Pol leta do maratona v Amsterdamu

priprave na maraton amsterdam

Točno pol leta je še do Amsterdamskega maratona. Za nekoga je to veliko, za nekoga pa malo časa za pripravo na maraton. Včeraj sem naredil tudi uradno prijavo na njihovi spletni strani. Cena štartnine je 75€, v tej ceni je majica in spominska medalja. Tako, da mi sedaj ne preostane nič drugega kot da pridno treniram.

Rekreativno tečem že več kot 10 let. V svojih prvih tekaških letih sem bil veliko bolj obremenjen s časom kot pa recimo danes. Danes tečem izključno zaradi dobrega počutja, tako da se na vsakem teku prilagodim trenutnemu počutju. Uro sicer nosim, vendar jo uporabljam bolj za merjenje razdalje in manj za spremljanje tempa.

Čeprav se pripravljam na maratonsko razdaljo, v svoje treninge ne vključujem intervalne ali tempo teke. Vse to sem že dal skozi. Želim si, da svoj naslednji maraton pretečem z nasmehom na obrazu. To ne pomeni, da se bom samo sprehajal skozi amsterdamske ulice. Nek časovni cilj si bom postavil, vendar se ne bom obremenjeval z njim.

priprave na maraton amsterdam

Zakaj tečem? V vseh svojih tekaških letih sem spoznal, da me tek sprošča. “Spuca” mi glavo. Prečisti in pomiri me. To je glavni razlog, da v teku vztrajam vsa ta leta. Vmes sem imel nekaj mesečna obdobja, ko recimo nisem tekel in enostavno se je to zelo odražalo na mojem počutju.

Zadnji meseci

Zadnje 4 mesece sem nabral kar nekaj tekaških kilometrov. Lahko bi jih seveda še več, vendar sem tudi s tem zadovoljen. V februarju sem malo popustil, saj sem bil en teden bolan, zato je tam nekaj manj kilometrov. Tudi marca mi je kakšen trening zmanjkal. A nič zato.

teki

Najdaljši tek sem naredil v marcu, ko sem v nedeljo dopoldan pretekel 16 km. Spodaj si lahko pogledate traso poti.

Plan za naslednje 3 mesece

Za naslednje 3 mesece (april, maj, junij) imam plan preteči več kot 150 km vsak mesec. Ob vikendih bom nekajkrat šel tudi na daljše teke (več kot 20 km). Prav tako se bom udeležil vsaj dveh ali treh polmaratonov (21 km), predvsem kot trening dolžine. Morda se prijavim še na kak 10 km tek in ga izkoristim za tempo trening. Zaenkrat sem se prijavil na Markoton in Maraton treh src v Radencih. Brez pretiranega naprezanja. Z nasmehom.

Kako v Amsterdam?

Vsi, ki spremljate FB stran Gremo na off, že veste, da se je naši družini pred kratkim pridružila nova, najmljajša članica. To je tudi razlog, da se še nismo povsem odločili, kako bomo potovali v Amsterdam (čeprav se zelo nagibamo k potovanju z avtodomom). Dejstvo pa je, da bomo na Nizozemskem ostali vsaj en teden. Dva ali tri dni bomo v Amsterdamu, ostale dni pa bomo raziskovali deželo tulipanov.

Najbolj se nagibamo k potovanju z avtodomom, saj nam je ta način raziskovanja nove države najbližji. Prav tako imamo zelo dobre izkušnje iz lanskih avtodomarskih počitnic v Istri in Grčiji. Več o naših pripravah na avtodomarski roadtrip po Nizozemski pa v prihodnjih mesecih.

Pretekle objave:

Turobni novembrski treningi – 11 mesecev do maratona

Izjemno oktobrsko vreme – 12 mesecev do maratona

Prebijanje ledu – pot do maratona

Tek je del mojega življenja – projekt 42naoff

[optin-cat id=”1009″]

2 thoughts on “Pol leta do maratona v Amsterdamu

  1. Jaaaa, vsekakor z avtodomom; mi imamo od tam prekrasne spomine.

    1. Ja, sem skoraj prepričan, da gremo z avtodomom. Bo pa to nekaj novega, jaz, žena in živahne punce stare 7, 5 in 0,5 let. 🙂

Dodaj odgovor