Nizozemska – Amsterdam in raziskovanje podeželja z avtodomom

amsterdam z avtodomom

Nizozemska je bila že dlje časa na mojem seznamu držav, ki jih želim obiskati. Odločitev, da se na njo odpravimo z avtodomom, je bila zelo povezana z odločitvijo, da se bom udeleželil maratona v Amsterdamu, ki se ga vsako leto, v mesecu oktobru udeležijo tekači iz vsega sveta. Vsako leto poskušam odteči vsaj en veliki maraton in to vedno združim z družinskimi počitnicami, tako da imajo tudi punce nekaj od mojega hobija. 🙂

Priprave na pot in vožnja do Amsterdama

Kot vedno do sedaj, smo avtodom najeli pri Hiša na kolesih – tokrat je bil nekoliko večji izziv pri izbiri, saj se je od našega zadnjega potovanja družina povečala za novo članico, ki sliši na ime Liza. 🙂 Tako smo iskali avtodom za 5 oseb.

Po posvetu z ekipo Hiše na kolesih smo se odločili za avtodomom PLA Mister 550 in bili z izbiro zadovoljni. Avtodom je bil dovolj prostoren in udoben, ležišča so bila dovolj velika, edino dodatni peti sedež je bil nekoliko manj udobem. Tako, da so se na njem izmenjevale Katja, Hana in Neža.

Priprave na potovanje so potekale brez zapletov. En dan pred odhodom sem šel po avtodom, tako da sva s Katjo lahko naslednjo dopoldan v miru spakirala vse stvari in ga opremila z vsemi potrebščinami. Na pot smo se odpravili popoldan, okrog 17.30 ure. Pozno zvečer smo prispeli do Bad Schallerbacha v Avstriji, kjer smo prenočili na brezplačnem PZA-ju. Vsa prenočišča sem iskal s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije https://park4night.com. Nikoli nisem imel težav, tako, da zelo priporočam to aplikacijo.

avtodom nizozemska

amsterdam z avtodomom

Naslednji dan smo se bolj kot ne cel dan vozili. Prvič sem se vozil skozi celo Nemčijo in ni in ni je bilo konec. 🙂 Prav tako me je zelo presenetil gost promet, tako da smo veliko časa izgubljali v raznih zastojih. Pozno zvečer smo le prečkali Nizozemsko mejo in se zapeljali do prvega večjega kraja Duiven, ker smo prenočili na brezplačnem PZA-ju. Zvečer sem zelo pohvalil vse tri punce, saj so bile res potrpežljive in so zelo dobro prenašale celodnevno vožnjo do Nizozemske.

Kamp Zeeburg v Amsterdamu

Naslednje jutro smo se odpravili do Amsterdama, kjer smo imeli rezervirano parcelo v kampu Zeeburg (koordinate 52.365002,4.959440). S Katjo nisva želela tvegati, da v kampu nebi imeli prostora, zato sva rezervacijo in plačilo nastanitve opravila predhodno – kar preko spleta vsaj en mesec pred potovanjem.

Gre za ugoden kamp z lepimi in dovolj velikimi parcelami. Prav tako so v kampu zelo čisti sanitarni prostori, na voljo smo imeli majhno trgovino in gostilno.

amsterdam z avtodomom

Glavna prednost kampa Zeeburg je v tem, da si zelo hitro v samem centru Amsterdama. En km vstran je postaja, kjer vozi tramvaj (linija Tram 26) in vas pelje v samo središče mesta.

Spodaj si lahko pogledate kako je izgledalo v notranjosti avtodoma.

avtodom nizozemska

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom

V tem kampu smo prespali trikrat. Prišli smo v soboto, v nedeljo je potekal maraton, v ponedeljek smo ves dan pohajkovali po ulicah Amsterdama, v torek zjutraj pa smo kamp zapustili.

amsterdam z avtodomom

Amsterdamski maraton

V nedeljo je na ulicah Amstrdama mrgolelo tekačev iz vsega sveta. Jaz sem se proti olimpijskemu štadionu, kjer je bil štart in cilj maratona, odpravil že zgodaj zjutraj. Katja je s puncami prišla do štadiona tekom dopoldneva. Po upešno pretečem maratonu smo šli na kosilo, nato pa na kratek sprehod po mestu. Za nami je bil že dolg dan, zato smo se pozno popoldan vrnili v kamp in večer preživeli v avtodomu ter se pripravljali na naslednji dan, ki smo ga želeli izkoristiti za ogled mesta.

Po Amsterdamskem maratonu sem na Facebook strani Gremo na OFF napisal naslednje.

