15 najboljših slovenskih smučišč

rogla

Smučarska sezona je pred vrati. Vsi, ki radi smučate, se je zagotovo že zelo veselite. Nekatera slovenska smučišča so že odprta, druga pa se bodo odprla kmalu.

Slovenija ponuja precejšnje število lepo urejenih smučišč. Res, da se po dolžini prog ne morejo primerjati s smučišči v Avstriji ali Italiji, so pa zato aduti slovenskih smučišč zagotovo v dodatni obstranski ponudbi, ki je namenjena predvsem družinam.

Mi (zaenkrat) še nismo smučarska družina. Lahko bi rekel, da me smučanje v preteklosti ni pretirano zanimalo. S Katjo sva sicer nekajkrat šla smučati, še preden sva dobila Hano in Nežo. Nekajkrat pomeni manj kot 5-krat. Kasneje si za zimske radosti nisva vzela časa in realno gledano tudi nisva imela finančnih sredstev za smučarijo. Gradnja družinske hiše je bila naša prva prioriteta.

Zadnja leta me vedno bolj “vleče” v zimske radosti. Zraven smučanje me v bistvu zanima tudi aktivno druženje na snegu z mojimi puncami. Hrepenim po tem, da za kak vikend (ali teden) odvihramo v kakšno smučarsko središče, se sankamo, smučamo, zvečer kaj dobrega pojemo in smo skupaj.

Hana je bila pred kratkim stara 7 let in to je sedaj ravno pravi čas, da se spozna s smučanjem. Neže, ki ima 4 leta, letos še smučanje verjetno ne bo zanimalo, bo pa se lahko sankala. Katja bo s smučanjem morala še kakšno leto ali dve počakati. Če vas zanima zakaj je temu tako, spremljajte moj blog, bom o tem več napisal kmalu. 😉

Želel sem preveriti kakšno ponudbo ponujajo slovenska smučišča, zato sem si vzel čas in zase in tudi za vas pripravil seznam slovenskih smučišč. Smučišča so našteta od tistih z največjo dolžino prog proti tistim z manjšo.

SmučiščeSkupna dolžina progCena dnevne vstopnice
Mariborsko Pohorje41 km31 €
Krvavec30 km33 €
Kanin – Sella Nevea30 km29 € + 6 € (Sella Nevea)
Vogel22 km32 €
Kranjska Gora20 km32,5 €
Cerkno18 km30 €
Rogla13,5 km33 €
Golte12,8 km30 €
Stari Vrh12 km27 €
Kope8 km27 € (z malico)
Soriška planina7 km20 €
Gače7 km20 €
Javornik7 km19 €
Velika Planina3 km18 – 20 €
Trije Kralji3 km23 €

Te cene so veljale za leto 2018.

Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje spada med najstarejša slovenska smučišča in hkrati predstavlja največje smučarsko središče v Sloveniji. Svetovno znano je tudi po smučarskih tekmah za svetovni pokal oz. Zlati lisici. V zadnjih letih imajo na Pohorju veliko težav pri pripravi prog, saj jim ponavadi primanjkuje snega oz. ni dovolj mrzlo. Se pa lahko na Pohorju pohvalijo, da imajo eno izmed najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi, tako da se lahko na smuko odpravite tudi zvečer.

Skupna dolžina prog: 41 km
Število naprav: 20
Nadmorska višina: 325 – 1.327 m
Cena dnevne vozovnice: 31€

mariborsko pohorje
Vir fotografije: Turistična destinacija Maribor-Pohorje: www.maribor-pohorje.si

Krvavec

Krvavec je drugo najvišje smučišče (takoj za Kaninom) v Sloveniji. Spada med zahtevnejša smučišča, čeprav je del terena prilagojen tudi začetnikom. Za tiste, ki se želite zraven smučanja preizkusiti še v raznih akrobacijah, je na voljo snežni park za smučarje in deskarje.

Skupna dolžina prog: 30 km
Število naprav: 10
Nadmorska višina: 1.480 – 1.971 m
Cena dnevne vozovnice: 33€

Krvavec
Vir fotografije: Avtor: Voranc Vogel/Delo – smucisca.delo.si

Kanin – Sella Nevea

Kanin slovi kot najvišje smučarsko središče v Sloveniji (2.293 metrov) in ob lepem vremenu se vidi vse do Jadranskega morja.
Kanin je tudi povezan z italijanskim smučarskih središčem Sella Nevea. V preteklih letih so se na Kaninu spopadali z različnimi organizacijskimi težavami, ni veliko manjkalo, da bi se bilo smučišče zaradi milijonskih izgub celo zaprlo.

