Peter Jenko: Avtodom je vedno v igri. Radi bi šli v Švicarske Alpe. Pa po osrednji Španiji. Pa Portugalska. [Intervju #9]

peter jenko

Peter Jenko je novinar pri časopisni hiši Dnevnik. Primarno pa ustvarja digitalne vsebine. Blizu mu je tako vloganje, kot tudi video produkcija. Za številne naročnike je ustvaril različne video oglase. Velikokrat z njim v glavni vlogi. Obstaja velika verjetnost, da ste Petra v zadnjih tednih opazili v Big Bangovih reklamnih oglasih. Na njegovem Youtube kanalu boste našli od vlogov o testiranju elektronskih naprav do vlogov iz avtodomarskih potovanj. To je tudi eden od razlogov, da sem Petra povabil na intervju, saj sem se z njim želel pogovoriti o njegovih avtodomarskih izkušnjah. Govorila sva tudi o njegovih hobijih, o kreiranju video vsebin.

Pozdravljen, Peter. Vesel sem, da si se odzval mojemu povabilu za tale intervju. Najprej me zanima kaj je razlog, da si postal novinar? Si si to že od malega želel? Si že od nekdaj rad pisal? Si morda eden tistih, ki so imeli same petice v šoli pri slovenskem jeziku?

V novinarske vode me je pred približno desetimi leti zaneslo čisto po naključju. Takrat se mi je to zdelo sploh odlično študentsko delo. V šoli nisem izjemno blestel v pisanju, mi je bil pa slovenski jezik 1000x bližje kot kako naravoslovje. V pisanje člankov sem se tako hitro uvedel.

Če prevrtimo čas deset let naprej, predstavlja novinarstvo le še mali delček mojega dela. Trenutno me namreč najbolj okupira ustvarjanje raznih digitalnih vsebin za različne naročnike.

Katere tematike so ti najbolj blizu? O čem najraje pišeš? Oz. o čem največ pišeš pri Dnevniku?

Pri Dnevniku sem primarno novinar, ki pokriva tehnološke trende. Pokrivam kaj se dogaja na tem področju, testiram naprave ipd. Sicer pa sem v vseh teh letih pisal o praktično vseh možnih temah – od bolj rumeno obarvanih novic do čisto znanstvenih tem.

Kdaj si se začel zanimati za video produkcijo? Od kje izvira tvoj strast do ustvarjanja video vsebin?

Prav na Dnevniku sem se prvič srečal s kreiranjem video vsebin. Pred leti smo imeli precej dinamično delo, kar je poleg pisanja pomenilo tudi snemanje na terenu in montažo.

Pred kakimi tremi leti pa je ta plamen ponovno vzplamtel. Digitalni svet je takrat postal še bolj vizualno usmerjen. Pojavljalo se je vse več zanimivih videov, tudi vlogov, Facebook in Instagram sta video postavila na pediestal. In ker mi je bilo to vse zelo blizu, sem še jaz začel snemati in ustvarjati svoje zadeve.

Sprva sem se takega ustvarjanja loteval res zgolj iz velike strasti in neke potrebe do ustvarjanja in kreativnega izražanja. Kasneje sem določene veščine usmeril tudi v poslovno smer.

Ali se spomniš svojega prvega video posnetka, ki si ga naredil za prvega naročnika ali za svojo prvo javno objavo? Kako nanj gledaš danes? Bi danes naredil drugače?

Mislim, da vem, kateri je bil med prvimi, ja. Šlo je za video reportažo. Ljudi sem spraševal nekaj na temo počitnic in gneče v mestu. Nekaj takega …

Prav nedavno sem skušal izbrskati ta posnetek, vendar mi ga ni uspelo. Sklepam pa, da bi danes naredil čisto vse drugače. 🙂

Lahko prosim na kratko opišeš kako poteka tvoj klasičen dan? Kdaj zjutraj vstaneš? Kje in koliko ur delaš? Kako potekajo popoldnevi in večeri?

Odkar delam primarno za svojo digitalno agencijo Jens, težko opišem nek ustaljen dan. Ponavadi vstanem ob sedmih zjutraj, odpeljem otroka v vrtec in potem zavisi: ali me čaka neko delo za računalnikom (montaža, pisanje, urejanje fotografij), ali pa odhitim na snemanje/fotkanje ali sestanke.

Prav v času pisanja tega odgovora (ponedeljek, 9. april ob 8.30) sem dobil par mailov, ki jih nisem pričakoval – čaka me torej še neka hitra adaptacija videov za različne platforme. Dinamično, torej. 🙂

Včasih me preseneti kak dan med tednom, ko sem popolnoma prost. To mi je še malce tuje, saj je v mojem DNK po desetih letih rutinirane službe kar nekaj ustaljenosti. Po drugi strani imam pogosto delovne vikende in taki prosti dnevi zelo prav pridejo. Količina dela zavisi od projektov: lahko delam 10 ur na dan, lahko 2. Čisto odvisno. Delam sicer od doma ali v pisarni, nemalokrat pa tudi v baru Kina Šiška.

S čim se ukvarjaš v prostem času? Kaj počneš izven tvojega delovnega časa?

Poleg preživljanja časa s hčerkico me neprestano vleče v naravo, na prosto. Večino prostega časa preživim tam. Bodisi na kolesu …

Ko pogledam tvoj Youtube kanal mi hitro postane jasno, da s svojo družino rad potuješ tudi z avtodomom. Kdaj si šel oz. ste šli prvič na potovanje z avtodomom? Kaj ti predstavlja avtodomarski način preživljanja dopusta?