Pa je še en maraton pod streho. Tokrat z nasmehom, kot sem obljubil. Zastavil sem si zmerni tempo, tako da ni bilo tekaškega zida ali mučenja do zadnjih atomov moči. Za celotni maraton sem potreboval 3 ure in 54 minut in še nekaj sekund. A ni bilo povsem enostavno, zadnji kilometri so vedno naporni. Vso pot sem užival, opazoval Amsterdam in vskraval energijo tekačev in gledalcev. 🙂 Da pretečeš 42 km in še nekaj, je potrebno pridno trenirati več mesecev. Ne glede na končni čas, je potrebno odteči veliko dolgih tekov. Poleti je potrebno zgodaj vstati, pozimi teči v mrazu. Teči tudi 3 ure. Ob tem se je potrebno izogniti poškodbam. Da sem lahko danes neizmerno užival, se moram zahvaliti Katji. Njena podpora je neizmerna, vedno me podpira, tudi danes je sama zmogla priti na ciljni prostor, s celo posadko in z vozičkom vred. Katja, hvala! ❤️ Sedaj pa je čas, da jo jaz razvajam in tudi vse ostale moje pupe.

amsterdam z avtodomom

Amsterdam – Kaj vse si morate pogledati

V Amsterdamu lahko počnete marsikaj. Če ste ljubitelji muzejev zagotovo ne boste razočarani. Lahko obiščete muzej Van Gogh, hišo Ane Frank, muzej piva Heineken, se peljete z ladjico po številnih kanalih, si na ulici privoščite znamenite vaflje ali kakšno drugo sladico.

amsterdam z avtodomom

Nizozemska je najbolj gosto naseljena država v Evropi. Na površini 41.000 km2 živi skoraj 17 milijonov ljudi. Prav tako pa je Nizozemska izjemno ravninska država. Kar 40% dežele je pod gladino morja. Zato so Nizozemci že v preteklosti pričeli graditi nasipe, ki so preprečevali poplave. Pomagali so si z mlini na veter, ki so črpali vodo iz poplavno ogroženih območjih. V 19. stoletju je bilo več kot 9.000 delujočih mlinov. Nizozemci so se tudi že zelo zgodaj naučili izsuševati morje in so tako ustvarili polderje – gre za zelo rodovitna območja.

amsterdam z avtodomom  

Nikakor ne smete izpustiti sprehoda po znameniti rdeči četrti (Red Destrict), kjer lahko zraven pogleda na izložbe z dekleti tudi kaj ceneje pojeste. Lahko si tudi od blizu pogledate kak coffeeshop, ki ga v Amsterdamu najdete na vsakem koraku. Malce nenavadno je, da je vonj po marihuani (na Nizozemskem je v celoti legalizirana) opaziti v vsakem delu mesta in ne se samo v bližini coffeeshopov. Veliko turistov pride v mesto izključno zaradi legalizacije marihuane, tako da velik del turizma sloni na tej opojni substanci.

amsterdam z avtodomom

Če imate majhne otroke in težje pešačite po celem mestu, bi vam predlagal ogled mesta iz ladjice. Ponudnikov za vožnjo z ladjico je veliko. Mi smo vzeli nam najbližjo in sicer blizu Central Stationa (do tja smo se mi pripeljali s tramvajem). Cena za odraslega je bila 11€, za otroke pa 7€. Vožnja z ladjico je zanimiva, na ladjici predvajajo tudi posnetek, kjer opišejo vse znamenitosti mimo katerih se ladjica pelje. Res priporočam, sploh če imate majhne otroke.

amsterdam z avtodomom

Nizozemci so znani po tem, da kolesarijo kjerkoli in kadarkoli. Čeprav je na Nizozemskem 17 milijonov ljudi, imajo kar 23 milijonov koles. Ta podatek je fascinanten. Temu primerna je tudi infrastruktura – Nizozemska ima namreč izjemno veliko kolesarskih stez. Te niso zgrajene zgolj v mestih, pač pa tudi po podeželju in povezujejo številna mesta med seboj.

Ko se odpravljate z avtodomom na Nizozemsko nikar ne pozabite na kolesa. Bi pa vas iz lastnih izkušenj opozoril, da bodite previdni pri kolesarjenju po večjih mestih. Domačini so kar divji kolesarji in se vozijo “divje”. 🙂 Tudi, če se boste sprehajali po mestu bodite previdni, saj si kolesarji radi vzamejo prednost povsod.

Naslednja dva dneva smo raziskovali Nizozemsko podeželje, se vozili skozi manjše vasice, se dotaknili Severnega morja, si ogledovali mline na veter, obiskali sirarne itd.

