Avtodom Benimar Sport 363 [praktični test]

Avtodom Benimar Sport 363

Na našem zadnjem potovanju po Franciji smo imeli priložnost preiskusiti najnovejši avtodom Benimar Sport 363. Gre za alkoven model avtodoma s prostorno fiksno posteljo nad kabino. Model S363 je zasnovan na Fordovi šasiji (2.0, 170 KS) in ima 6-stopnjski avtomatski menjalnik.

Oba sprednja sedeža sta vrtljiva, avtodom ima tudi veliko mizo, ki jo je možno raztegniti in vrteti v razne smeri. Nad kabino ima veliko panoramsko okno s komarnikom in možnostjo zatemnitve. V zadku avtodoma sta dve postelji (85 x 188 cm in 85 x 190 cm), ki pa jo je mogoče povezati, kar pomeni, da lahko imamo eno ogromno posteljo velikosti 200 x 190 cm.

V tem modelu je 140 litrov velik hladilnik, z ločenim predalnikom za steklenice in zamrzovalnik. Ima ločen WC in kopalnico in v zadnjem delu so vrata, tako da se lahko spalni del loči od bivalnega. V zadnjem delu so tudi vrata za dostop do prtljažnika. Avtodom ima moderno osvetlitev, veliko led luči in možnosti ambientne osvetlitve. Kuhinja je bolj kot ne standardna, s tremi plinskimi gorilniki in umivalnikom s pipo. Vsi predali imajo mehko zapiranje.

Avtodome Benimar proizvaja istoimensko špansko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo avtodomov že več kot 40 let. Prvi avtodom Benimar je bil izdelan daljnega leta 1979, serijska proizvodnja pa se je pričela leta 1986. Zadnjih 10 let je podjetje Benimar nesporni vodilni proizvajalec avtodomov v Španiji. Leta 2020 se je podjetje pridružilo skupini Trigano. Podjetje Benimar je prisotno na 5 kontinentih, imajo več kot 140 zastopnikov in servisnih centrov po svetu. V Sloveniji avtodome Benimar zastopa Avtodomar.si.

Spodaj si lahko pogledate video predstavitev omenjenega avtodoma Benimar Sport 363.

Osnovne karakteristike avtodoma Benimar Sport 363.

MotorFORD 2.0 l 170 KS
Menjalnik6-stopnjski avtomatski
Število sedežev5
Število ležišč5
Dolžina avtodoma743 cm
Višina avtodoma308 cm
Širina avtodoma230 cm
Zalogovnik vodečista voda 127 liltrov, odpadna voda 105 litrov
Hladilnik140l Avtomatski + ločen zamrzovalnik
Velikosti postelj155 x 203 cm (alkoven), 200 x 190 cm (zadaj)

Spodaj si lahko pogledate nekaj fotografij avtodoma Benimar Sport 363 iz našega potovanja po Franciji.

Moja izkušnja z avtodomom Benimar Sport 363

V avtodomu Benimar Sport 363 smo z družino preživeli 15 dni, ko smo bili na potovanju po Franciji. Avtodom je bil nov, bili smo drugi najemniki, imel je prevoženih vsega 2.000 km.

Gre za izjemno moderen avtodom z zelo dobro prostorsko razporeditvijo in veliko dodatne opreme. V kabini vozila bi izpostavil avtomatski 6-stopnjski menjalnik. Ker imam tudi družinski avtomobil z avtomatskim menjalnikom, mi je bilo res super voziti tudi avtodom z avtomatskim menjalnikom.

Nad kabinskim delom je tudi veliko strešno okno, tako je tudi v tem delu avtodoma veliko svetlobe in možnosti za zračenje. Moram pa kar odkrito priznati, da tukaj tega okna nismo velikokrat odpirali. Morda zgolj enkrat ali dvakrat v vseh 15-ih dneh.

V kabini je tudi sedaj že dokaj standardna rešitev za zatemnjevanje steklenih površin na vratih in vetrobanskem steklu. Povsod so namreč roloji, ki jih je mogoče enostavno povezati in tako zatemniti prostor v kabini. To je res praktična rešitev, ki mi je zelo všeč.

Jedilnica z raztegljivo mizo je precej velika in brez težav nas je lahko za njo sedelo vseh pet. Sprednja sedeža sta vrtljiva, tako da se lahko obrneta za 180 stopinj proti mizi. Zelo praktično je, da se miza lahko vrti v različne smeri, to sem večkrat prakticiral.

Navdušen sem bil nad kuhinjo, nad tremi plinskimi gorilniki, predvsem nad prostornostjo. V praksi namreč to pomeni, da lahko imaš na štedilniku tri kar velike posode. Prav tako je kuhinjsko korito dovolj široko in globoko in tako voda ne šprica naokrog. Na nasprotni strani kuhinje je hladilnik pri katerem mi je bilo zelo všeč to, da ima spodaj dodatni predal za steklenice, v katerega je možno dati kar 9 po 1,5 l steklenic.

Zadnji (spalni) del avtodoma je možno ločiti z drsnimi vrati. Če gledam proti zadku je desno WC, na levi strani pa je precej prostorna tuš kabina. Oboje je precej standardno, torej podobno kot sem videl v ostalih avtodomih s katerimi sem do sedaj potoval. V zadnjem delu tega modela so tudi majhna vrata preko katerih imamo dostop do prtljažnika v zadku.

Naš Benimar Sport 363 je imel na strehi tudi sončne celice, tako da smo vedno imeli na voljo dovolj električne energije. USB priključkov je v avtodomu kar precej, tako da smo v vsakem trenutku lahko polnili telefone in druge naprave. V avtodomu smo tako imeli 12V elektriko, 220V pa ne. Glede na to, da je hladilnik obratoval preko plina, se z elektriko res nismo obremenjevali in smo bili zelo malokrat priklopljeni na njo.

Avtodome Benimar sem že testiral pred časom in sicer sem takrat imel najet model Mileo 263.

Spodaj si lahko pogledate nekaj uradnih fotografij avtodoma Benimar Sport 363. 

2 thoughts on “Avtodom Benimar Sport 363 [praktični test]

Dodaj odgovor