Po čem si bom zapomnil leto 2019?

povzetek leta 2019 gremo na off

Moram priznati, da sem si v preteklosti ob iztekajočem se letu velikokrat zastavljal različne novoletne zaobljube. Postavljal sem si cilje, od tega da bom več telovadil, da bom pretekel maraton, da bom bolj zdravo jedel, shujšal, več bral ipd. Nekatere novoletne zaobljube sem uresničil, veliko izmed njih pa seveda ne.

V zadnjih letih sem se načrtovanja osebnih in poslovnih ciljev lotil bolj sistematično in premišljeno. Ob koncu vsakega leta se ozrem na iztekajoče se leto in naredim kratko refleksijo leta. Največkrat si v tem času postavim tudi nove osebne in poslovne cilje, ki jih želim doseči v novem letu. Cilje si zapišem, tako da potem sproti spremljam in preverjam kaj od napisanega sem že uresničil oz. uvedel v svoje življenje.

Leto 2019 je iz različnih vidikov bilo precej zanimivo leto. Malo manj smo se potepali kot prejšnja leta, a kljub temu smo preživeli veliko lepih družinskih trenutkov. Po nekaj letih avtodomarskih dogodivščin smo letos potovanje z avtodomom izpustili. Razlogov je bilo več, glavni pa je zagotovo ta, da je Liza še zelo majhna in bi bilo potovanje težje naprem prejšnjim letom. Hkrati pa smo še enkrat želeli obiskati otok Vis in tam preživeti glavni del dopusta. Glede nato, da sta Neža in Liza tekom počitnic prebolevale vodene koze, je bila to več kot odlična poteza.

Kar se tiče spletne trgovine je bilo res zanimivo leto, z veliko vzponi in tudi nekaj padci. Najbolj od vsega pa me veseli to, da prodaja iz meseca v mesec raste. Ni ga večjega zadovoljstva od tega, da nama zadovoljna in navdušena stranka pošlje pohvalo ali fotografijo z najinimi izdelki.

V mesecu septembru sva odprla trgovino tudi za tuje trge, ki je že prvi mesec delovanja dosegla več kot tretino celotne prodaje. Unikatne lončke in džezve sva poslala že v skoraj vse države Evropske unije.

Vodenje butične spletne trgovinice je postalo naš družinski izziv. Večkrat se zgodi, da Hana in Neža na papir narišeta lončke s svojimi poslikavami in citati. In z nama razmišljata o novih motivih in idejah. Zagotovo nas je vodenje spletne trgovine še bolj medsebojno povezalo.

V svoje življenje sem v letošnjem letu uvedel dve večji spremembi:

  • LCHF prehrana – Od marca dalje se večino časa prehranjujem po LCHF načinu. Kratica pomeni Low Carb High Fat, kar pomeni, da je v tem načinu prehranjevanja potrebno jesti zelo malo ogljikovih hidratov in zelo veliko maščob. Prve mesece sem bil precej strog pri vnosu ogljikovih hidratov v svoje telo, sedaj sem malo manj, vendar se še vedno držim vseh glavnih smernic. Moram reči, da se na tem načinu prehranjevanja odlično počutim, zelo sem se približal svoji idealni teži, hkrati pa imam res veliko energije in ta je konstantna tekom celega dne. Spomnim se, da sem včasih po obroku, ki je bil večinoma sestavljen iz ogljikovih hidratov, občutil velik padec energije in sem bil potem nekaj časa povsem brez energije. Tega na LCHF prehrani ne občutim, prav tako zaradi večjega vnosa maščob v telo, ne čutim lakote. In kar je še najbolj presenetljivo – precej se mi je izboljšala krvna slika, vrednosti holesterola in trigliceridov so se mi znižale in so najnižje v zadnji letih. Zato bom s tem načinom prehrane nadaljeval tudi v letu 2020. Je pa dejstvo, da ob rojstnodnevnih praznovanjih in ostalih posebnih priložnostih nisem in tudi v prihodnje ne bom 100% strog, poskušal se bom držati načel zdrave kmečke pameti.
  • Uvedba jutranje rutine – o izvajanju le te sem podrobneje pisal v tem prispevku. Od poletja naprej sem postopoma uvajal jutranjo rutino, ki je v osnovi sestavljena dobrih 60 minut. Sedaj se vsak dan zbujam ob 6:00 in izvajam rutino 20/20/20. Konkretno to pomeni, da približno 20 minut izvajam vaje za moč, 20 minut razmišljam (meditiram) oz. pišem osebni dnevnik in 20 minut berem različne knjige. En dan v tednu si vedno vzamem prosto, največkrat je to v nedeljo. Si pa kdaj pa kdaj vzamem prosto tudi kakšen drug dan, sploh sedaj v teh prazničnih dneh. Se tudi tukaj držim načel zdrave kmečke pameti in si ne zapletam stvari, če to ni potrebno. Moram pa reči, da je uvedba te jutranje rutina najboljša stvar, ki sem jo naredil v zadnjih letih. Čutim, da sem zaradi jutranje rutine bolj miren, bolj fokusiran in zbran ter manj pod stresom. Kljub temu, da ne telovadim prav dolgo, se teh minut na mesečni ravni kar nabere. Zelo všeč mi je tudi, da imam sedaj rutino za branje knjig, saj sem si že dlje časa želel več brati, vendar ker nisem imel jasno definiranega časa za branje, je le tega bilo manj kot bi si želel. Za vse, ki bi si želeli uvesti svojo jutranjo rutino priporočam branje knjigi 5 AM Club od Robin Sharma (je tudi v slovenščini) in 5 AM Miracle od Jeff Sanders.

