Potepanje in razvajanje na podeželju v Pomurju

turizem tompa

V mesecu novembru smo se odpravili na dvodnevno potepanje na podeželju v Pomurju. V zadnjih letih smo Pomurje obiskali že večkrat in prav vedno smo bili navdušeni. Lahko si pogledate kako smo se imeli nazadje, ko smo naredili kar nekaj izletov ali pa si poglejte kako smo Pomurje in Prekmurje raziskovali z avtodomom.

Tokratni obisk Pomurja je bil posvečen predvsem raziskovanju podeželja. Resnično me preseneča število turističnih kmetij in butičnih podeželskih zgodb je v tem delu Slovenije. Na voljo je res veliko gostinske ponudbe, kjer lahko uživamo v pristnem pomurskem in prekmurskem ambientu začinjenim z vrhunsko domačo hrano.

V nadaljevanje si lahko pogledate nekaj lokacij, kjer boste zagotovo začutili pravi pomurski utrip.

Kmetija Vrbnjak – jahanje konjev

Naš dan se je pričel v soboto zjutraj, ko smo se iz Ptuja najprej odpravili do kmetije Vrbnjak, ki se nahaja v vasi Kuršinci, blizu Male Nedelje. Tam nas je lepo sprejel gospodar Anton, ki nam je na kratko predstavil njihovo kmetijo. Puncam so bili najbolj zanimivi seveda konji, ki jih imajo na kmetiji kar nekaj. Zraven konjev imajo tudi krave, prašiče, koze, psa in več mačk.

 Leta 2009 se je celotna kmetija preusmerila v ekološko kontrolo – dobili so tudi certifikat. Začeli so oblikovati zavest, kjer ljudje vedno bolj priznavajo ekološko prehrano, zdravju in naravi prijazno.

Istega leta so odprli tudi štiri, na novo zgrajene apartmaje. K oddajanju apartmajev so v ponudbo vključili tudi jahanje konjev ter ostalo ponudbo na kmetiji, kot so ribolov, pomoč na kmetiji, počitnice za otroke.

Kmetija je obdana s polji, travniki ter gozdom in tako ponuja res idilično pomursko kuliso. Najbližji sosedi pa so od kmetije oddaljeni približno 500 metrov.

Ko smo si pogledali vse živali na kmetiji, so se punce preizkusile še v jahanju konja, kar je bilo seveda svojevrstno doživetje. Na kmetiji ponujajo tudi šolo jahanja – na voljo imajo različne programa primerne tako za najmanjše kot tudi za starejše otroke.

Ob koncu obiska nam je Anton ponudil še domačo gibanico in domači jabolčni sok.

Lokacija kmetije Vrbnjak
Kmetija Vrbnjak (spletna stran)

Turizem na podeželju Tompa – kosilo

Po obisku kmetije smo se odpravili na Ljutomer. Na kratko smo si ogledali središče tega največjega mesta v Prlekiji. Po ogledu mesta smo se odpeljali do gostišča Tompa, kjer smo imeli dogovorjeno kosilo.

Prijazno nas je sprejela ga. Danica in nam na kratko predstavila njihovo gostišče in dejavnost. Vsi smo bili precej navdušeni nad razgledom iz njihove terase. Pogled sega po v dolino pa vse do Jeruzalema, ki je najbolj slikovita vasica v Prlekiji. Pod teraso se razprostira tudi čudovit pogled na njihovo vinsko trto, vinogradništvo je pomembna dejavnost družine Tompa.

Mi smo se kar nekaj časa zadržali na tej ogromni terasi, midva s Katjo sva občudovala ta razgled, puncam pa je vso pozornost vzel muc, ki se je prosto sprehajal naokrog.

V gostišču Tompa imajo na voljo tudi prenočišča. Imajo pet na novo opremljenih sob s skupno 16 ležišči. 

