčiji s koordinatami, veliko fotografijimi in posnetki iz zraka. Vključeni tudi finančni stroški potovanja.

Grčija – družina Štrok (2012) – Še en potopis Andreja Štroka. Bogato opremljen s fotografijami in koordinatami številnih plaž, kjer je možno prenočiti. Andrej na zelo zabaven način opisuje dogodivščino, ki jih na potovanju doživlja njegova družina.

Grčija (Halkidiki in Thasos, Delfi in Lefkada) – družina Ravnikar (2014) – Dober potopis potovanja po Grčiji pri čemer je družina Ravnikar prevozila vse države bivše Jugoslavije. Prevozili so 4.259 km. Potopis vsebuje veliko koordinat lepih plaž in prenočišč, prav tako je v potopisu veliko fotografij.

Grčija (Jonska bisera: Lefkada in Kefalonija) – neznani avtor – Zanimiv potopis potovanja po dveh grških otokih Lefkada in Kefalonija, na zahodni strani Grčije. V potopisu je omenjeno veliko število plaž in zalivov, vendar na žalost ni zraven koordinat.

Prvič v Grčiji (2017) – Boža in Franko sta se poleti 2017 prvič odpravila v Grčijo. Ker jima ne ustreza samo premikanje iz ene plaže na drugo, sta izbrala kombinacijo med obiskovanjem kulturnih znamenitosti in plažami. Zanimiv potopis s številnimi koordinatami.

Italija

Z avtodomom po Italiji – Toskana (2022) – Naš avtodomarski potopis, ko smo obiskali Cinque Terre in Toskano. Toskana je bila na našem popotniškem “to do” listku že dlje časa. Tekom zime pa sva se s Katjo kar trdno odločila, da letos obiščemo Toskano v Italiji in obiščemo tudi vasice v narodnem parku Cinque Terre. Na poti smo bili 11 dni in naredili smo nekaj manj kot 2.400 km. Za prvi dan sva si s Katjo zadala obisk mesteca Levanto, ki je super izhodišče za ogled vasic v nacionalnem parku Cinque Terre. Vsi ostali dnevi pa so bili rezervirani za raziskovanje Toskane (Pisa, Volterra, San Gimignano, Castiglione Della Pescaia, Saturnia, Val d’Orcia, Siena).

Sicilija – družina Štrok (2015)Družina Štrok že vrsto let potuje z avtodomom. Na svojem blogu redno objavljajo vse svoje avtodomarske dogodivščine. Tukaj objavljam njihov potopis Sicilije. Kratek in jedrnat potopis z vključenimi koordinatami ter dobrimi fotografijami.

Italija (Prvo potovanje z avtodomom) – družina Pavlišič, nastja.com (2012) – Mojca Pavlišič je napisala potopisno potovanje z avtodomom, kjer so skupaj z družino potovali po italijanskem škornju. Vmes so na kratko skočili tudi na Sicilijo. Skupaj so bili na poti 16 dni in prevozili 4.352 km.

Nizozemska

Nizozemska – Amsterdam in raziskovanje podeželja z avtodomom – Naš popis, ko smo prvič obiskali Nizozemsko. Ob koncu sem zapisal tole: “Po 9-ih dneh, 3.000 km in več kot 46 urah neto vožnje smo prispeli domov. Za nami je spet ena nora izkušnja. Na cesti nismo imeli niti najmanjšega incidenta. Kar je najbolj pomembno. Pri vsakem avtodomarskem potovanju pa nama s Katjo največ pomeni medsebojno spoznavanje vseh nas med seboj. Vsak od vsakega se vedno kaj nauči. Biti na zelo majhnem prostoru, 24 ur na dan, zahteva sprejemati kompromise, se prilagajati, se pogajati, vežbati potrpežljivost, strpnost in še kaj. Gre za pravi družinski teambuilding, ki ga je drugače kot v avtodomu težko doživeti.

