Hvala Primož Roglič, da “uničuješ” moje počitnice

primož roglič

Dragi Primož Roglič. Že drugo leto zapored mi “uničuješ” poletne počitnice. Vsak dan vnaprej moram planirati kaj bom počel popoldan naslednji dan. Močno vplivaš na moje družabno življenje. Ko mi žena naroči, da se naj po službi ustavim v trgovini, je to zame projekt. S slušalkami v ušesih in s telefonom v roki se sprehajam po trgovini in izgledam kot kakšen najstnik. In seveda pozabim kupiti tisto kar bi moral.

A se sploh zavedaš kako težko mi je, ko sem v soboto popoldan na pikniku s prijatelji ali ko sem z družino na vikend počitnicah v termah? Ali ko je treba v sredo popoldan pokositi travo? Tašča je že nekaj dni užaljena, ker po službi nič več ne pokramljam z njo. Žena mi govori, da nisem več družaben. Še s frizerjem sem se uskladil, da ni posegal v moj popoldanski urnik.

A kljub vsem težavam, ki mi jih letos povzročaš, ni to nič v primerjavi z lani. Z družino smo bili na sanjskem potovanju z avtodomom v Grčiji. Ne vem, kako naj ti opišem mojo nebogljenost, ko sem na sanjski grški plaži iskal dovolj dober signal in ga seveda nisem našel. Tvojo prvo zmago na dirki vseh dirk sem gledal ob pol enih zjutraj, na aplikaciji telefona s funkcijo zamika. Hvala bogu za ves tehnološki napredek. In ja, seveda sem prekoračil prenos podatkov v tujini.

Za tiste, ki se sprašujete o čem razpredam v tem raztreščenem spisu, naj povem, da je govora o vsakoletni – letos že 105 izvedbi kolesarske dirke Tour de France. Gre za najbolj popularno kolesarsko dirko na svetu, ki traja 21 zaporednih dni, z dvema dnevoma počitka. In ta dva dneva počitka sta ravno v ponedeljek. Rad bi spoznal tistega, ki je prost dan določil v ponedeljek, ko nikoli nimam nobenih opravkov. Bi mu zabrusil par krepkih.

Naj na tem mestu omenim, da nisem noben kolesarski fanatik. Trenutno sploh ne kolesarim, prav tako le bežno spremljam preostale največje kolesarke dirke. A kljub temu že vrsto let spremljam Tour de France – mislim, da sem jo začel spremljati nekje na sredini Armstrongove ere. Vendar je nisem vsako leto spremljal s takšno vnemo kot zadnja leta. K temu so zagotovo pripomogli vsi dopinški škandali, a to nikoli ni vplivalo, da bi se ljubezen do Tour de France usahnila.

Namreč spremljanje Tour de France je precej več kot samo športno tekmovanje. Gre za epsko tekmovanje z izjemno tradicijo. Prvi Tour de France je bil organiziran že leta 1903. Samo predstavljajte si kolesa, s katerimi so takrat kolesarili. Danes Tour de France predstavlja eno najtežjih televizijskih produkcij in organizatorji nam z izjemno kvalitnetnim televizijskim prenosom zagotovijo, da zelo dobro spoznamo deželo Francijo. V vsej svoji veličini. Naj samo omenim, da je epski vzpon na Alpe d’Huez leta 2015 spremljajo milijon gledalcev – samo na vzponu!

Če ste kdaj gledali prenos Tour de France ste ob progi videli ogromno avtodomov. Če spremljate moj blog, potem veste, da obožujem potovanja z avtodomom. Iz tega lahko sklepate, da se želim v bližnji prihodnosti z avtodomom odpraviti v Francijo in si kakšno etapo pogledati v živo. To je sedaj pri meni še toliko bolj aktualno, saj imamo Primoža v samem svetovnem vrhu.

Tour de France pa skoraj zagotovo ne bi spremljal s takšno vnemo, če Televizija Slovenija ne bi poskrbela za izjemno kvaliteten in zanimiv prenos. Že vrsto let namreč svoje delo odlično opravljata Tomaž Kovšca in Martin Hvastija. Jaz si brez njiju ne predstavljam dirke Tour de France. Res sta odlična, polna različnih informacij. Vsako leto komaj čakam, da se dirka prične.

No pa se vrnimo k tebi Primož. Dober teden pred koncem dirke si na odličnem 4. mestu v skupnem seštevku. Danes, v 14. etapi si s svojim napadom dokazal, da si lahko trn v peti tudi najboljšim. Že sedaj si dosegel sanjski rezultat, ki bo zagotovo najboljša slovenska uvrstitev. Ne glede nato, katero mesto boš dosegel naslednjo nedeljo, ti že sedaj rečem: Hvala, da “uničuješ” moje počitnice. Vredno je. 😉

P.S.: Tisti, ki še ne poznate Primoža Rogliča, prosim pobrskajte po spletu in si preberite njegovo neverjetno, skoraj “filmsko” športno zgodbo.

Zgornji posnetek je nastal povsem spontano, ko me je žena posnela pri spremljanju zadnjih minut 14. etape s ciljem na Cote de Croix Neuve.

Spodaj pa si lahko pogledate posnetek vzdušja iz slovenskega ovinka na letošnji vzpon Alpe d’Huez (avtor posnetka: Krištof Globočnik)

1 thought on “Hvala Primož Roglič, da “uničuješ” moje počitnice

  1. […] Roglič – Že vrsto let precej zavzeto vsako poletje spremljam Tour de France. Zaradi izjemnih rezultatov našega Primoža, sem letos zraven Toura spremljal še italijanski Giro […]

Dodaj odgovor