Lendavski grad in Galerija-Muzej Lendava

Lendavski grad in Galerija-Muzej Lendava

Lendavski grad leži nad središčem mesta Lendava ob vznožju lendavskih goric na nadmorski višini 266 metrov.

Lendavski grad se je prvič omenjal že v 12. stoletju. Dvorec je dal zgraditi knez Esterhazy in se je gradil med leti 1712 in 1717. Lendavski grad je narejen v obliki črke L, v čast takratnemu cesarju Leopoldu.

V 19. stoletju so grad temeljito predelali in obnovili. Značilni so visoki zunanji oporniki in mansardna streha. V lendavskem gradu od leta 1973 deluje tudi zavod Galerija-Muzej Lendava.

ODPIRALNI ČAS – POLETNI ČAS
PON – PET: 8.00 do 18.00 ure
SOB, NED, PRAZNIKI: 10:00 do 18. ure

ODPIRALNI ČAS – ZIMSKI ČAS
PON – PET: 8.00 do 16.00 ure
SOB: 10.00 do 14.00 ure
NED, PRAZNIKI: zaprto

CENIK za ogled notranjosti gradu, Galerija-Muzej
Odrasli: 6 €
Otroci, dijaki, študentje: 2 €
Skupna nad 10 oseb: 5 €

S Katjo sva se najprej sprehodila okrog gradu, nato pa sva si pogledala tudi zanimivo notranjost, kjer deluje tudi galerija oz. muzej. Notranjost lendavskega gradu je prav zanimiva. Sprehodila sva se skozi sobe v več nadstropjih gradu in si pogledala različne zbirke:

  • Grad na preži: Replike hladnega in strelnega orožja, vojaške opreme, zastav in drugih rekvizitov
  • Kultura Hetiškega ljudskega tekstila: Gre za stalno razstavo v lendavskem gradu in je razdeljena na sedem tematskih sklopov.
  • Lapidarij in Sakralna dediščina Lendave: Na hodniku lendavskega gradu se nahaja manjši lapidarij, v katerem so zbrani kamniti ostanki nekdanjega grajskega obzidja ter trije baročni kamniti kipi iz okolice Lendave.
  • Spominska soba Györgya Zale: Kipar, eden najvidnejših rojakov mesta Lendava, ki je živel od leta 1858 pa do 1937.
  • Spominska soba Štefana Galiča: Je najboljši slovenski lesorezec zadnje tretjine prejšnjega stoletja. V njegovi spominski sobi je razstavljenih več kot 4000 metuljev, ki jih je upodobil iz lesa.
  • Zbirka zemljevidov: Kartografska dela, ki zaobjemajo več stoletij, pomagajo pojasniti geografsko, gospodarsko ter kulturno enotnost pokrajine.
  • Male plastike v bronu: V izjemno ambientni podstrešni galeriji lendavskega gradu lahko občudujemo unikatne bronaste kipe srednjeevropskih sodobnih umetnikov.

Vsekakor vredno ogleda. Več informacij o gradu, si lahko pogledate tukaj.

Spodaj si lahko pogledate nekaj fotografij zunanjosti in notranjosti lendavskega gradu.

Dodaj odgovor