Pred zaključkom ortodontskega zdravljenja

zobni aparat za odrasle

Čez nekaj dni bo minilo točno 14 mesecev odkar mi je dr. Katja iz ordinacije Ortodent namestila zobni aparat. A je tudi vam tako hitro minilo zadnje leto? 🙂 Čeprav sem bil pred pričetkom ortodontskega zdravljenja skeptičen in sem okleval ali je res potrebno, da si zobe popravljam pri 35 letih, lahko sedaj rečem, da je bila to ena boljših odločitev v mojem življenju. Na zobni aparat sem se hitro navadil in ga sprejel v svojem vsakodnevnem življenju. Strah pred “čudnimi pogledi” okolice je bil odveč, saj sem kmalu opazil, da nisem edini odrasli, ki sem se odločil za ortodontsko zdravljenje. Zmeraj več ljudi v srednjih letih se namreč odloča za namestitev zobnega aparata.

V vseh teh mesecih nisem imel nobenih zapletov oz. se mi ni pripetilo nič nenavadnega. Občasno (enkrat na dva meseca) se mi je v ustni votlini – največkrat pri ličnici naredila manjša ranica. To sem ponavadi opazil zjutraj, ko sem se zbudil. Predvidevam, da je do tega prišlo, ker se je kovinski del zobnega aparata naslanjal na notranjo stran ličnice ali na kateri drugi del v ustnih votlini. Takrat mi druga Katja v tej zgodbi (moja žena) da neko bio-eko kremo, katerega imena si “normalen” moški pač ne zapomni. 🙂

Moji zobje so že dlje časa zelo lepo poravnani, po mojih merilih bi že zdavnaj lahko zaključil zdravljenje. 🙂 A dr. Katja še vedno opazi kakšne malenkosti pri ugrizu in pravi, da je za par milimetrov potreben še premik.

Zobna higiena

Če sem v prvih tednih in mesecih bil obseden z umivanjem zob, sem se sedaj malo umiril. Še vedno si umivam zobe po obrokih, vendar ne zganjam panike, če to ne naredim takoj. Veliko ostankov hrane se odstrani že s splakovanjem z vodo.

Pri standardni večerni rutini sem pred nekaj meseci dodal še čiščenje prostora med zobmi. Z medzobno ščetko si sedaj lahko sčistim tudi ta del. Včasih je to bilo nemogoče, saj so zobje bili tako tesno stisnjeni skupaj, da ni bilo možno dobiti tudi najtanjše ščetke ali zobne nitke med zoba.

Po čiščenju zob sledi še namestitev gumic, za kar sem že zverziran in naredim precej hitro.

Redni ortodontski pregledi

Približno enkrat na mesec hodim v Ortodent na pregled, ki ponavadi traja od 20 do 30 minut. Dr. Katja takrat najprej preveri stanje zob in ponavadi pokomentira v smislu: “Super je že, samo še par milimetrov, pa bo ugriz popolni. Bova to z gumicami uredila.

Nato mi odstrani obe žici iz zgornjega in spodnjega zobnega loka. Občutek takrat je prav smešen in prav zanima me kakšen bo takrat, ko mi bo odstranila zobni aparat. Mogoče bom zobni aparat pogrešal – za kak dan ali dva zagotovo. 🙂

Nato sledi napenjanje novih žičk in nosilcev za gumice. To napenjanje je včasih sicer malo neprijetno, saj se na zobeh pojavi pritisk, a ni prehudo. Je pa res, da me zobje po vsakem pregledu dan, dva ali tri bolijo. Včasih manj, včasih bolj.

Ker so v Ortodentu zelo pridni, sem zadnji pregled v lanskem letu imel prav na zadnji dan – torej na silvestrovo. Tako sem se pri vseh obloženih mizah ob novem letu izogibal trdi hrani. Še dobro, da sta potica in biftek mehka. 🙂

Gumice…

Ahh, te gumice… Kaj reci o vseh teh gumicah, takšne in drugačne velikosti.

Ne morem reči, da jih obožujem, vendar sem se na njih nekako pač privadil. Sreča je v tem, da sva se z dr. Katjo dogovorila, da jih nosim le zvečer in ponoči. Takrat so veliko manj moteče kot pa tekom dneva.

Na zadnjem pregledu (na silvestrovo) sem s strani dr. Katje dobil dodatno presenečenje: dve gumice na vsaki strani, torej skupaj štiri. Hura! 🙂 Do sedaj sem vedno imel samo dve gumici, sedaj ko moji zobje izgledajo kot v kakšni TV reklami za zobno pasto, pa kar štiri. 🙂 Dr. Katja že ve kaj dela. Jaz mislim, da je razlog okrog milimetrov. 🙂

Kako izgleda, ko imam v zobeh nameščene gumice si lahko pogledate na spodnji sliki.

Zobni aparat - ortodontsko zdravljenje - gumice

Vse objave, ki sem jih pripravil na temo zobnega aparata najdete tukaj. Ali pa si kliknete na kakšnega od spodnjih blogov.

Zobni aparat pri 34 letih – prva kriza srednjih let?

Kako sem “preživel” prvi teden nošenja zobnega aparata

Kako sem “preživel” prve tri mesece nošenja zobnega aparata

Minilo je pol leta, odkar imam nameščen zobni aparat


Kako dolgo bo trajalo moje ortodontsko zdravljenje ve samo dr. Katja. Predvidevam, da sem v samem zaključku, koliko mesecev natančno pa bo odvisno od milimetrov. 😉

– – – – –

S Katjo sva pred kratkim v sklopu bloga odprla spletno trgovino, v kateri prodajava različne unikatne izdelke. Zaenkrat imava na voljo unikatne emajlirane džezve in lončke z različnimi napisi. Če vas zanima si lahko spletno trgovino pogledate na naoff.si/trgovina.

Dodaj odgovor