Skupna dolžina prog: 30 km
Število naprav: 12
Nadmorska višina: 1.140 – 2.300 m
Cena dnevne vozovnice: 29€ + 6€ (Sella Nevea)

smučarsko središče kanin
Vir fotografije: Avtor: Voranc Vogel/Delo – smucisca.delo.si

Vogel

Vogel slovi kot smučišče z najlepšimi razgledi. Iz Vogla lahko opazujete zasneženi Triglav in ostale najvišje gore, prav tako pa je razgled izjemen v dolino, kjer se razpostira Bohinjsko jezero. Na Voglu razpolagajo tudi s snežnim parkom, ki je opremljen z raznimi elementi za izvajanje trikov.

Skupna dolžina prog: 22 km
Število naprav: 10
Nadmorska višina: 560 – 1.800 m
Cena dnevne vozovnice: 32€

Vogel
Vir fotografije: Avtor: Voranc Vogel/Delo – smucisca.delo.si

Kranjska Gora

Kranjska Gora je vremensko ugodno smučarsko središče, kar pomeni, da skoraj nikoli ni težav z vetrom ali meglo. Vsako leto tukaj poteka tudi tekmovanje za svetovni pokal. Kranjska Gora je zanimiva tudi za tiste, ki ne smučajo, tako da se lahko odpravite na nočno sankanje, lahko drsate, tečete na smučeh ali se odpravite na krpljanje.

Kranjska Gora ponuja veliko možnosti za nočitve, le te lahko preverite na posredovani povezavi.

Skupna dolžina prog: 20 km
Število naprav: 9
Nadmorska višina: 810 – 1.295 m
Cena dnevne vozovnice: 32,5€

kranjska gora
Vir fotografije: https://www.skiclub.co.uk

Cerkno

Cerkno je znano po odlično pripravljenih progah, sodobnih napravah in kakovostni ponudbi ostalih obsmučarskih storitvah. To so tudi glavni razlogi, da je Cerkno bilo v leto 2016/2017 izbrano za Naj slovensko smučišče. Hkrati slovi tudi po družini prijaznemu smučišču. Zaradi svoje dokaj nizke nadmorske višine je v veliki meri odvisno od zimskih temperatur in oz. globine snežne odeje.

Skupna dolžina prog: 18 km
Število naprav: 8
Nadmorska višina: 800 – 1.300 m
Cena dnevne vozovnice: 30€

cerkno
Vir fotografije: http://www.ski-cerkno.com

Rogla

Rogla je zelo popularno smučarsko središče na Štajerskem. Je zelo primerno za družine, saj razpolagajo z otroškim snežnim parkom, pohorsko vasico, otroci se lahko družijo tudi s konji. Na Rogli je veliko možnosti nastanitve, vsako leto naštejejo več kot 80.000 nočitev, razpoložljivih postelj je okrog 650. Rogla je marsikomu zanimiva tudi zaradi neposredne bližine Term Zreče. Tako se lahko po smučarskem dnevu, pozno popoldan razvajate še v termalnih bazenih in odličnem savna parku v Termah Zreče.

Skupna dolžina prog: 13,5 km
Število naprav: 12
Nadmorska višina: 1.050 – 1.517 m
Cena dnevne vozovnice: 33€

rogla
Vir fotografije: www.rogla.eu

Letos smo bili že dvakrat na počitnicah na Rogli. Spodaj si lahko pogledate dva kratka filma, ki sem ju naredil na Rogli.

Golte

Golte se nahajajo v bližini Mozirja na nadmorski višini med 1.250 – 1.600 metrov. Zraven urejenih smučišč imajo tudi 5 km prog za tek na smučeh. Če je sezona dobra naštejejo tudi 80.000 smučarjev na leto.

Skupna dolžina prog: 12,8 km
Število naprav: 6
Nadmorska višina: 1.250 – 1.600 m
Cena dnevne vozovnice: 30€

Letos sem en vikend preživel na smučišču Golte.