Obisk Severnega morja – Zandvoort

Le dobrih 30 km severno od Amsterdama se je potrebno peljati in že lahko vidite in potipate Severno morje. Zandvoort je eno izmed največjih obmorskih letovišč. Ob mestu se razprostira več kilometrska peščena plaža.

amsterdam z avtodomom 

Ko smo mi obiskali Zandvoort je zelo pihalo in občasno deževalo, a to ni zmotilo kajtarjev in surferjev v vodi.

amsterdam z avtodomom

Mlini na veter

Ko se boste vozili po Nizozemski boste zelo hitro opazili številne mline na veter. Bojda naj bi bilo na ozemlju Nizozemske v preteklosti več kot 10.000 mlinov. Danes je ohranjenih le še dobrih 1000.

amsterdam z avtodomom

Če želite doživeti pravo idilo Nizozemskega podeželja morate obiskati idilično vasico Zaanse Schans.

Brez dvoma lahko tukaj naredili fotografijo, ki jo lahko uporabite za razglednico Nizozemske. Sprehod po vasici vas bo popeljal v 18. stoletje, lahko boste občudovali številne vodne kanale, mline na veter, obrtniške delavnice itd. Lahko si pogledate tudi različne obrtniške delavnice, ki so v mlinih in tudi v hiškah v vasici. Letno to čudežno vasico obišče okoli milijon in pol obiskovalcev. Mi smo vasico obiskali pozno popoldan, ko se je že mračilo. Res vredno obiska.

Vasica Zaanse Schans se nahaja le 15 kilometrov severno od Amsterdama. Parkirate lahko na plačljivem parkirišču (10€), ki se nahaja povsem ob vasici (koordinate 52.473047,4.821835). Več o vasici najdete tukaj.

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom

Prav tako si lahko mline na veter pogledate v vasici Kinderdijk. Ta se nahaja med dvema rekama in v njej je 19 mlinov na veter, ki so bili zgrajeni v 18. stoletju. Vasica oz. park Kinderdijk je bil uvrščen na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine. Več o Kinderdijku najdete tukaj.

Nizozemska je dežela tulipanov

Če ste ljubitelji tulipanov, je obisk Nizozemske spomladi pravilna izbira – lahko se odpravite recimo tekom prvomajskih praznikov. Nizozemska je največji izvoznik tulipanov na svetu. Na Nizozemskih poljih pa ne rastejo samo tulipani. Lahko boste videli tudi neskončna polja z narcisami in hiacintami.

Če se na potovanje po Nizozemski odpravljate spomladi morate obvezno obiskati največji arboretum – to je Keukenhof. Keukenhof je odprt okrog 60 dni na leto in v teh dneh ga obišče več kot 800.000 obiskovalcev. V tem parku vsako leto posadijo okrog 7 milijonov čebulic.

Ker smo mi bili na Nizozemski v mesecu oktobru, si nasadov tulipanov nismo mogli pogledati. Smo si to atrakcijo pustili za naslednji obisk dežele tulipanov.

Sirarna v Volendamu

Volendam se nahaja blizu kraja Edam, ki je nam morda še bolj znan, od tukaj namreč izhaja sir Edamec. Sir lahko kupite skoraj povsod. Če se boste pa potikali blizu teh dveh krajev pa vam priporočam, da obiščete sirarno Simonehoeve, kjer lahko tudi vidite kako izdelujejo sir. Na voljo imajo veliko število sirov, ki jih lahko predhodno poizkusite, prav tako pa lahko kupite coklje in tudi kakšne druge spominke.

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom 

Dobra novica je tudi ta, da lahko na tem mestu zraven sirarne brezplačno prenočite. Koordinate 52.487999,5.034570. Mi smo tukaj prenočili, zjutraj šli v sirarno in nato naprej po Nizozemskem podeželju.

Idilična vasica Giethoorn

Vasica Giethoorn je poimenovana po kozjih rogovih in jo velikokrat imenujejo tudi nizozemske Benetke. Namreč cela vasica je obdana z vodnimi kanali preko katerih so zgrajeni številni mostovi. Veliko hiš je dostopnih samo s čolni, kar daje vasici prav poseben čar.

V Giethoornu smo prenočili na super PZA točki (koordinate 52.721600,6.073810), kjer stane nočitev 10€. Za dobitnih 5€ je na voljo tudi elektrika. Prav tako je možno odtočiti fekalno vodo in izprazniti kemični WC. Vse to naredite preko avtomata.

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom 

amsterdam z avtodomom

Za ogled te resnično idilične vasice vam priporočam vožnjo z ladjico, ki vozi bolj kot ne vsako polno uro. Vožnja traja eno uro in peljali se boste skozi vse pomembne dele vasice. Tako si boste lahko ustvarili pravi vtis o tej pravljični vasici.