Kaj reci o kosilu, ki smo ga imeli v gostišču Tompa. Izvrstna in predvsem pristna hrana. Naročili smo si ploščo z več različnimi jedi, prav z namenom, da poskusimo čim več različne domače hrane. Še pred tem smo pojedli govejo in bučno juho. Na koncu pa smo dobili še sladico.

Gostišče na podeželju Tompa deluje na vsakem koraku avtentično in pristno v svoji okolici. Imel sem občutek, da tukaj čas teče počasneje, namreč povsod naokrog je zgolj narava, cesta je daleč vstran, tako da nikjer ni zaznati prometnega vrveža.

Spodaj si lahko pogledate nekaj fotografij, ki sem jih naredil v turizmu na podeželju Tompa.

Lokacija gostišča Tompa
Turizem na podeželju Tompa (spletna stran)

Hiša penin Frangež

Naša naslednja postojanka je bila Hiša penin Frangež, ki se nahaja v Gornji Radgoni. Na vhodu nas je sprejela Meta, ki je aktualna vinska kraljica Slovenija. Meta je hčerka g. Jerneja Frangeža, ki nadaljuje 160-letno tradicijo pridelovanja in opojnih mehurčkov te dežele.

Pospremila nas je v degustacijsko sobo, kjer smo se usedli za čudovito leseno mizo. S Katjo sva občudovala ta prostor, ki je izjemno pristen in zgodovinsko obarvan. Povsod okrog po stenah so namreč stare fotografije, ki prikazujejo zgodovinsko dediščino Frangežovih.

S Katjo sva poskusila kar nekaj različnih penin in bila res navdušena. Še posebej so nama bile všeč penine slajšega okusa (traminec, sadne penine). Celotni ambient v tej sobi je res izvrsten in z lahkoto bi tukaj lahko preživel več ur.

V nadaljevanju se nam je pridružil tudi g. Frangež, ki nam je predstavil zgodovinsko tradicijo pridelave penin v njihovi družini. Popeljal nas je tudi na ogled zgornjega nadstropja, kjer je ogromen prostor namenjen različnim druženjem. Tukaj je tudi ogromna preša, ki vsako leto pride v uporabo, namreč enkrat letno organizirajo tradicionalno »tretanje«, ki predstavlja eno izmed pomembnejših simboličnih dejanj pri ohranjanju kulturne dediščine.

Nato smo si šli pogledati še čudovito vinsko klet in prostor za polnjenje buteljk, ki se nahaja v pritličju.

Bila je čudovita izkušnja in vsekakor se v Hišo penin vrnemo ob prvi priložnosti.

Lokacija Hiše penin Frangež
Hiša penin Frangež (spletna stran)

Večerja, nočitev in zajtrk na kmetiji Borko

Dan se je počasi prevesil v večer, tako da smo se odpravili na našo končno lokacijo tistega dne – kmetijo Borko. Ga. Daniela nas je prijazno sprejela, nas pospremila do apartmaja, tako da smo se v miru namestili. Apartma na kmetiji Borko je odličen. Zelo lepo je opremljen, čist, dovolj prostoren in ima balkon.

Sledila je večerja, ki jo je ga. Daniela pripravila povsem sama. Gospa je pripravila pravo domačo kmečko pojedino. V prvem trenutku sva se s Katjo spogledala ali bodo punce jedle svinjsko pečenko, vendar so naju zelo presenetile, saj so jedle prav vse, kar je bilo na mizi. Na koncu je sledila še tradicionalna prekmurska gibanica.

Sledil je miren večer in glede nato, da smo imeli pester in naporen dan, smo prav vsi šli v postelji precej zgodaj.

Prebudili smo v megleno jutro. Najprej smo šli na obilni zajtrk, nato pa smo počasi spakirali vse stvari v avto.

Lahko rečem samo vsaka čast gospe Danieli, ki je poskrbela, da smo na njeni kmetiji imeli odlično od prvega trenutka naprej.

Lokacija kmetije Borko

Igranje mini golfa v Radencih

Naša naslednja postojanka je bila obisk parka v Radencih, kjer se igrali mini golf. Gre za povsem novo igrišče, z umetno travo, kar dalje igri poseben čar. Kljub meglenemu dopoldnevu je bilo res zabavno, punce so uživala, midva s Katjo pa se malo merila kdo bo zadel več lukenj.

Ob koncu igre smo se ogreli s čajem in kavo v gostilnici ob igrišču, kjer je tudi pokrito terasa s šotorjem.

Lokacija mini golfa

Kosilo na turistični kmetiji Puhan

V nadaljevanju smo se odpravili v Bogojino, kjer smo obiskali turistično kmetijo Puhan. Tukaj smo imeli tudi kosilo. Turistična kmetija Puhan slovi po izvrstni hrani, ki temelji predvsem na tradicionalnih prekmurskih jedeh. Tako pri njih na primer ni mogoče naročiti ocvrtega krompirčka, lahko pa naročite odlične dödole.

Kmetija obratuje samo med vikendi, med tednom se družina posveča delu na kmetiji, obdelujejo 12 hektarjev njiv, 2 hektarja vinograda in redijo 60 do 80 svinj.

Na njihovi turistični kmetiji je mogoče najeti tudi apartma ali katero izmed dveh sob.

Posebna zanimivost je tudi njihova trgovinica, ki jo imajo v pritličju gostilne. V njej je mogoče kupiti njihove domače izdelke kot so suhomesnati izdelki, bučno olje, vložene bučke, čemaževe popke, topinambur v kisu, marmelade in seveda tudi njihova vina.

Lokacija turistične kmetije Puhan
Turistična kmetija Puhan (spletna stran)

Kopanje v termah Vivat

Po odličnem kosilu smo za konec našega dvodnevnega raziskovanja podeželja v Pomurju obiskali še Terme Vivat.

Tukaj smo bili prvič. In moram reci, da nam je bilo všeč. V bazenskem kompleksu sicer nimajo toboganov, a roko na srce, punce jih niso pogrešale. Presenečeni smo bili na res toplo vodo v vseh bazeni. Ta predstavlja velik faktor za uživanje predvsem Katje in Lize, ki sta najbolj dovzetno na temperaturo vode. 🙂

Iz termalnih vrelcev Term Vivat iz globine 1.250 m izvira edinstvena zdravilna črna termalna voda, ki na svetu obstaja samo v Moravskih Toplicah. Tako imajo v termah prav poseben bazen s takšno vodo, ki je primeren samo za odrasle.

Termalna voda je motnega videza, slanega okusa, rahlo diši po nafti in blagodejno vpliva na telo. Z njo se zdravijo revmatska obolenja in ortopedske težave.

V neposredni bazenskega kompleksa se nahaja tudi bar, tako da sem užival v svoji popoldanski kavici, med tem pa opazoval punce med igro v vodi.

Lokacija v termah Vivat
Terme Vivat (spletna stran)

Sklepne misli

Pomurje nas znova in znova preseneča s svojo raznovrstno in pestro ponudbo. Narava v tem delu Slovenije je res lepa, povsod je zelo tiho, nikjer ni čutiti mestnega vrveža. Vse lokacije, ki smo jih obiskali so delovale zelo pristno in prav vsi se res trudijo, da gostom ponudijo čimbolj avtentično ponudbo. Tako, da smo se imeli res lepo in smo uživali prav vsak trenutek.

Kmetije, ki smo jih obiskali, spadajo v Združenje turističnih kmetij Slovenije.

Blog objava je nastala v sklopu promocije vodilne destinacije Pomurje. Na tem mestu bi se zahvalil Nataliji iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, da so za nas organizirali dvodnevno razvajanje na podeželju v Pomurju. Vse fotografije sem naredil z brezzrcalnim fotoaparatom Nikon Z50. Nikon Slovenija.

Dodaj odgovor