S partnerko sva oba ljubitelja potovanj. Prečesala sva Kitajsko, Indijo, ZDA ipd. Vendar, ko se je rodila naša Ula (zdaj bo stara 3 leta), se je dinamika potovanj spremenila. Nisva je želela (pa tudi naju) mučiti s predolgimi leti in vsem nelagodjem, ki ga prinesejo take poti.

Prav zato se mi je zdela ideja mobilnega doma, torej, da imam s seboj čisto vse kar potrebujem, da se ustavim kadar hočem, popolna rešitev za potovanje z dojenčkom.

Tako smo tamalo pri devetih mesecih napakirali v avtodom in se odpravili na prvo potovanje po Provanski. Bilo je odlično. Nekaj mesecev kasneje smo podobno zadevo ponovili s potovanjem po Italiji, kasneje še po Škotski.

Lahko rečem, da smo postali pravi avtodomarji. Vedno imamo namreč še par idej na zalogi, kamor bi se lahko odpravili na tak način.

peter jenko

Nam lahko zaupaš tvoje avtodomarske izkušnje? Iz posnetih vlogov, ki si jih objavil na Youtubu je razvidno, da si z družino v avtodomu prepotoval Italijo, Francijo, Španijo in Škotsko. A ste bili še kje, kar morda nisi dokumentiral?

Kar je na Youtubu, tam smo bili z avtodomom. 🙂

Glede na to, da tudi sam občasno ustvarjam video vsebine, mi je ob ogledu tvojih popotniških vlogov precej hitro postalo jasno, da si v produkcijo vložil kar nekaj truda. Zanima me ali si si pred pričetkom potovanja postavil kakšne okvirje? Si imel vnaprej pripravljen okviren scenarij ali je bila vse čista improvizacija in si na koncu pač zmontiral material, ki si ga imel na voljo?

Ustvarjanje popotniških vsebin mi je ena najljubših stvari. Na ta način se celotna dinamika potovanja spremeni. Vedno si namreč želiš ujeti najlepše kotičke. Prav zato je tempo potovanj bolj hiter in hkrati kdaj obiščeš mesta, kotičke, ki jih sicer ne bi. Skratka, iz potovanja iztisneš kar se da veliko. To je potem dobro za video kot tudi za doživetje samo.

Okviren scenarij res pripravim že pred potjo. Ampak ponavadi je tako, da se med samo potjo vedno poigravam z mislimi, kaj bi naredil, kako bi izvedel … in tako nastajajo še kake vzporedne zgodbe, kaki triki za montažo itd. Sicer pa je glavno vodilo spontanost. Tako mi najbol ustreza.

peter jenko

Lahko meni in bralcem tega bloga zaupaš kakšno opremo uporabljaš za snemanje vlogov? S katero napravo snemaš? In s katero programsko opremo montiraš video posnetke?

Popotniški vlogi so v vseh primerih nastali zgolj z mobilnim telefonom. Na Škotskem pa sem snemal s svojim Canon 70D in telefonom. Montiram z Adobe Premier Pro.

Kakšni so tvoji plani za prihodnje? Planirate kakšno novo potovanje z avtodomom?

Ja, avtodom je vedno v igri. Radi bi šli v Švicarske Alpe. Pa po osrednji Španiji. Pa vzdolž Portugalske. In tako dalje. 🙂 Trenutno konkretnih planov še nimamo, se bo pa že kaj izcimilo počasi. Prav v teh dneh me je zagrabilo, da bi odletel v Vietnam, si tam kupil motor in v enem tednu prepotoval del države – ampak, to so bolj ideje. 🙂

peter jenko

Kje vidiš sebe čez 10 let? Čemu želiš posvečati svoj čas? Imaš kakšno vizijo, ki ji slediš? 🙂

Karierno sem zagotovo šele nekje pri začetku. Glavno vodilo mi je kreativnost. Upam, da bo šlo vse v tej smeri. 🙂

Ali kaj razmišljaš, da bi postal dnevni bloger po vzoru Cirila Komotarja, Jana Macarola Vrabca? Ali iščeš inspiracijo morda v Caseyu Neistatu? Ti je format vloganja blizu ali ne?

Vse vloge, ki sem jih do sedaj ustvaril, sem jih z namenom, da gledalcu nekaj povem, sporočim, ga o nečem obvestim. Ker je šlo za popotniške vloge, sem skušal podati čim več koristnih informacij o potovanju.

Za vsakodnevne vloge pa se mi zdi, da nimam ne kaj pokazati, ne povedati. Mi je pa vlog kot format zelo blizu in kaj pa veš, kaj prinese prihodnost. Mogoče tudi dnevne vsebine (čeprav zelo dvomim).

Casey Neistat je name vsekakor zelo vplival. Prav zaradi njegove delovne vneme in načina produkcije, sem se pred leti tudi sam poizkusil z vloganjem. Takrat je med prvimi videi nastal test Škodinega Superba. Ta video mi je še danes med ljubšimi.

Prišla sva do zadnjega vprašanja. Še preden pa ti ga postavim, se ti že vnaprej zahvaljujem za tvoj čas. Zanima me kam in kako bi odpotoval, če bi imel na voljo dva ali tri tedne časa in neomejeno denarja? Kateri košček sveta bi v tem primeru želel raziskati?

Uf, ta je lahka. Najprej v Afriko. Serengeti. Nato v Amazonski gozd. Potem Patagonia. Antarktika. Nato Bahami, Havaji, da se malce ogrejem, potem pa Tibet. Itd, itd, dokler ne minejo trije tedni 🙂

Z avtodomom po Škotski.

Z avtodomom na jug Italije.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor