Bohinj in Bohinjsko jezero

bohinjsko jezero bohinj

Pretekli vikend smo bili zaposleni v podjetju Intera na teambuildingu. Vsakih nekaj let vsi sodelavci preživimo podaljšan vikend v Bohinju, kjer imamo največkrat organizirane različne športne aktivnosti. Letos smo veslali v kajakih po Bohinjskem jezeru, kolesarili po okolici Bohinja, prosto plezali, streljali z loki in se spuščali po jekleni vrvi – zipline. Spuščanje po ziplinu je bilo za vse nas nekaj novega, adrenalin je bil pri vseh povišan in res smo uživali. Če vas zanima kje v Bohinju se nahaja ta gozdni zipline park in bi želeli več informacij preverite tukaj.

Spodaj si lahko pogledate kratek posnetek naših aktivnosti na teambuildingu.

V Bohinju sem bil že kot otrok in že od nekdaj mi je bil zelo pri srcu. Pogled na vse gore in pogled na jezero je res izjemen. Bohinj je izhodišče tudi za najrazličnejše zahtevne in manj zahtevne izlete. Dolgo časa sem mislil da je Bohinj kraj, vendar temu ni tako. Bohinj je ime za prostor, ki se razpostira med Zgornjo in Spodnjo Bohinjsko dolino, Nomenjsko dolino in Bohinjskim jezerom na jugovzhodnem delu Julijskih Alp. Ta prostor je v bistvu kotlina, ki je dolga 20 kilometrov in široka 5 kilometrov. Bohinj spada v občino Bohinj, katere sedež je Bohinjska Bistrica.

bohinjsko jezero

Ena izmed glavnih atrakcij v Bohinju je zagotovo Bohinjsko jezero. Spomnim se, da sem pred leti šel na jutranji tek okrog Bohinjskega jezera in zelo dobro se spominjam lepih razgledov, žvrgolenja ptičkov in uživanja v skoraj popolni tišini. Če vam tek morda ni blizu pa se lahko ob jezeru vozite s kolesom ali pa se zaposlite z vodnimi športi (vožnja s kajaki, supanje).

Bohinjsko jezero je največje naravno jezero v Sloveniji. Bohinjsko jezero je dolgo več kot 4.200 metrov (najdaljša diagonala) in dolgo največ okrog 1.200 metrov. Glavni dotok vode v jezero je Savica, glavni odtok vode pa Sava Bohinjka. Poleti se voda v jezeru ogreje do največ 22°C kar predstavlja pravo osvežitev za vroče poletne dni.  Pozimi velikokrat jezero zmrzne.

TOP 3 znamenitosti v Bohinju

V Bohinju se za vsakega najde kaj zanimivega. Najbolj pa boste prišli na svoj račun tisti, ki ste radi v naravi, na svežem zraku in obožujete gibanje na različne načine. Spodaj sem naštel top 3 znamenitosti, ki se jih zraven aktivnosti ob (in na) Bohinjskem jezeru, splača ogledati, kadar ste v Bohinju.

Slap Savica

Slap savica je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Slap Savica predstavlja izvir Save Bohinjke in se nahaja v strmi steni Komarče. Slap je visok 78 metrov. Do slapa Savice je mogoče priti z avtom, s kolesom ali peš. Za ogled slapu je potrebno plačati vstopnino (odrasli 3€, otroci 1,5€).

slap savicaVir fotografije: bohinj.si

Vogel

Vogel je visok 1535 metrov in je znano smučarsko središče. Prav tako se Vogel splača obiskati poleti, vožnja z gondolo je posebno doživetje, predvsem zaradi izjemnega panoramskega pogleda proti dolini in še posebej proti Bohinjskemu jezeru. Naj svoj račun boste prišli tudi pohodniki, saj je Vogel super izhodišče za krajše in daljše pohode.

vogel bohinjVir fotografije: zimzelenicvijet.blogspot.si

Pokljuka

Pokljuka je kraška planota, ki leži med 1.200 in 1.500 metrov nad morjem in se nahaja na vzhodnem delu Triglavskega narodnega parka. Na pokljuki lahko uživate tako v zimskem kot tudi v zelenem delu leta. Smučanje, tek na smučeh in sankanje so najbolj popularne aktivnosti v zimskem času. Pohodništvo in planinanje pa sta zagotova najbolj priljubljeni aktivnosti v zelenem delu leta, prav tako je na Pokljuki več kot 80 km kolesarski poti.

pokljuka bohinjVir fotografije: panoramio.com

Če iščete turistične informacije predlagam, da se obrnete na uradno stran bohinj.si, kjer boste našli ogromno koristni informacij glede najrazličnejših aktivnosti v Bohinju.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor