Minilo je pol leta, odkar imam nameščen zobni aparat

ortodent zobni aparat

Pred nekaj dnevi je minilo točno pol leta odkar mi je dr. Katja iz Ortodenta namestila fiksni zobni aparat. Skoraj ne morem verjeti, kako hitro je minil ta čas. 🙂 Na zobni aparat sem se že tako zelo navadil, da včasih kar pozabim, da ga imam. Transpalatinalni lok mi ne povzroča več nobenih nelagodnih občutkov, prav tako sem se navadil na gumice, ki jih nosim zadnje 3 mesece.

Da imam zobni aparat se najbolj zavedam po vsakem kontrolnem pregledu, ko mi dr. Katja “našpana” vse žice na aparatu. Takrat me dva do tri dni zobje nekoliko bolj bolijo, tako da takrat jem mehkejšo hrano.

Hrana in čiščenje zob

Kar se tiče hrane je tako, da jem bolj kot ne iste stvari, kot sem jih jedel pred namestitvijo zobnega aparata. Nikoli ne jem le oreščkov. Prav tako se izogibam tršemu sadju, jabolko si recimo vedno narežem na manjše koščke.

Rutino umivanja zob po vsakem obroku sem popolnoma osvojil. Če se mi je v prvih mesecih večkrat zgodilo, da sem od doma odšel brez zobne ščetke, se to sedaj skorajda več ne zgodi.

Vsak večer zobem posvetim 15 minut in jih temeljiteje umijem. Imam namensko (posebno) ščetko, s katero lahko odstranim skrite zobne obloge, ki jih z navadno ščetko ne dosežem. Uporabljam pa tudi medzobno ščetko, s katero si očistim obloge med dlesnimi. Redno uporabljam tudi ustno vodico.

Ko sem se odločal glede namestitve zobnega aparata, sem se zelo bal čiščenja zob, saj sem na internetu površno prebral, da bom potreboval veliko različnih ščetk in da bom porabil kar nekaj časa za čiščenje. A ta strah je bil povsem nepotreben, rutino čiščenja sem osvojil zelo hitro in mi danes vzame le nekaj dodatnih minut na dan.

Vsi tisti, ki razmišljate o namestitvi zobnega aparata in imate dvome glede ustne higiene, ste lahko res brez skrbi. Zagotovo se boste hitro privadili novega režima umivanja zob, tako kot sem se ga jaz.

Puljenje modrostnega zoba

Osebna zobozdravnica mi je že pred desetimi leti napisala napotnico za preventivno puljenje modrostnih zob. Kot se za pogumnega moškega pri takratnih 25-tih spodobi, sem se seveda zbal, na napotnico namerno pozabil in na puljenje nikoli nisem šel.

Ko sem pred nekaj meseci pričel ortodonstsko zdravljenje, se je dilema okrog mojih modrostnih zob ponovno odprla. To sem tudi pričakoval. Dva modrostna zoba imam v celoti izraščena, dva pa na pol. A to ne predstavlja težav. Problem je v tem, da pritiskajo na ostale zobe in posledično povzročajo nepravilne položaje sprednjih zob. Zato mi je dr. Katja svetovala, da jih tekom ortodonstskega zdravljenja odstranim.

Naredil sem nekaj klicev in najhitreje sem preko redne napotnice prišel na vrsto pri dr. Žganku v Celju. Nekaj tednov sem sicer moral počakati.

Priznam, da sem se precej nelagodno počutil ob dejstvu, da bom šel prvič na puljenje zoba. Poslušal sem nekatere zgodbice sodelavcev in prijateljev, ki so opisovali, da je puljenje trajalo več kot pol ure, da zob nikakor ni želel ven, bojda je od napora tekel tudi švic zobozdravnice na njihov obraz ipd. Slišal sem tudi zgodbice o nekajdnevnem okrevanju in bolečinah po posegu. Vsako takšno zgodbico sem seveda jemal z rezervo. Kljub temu pa me je, kot pravi dr. Stare, zvijalo v drobovini, ko sem pomislil na puljenje zoba.

Prišel je ta dan. Ko sem se peljal proti Celju, sem se poskušal karseda sprostiti, vendar mi to na žalost ni najbolje uspevalo. Zadnje pol ure je bilo nekako takole: parkiram, na stranišču v bližnji gostilni, hoja do ordinacije, čakalnica, gledam rdeče sedeže v čakalnici, na stranišču, stopicam z nogami, na stranišču, razmišljam o sedežih v čakalnici. Nato sem zaslišal glas dr. Žganka: “G. Bauman”.

Ko sem ves bled in prestrašen vstopil v čakalnico, sem zagledal velike rdeče stole in za trenutek sem moral stopiti korak nazaj in pogledati ali sem sploh prišel v zobno ordinicijo ali morda v “masažni” salon. Dlje kot sem te stole opazoval, bolj so mi postajali všeč. Če me ne bi bilo tako strah, bi dr. Žganka vprašal kje jih je kupil.

dr. žgank

Pogumno sem stopil v ordinacijo in se vsedel na ordinacijski stol. Dr. Žgank mi je pogledal zobe in rekel, da mi bo izpulil zob zgoraj desno. V dlesen okrog zoba mi je napikal injekcijo z analgetikom. Kakšne 2 do 3 minute se je sprehajal sem ter tja, nato pa pričel s puljenjem.

Še preden sem se dobro zavedal, je bilo vsega konec. Najprej sem mislil, da si bo dr. Žgank zamenjal kakšne klešče. Sigurno je puljenje trajalo manj kot pol minute. V luknjo, kjer je bil zob, mi je zatlačil tampon in že sem stal v čakalnici in čakal na zdravstveno kartico.

Popoldan, ko je injekcija popustila, nisem imel nobenih bolečin, le kri mi je rahlo tekla še kak dan.

Tako nekako poteka moje ortodonstko zdravljenje. Zobni aparat sem zelo pozitivno sprejel in v teh pol leta sem se nanj povsem navadil. Navdušen sem tudi nad samim napredkom, saj imam zobe že sedaj zelo lepo poravnane.

Se beremo naslednjič. 🙂

Dodaj odgovor