Po čem vse si bom še zapolnil leto 2020:

  • Primož Roglič – Že vrsto let precej zavzeto vsako poletje spremljam Tour de France. Zaradi izjemnih rezultatov našega Primoža, sem letos zraven Toura spremljal še italijanski Giro in špansko Vuelto. Spomnim se, da sem ob spremljanju Toura že pred mnogo leti rekel, da bom enkrat tudi jaz šel na potovanje z avtodomom. Mislim, da ljubezen do avtodomov izhaja prav iz prenosov te največje kolesarske dirke, na katerih se vsako leto zbere ogromno navijačev ob francoskih cestah, ob katerih je vedno parkiranih veliko avtodomov.
  • Zobni aparat – Po skoraj dveh letih sem snel fiksni zobni aparat. Da sem se odločil za ortodontsko zdravljenje, je bila res odlična poteza. Pa čeprav sem imel pred začetkom precej pomislekov. Več o samem poteku zdravljenja, si poglejte tukaj.
  • Branje knjig – Letos sem več bral kot pretekla leta. Večino leta sem se ob večerih pogosto trudil, da sem bral okrog 30 minut. To mi ni uspevalo najbolje, vendar se je vseeno na koncu nabralo nekaj bralnih ur. Po uvedbi jutranje rutine, pa je branje veliko bolj tekoče, saj mu namenim več časa. Kar poglejte izračun. Trenutno berem približno 6x na teden po 20 minut – to je 2 uri. V enem mesecu se torej nabere več kot 8 ur branja. In to čisto vsak mesec. Največji vtis v tem letu je name naredil Robin Sharma. Prav zaradi njegove uspešnice 5 AM Club sem uvedel svojo jutranjo rutino. Sem mu hvaležen za to spoznanje.
  • Spletna trgovina – S Katjo sva precej časa namenila tudi razvijanju in vodenju spletne trgovine, v kateri prodajava unikatne lončke in džezve. Tukaj sva si delo razdelila na način, da jaz skrbim za marketing in spletni izgled trgovine, Katja pa izvede celotno logistiko oz. pošiljanje izdelkov. Po prvem letu delovanja sva precej zadovoljna in upava, da bova to lahko rekla tudi naslednje leto.

S Katjo sva ravno v fazi, ko planirava počitnice za leto 2020. Veva že, da bomo 10 dni preživeli v mobilni hiški na Jadranski obali. Močno pa si želiva, da bi ponovno šli na kakšno potovanje z avtodomom oz. počitniško prikolico. Ja prav ste slišali, rada bi preizkusila počitnice s počitniško prikolico in ta način dopustovanja nato primerjala s počitnicami z avtodomom.

Trenutno sem v fazi raziskovanja prednosti in slabosti takšnega potovanje in predvsem iskanja ponudnikov za najem prikolice. Opcij za najem počitniških prikolic je veliko manj kot pa recimo avtodomom. Več o tem bom z veseljem napisal v prihodnje. Če imate kakšen nasvet pri potovanju s počitniško prikolico, bom vsakega nasveta zelo vesel.

Ob koncu naj vam v letu 2020 zaželim veliko pozitivne energije, veliko motivacije in vztrajnosti. Vse dobro!

Dodaj odgovor