Otok Žut – drugi največji otok Kornatov

otok žut

V okviru letošnjega jadranja s katamaranom po Severni Dalmaciji smo se ustavili tudi na otoku Žut, ki je eden izmed otokov kornatskega arhipelaga. Nahaja se med Pašmanom na eni in skupino kornatskih otokov na drugi strani. Gre za drugi največji otok Kornatov, vendar pa ne spada med otoke Nacionalnega parka Kornati.

Osnovni podatki o otoku Žut

Otok Žut nikoli ni bil stalno poseljen, se pa v posameznih zalivih nahaja kar nekaj manjših hišk, ki so večinoma namenjene robinzonskemu preživljanju dopusta. Otok je zelo priljubljen pri navtičarjih, saj ponuja precej zanimivih in lepih zalivov. V zalivu Pod Ražanj se nahaja moderna ACI Marina, ki razpolaga z nekaj več kot sto vezi.

Otok Žut je podolgovate oblike, širok je 2 km in ima 44 km obale. Najvišji vrh na otoku je Gubavac, ki meri 172 metrov.

Tukaj si lahko pogledate lokacijo otoka Žut.

Kornati so skupina 125 otokov in otočkov. Nahajajo se južno od otoka Pašman med Dugim otokom in Žirjami. Otočje je dobilo ime po največjem otoku Kornatu. Ostali večji otoki so še Sit, Žut, Jadra, Kurba Vela. Stalnih prebivalcev na otočju Kornati ni. Prav tako na vseh otokih ni vodnih virov. Predstavljajo pa Kornati zelo dobro zavetrje ribiškim ladjam in jadrnicam. V okviru Kornatov je 89 otokov in otočkov leta 1980 bilo proglašeno za Nacionalni park Kornati.

Lep zaliv na otoku Žut

Najlepši zalivi se nahajajo na severozahodni strani otoka. Mi smo se najprej ustavili v zalivu Pod Ražanj, kjer se nahaja ACI Marina Žut, nato pa smo v tem delu obale raziskovali primerne zalive za kopanje in na koncu pristali v izjemno lepem zalivu Strunac.

Spodaj si lahko pogledate točno lokacijo tega zaliva.
otok žut

plaža žut

Tukaj smo ostali kar nekaj časa. Vreme je bilo idealno, brez vetra, tako da sem izkoristil čas in zaliv posnel tudi iz zraka.otok žut

otok žut

otok žut

otok žut

otok žut

otok žut

Vas zanima kako sem se imel na jadranju s katamaranom?

Dodaj odgovor