Vrgada – rajski otoček v Severni Dalmaciji

otok vrgada

V sklopu letošnjega jadranja smo del dneva in noč preživeli na otoku Vrgada. Na tem majhnem otoku nisem bil še nikoli, zato sem ga z veseljem spoznaval. Ko smo se pripeljali v zaliv Luka, smo se privezali na bojo in sprejeli odločitev, da bomo popoldan in noč preživeli tukaj. Najprej smo šli raziskovati bližnjo plažo Podbrizi, nato pa še edino vasico na otoku.

otok vrgada

Osnovni podatki o otoku Vrgada

Otok Vrgada se nahaja v južnem delu Zadarskega arhipelaga in je znan po plodnem polju, aromatičnem borovem gozdičku in zlatorumeni peščeni plaži. Okrog otoka se nahaja še 15 manjših otočkov (Artina, Kozina, Kozinski Kamenčić, Obun, Sipnata, Rakita, Garmski Kamenčić, Obrvanj, Oblik, Gira, Lončarić, Vrtlić, Murvenjak, Školjić-prvi i Školjić-drugi.).

Dolžina otoka Vrgada je 3 km, širina pa 1,3 km. Najvišji vrh na otoku meri 115 metrov. Po zadnjih podatkih je na otoku okrog 250 stalnih prebivalcev.

Na otoku ni avtomobilov – namesto njih boste opazili le majhne traktorje in samokolnice. Na otoku so le najnujnejše stvari, ki jih  prebivalci potrebujejo za osnovno življenje: osnovna šola z igriščem, trgovina, 2 do 3 restavracije, cerkev, pokopališče. Žal pa še na Vrgadi ni vodovoda. Prebral sem, da naj bi osnovno šolo v tem letu obiskovala samo še dva učenca.

Spodaj se nahaja zemljevid otoka Vrgada.

Otok Vrgada je idealna izbira za tiste, ki želite dopust preživeti povsem v miru. Otok je tako majhen, da na njem ni avtomobilov, prav tako nanj ne vozi trajekt – pač pa majhna ladjica. Na otoku ni veliko razpoložljivih kapacitet, zato ne boste srečali veliko turistov. So pa na otoku izjemne peščene plaže z veliko sence. Vrgada je idealna izbira za družine z otroki, ki želijo preživeti dopust izven turističnega vrveža. Lahko pa Vrgado obiščete samo za en dan in si tako popestrite vaš dopust.

Vasica Vrgada

Vsekakor se morate sprehoditi po ozkih uličicah vasice Vrgada. Ko se boste sprehajali, boste opazili zelo ozke potke med kamnitami hišami, pred katerimi se nahajajo samokolnice in vozički. Ti so namreč glavno prevozno sredstvo na otoku. Na vrhu vasice se nahaja Cerkev Sv. trojice, pod njo pa se nahaja vodni zbiralnik.

Spodaj si poglejte nekaj fotografij iz vasice Vrgada.

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

Plaže na otoku Vrgada

Narava je otok obdarila z več peščenimi in prodnatimi plažami.

Mi smo ob postanku v zalivu Luka plavali do plaže Podbrizi, ki je najbolj znana peščena plaža na otoku. Plaža je res nekaj posebnega predvsem zaradi vpadljive zlatorumene barve peska. Plaži nudi senco borov gozdiček, ki se na enem delu nahaja tudi na vzpetini. Prav zaradi tega plaža izgleda res čudovito, saj je videti kot da bi bila izdolbena v otok.

Podbrizi

Na plaži se nahaja tudi luškan bar Hakuna Matata, kjer se lahko okrepčate in uživate v čudovitem razgledu.

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

otok vrgada

Plažo Podbrizi že od daleč prepoznamo po rdečih klifih. Ne gre sicer za prave klife, pač pa za rdečo zemljo, ki je nastala kot ostanek z erozijo spranega apnenčastega materiala.

Na plažo vsakodnevno vozi tudi ladjica Vrgadinka, tako da se lahko na plažo odpravite tudi na enodnevni izlet. Vstopno mesto je v kraju Pakoštane – prilagam tudi vozni red plovbe.

Če vas zanima več o tem kako sem se imel na jadranju.

1 thought on “Vrgada – rajski otoček v Severni Dalmaciji

Dodaj odgovor