Zimske radosti na Rogli

rogla

Sredi decembra smo dva dni uživali na Rogli, kjer so vladale prave zimske razmere. Na Roglo smo se pripeljali v četrtek popoldan in proti večeru je že pričelo snežiti. V petek je nato cel dan padal sneg in pihal veter, a to me ni ustavilo, da ne bi šel za nekaj ur na smučišče. Po več kot 10 letih sem ponovno smučal in pri tem sem res užival. Lahko rečem, da mi je šlo kar dobro, v soboto sem se brez težav spustil tudi po najbolj strmi progi na Rogli – Jurgovo. V soboto je tudi Hana prvič stopila na smučke. Imela je 3-urni začetni tečaj smučanja in šlo ji je zelo dobro. Sem ponosen na njo, ima dobre motorične sposobnosti, ki so pri smučanju precej pomembne. Zagotovo bo to zimo tečaj smučanja še ponovila.

Zaenkrat sva iz naše družine dva aktivna smučarja. Neža je bila stara 4 leta in si na smučke letos še ne želi. Ne vidim smisla, da bi jo k temu silil. Katja pa bo morala s smučanjem nekaj časa še počakati. 🙂 Je pa tudi ona že v preteklosti smučala, tako da ima določene izkušnje.

Še en posnetek, kjer je Rogla posneta iz zraka.

Lokacija

Smučišče Rogla spada med najbolj priljubljena slovenska smučarska središča. Skupna dolžina prog na Rogli je nekaj več kot 13 km. Vsako leto naštejejo več kot 80.000 prenočitev. V neposredni bližini se nahajajo Terme Zreče, kar za marsikaterega obiskovalca predstavlja super kombinacijo (smučanje + bazeni, savne). Če vas zanima kako smo se mi imeli v Zrečah, si lahko pogledate tukaj.

hotel natura
Hotel Natura.

Rogla se nahaja na nadmorski višini 1517 metrov, kar ji ob normalnih vremenskih razmerah zagotavlja dolgo smučarsko sezono. Lokacija na zemljevidu.

Še ena pomembna informacija za vse tiste, ki radi potujete z avtodomom. Na Rogli je organizirano postajališče za avtodome (PZA).

Prenočišče na Rogli

Bivali smo v majhnem in izredno prijetnem hotelu Natura, ki je svoja vrata odprl leta 2014. Gre za hotel s štirimi zvezdicami, ki se nahaja dobrih 200 metrov stran od sedežnice Planja. Hotel si bomo zapomnili po dobri lokaciji, izjemno dobri hrani, prijaznem osebju in super savnah.

Ker se je zimska sezona sredi decembra komaj prav začela in ker je naš prihod v hotel bil tekom tedna (v četrtek), smo prvi dan v hotelu bivali povsem sami. To je bilo res posebno doživetje. Malo nam je bilo sicer nerodno pri večerji, saj so morali pripravljati samo za nas, a takšno je pač poklicno življenje gostincev.

hotel natura rogla
Čakamo večerjo.

Takoj po večerji sem šel v Welness center Natura, kjer imajo 5 savn in dva jakuzzija. Posebno doživetje je panoramska savna, ki se nahaja zunaj na teresi, od koder sem opazoval snežinke, ki so se hitro nabirale povsod naokrog. Še nikoli nisem bil v savna parku povsem sam, tako da je bilo res super.

rogla savne welness
Savna v hotelu Natura.

V letu 2015 je hotel Natura prejel nagrado za “najbolj priljubljen gorski hotel”, ki jo podeljuje mednarodna skupnost Skiarea Test. To je res lep dosežek.

Naslednji dan, v petek je bilo v hotelu veliko bolj živahno. Prišli so novi gostje, prav tako je skupina ljudi imela službeni zaključek. Hotel razpolaga tudi s Tekaškim barom, kjer se lahko okrepčate tekom dneva in tudi zvečer. Povsem ob hotelu se nahaja tudi proga za tek na smučeh.

hotel natura
Hotel Natura.
hotel natura
Ob kaminu v hotelu Natura.

Zraven hotela Natura imate na Rogli na voljo še ostale namestitvene možnosti: hotel Planja, hotel Rogla, hotel Brinje, bungalovi, apartmaji itd. Vso namestitveno ponudbo Rogle lahko preverite tukaj.

Smučanje na Rogli

V petek zjutraj je še vedno snežilo, pihal je tudi močan veter. Moja želja, da se po dolgem času ponovno postavim na smučke je bila prevelika, tako da sem se kar hitro odpravil na smučišče. Punce so se med tem igrale v hotelski igralnici, saj vreme res ni bilo naklonjeno zunanjim aktivnostim, ki jih je na Rogli res veliko.

Nad svojim smučanjem sem bil prijetno presenečen, saj mi je šlo dobro. Na smučišču zaradi vremenskih razmer ni bilo veliko odprtih prog, tako sem večino časa smučal na Mašinžagi in Košuti. Smučal sem dobre 3 ure, bilo je povsem dovolj, saj je bil sneg zelo moker in se je prijemal na oblačila in predvsem na smučarska očala. Še sreča, da je bilo na smučišču malo smučarjev, saj v določenih trenutkih nisem kaj veliko videl.

Spodnje slike prikazujejo prave snežne razmere na smučišču. 🙂

smučanje na rogli
Snežne razmere na sedežnici.
smučanje na rogli
Med smučanjem…

V soboto je bilo vreme veliko boljše. Prenehalo je snežiti, prav tako ni več pihal veter, bilo je jasno in občasno je posijalo tudi sonce. Najprej sem Hano spremljal na začetnem smučarskem tečaju, okrog 12. ure pa sem tudi jaz prišel na svoj račun. Vozil sem se po različnih progah, tekom smučanja sem vadil zavoje in poskušal oponašati vaditelje smučanja, ki jih je bilo kar veliko na progi. Včasih mi je kak zavoj dobro uspel, včasih kakšen malo manj. 🙂 A vse to je stvar treninga.

rogla
S soncem obsijana Rogla.

Preizkusil sem se tudi na progi Jurgovo, ki je najbolj strma proga na Rogli in se je tisto soboto sploh prvič odprla. Brez večjih težav sem smučal po njej, vendar sem bil previden in sem precej nadzoroval hitrost. Ker sem bil po dolgih letih spet na smučkah, sem povsod poskušal biti čimbolj previden. Največ poškodb se namreč zgodi ravno ponovnim začetnikom.

jurgovo rogla
Smučišče Jurgovo.

Čeprav pred leti nisem bil pretiran ljubitelj smučanja, lahko danes rečem, da mi je smučanje postalo res zabavno. V prihodnjih letih vidim v smučanju in aktivnostih na snegu veliko priložnosti za našo družino. Življenjski tempo tekom leta je hiter in stresen, tako da je lahko dan (ali teden) na smučišču za našo družino super priložnost, da se zraven aktivnosti na snegu povežemo, se pogovarjamo in posvečamo drug drugemu. Brez TV-ja in ostalih elektronskih naprav. Se mi zdi, da to res potrebujemo. Bolj kot kadarkoli v preteklosti.

Šola smučanja za otroke

Glede na to, da Hana ni še nikoli smučala, sem jo vpisal v začetni 3-urni tečaj smučanja, ki ga na Rogli organizira Šola snežnih športov – Interšport Rogla. Majhno skupino štirih otrok je vodil prijazen vaditelj, ki je zraven smučarskih sposobnosti imel tudi vzgojiteljske. 🙂 Brez težav bi lahko delal v vrtcu.

tečaj za otroke na rogli
Na smučarskem tečaju.
tečaj za otroke na rogli
Sankanje…

