Zobni aparat pri 34 letih – prva kriza srednjih let?

fiksni zobni aparat za odrasle

“Zobni aparat? Te je doletela prva kriza srednjih let? Zakaj si boš dal popravljati zobe pri 34 letih? Ni škoda denarja?” To so le nekatera vprašanja, ki jih dobivam od kar sem prijateljem in znancem zaupal, da bom kmalu pričel z ortodontskim zdravljenjem. “Za nobeno odločitev v življenju nikoli ni prepozno” se nasmehnem in jim odgovorim. Priznam, da se v otroštvu in v mladosti nisem kaj preveč obremenjeval z mojimi neravnimi zobmi. Šele po mojih 30 letih sem pričel razmišljati o tem. V zadnjih letih sem pri vse več odraslih opazil, da nosijo fiksne zobne aparate. Na internetu sem pričel raziskovati in presenečeno ugotovil, da obstaja veliko ordinacij, kjer se lahko samoplačniško odločiš za ortodontsko zdravljenje. Pravzprav je kar gneča na tem področju in zasebne ordinacije (v Sloveniji in na Hrvaškem) se veliko oglašujejo in ponujajo različne akcijske pakete.

Nekateri si pri mojih letih omislijo kak jekleni konjiček na štirih ali dveh kolesih. Nekateri si kupijo zadnjo verzijo Sony playstationa. Nekateri investirajo v hišni HiFi sistem. Jaz pa si bom poravnal zobe. 🙂

Snemljivi zobni aparat sem nosil že v otroštvu. Nič kaj veliko mi ni pomagal. Spomnim se, da sem ga večinoma nosil le ponoči, podnevi pa nekoliko manj. Šel mi je na živce, saj sem z njim popačeno govoril. Ko sem se pred tedni z izbrano ortodontko pogovarjal o takratnih snemljivih zobnih aparatih, me je potolažila in mi povedala, da v večini primerov ortodonstko zdravljenje pred dvajsetimi leti ni bilo uspešno, saj so se zobje čez čas ponovno postavili v prvotno nepravilno lego. Danes temu ni več tako. Ortodontija je napredovala do te mere, da je uspeh skoraj 100% zagotovoljen.

Kako sem izbral ustreznega ortodonta?

Pred nekaj meseci sem se odločil, da obiščem ortodonta in ga povprašam glede moje diagnoze, z željo da pridobim finančne okvire mojega ortodontskega zdravljenja. Ker sem “internetni človek” sem se najprej obrnil na splet in med prvimi zadetki v Googlu sem naletel na spletni portal E-zobozdravnik, kjer se ukvarjajo z iskanjem ustreznega zobozdravnika oz. ortodonta. Izpolnil sem obrazec in kmalu me je kontaktiral gospod, ki mi je prijazno podal veliko informacij o različnih opcijah zobnih aparatov, cenah, ordinacijah ipd. Glede nato, da sem iz Ptuja mi je predlagal informativni pregled pri dr. Katji Arko Kampuš iz ordinacije Ortodent. Pojasnil mi je, da je dr. Katja priznana ortodontkinja, da jo obiskujejo pacienti iz cele Slovenije in imajo z njo zelo dobre izkušnje. Odkrito mi je povedal, da njena cena ortodontskih storitev ni med najcenejšimi, istočasno pa je še enkrat poudaril visoko kvaliteto njenih storitev. Prav tako je potrebno za prvi informativni pregled plačati 20€, kar pa se upošteva, če se po posredovani ponudbi odločite za ortodontsko zdravljenje.

Vse to me je prepričalo, da sem se odločil za prvi pregled. Gospod mi je rekel, da me bodo iz ordinacije Ortodent kontaktirali za termin. Ni minilo veliko časa, ko so me iz sprejemne pisarne kontaktirali in dogovorili smo se za datum prvega pregleda.

