Vsakič znova, ko ga obiščem, raje ga imam. Piran!

piran

Pretekli konec tedna sem bil službeno na konferenci v hotelu Bernardin, v Portorožu. Kljub napornemu urniku sem v petek zjutraj našel nekaj časa za jutranji tek. Hoteli Bernardin se nahajajo dobra 2 km in pol od Pirana, kar je bila odlična priložnost za tek do Tartinijevega trga, pa tudi do stolpa pri rtu in po ovinkih nazaj do hotela.

S Katjo sva bila v Piranu že večkrat, največkrat sva bila nastanjena v Portorožu in sva se potem sprehajala do Pirana in nazaj. To je bilo že kar nekaj let nazaj. Spomnim se, da sva nazadnje bila tukaj, ko je bila Hana stara dobro leto dni. Ta obmorska sprehajalna pot (od Portoroža do Pirana) je res super, na njej se lahko sprehajaš, tečeš, kolesariš ali rolaš. Ko sva z vozičkom in Hano v njem prispela v Piran sva na Tartinijevem trgu spila kavo v baru, pojedla kakšno slaščico in se vrnila nazaj. Nazadnje, ko sva bila v Portorožu, sem se pripravljal na ljubjanski maraton. Takrat sem na tej sprehajalni poti naredil več kot 30 kilometrov dolg trening. 🙂 Več kot 3 ure sem tekal od hotela Lucija do Pirana in nazaj – večkrat. Sladoledarji ob poti so me malce čudno gledali. 🙂

Piran je majhno srednjeveško mesto, ki je znano po tem, da je eno najlepših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Sredozemlju. Skozi zgodovino so na Piran zelo vplivale Benetke, kar se odraža predvsem na arhitekturi s številnimi beneškimi poslikavami.

Največje turistične atrakcije v Piranu so:

  • Tartinijev trg
  • spomenik Giuseppeja Tartinija
  • Tartinijeva hiša
  • številne galerije
  • pomorski muzej
  • cerkev

Več informacij o Piranu pa najdete na tem naslovu.

Ta petek je bilo precej lepo jutro, nekoliko moteča je bila edino burja. Med tekom do Pirana si nisem mogel pomagati, da ne bi naredil nekaj fotografij. Ob naslednjem obisku Portoroža in Pirana bom zagotovo zraven imeli tudi drona in naredil nekaj posnetkov iz zraka.

Plaža pred hotelom Bernardin
Pogled na pomol na plaži hotela Bernardin.
portorož piran sprehajalna pot
Pogled na sprehajalno/kolesarsko pot.
piran
Pogled na Piran.
Pogled na Tartinijev trg v Piranu.
Pogled na Tartinijev trg v Piranu.
marko bauman
Opazite kaj novega? Več o tem na blogu naslednji teden … 🙂

Ko sem lahkotno tekel proti Piranu sem razmišljal, da bi bilo prav luštno, da bi se enkrat vsi skupaj z družino, za nekaj dni odpravili na slovensko obalo. Sploh spomladi in jeseni zna biti tukaj zelo prijetno, saj takrat še ni pretirane gužve in bi lahko veliko časa preživeli zunaj – se sprehajali, kolesarili in rolali.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor