Kratek ogled mesta Ptuj

ogled mesta ptuj

Danes sem se udeležil vodenega ogleda našega mesta Ptuj, ki ga je brezplačno organiziral Zavod za turizem Ptuj. Vodič Aljoša Ciglar nas je v dobri uri vodil skozi del mestnega jedra in nam posredoval veliko zanimivosti. Na koncu smo si še v najstarejšem kinu v Sloveniji ogledali kratek film Ptujska dežela, ki je nastal v letu 1971 in prikazuje Ptuj in okolico iz takratnega časa.

Saj poznate občutek, ko pridete v neki novi kraj in ste nad njim navdušeni, ga fotografirate iz vseh strani in z zanimanjem prebirate razne zgodbe. Potem pa se sprehajate po svojem mestu in opazujete turiste, ki fotografirajo vam vsakdanje stavbe in znamenitosti. Ko živiš v svojem mestu (ali v državi), se v bistvu sploh ne zavedaš kaj vse ti ponuja. Vse ti je vsakdanje. Mesto Ptuj, v katerem prebivam je prava zakladnica zgodovine in želim se seznaniti z vsemi najpomemebnejšimi zgodovinskimi dejstvi. Zato sem se tudi udeležil današnjega vodenega ogleda.

Tukaj si lahko pogledate kako izgleda Ptuj in Ptujsko jezero iz zraka.

Voden sprehod po mestu smo pričeli na Slovenskem trgu. Aljoša nas je najprej popeljal skozi zgodovino najstarejšega mesta v Sloveniji. Ptuj ima več kot 2.000 let staro zgodovino in skozi stoletja so tukaj živeli številni narodi.

ogled mesta ptuj

ogled mesta ptuj

Ena izmed glavnih znamenosti na Ptuju je zagotovo mestni stolp. Aljoša nam je zaupal zanimivo zgodbo o tem zakaj je ura le na treh straneh stolpa. Meščani so v preteklosti zbirali denar za obnovo mogočnega stolpa, ki je služil kot opazovalnica pred različnimi nevarnostmi. Takratni graščak ni želel prispevati denarja za obnovo, zato meščani v znak protestu niso ure namestili v smeri proti gradu, kjer je graščak prebival. Zanimivo, kaj ne. 🙂

ogled mesta Ptuj

Ptujsko gledališče ima bogato zgodovino, prve gledališke predstave so bile odigrane že v letu 1786. Med 2. svetovno vojno je bilo gledališče oropano s strani nemških vojakov.  Podrli so Klotzov portal, kip Melpomene, stebre in balkon in veliko dragocenosti odnesli iz mesta.

ogled mesta ptuj

Marmornati Orfejev spomenik so postavili v spomin županu Marku Valeriju Veru. Visok je pet metrov in v srednjem veku je služil tudi kot sramotilni steber, kar pričajo 3 luknje v njem, kjer so bili nameščeni okovi.

ogled mesta ptuj

Mestni trg je bil v preteklosti glavno središče mesta in ob njem je bila glavna mestna hiša oz. magistrat. Ta hiša je bila zgrajena v 16. stoletju in pooseblja takratni renesančni slog.

ogled mesta ptuj

Poznogotska hiša iz leta 1.400 je zanimiva predvsem zaradi parkeljske maske na pročelju fasade.

ogled mesta ptuj

Pogled na Prešernovo ulico in hotel Mitra, ki je hotel z najstarejšo zgodovino na Ptuju. Temeljito je bil prenovljen v 19. in 20. stoletju. Na njem izstopa bogata dekoracija okrog oken.

ogled mesta ptuj

ogled mesta ptuj

Nato smo se podali še do današnjega peš mostu, kjer je bil prvotno postavljen leseni most. Ta je v preteklosti predstavljal edino pot do mesta. Za njim so se zgradili še ostali mostovi: železobetonski (sedaj se obnavlja), železniški most in Puhov most na obvozni cesti.

ogled mesta ptuj

Sprehod smo zaključili pred ptujskim mestnim kinom, ki je najstarejša kinodvorana v Sloveniji. Prve kinopredstave segajo v leto 1897.

ogled mesta ptuj

Bil je prijeten sprehod skozi ulice našega mesta. Vsekakor se udeležim še kakšnega od podobnih ogledov tudi v prihodnje.

Če vas zanima več o mestu Ptuj, spremljajte ta blog, saj bom kmalu objavil fotografije in posnetke Ptuja iz zraka.

Dodaj odgovor