Prvi pregled

Prišel je dan, ko sem se odpravil na prvi pregled. Dr. Katja Arko Kampuš mi je razložila, da nepravilno izraščeni zobje ne vplivajo samo na vizualni izgled. Pravilno poravnani zobje vplivajo tudi na pravilno držo jezika, na pravilno požiranje in izgovorjavo, na boljšo zobno higieno, lepši nasmeh in še kaj. S tem mi je dr. Katja razširila obzorje, saj res nisem poznal vseh koristi pravilno poravnanih zob.

V nadaljevanju mi je dr. Katja predstavila vse opcije fiksnih zobnih aparatov. Večino sistemov zobnih aparatov sem poznal, saj sem o tem že bral na spletu. Za tiste, ki vas zanimajo kakšni zobni aparati vse obstajajo, jih bom na kratko naštel: klasični kovinski aparati (najcenejši, najbolj so opazni), brezbarvni beli aparati (srednje dragi, manj opazni), lingvalni aparati (najdražji, nevidni od zunaj – na notranji strani zobnega loka), snemni zobni aparat (najdražji, snemljivi, primerni za manjše nepravilnosti). Bolj kot ne, sem bil že pred prvim pregledom odločen za brezbarvni beli aparat, ki ponuja neko sredino v cenovnem rangu ponudbe.

Dr. Katja me je napotila še na rentgensko slikanje zob, da je lahko na podlagi teh slik pripravila ustrezen načrt zdravljenja. Rentgentsko slikanje zob sem opravil v Mariboru.

Na prvem pregledu sem se počutil prijetno, o dr. Katji Arko Kampuš sem dobil dober strokovni vtis in takoj ko sem zapustil ordinacijo sem sprejel odločitev, da si bom pri njej popravil zobe.

Drugi pregled

Na drugem pregledu mi je dr. Katja predstavila načrt zdravljenja. Zaradi nepravilnega ugriza bo potrebno popraviti tudi spodnji zobni lok. Tekom zdravljenja bo uporabila tudi transpalatinalni lok in minivijake. Kaj veliko o tem trenutno še ne vem, vem samo to, da mi bo zobni kirurg navrtal vijake v kost. Hura… 🙂 Namen tega bo uravnavanje pravilnega ugriza. Predvideno trajanje zdravljenja bo od 18 do 24 mesecev.

Dr. Katja mi je predstavila tudi ponudbo, ki je bila zelo podrobno razdelana po postavkah. Cena za fiksni zobni aparat je odvisna od zahtevnosti zdravljenja, običajno pa se cena za brezbarvni beli aparat gibljejo okrog 1.500€ naprej.

Tretji pregled

Danes sem imel tretji pregled. Dr. Katja mi je na zgornjem zobnem loku na vsaki strani na zob namestila kovinski obroč in mi naredila odtis zob. Sedaj je šel zobni aparat v izdelavo in naslednji obisk bo namenjen nameščanju le tega na zgornji zobni lok.

Tudi vi nosite fiksni zobni aparat? Če ja, vas prosim za kak komentar glede ustne higiene ob nošenju in ostalih pomembnih podrobnosti, ki me čakajo. Vsak nasvet bo dobrodošel. 🙂

Približno vsak mesec se bom javljal preko bloga in opisal in dokumentiral potek mojega ortodontskega zdravljenja. Če tudi vi razmišljate o popravilu zob, sem vam na voljo za kakršna koli vprašanja.

Nadaljevanje ortodontskega zdravljenja:

Kako sem “preživel” prvi teden nošenja zobnega aparata

Kako sem “preživel” prve tri mesece nošenja zobnega aparata

Minilo je pol leta, odkar imam nameščen zobni aparat

Pred zaključkom ortodontskega zdravljenja

Zaključek ortodontskega zdravljenja

2 thoughts on “Zobni aparat pri 34 letih – prva kriza srednjih let?

  1. Kaksne ima pa kaj cene fiksnega aparata?

    1. Cena je zelo odvisna od kompleksnosti ortodonstskega zdravljenja. Tako, da najbolje, da se osebno pozanimate in si pridobite ponudbo.
      Mislim pa, da se cene gibljejo od 2.5000€ naprej.

Dodaj odgovor