Avtodom Benimar Mileo 263 [praktični test]

avtodom Benimar Mileo 263

Pred kratkim se mi je ponudila priložnost, da sem lahko preizkusil avtodom Benimar Mileo 263.

Gre za špansko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo avtodomov že več kot 40 let. Prvi avtodom Benimar je bil izdelan daljnega leta 1979, serijska proizvodnja pa se je pričela leta 1986. Zadnjih 10 let je podjetje Benimar nesporni vodilni proizvajalec avtodomov v Španiji. Leta 2020 se je podjetje pridružilo skupini Trigano.

Podjetje Benimar je prisotno na 5 kontinentih, imajo več kot 140 zastopnikov in servisnih centrov po svetu. V Sloveniji avtodome Benimar zastopa Avtodomar.si.

Model Benimar Mileo 263, ki sem ga imel možnost preizkusiti, je polintegriran model avtodoma. Kar pomeni, da ima v sprednjem delu dvižno posteljo. Zasnovan je na šasiji Fiat Dukata, 2.3 JTD 160KS in ima 9-stopenjski avtomatski menjalnik. Prva dva sedeža sta vrtljiva. Nad kabino ima veliko panoramsko okno s komarnikom in možnostjo zatemnitve. V zadku sta dve postelji (80 x 198 cm in 80 x 192 cm), ki pa jo je mogoče povezati, kar pomeni, da lahko imamo eno ogromno posteljo.

V tem modelu je 140 litrov velik hladilnik, z ločenim predalnikom za steklenice in zamrzovalnik. Ima ločen WC in kopalnico in v zadnjem delu so vrata, tako da se lahko spalni del loči od bivalnega. Avtodom ima moderno osvetlitev, veliko led luči in možnosti ambientne osvetlitve. Vsi predali imajo mehko zapiranje.

Spodaj si lahko pogledate video predstavitev omenjenega avtodoma Benimar Mileo 263.

Spodaj si lahko pogledate nekaj uradnih fotografij avtodoma Benimar Mileo 263. Vir fotografij.

Osnovne karakteristike avtodoma Benimar Mileo 263.

Število sedežev5
Število ležišč5
Dolžina avtodoma7.39 metra
Višina avtodoma2.89 metra
Širina avtodoma2.30 metra
Zalogovnik vode127 litrov
Vrsta ogrevanjaTruma 6000 W

Moja izkušnja

V tem avtodomu sem preživel en podaljšan vikend, ko sem se s 4-imi puncami (hčerki + nečakinji) potepal po Posočju.

Vsekakor gre za izjemno moderen avtodom z zelo dobro prostorsko razporeditvijo. V kabini vozila bi izpostavil 9-stopenjski menjalnik. Ker imam tudi osebni avtomobil z avtomatskim menjalnikom, mi je to veliko pomenilo. Nad kabinskim delom je tudi veliko strešno okno, tako je tudi v tem delu avtodoma veliko svetlobe in možnosti za zračenje. V kabini je tudi zanimiva rešitev za zatemnjevanje steklenih površin (vetrobransko steklo in stekleni površini na vratih). Povsod so namreč roloji, ki jih je mogoče enostavno povezati in tako zatemnimo prostor v kabini. To je res praktična rešitev, ki sem jo videl prvič.

Jedilnica z raztegljivo mizo je dovolj velika in brez težav lahko za njo sedi 5 oseb. Sprednja sedeža sta za 360 stopinj vrtljiva, tako da se obrnete k jedilnici.

Navdušen sem bil nad kuhinjo, predvsem nad velikostjo treh plinskih štedilnikov. V praksi namreč to pomeni, da lahko imaš na štedilniku tri večje posode. Prav tako je kuhinjsko korito dovolj široko in globoko.

Na nasprotni strani kuhinje je hladilnik pri katerem mi je bilo najbolj všeč to, da ima spodaj dodatni predal za steklenice, v katerega je možno dati kar 9 x 1,5 l steklenic.

Zadnji del avtodoma je možno ločiti z drsnimi vrati. Če gledam proti zadku je desno WC, levo pa tuš kabina. Oboje je precej standardno, torej podobno kot sem videl v ostalih avtodomih v katerih sem bival.

Je pa možno zadnji dve postelji povezati v eno skupno, kar je zelo praktično pri potovanju z majhnimi otroki. V mojem primeru so na tej postelji brez težav spala 4 punce, stare od 7 do 11 let.

Box za shranjevanje v zadku avtodoma je dokaj klasičen, je pa zanimivo, da sta v njem shranjeni lestvi za obe postelji v avtodomu.

Zaključek

Avtodom Benimar Mileo 263 je vrhunski polintegriran model avtodoma. Vožnja z njim je bila udobna in lahkotna. Neglede na to, da je dolžina avtodoma kar 7 metrov in 39 centimetrov je bilo obračanje in parkiranje dovolj pregledno. V veliko pomoč pri tem je zagotovo vzratna kamera s širokim kotom.

Še posebej bi izpostavil svetlo notranjost, ki jo daje veliko panoramsko okno v kabini avtodoma.

Omenjen model avtodoma lahko preiskusite v Avtodomar.si, ki je uradni zastopnik za blagovno znamko Benimar v Sloveniji. Pri njih lahko Benimar avtodome najamete ali kupite.

Če vas zanima več o avtodomarstvu si lahko pogledate obširen vodič, kjer so zbrane vse informacije za avtodomarje na enem mestu.

2 thoughts on “Avtodom Benimar Mileo 263 [praktični test]

  1. […] tej priložnosti sem seveda tudi potestiral avtodom Benimar Mileo 263 in bil nad njim zelo […]

  2. […] Avtodome Benimar sem že testiral pred časom in sicer sem takrat imel najet model Mileo 263. […]

Dodaj odgovor