Koča v Krnici – družinski pohod

koča v krnici

Na našem potepanju po Kranjski Gori smo se odpravili na družinski izlet in šli na pohod do Koče v Krnici. Koča v Krnici je popularna pohodniška destinacija, pot do nje je nezahtevna in primerna tudi za majhne otroke.

Koča v Krnici se nahaja na nadmorski višini 1.113 metrov, iz Kranjske Gore smo do koče naredili nekaj manj kot 300 metrov višinske razlike. Med potjo in pri koči smo bili deležni izjemno lepih razgledov po okoliških vrhovih kot so Velika Dnina, Male in Velike Ponce, Škrlatica, Prisojnik, Razor.

Spodaj si lahko pogledate opravljeno pot na Stravi.

Pot do Koče v Krnici

Mi smo s hojo pričeli v Kranjski Gori, tako da smo najprej šli do jezera Jasna. Od jezera Jasna je potrebno iti še naprej po Vršiški cesti in pred mostom, preden glavna cesta prečka Pišnico, smo se usmerili levo. Tam je tudi markirana tabla, kjer piše ali je koča odprta ali ne. Če ste z avtom, lahko parkirate na več mestih tukaj v okolici, v primeru večje gneče pa je na voljo tudi večje parkirišče ob jezeru Jasna. Markiran čas za pot do Koče v Krnici od te točke je 1 ura in 20 minut.

Obstaja pa tudi druga in krajša pot, da pridete do Koče v Krnici. Lahko se zapeljete do Ruskega križa, ki se nahaja za drugo serpentino pri vzponu na Vršič. Markirani čas za pot do koče v Krnici od tukaj je 45 minut.

Ko smo se iz Vršiške ceste usmerili proti Koči v Krnici je pot vseskozi potekala ob Pišnici. Makadamska pot je široka, primerna tudi za gorske kolesarje. Pot se vseskozi povsem narahlo vzpenja. Zadnji del poti lahko prehodimo po isti makadamski poti ali pa se usmerimo na gozdno pot, ki je nekoliko bolj strma, a še vedno nezahtevna. Mi smo šli do koče po gozdni poti, nazaj pa po makadamski.

Ko smo prispeli do Koče v Krnici je sledil daljši postanek. Privoščili smo si dobrote, ki jih je ponujala zelo prijazna oskrbovalka koče. Vreme je bilo lepo, tako, da se nam ni nikamor mudilo. Občudovali smo visoke vrhove s katerimi smo bili obdani.

Koča v Krnici je odprta od 1. maja do 31. oktobra, sicer pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru je 40 sedežev, v treh sobah je 8 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč.

Ko smo se odpočili in najedli, smo se vrnili nazaj proti Kranjski Gori. Pot do našega apartmaja je bila za punce že kar dolga. Tako, da smo se ustavili v športnem parku Pišnica in si malo odpočili.

Moram pa na tem mestu zelo pohvaliti moje punce, da smo se peš odpravili kar iz apartmaja v Kranjski Gori. Pomeni, da smo vse skupaj hodili več kot 4 ure (postanki niso vključeni) in naredili 16 km. Izjemno res. Liza seveda poti ni zmogla sama, zato sem jo del poti nosil na vratu, a kljub temu je zagotovo prehodila kar nekaj kilometrov.

Če se potepate po Kranjski Gori in bi si želeli lahkotni in nezahtevni družinski izlet, vam vsekakor predlagam izlet do Koče v Krnici.

Vse fotografije so narejene s fotoaparatom Nikon Z50 – več o tem fotoaparatu pa najdete v tej objavi.

Dodaj odgovor