Spodaj si lahko pogledate posnetek mojega aktivnega vikenda – video vsebuje tudi res lepe posnetke iz zraka.

golte
Vir fotografije: http://golte.si

Stari Vrh

Do smučišča na Starem Vrhu je najboljši dostop iz Škofje Loke. Smučišče omogoča tudi nočno smuko in razpolaga z zmogljivimi vlečnimi napravami, ki smučarjem omogočajo, da se v eni uri tudi 10-krat spustijo po progi. Na smučišču je tudi snežni park, bob steza, manjša skalanica in igrala za otroke.

Skupna dolžina prog: 12 km
Število naprav: 5
Nadmorska višina: 580 – 1.217 m
Cena dnevne vozovnice: 27€

stari vrh
Vir fotografije: http://www.smucisca.net

Kope

Smučišče Kope se razpostirajo na zahodnem delu Pohorja, nad mestom Slovenj Gradec. Na smučišču v polni sezoni obratuje 8 naprav (2 štiri-sedežnici in 6 vlečnic). Proge na Kopah so raznolike, v skupni dolžini 8 km, primerne so za začetnike, kot tudi za zahtevnejše smučarje.

Skupna dolžina prog: 8 km
Število naprav: 8
Nadmorska višina: 1.010 – 1.542 m
Cena dnevne vozovnice: 27€ (z malico)

kope
Vir fotografije: www.koroska.si

Soriška planina

Soriška planina se nahaja v kraju Selca (blizu Železnikov). Razpolaga s petimi vlečnimi napravami in se nahaja na nadmorski višini od 1287 m do 1550 m. Gre za manjše zimsko središče, ki ima zaradi svoje lege dobre zimske razmere.

Skupna dolžina prog: 7 km
Število naprav: 5
Nadmorska višina: 1.287 – 1.550 m
Cena dnevne vozovnice: 20€

soriška planina
Vir fotografije: smucisca.net

Gače

Smučarski center Gače leži v neokrnjeni naravi v bližini Novega mesta in Semiča in velja za edino večje smučišče v tej regiji. Leži na hribu Pogorelec, na višini 965 metrov. Na smučišču so tudi tekaške steze ter proga za sankanje. Možna je tudi nočna smuka. Na smučišču obratuje 6 naprav (trisedežnica + 5 vlečnic).

Skupna dolžina prog: 7 km
Število naprav: 6
Nadmorska višina: 1.287 – 1.550 m
Cena dnevne vozovnice: 20€

Gače
Vir fotografije: www.dolenjskanews.com

Javornik

Smučišče Javornik se nahaja na obronkih Javornika, na nadmorski višini 1242 metrov. Iz vrha smučišča se odpira lep pogled na Tržaški zaliv in Julijske alpe. Ima 3 naprave z zmogljivostjo 2.000 smučarjev na uro. Možna je tudi nočna smuka.

Skupna dolžina prog: 7 km
Število naprav: 6
Nadmorska višina: 1.287 – 1.550 m
Cena dnevne vozovnice: 19€

Javornik
Vir fotografije: http://izbor.rtvslo.si

Velika planina

Smučišče Šimnovec na Veliki planini ima tri vlečnice: dvosedežnico Šimnovec, vlečnico Jurček in obnovljeno vlečnico Zeleni rob. Vlečnica Jurček je na voljo smučarskim začetnikom in otrokom. Smučišče se nahaja na nadmorski višini med 1412 in 1666 metrov.

Skupna dolžina prog: 4 km
Število naprav: 3
Nadmorska višina: 1.412 – 1.666 m
Cena dnevne vozovnice: 18 – 20€

velika planina
Vir fotografije: http://www.velikaplanina.si

Trije Kralji

Trije Kralji so manjše smučišče na južnem delu bistriškega Pohorja. Aktualno je predvsem za šolarje, družine in nezahtevne smučarje. Imajo 2 progi in 2 vlečnici. Vrh smučišča se nahaja na višini 1344 metrov.

Skupna dolžina prog: 3 km
Število naprav: 2
Nadmorska višina: 1.170 – 1.344 m
Cena dnevne vozovnice: 23€

trije kralji
Vir fotografije: https://maribor-pohorje.si

Vir naslovne fotografije: http://rogla.eu

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor