Točno dva tedna do maratona v Amsterdamu

priprave na maraton

Čez točno dva tedna bom v Amsterdamu tekel svoj 5. veliki maraton. V preteklih objavah sem že pisal, da so tokratne priprave potekale nekoliko drugače kot v preteklosti. Nisem se namreč udeležil skupinske vadbe, pač pa sem vse treninge opravljal sam. V svoj “na roke napisan” program nisem vključil intervalnih in tempo tekov.

Zadnje pol leta sem večinoma tekel 4-krat na teden. Trije treningi so bili dolgi okrog 10 km, en tek pa sem poskušal narediti daljši. Od julija naprej sem tako vsakih 14 dni postopoma povečaval dolgi trening (20km, 22km, 24km, 26km, 28km, 30km, 32km, 36km).

Tempo tek sem vedno prilagajal trenutnemu počutju. Nisem bil obremenjen z uro in še manj s srčnim utripom. Tega si že vrsto let med treningi več ne merim.

Tako enostaven je bil moj tekaški program. Zagotovo bi se kak tekaški trener obregnil ob moje treninge, a nič zato. Jaz menim, da sem pripravljen na maratonsko razdaljo. Željo imam maraton preteči v 3 urah in 45 oz. 50 minut. Tako nekako bom zastavil tempo, potem pa bom videl kako se bom na tekmi počutil. Še vedno ostaja moj glavni cilj – prečkati ciljno črto z nasmehom in po maratonu preživeti nedeljsko popoldne z mojimi puncami na ulicah Amsterdama.

Zakaj tečem? V vseh svojih tekaških letih sem spoznal, da me tek sprošča. “Spuca” mi glavo. Prečisti mi um in me pomiri. To je glavni razlog, da v teku vztrajam že več kot 10 let. Vmes sem imel nekaj mesečna obdobja, ko nisem tekel, kar se je zelo tudi odražalo na mojem počutju. Ne morem reči, da grem z nasmehom na tek. Velikokrat moram iti iz cone udobja – sploh ob daljših tekih. A dejstvo ostaja. Vedno, ko se vrnem iz teka, se počutim bolje, kot pred samim tekom. In to je moja glavna motivacija za vsak trening.

Spodaj si lahko pogledate pretečene kilometre po mesecih v zadnjem letu.priprave na maraton

Tako je izgledal moj najdaljši trening, ki sem ga opravil včeraj, točno 14 dni pred maratonom.

Relive ‘Zadnji dolgi tek pred maratonom v Amsterdamu’

V Amsterdam se bomo odpravili v četrtek popoldan. Potovali bomo z avtodomom, tako da se bomo vmes ustavili in prenočili. Tako bo udobno tudi za Lizo, ki je sedaj stara malo več kot pol leta. Če me boste želeli spremljati, predlagam, da me sledite na Instagramu, saj bom tam najbolj ažuren.

Pretekle povezane objave:

Dobre 3 mesece do maratona

Pol leta do maratona v Amsterdamu

Turobni novembrski treningi – 11 mesecev do maratona

Izjemno oktobrsko vreme – 12 mesecev do maratona

Prebijanje ledu – pot do maratona

Tek je del mojega življenja – projekt 42naoff

Dodaj odgovor