Nizozemska je izjemno ravninska dežela. A daleč od tega, da bi zaradi tega bila monotona. Ravno nasprotno. Ima veliko slikovitih mest in idiličnih vasic. Hkrati dežela deluje zelo varno, mi na svoji poti nismo imeli nobene negativne izkušnje. Cestna infrastruktura je zelo urejena, vasice so med seboj povezane s kolesarskimi cestami in vsi kraji delujejo zelo čisti.

avtodom nizozemska

Na dolgi poti domov smo enkrat prespali v Nemčiji, zadnji dan pa smo se vmes ustavili še v Salzburgu, kjer smo si pozno popoldan na hitro pogledali res lepo mesto in pojedli večerjo v piceriji v središču mesta. Noč pred prihodom v Slovenijo smo prenočili blizu meje – na PZA točki v Beljaku.

amsterdam z avtodomom

amsterdam z avtodomom

Ob zaključku našega avtodomarskega potovanja po Nizozemski sem na Facebook stran Gremo na OFF zapisal naslednje.

Po 9-ih dneh, 3.000 km in več kot 46 urah neto vožnje smo prispeli domov. Za nami je spet ena nora izkušnja. Dopoldan smo predali naš avtodom v Hiša na kolesih, kjer smo prav vedno presenečeni nad prilagodljivostjo in ustrežljivostjo ekipe. O našem PLA Misterju pa tako ne gre izgubljati besed. Zelo je prostoren, sploh zadnja postelja je izjemno velika, kar je nam, ki smo potovali s pol leta staro hčerko precej olajšalo potovanje. Na cesti nismo imeli niti najmanjšega incidenta. Kar je najbolj pomembno.

Čeprav časa za raziskovanje Nizozemske ni bilo na pretek, smo kljub vsemu zelo zadovoljni s tem kar smo videli. Amstrdamski maraton je bil prava izbira in samo mesto nam je bilo zelo všeč. Nizozemsko podeželje pa je zagoto vredno še kakšnega obiska.

Pri vsakem avtodomarskem potovanju pa nama s Katjo največ pomeni medsebojno spoznavanje vseh nas med seboj. Vsak od vsakega se vedno kaj nauči. Biti na zelo majhnem prostoru, 24 ur na dan, zahteva sprejemati kompromise, se prilagajati, se pogajati, vežbati potrpežljivost, strpnost in še kaj. Gre za pravi družinski teambuilding, ki ga je drugače kot v avtodomu težko doživeti. Zdi se mi, da smo po vsaki novi avtodomarski izkušnji bolj povezani in se še bolje čutimo. ❤️

Ob tej priložnosti pa naj najavim še eno novičko. S Katjo pripravljava najin prvi skupni spletni projekt in na njem delava že kar nekaj tednov. Vsebina naj ostane zaenkrat še skrivnost. 🤫 Bodite pozorni na datum 30. november, takrat bova na blogu naoff.si vse razkrila. Se že veseliva, da vam pokaževa najinega četrtega otroka. 🙂 Tako namreč v hecu večkrat nasloviva ta najin spletni projekt.

Ta najin nov projekt si lahko pogledate tukaj

Posnetek potopisnega predavanja

Spodaj si lahko pogledate prezentacijo potopisnega predavanja, ki sem ga imel v Špajzi modrosti na Ptuju. Sicer ni mojega spremnega govora, pa vendarle zna biti komu koristno.

Tukaj si lahko pogledate obširen vodič za za avtodomarje.

1 thought on “Nizozemska – Amsterdam in raziskovanje podeželja z avtodomom

  1. […] Nizozemska – Amsterdam in raziskovanje podeželja z avtodomom – naš popis, ko smo prvič obiskali Nizozemsko. Ob koncu sem zapisal tole: “Po 9-ih dneh, 3.000 km in več kot 46 urah neto vožnje smo prispeli domov. Za nami je spet ena nora izkušnja. Na cesti nismo imeli niti najmanjšega incidenta. Kar je najbolj pomembno. Pri vsakem avtodomarskem potovanju pa nama s Katjo največ pomeni medsebojno spoznavanje vseh nas med seboj. Vsak od vsakega se vedno kaj nauči. Biti na zelo majhnem prostoru, 24 ur na dan, zahteva sprejemati kompromise, se prilagajati, se pogajati, vežbati potrpežljivost, strpnost in še kaj. Gre za pravi družinski teambuilding, ki ga je drugače kot v avtodomu težko doživeti.“ […]

Dodaj odgovor