Nacionalni park Telašćica

pečina klifi stene

Tekom letošnjega jadranja s katamaranom po Jadranu smo obiskali zaliv Telašćica (ali Telaščica), ki se nahaja na jugovzhodnem delu otoka Dugi otok in spada med najlepše zalive v Jadranskem morju. Zaliv je dolg 8 km, na najširšem delu pa je širok okrog 1.8 km. Obdan je s 13 otočki.

V zalivu Telašćica so prisotne številne, tudi redke rastlinske in živalske vrste in prav zaradi tega in tudi zaradi naravnih in unikatnih lepot, je zaliv leta 1988 bil proglašen za Nacionalni park Telašćica.

Nacionalni park Telašćica

Območje Nacionalnega parka Telašćica je zelo raznoliko. Na eni strani boste našli tihe in mirne zalive ter plaže s položno obalo, na drugi strani (zunanji strani) pa ogromne in visoke klife.

Nacionalni park Telašćica je najbolje obiskati s čolnom, z ladjico ali jadrnico. Če letujete na Dugem otoku boste našli veliko ponudnikov, ki organizirajo različne izlete v park. Prav tako boste tudi iz ostalih obalnih mest opazili ponudnike izletov, preko katerih se lahko odpravite na enodnevni ogled parka. Lahko pa se odpravite tudi s kopenske strani – iz kraja Sali se lahko zapeljete do parka in si ogledate klife iz razgledne točke in se sprehodite ob jezeru Mir.

Posebna atrakcija so divji oz. zapuščeni osli, ki se prosto sprehajajo po Nacionalnem parku. Prav tako pa ni nobena redkost, če boste znotraj morske obale parka videli delfine – v tem območju jih je namreč veliko.

Spodaj si lahko pogledate lokacijo Nacionalnega Parka Telašćica.

Glavne znamenitosti, ki si jih je vredno pogledati v Nacionalnem parku Telašćica.

Zaliv Telašćica

Zaliv Telašćica je eden najbolj zaščitenih zalivov v Jadranskem morju. V Dugi otok je vrezan v dolžini 8 km. V zalivu se nahaja 5 otokov in je zelo razgiban, namreč v njem je okrog 25 majhnih zalivov s plažami. Zaliv je zelo priljubljen pri navtičarjih, saj je v zalivu skoraj 70 km zelo razgibane obale in ponuja veliko možnosti za sidranje ali privezovanje na boje.

zaliv telaščica

zaliv telaščica

zaliv telaščica

Slano jezero Mir

Slano jezero Mir se nahaja v jugozahodnem delu Nacionalnega parka Telašćica – med ozkim delom kopnega na Dugem otoku in odprtim morjem. Gre za zelo eno redkih evropskih jezer, ki se s številnimi podzemnimi rovi polni iz morja.

Jezero naj bi nastalo v zadnji ledeni dobi, ko se je gladina morja dvignila za 120 metrov in je voda skozi številne razpoke prodrla na obalo Dugega otoka. Jezero Mir je dolgo okrog 900 metrov, široko pa 300 metrov. Največja globina je 6 metrov. Poleti je jezero topleje od morja – ima okrog 33 ºC, pozimi pa je od morja hladneje – takrat ima okrog 5 ºC.

Okrog jezera je tudi ozka sprehajalna pot v dolžini dobra 2 km, ki je primerna za sprehod ali tek.

Pogled iz zraka na jezero je zelo atraktiven.jezero mir nacionalni park telašćica

jezero mir nacionalni park telašćica

Še nekaj fotografij iz tal.jezero mir

jezero mir dugi otok

Pečine (klifi) Stene

Na zunanji strani obale Dugega otoka se iz morja vzpenjajo ogromni klifi poimenovani kot Stene Dugega otoka. Na najvišjem delu so klifi visoki do 160 metrov in segajo do 85 metrov v morsko gladino. Morsko območje okrog Stene je zelo bogato z rastlinskimi in živalskimi vrstami. V morju na skalah so številne korale. Na Steni ima svoj dom tudi sokol Falco peregrinus.

Če je le možno si dajte klife pogledati iz morske strani, pa tudi iz obale Dugega otoka, kjer je več razglednih točk. Ker zelo rad delam posnetke z dronom, sem ob teh pečinah prišel na svoj račun in naredil veliko lepih posnetkov.

pečina klifi stene

nacionalni park telašćica

nacionalni park telašćica

nacionalni park telašćica

nacionalni park telašćica

klifi stene dugi otok

Spodaj pa najdete še nekaj fotografij iz razgledne točke na Dugem otoku.pečina klifi stene

pečina klifi stene

pečina klifi stene

Če vas zanima več o tem kako sem se imel na jadranju.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor