Tek je del mojega življenja – projekt 42naoff

Sem rekreativni tekač. Tečem že 10 let. Ne spomnim se sicer kdaj sem začel redno teči, vem le, da je bilo leta 2007. Svoj prvi polmaraton sem pretekel leta 2008 in dosegel čas okrog 1 ura in 50 minut. Spomnim se kako sem bil ponosen in vesel, da mi je uspelo prvič v kosu preteči 21 km. Svoj prvi maraton (42 km) sem pretekel leta 2010, v Ljubljani, kjer sem dosegel čas 3 ure in 29 minut. Do danes sem šel na pet maratonov, od tega sem 4-krat prišel v cilj, v Radencih lani pa se je zalomilo.

Moja tekaška zgodovina

V  letih od 2009 do 2012 sem teku dodal še plavanje in kolesarjenje ter se udeležil nekaj rekreativnih triatlon tekmovanj. Udeležil sem se tudi halfironman tekme na Bledu (Loveman), kjer smo preplavali 1.9 km, nato kolesarili 90 km, na koncu pa še pretekli 21 km. Precej zahtevna preizkušnja na katero sem se resno pripravljal in tekmo opravil s precej dobrim časom 4 ure in 55 minut. Bil sem tudi na nekaj kratkih (sprint) in srednjih (olimpik) triatlon tekem. Vedno sem tekmovanja združil z družinskim vikend izletom. Da je tudi Katja imela nekaj od mojega hobija. 🙂

Po letu 2012 je bilo manj časa za šport. Na prvem mestu sta bili Hana in Neža. Prav tako smo pričeli z gradnjo hiše in motivacija je bila povsem drugje. Še vedno sem tekel, kakšen mesec več, drugi manj. S hitrostjo teka se nisem ubadal, po vsakodnevnih obveznostih sem se želel le “skuriti” nekajkrat na teden in se posledično sprostiti. Leta 2015 sem se ponovno motiviral in pretekel maraton v Ljubljani (3 ure in 50 minut) in zelo trpel. Se je poznalo pomanjkanje treningov v preteklih letih. Naslednje leto pa še poskus v Radencih, kjer pa maratona nisem končal zaradi bolečin v stopalu.

Tek mi je dal nekaj življenjskih lekcij. Naučil me je potrpežljivosti in vztrajnosti, ki mi pomaga na družinskem in poslovnem področju. Tek me je discipliniral v smislu doseganja ciljev. Če želiš preteči maraton moraš slediti načrtu oz. planu. Bližnjic žal ni. Tako kot jih ni na ostalih področjih v življenju. Tek me je enostavno naredil takšnega kot sem.

priprave na maraton

Zakaj bom spet tekel

Zadnje leto nisem veliko tekel. V bistvu sem tekel najmanj v zadnjih desetih letih. Nimam izgovora. Pomanjkanje časa pri tekačih nikoli ni izgovor. Poznam veliko ljudi, ki kljub napornemu urniku najdejo dobro uro vsak drugi dan za tekaški trening. Vse je v glavi. Enostavno se nisem uspel motivirat, morda sem bil tudi malo zasičen s tekom preteklih let.

A to bom sedaj spremenil. Zakaj pa? Ker se dobro spomnim kako sem se počutil takrat, ko sem redno tekel. Imel sem veliko več energije. Po treningu sem vedno prekipeval od nje in bil sem bolj učinkovit pri stvareh, ki sem se jih lotil. Spominjam se endorfinov (hormonov sreče) na dolgih nedeljskih tekih in izjemega občutka sreče po pretečenih 25 km. Pa tudi nekaj kilogramov manj sem imel in se zaradi tega počutil bolje kot danes.

Kakšen je moj tekaški načrt?

V preteklih letih sem se naučil, da če si pri teku ne postavim konkretnega cilja, ne čutim prave motivacije. Res je, da sem tekel tudi takrat, ko nisem imel cilja, vendar je motivacija pri takem sprostitvenem teku vedno pojenjala – sploh pozimi. Z mesecem septembrom sem tako pričel bolj resno teči. Cilj je, da sedaj tečem 3-4-krat na teden, za začetek od 7 do 12 km. Potreboval bom kakšna dva meseca, morda tri, da “padem not” in takrat se bom ponovno pridružil TAO skupini na Ptuju, kjer bom treniral 2-krat tedensko. Predvsem intervalni teki so tisti, ki jih je veliko lažje narediti v skupini.

Projekt 42naoff

V sklopu mojega bloga Gremo na off sem si zamislil svoj nov maratonski podvig, ki sem ga poimenoval 42naoff. Cilj je, da naslednje leto v jeseni pretečem nov maraton. Do takrat pa bom pridno treniral in se udeležil nekaj domačih tekaških prireditev. Da pa bo tudi moja družina imela kaj od projekta 42onaoff, sem za maratonsko lokacijo izbral Amsterdam (ni še sicer povsem dokončno). Bova s Katjo vse tako planirala, da maraton izkoristimo tudi za družinski izlet po Nizozemski.

Vsi tisti, ki si želite preteči maraton in tisti, ki vas zanima kako bodo potekale moje priprave, vabljeni k spremljanju bloga. Spremljate me lahko na Facebooku in tudi na Instagramu, pod #42naoff bom objavljal fotografije povezane s pripravami.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor