Kako sem “preživel” prvi teden nošenja zobnega aparata

marko zobni aparat

Dober teden je minil, odkar so mi v Ortodentu namestili fiksni zobni aparat. 13. november 2017 je torej datum, ki sem ga obeležil kot prvi dan nošenja fiksnega zobnega aparata. Bomo sedaj videli kako dolgo bom aparat moral nositi. Moja ortodontkinja pravi, da bo zdravljenje potekalo od leta in pol do dveh. Bomo videli.

Kako je potekala namestitev fiksnega zobnega aparata?

Sam postopek nameščanja fiksnega zobnega aparata je bil povsem neboleč in dokaj hiter. Ortodontkinja mi je najprej na spodnjem zobnem loku, na vsak posamezni zob nalepila zvezdice, med katere je nato vpela žico. Isto zadevo je ponovila še za zgornjem zobnem loku. Nato je določene zvezdice še nekoliko pobrusila, da je bil ugriz čim manj moten. Na koncu mi je na zgornjem zobnem loku namestila še transpalatinalni lok.

transpalatinalni lok
Primer transpalatinalnega loka

Prvi dnevi nošenja fiksnega zobnega aparata

Po namestitvi zobnega aparata sem bil zelo prijetno presenečen, kako zelo neopazen je brezbarvni zobni aparat. Ko sem se pogledal v ogledalo iz razdalje 2 do 3 metra, ga sploh nisem opazil. Saj nihče ne bo opazil, hura. Kmalu po namestitvi aparata so me pričeli zobje rahlo boleti, a prvi dan to še ni bilo pretirano. Mi pa je prvih nekaj ur največ težav povzročal transpalatinalni lok. Če me je kdo opazoval med večernim tekom, si je verjetno mislil, da sem “nadevan”, vsake toliko časa mi je namreč sililo na bruhanje. A to se mi je dogajalo samo prvi dan.

Prvih nekaj dni sem imel težave pri hranjenju, saj se mi je hrana zatikala ob lok in ko se mi je prvič zaletelo, sem spuščal takšne zvoke, da so vse punce v hiši bile v trenutku pri meni. Še tašča je priletela na pomoč. Ni bilo druge kot, da sem preklopil na bolj redko hrano. Juhice in čokolino. Čokolino in juhice. Tako je bilo prvih nekaj dni. Punce doma so si me malo privoščile in so me klicale “dojenček”.

Naslednjih nekaj dni so zobje postali bolj boleči, zato sem s težavo grizel hrano. Prav tako se mi je v ustih naredilo nekaj razjed in ran. Moj jedilnik je bil zelo preprost. Zjutraj čokolino ali smuti, večino ostalih obrokov pa na žlico. Juhe na 100 načinov so bile moja stalnica.

Zadnjih nekaj dni se je stanje zelo izboljšalo. Zobje niso več občutljivi, prav tako nimam v ustih nobenih ran. Mojim juhicam postopoma dodajam tudi ostalo normalno hrano. Izogibam pa se drobni in trši hrani. Namreč hitro bi lahko poškodoval kakšno zvezdico na zobu, pri drobni hrani pa je tudi umivanje oteženo.

Danes je minilo 8 dni od namestitve zobnega aparata in lahko rečem, da sem se povsem navadil. Zobje me ne bolijo več, tako da uživam tudi ostalo hrano. Skratka, super je.

Umivanje zob

Umivanje zob po namestitvni zobnega aparata pa je prava veselica. Medicinska sestra v ordinaciji mi je posredovala cel kup informacij o zobni higieni pri nošenju zobnega aparata. Bila je zelo prepričljiva, še najbolj zato, ker je tudi sama nosila fiksni zobni aparat. Z odprtimi ušesi sem poslušal vse njene besede, med katerimi je izpostavila vsaj 5 različnih ščetk, ki jih priporoča za umivanje zob. Na koncu sem dobil še paket Curaproxovih ščetk in pripomočkov (hvala!), ki jih sedaj pridno uporabljam.

Umivanje zob sedaj traja kar nekaj minut več kot prej. Najprej si umijem zobe z vijolično standardno ščetko, nato preko zvezdic uporabim zeleno ščetko, sledi oranžna ščetka, s katero si okrog in med zvezdicami odstranim skrite obloge. Občasno uporabim tudi rumeno ščetko. To vajo naredim zjutraj in ponovim zvečer. Pravi fitnes. Prav tako si zobe umivam po obrokih tekom dneva (samo z vijolično in/ali zeleno ščetko).

umivanje zob curaprox
Curaproxov paket, ki sem ga dobil v ordinaciji Ortodent, ob namestitvi zobnega aparat.

Kaj reci ob koncu. Vsekakor je pred menoj zanimiva izkušnja, ki se je veselim. Danes je 8 dni od namestitve zobnega aparata in lahko rečem, da sem ga vsak dan bolj navajen. Zobje me več ne bolijo, hranjenje je veliko boljše, čiščenje zob pa postaja rutina. Všeč mi je, da je zobni aparat skoraj neviden. Ko se pogovarjam z ljudmi, ga ti sploh ne opazijo. Se moram na silo smejati, da vzbudim pozornost, saj ga želim pokazati in se pohvaliti. 🙂 V prihodnjih mesecih je pred menoj še kar nekaj izzivov (puljenje modrostnih zobov, namestitev minivijakov). Spremljajte mojo preobrazbo, zagotovo bo še zanimivo.

Če vas zanima zakaj sem se odločil za namestitev zobnega aparata si preberite ta prispevek.

Dodaj odgovor