Elite SUITO – T interaktivni trenažer

Elite Suito - T

Vsi, ki spremljate moj blog že zagotovo veste, da sem ljubiteljski kolesar že vrsto let. Zadnje leto sem si po nekaj letih pavze ponovno omislil specialko (Giant TCR) in tako sem letos doživel kar nekaj lepih kolesarskih tur, med drugim sem prevozil znameniti vzpon Alp d’huez v Franciji in tudi kraljevski krog v Sloveniji. Bolj kot se je bližala jesen, bolj sem razmišljal, da bi tudi pozimi rad kolesaril v hiši, tako da sem dokaj hitro sprejel odločitev, da si bom kupil pametni oz. interaktivni trenažer.

Malo sem potipal pri kolesarskih kolegih, določil maksimalni budget med okrog 600 € do 700 € in šel v raziskovanje na internet. Ponudba v tem rangu trenažerjev je pestra, a sem sam v ožji izbor dal predvsem dva najbolj popularna: Elite Suito – T in Tacx FLUX 2 Smart. Nekaj časa sem gledal še Wahoo KICKR Core, vendar priznam, da se nisem veliko poglabljal v ta trenažer, želel sem se hitro odločiti, tako da sem raje naredil analizo med zgoraj omenjenima.

Kaj je pametni trenažer?

Pametni trenažerji so interaktivni in jih je mogoče povezati s programi za vadbo v notranjih prostorih (Zwift, Rouvy ipd.). Te programe uporabljamo na računalniku, tablici in telefonu in jih povežemo s pametnim trenažerjem preko povezave Bluetooth ali ANT+.

Ponujajo nam realistični občutek pri treningu (simulacija proge in naklonov, vizualizacija proge, tekmovalnost z ostalimi kolesarji).

V tem cenovnem rangu sta omenjena trenažerja, tako Elite Suito – T kot Tacx FLUX 2 Smart zelo popularna. Po specifikacijah sta si precej podobna, razlike med njima so miminalne, se pa kar razlikujeta po obliki. Meni osebno je Tacx Flux 2 sicer lepši po obliki, vendar ima Elite Suito pomembno prednost, namreč podporni okvir je zložljiv, kar pomeni, da ga zlahka lahko pospravimo in zasede manj prostora.

Kar se tiče moči je malenkost boljši Tacx Flux 2 Smart, ki nudi obremenitev do 2000 W upora, pri 40 km/h in simulira klance do naklona 16 %. Elite Suito – T tukaj zaostaja zgolj za malenkost, saj nudi obremenitev do 1900 W upora, pri 40 km/h in simulira klance do naklona 15 %.

Oba trenažerja imate integriran senzor kadence in hitrosti, ki delujeta na protokolih ANT+ FE-C in Bluetooth Smart in sta združljiva s prestavnimi verižniki (Shimano/Sram 9/10/11 prestav). Pri obeh trenažerjih je največkrat potrebno dokupiti verižnik.

Globlje v karakteristike se res nisem spuščal, oba trenažerja sta preverjene znamke, dopuščam pa možnosti, da sem kakšno podrobnost spregledal.

Moja odločitev je tako temeljila bolj na praktičnosti trenažerja in ceni. Tehnične specifikacije tako niso bile faktor odločitve. Ker v kabinetu nimam veliko prostora mi je bilo všeč, da ima Elite Suito – T zložljiv okvir in se lahko pospravi. Prav tako ima Elite Suito – T kar za cca. 150 € nižjo ceno napram Tacx Flux 2. Tako, da roko na srce je odločitev za izbiro trenažerja na koncu bila precej lahka.

Tako, da sem na koncu izbral Elite Suito – T, ki sem ga kupil v trgovini Maxisport.si, kjer so mi prijazno svetovali tudi pri namestitvi kasete in pri ostalih splošnih informacijah glede trenažerja.

Po desetih virtualnih treningih sem s trenažerjem Elite Suito – T zelo zadovoljen. Uporabljam aplikacijo Zwift, ki sem jo precej enostavno povezal s trenažerjem preko Bluetootha. Moj občutek je, da je trenažer precej tih in ne povzroča pretiranih vibracij, je pa res da živimo v hiši in da kolesarim v kabinetu z zaprtimi vrati. Skratka sem zadovoljen in verjamem, da bo tako tudi celo zimo.

Prvi treningi so tako res potekali brez težav, trenažer se z aplikacijo Zwift hitro in brez težav poveže, tako da vse res poteka gladko.

Pri treningu na trenažerju v povezavi z Zwiftom mi je najbolj všeč to, da lahko v kratkem času naredim res dober trening. Moram priznati, da sem po vsakem treningu povsem preznojen. Sicer si malenkost odprem okno, preveč pa ne upam, saj se bojim, da bi se prehladil. Bom pa tudi poskusil še z ventilatorjem, ki ga imam nekje na podstrešju.

Zaenkrat si proge bolj kot ne sproti izbiram, bom pa se v prihodnjih tednih vključil v kak program, kjer bom izvajal treninge povsem po navodilu izbranega programa.

Prav tako si še nisem kupil podlage za trenažer, vendar roko na srce je niti na pogrešam. Verjetno si jo bom kupil, vendar zagotovo ne tiste originalne za 90 €, ker se mi to res zdi pretirana cena.

Če se odločate za nakup pametnega trenažerja je moj nasvet vsekakor Elite Suito – T, ki po mojem mnenju predstavlja najboljše razmerje med ceno in kvaliteto na trgu.

Spodaj si lahko pogledate nekaj fotografij trenažerja Elite Suito – T.

Dodaj odgovor