Portugalska

Portugalska pravljica (z avtodomom preko Italije, Francije in Španije na Portugalsko) Perigoya (nickname) je objavila čudovit družinski potopis o potovanju z avtodomom na Portugalsko. Gre za fotografsko zelo bogat potopis, prav tako v njem najdete veliko koordinat. V 26. dneh so naredili okrog 7.000 km. Najbolj všeč pa so mi bile naslednje misli: “Naša pot ni samo ogledovanje in kljukanje vseh zanimivosti ampak je življenje in čutenje kraja. Biti tam, živeti, se organizirati, se učiti prilagodljivosti in se soočati z različnimi situacijami. Ko potujemo kot družina v škatli s površino nekaj m2 se učimo prilagodljivosti in strpnosti. Sproti ustvarjamo našo prihodnost in se veselimo drobnih stvari. Dnevno se podajamo v neznano in se soočamo s pozitivnimi in negativnimi čustvi. Učimo se usklajevati naša nesoglasja, da se v hipu zlijejo v soglasja. Naše bivanje postaja kvalitetnejše in medsebojno čutenje pristnejše. Dogodki nas napolnijo z izkušnjami in pot ostane v nas. Srečni smo ker živimo in hvaležni, ker lahko potujemo.”

Slovenija

15 razlogov zakaj morate obiskati Prekmurje (2020) – Raziskovanje najbolj severovzhodnega dela Slovenije je bilo na mojem seznamu želja že dlje časa. Prekmurje je geografsko zelo blizu Ptuja, pa vendarle sem ga do sedaj dokaj slabo poznal. Na potep po Prekmurju sem se odpravil z družino in vse spodaj naštete destinacije smo obiskali v treh dneh (četrtek, petek, sobota). 

Z avtodomom po Gorenjski (2020) – Naš potopis poletnega dopusta po izjemno lepi Gorenjski. V potopisu so podrobno opisane vse lokacije, ki smo jih obiskali: kamp Špik, jezero Jasna, Zelenci, Kekčeva dežela, Planica, Tamar, Bohinjsko jezero.

Posočje – z avtodomom po Sloveniji (2020) – Tokrat sem se z avtodomom odpravil na podaljšan vikend po Posočju z dvema hčerkama in dvema nečakinjama (od 6 do 12 let). Imeli smo se lepo, bili smo v kampu Koren, pogledali smo si slap Kozjak, Kobarid, Tolminska korita, Most na Soči itd. Potopis vsebuje tudi vlog.

Škotska

Škotska (Vlog potopis potovanja po Škotski) – Peter Jenko (2017) – Peter Jenko je s svojo družino lansko leto potoval po Škotski. Ne gre za tekstovni potopis pač pa za vlog oz. video potopis iz poti.

Španija

Iberski polotok (2017)Avtor potopisa je Veno Krašovec. Potovali so v dveh avtodomih (dva para). Ne gre samo za potovanje po Španiji, pač pa tudi po Italiji, Franciji, Portugalski, Gilbratarju, Španiji in Andori. Je pa res, da je največ poti bilo prevožene po Španiji. V enem mesecu so prevozili 7.500 km. Kratek in jedrnat potopis z vsemi koordinatami.

Turčija

S počitniško prikolico po Turčiji – potopis Turčija 2019 – Potopisni blog, ki ga je pripravil Lucijan Metličar, ki je skupaj z ženo in hčerkama šel na potovanje s počitniško prikolico po Turčiji. Na potovanje po Turčiji so se odpravili leta 2019. Lucijan in njegova družina so izkušeni popotniki, saj so s počitniško prikolico prevozili bolj kot ne že vso Evropo.

Tukaj si lahko pogledate obširen vodič za za avtodomarje.

1 thought on “Potovanje z avtodomom – avtodomarski potopisi na enem mestu

  1. […] iz različnih potovanj je na internetu ogromno. Tukaj zbiram vse zanimive, novejše potopise, ki so jih na internetu objavili avtodomarski […]

Dodaj odgovor