Otroci so na začetku opravili ogrevanje (hoja v pancerjih, poskoki ipd.), nato je sledilo spoznavanje s smučmi. Hoja z eno smučko, potem z drugo, nato z obema. Šele po dobri uri in pol so se pričeli spuščati po hribčku – najprej po manjšem, nato po nekoliko večjem. Po mojem mnenju je to zelo primerna metodologija za učenje otrok. Škoda, da nismo imeli na razpolago več časa, da bi Hana lahko šla na tečaj tudi v nedeljo. Namreč otroški začetni tečaji tekom vikenda potekajo 2-krat po 3 ure. Cena je 55€.

tečaj za otroke na rogli
Hoja z eno smučko.
tečaj za otroke na rogli
Vožnja po hribu.

Hani je šlo res dobro. Njene dobre motorične sposobnosti so na smučkah prišle lepo do izraza. Prav tako se pozna, da se je poleti veliko rolala. So pa po dveh urah in pol vsi otroci bili že zelo utrujeni. Tako, da je od njih težko pričakovati, da bi bili cele 3 ure povsem aktivni na smučkah.

hotel natura
Po napornem smučanju prihod v hotel Natura.

Ostale aktivnosti za otroke na Rogli

Zraven smučanja lahko na Rogli počnete še marsikaj drugega. Nam vremenske razmere v petek žal niso omogočale, da bi obiskali pohorsko vasico, Zlodejevo deželo in otroški snežni park. Več o tem si lahko pogledate tukaj. Na snežnem parku je ob vikendih organiziranih veliko zabavnih aktivnosti. Tam se lahko otroci vozijo z vrtiljakom, se preizkusijo na poligonu ali se vozijo po tekočem traku. Vse to je za otroke brezplačno in ne potrebujete vstopnic.

Vsak dan med vikendom na Uniorčku, med 12. in 14. uro, otroke obišče prijazni vražiček Zlodej. Bojda jih animira na različne načine, tako da se igrajo različne snežne igre, se skrivajo v lesenih hiškah ipd. Upam, da bo vreme ob naslednjem obisku Rogle boljše, da bomo lahko preizkusili še aktivnosti v otroškem parku oz. na Uniorčku.

V primeru slabega vremena ali po končani smuki lahko v hotelu Planja koristite bazen, fitnes in tudi športno dvorano. Mi smo v petek za dobro uro šli v dvorano, da smo se malo razmigali in se zabavali ob igrah z žogo.

rogla dvorana
Na poti do športne dvorane.
rogla dvorana
Prava zimska idila.
rogla dvorana
Športna dvorana na Rogli.

Hrana na Rogli

Dobro kosilo (ali malico) si lahko na Rogli zraven hotelske ponudbe privoščite tudi na naslednjih lokacijah:

  • Mašinžaga (hribovska restavracija, žar ponudba)
  • Uniorček (smučarski bar, domače juhe, “šmorn”, sendviči)
  • Planja (picerija in pivnica, smučarski zajtrk, domača pita)
  • Jurgovo (pohorska restavracija, pečenice s kislim zeljem)
  • Pesek (planinska koča, tradicionalne pohorske jedi)
  • Tekaški bar (hotel Natura, domače testenine)

Mi smo imeli poln penzion v hotelu Natura in na glas lahko povem, da je bila tukaj hrana res dobra. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje tako dobro jedli v hotelu. Spodaj je nekaj fotografij hrane iz restavracije Natura.

hrana v hotelu natura
Razvajanje v restavraciji, prvič.
hrana v hotelu natura
Razvajanje v restavraciji, drugič.

[optin-cat id=”1009″]

Za nastanek te objave se zahvaljujem predstavnikom v podjetju Unitur d.d., ki so nas povabili, da na Rogli preživimo dva dni.

1 thought on “Zimske radosti na Rogli

  1. […] res radi pogosto obiskujemo. Poglejte si kako smo se že imeli smučanju – tukaj in tukaj. Lansko jesen pa smo šli tudi na popularno Pot med […]

Dodaj odgovor