Na počitnice s počitniško prikolico

počitniška prikolica

Odločitev je padla! Letos bomo odšli na počitnice s počitniško prikolico. V zadnjih letih smo nekajkrat potovali z avtodomom, sedaj pa bi s Katjo rada preizkusila počitnice tudi s prikolico. Razlogov, da nama pogled uhaja k počitniškim prikolicam, je zagotovo več. V prvi vrsti pa bi izpostavil cenejši najem napram najemu avtodoma, več prostora in to, da imaš zraven na voljo še vedno osebni avto. Zavedam se tudi slabosti, tako da bom vse prednosti in slabosti poskušal pokomentirati v nadaljevanju.

Najem počitniške prikolice

Počitniško prikolico bomo seveda najeli. Cene najema so približno polovico nižje v primerjavi z najemom avtodoma.

Opcij za najem počitniške prikolice je precej manj v primerjavi z najemom avtodoma. Zaenkrat sem našel naslednje ponudnike, ki ponujajo najem počitniške prikolice.

Morda vi veste kje je še možno najeti počitniško prikolico?

S Katjo nama je bilo na potovanjih z avtodomom zelo všeč. Včasih je bilo tudi naporno – ko smo delali več km, a to nama je bilo v danem trenutku všeč. Letošnje počitnice s počitniško prikolico pa bodo bolj umirjene. Zagotovo bomo s prikolico več dni v istem kampu. Super se mi zdi, da bomo zraven imeli avtomobil, tako bomo bolj fleksibilni – sploh za nas je to super, ker vse punce še ne zmorejo daleč kolesariti in smo bili z avtodomom v takšnih primerih omejeni.

Že ko smo v preteklih letih potovali z avtodomom, sem večkrat pogledoval po počitniških prikolicah na cesti in v kampih. Predvsem se mi zdi veliko bolj realna možnost, da bi se kdaj v prihodnje s Katjo odločila tudi za nakup počitniške prikolice. Cene prikolic dosegajo 1/3 cene avtodoma, če primerjamo v posameznem cenovnem rangu. In to je za marsikoga tudi odločilen faktor.

Morda bi se že kakšno leto prej odločili za najem prikolice, vendar vse do letos nismo imeli primernega avtomobila, s katerim bi lahko vlekli prikolico. Tako, da sva s Katjo ravno v tem trenutku v fazi iskanja avtomobila, ki bo tako tudi primeren za vleko prikolice.

Prednosti / slabosti potovanja s počitniško prikolico napram potovanju z avtodomom

Vesel sem, da že imam izkušnje z avtodomarskimi potovanji, tako da bom lahko iz prve roke primerjal oba načina preživljanja počitnic. V nadaljevanju navajam vse prednost oz. slabosti potovanja s počitniško prikolico napram potovanju z avtodomom. To je seveda moj osebni in predvsem teoretski pogled. Zagotovo bom po praktični izkušnji potovanja s prikolico kakšno mnenje spremenil. Me prav zanima, kje sem ga mimo usekal. 🙂

Prednosti potovanja s počitniško prikolico

 • Cena – Počitniško prikolico je možno precej ceneje najeti – vsaj enkrat ceneje napram avtodomu. Prav tako je veliko manjša investicija, če se odločite za nakup.
 • Manj vzdrževanja in nižji stroški le tega – Registracija, zavarovanje in vzdrževanje prikolice je občutno cenejše napram avtodomu.
 • Večja fleksibilnost v kampih – Razmišljam v tej smeri. Ko bomo v kampu parkirali počitniško prikolico, bomo imeli na voljo osebni avto in se bomo lahko zapeljali kamorkoli, do kakšnih znamenitosti ipd. Prikolica bo tako bazni tabor za nekaj časa, avto pa bomo lahko uporabljajo za premike. Z avtodomom je to veliko težje.
 • Več udobja in prostora – Predvidevam, da je v počitniški prikolici še več prostora in udobja za bivanje kot pa v avtodomu. V njem je del prostora namenjen vožnji (prva dva sedeža). Sploh v našem primeru, ko nas je 5 zna to biti večja prednost.
 • Večja varnost v primeru nezgode – Na internetu sem videl nekaj posnetkov nesreč z avtodomi in priznam, da sem se zamislil. Še posebej v zadnjem delu, kjer sedijo moje punce je ohišje avtodomov zelo krhko in slabo ščiti potnike. V novejšem avtomobilu je varnost veliko boljša in to vidim kot eno izmed prednosti potovanja s prikolico.
 • Cenejše gorivo – Z varčnim avtom in prikolico so stroški goriva nižji kot pa pri potovanju z avtodomom.

Slabosti potovanja s počitniško prikolico

 • Tempo potovanja – Potovanje s prikolico zahteva več načrtovanja, premiki niso tako hitri, prav tako ni možno kar prenočiti povsod. Z avtodomom je tako lažje premagovati daljše razdelje. Po Evropi je ogromno PZA točk (Camper stop-ov), kjer lahko prenočiš z avtodomom, s prikolicami pa v večinimi primorov to ni dovoljeno.
 • Počasnejša vožnja, težje parkiranje – Vožnja s počitniško prikolico je počasnejša napram vožnji z avtodomom. Na avtocesti je potrebno upoštevati omejitev hitrosti za vozilo s priklopi, to je 100 km/h Prav tako je z avtodomom lažje manevrirati na kakšnih parkiriščih ali odročnih cestah.
 • Več logistike pri premikih – Zagotovo je enostavnejše premikanje z avtodomom. Z avtodomom lahko brez težav vsak dan zamenjaš lokacijo in spiš vedno na novih lokacijah. S počitniško prikolico je to nekoliko težje.
 • Preseganje skupne teže 3.500 kg – Hitro se lahko zgodi, da z avtomobilom in s prikolico presežeš maksimalno dovoljeno težo za vozniški izpit B kategorije in je potrebno opraviti izpit B kategorije s kodo 96 (največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3500 kg, a ne presega 4250 kg.)
 • Počitniške prikolice so bolj občutljive na veter.
 • Dražji trajekti in cestnine – zaradi dolžine so dražji trajekti in cestnine

Na počitnice s počitniško prikolico – kam bomo šli?

V tem trenutku še ne vemo. 🙂 Prav to nama je s Katjo najbolj všeč, da lahko sedaj nekaj mesecev načrtujeva naše počitnice. Malo pogledujeva proti Italiji, Gardsko jezero in Dolomiti so že dlje časa na najini popotniški to-do listi, prav tako Toskana. Za prvi pomladanski test pa zna biti Hrvaška obala idealna izbira.

Bomo videli, časa za načrtovanje imava še veliko. 🙂

Zagotovo bo to letos povsem nova izkušnja in z veseljem jo bom delil z vami. Upam, da vam bo zanimivo.

2 thoughts on “Na počitnice s počitniško prikolico

 1. […] spremljate ta blog že veste, da se bomo letos prvič odpravili na počitnice s počitniško prikolico. Nisem veliko okleval, tako da sem kar hitro pričel iskati ponudnike, ki omogočajo najem […]

 2. […] bila pozorna še na eno stvar. Že dlje časa je najina želja, da bi lahko šli na počitnice tudi s počitniško prikolico in preizkusili potovanja tudi na ta način. Letos bova to lahko uresničila, saj bova končno imela […]

Dodaj odgovor