Tomaž Gorec: V zadnjih letih sem ugotovil, da najbolj uživam v potovanjih po naši bivši Jugoslaviji [Intervju #6]

tomaž gorec

Tomaž Gorec je strasten podjetnik, solastnik več podjetij in ustanovitelj podjetja Gorec d.o.o., ki ima v lasti več spletnih strani oz. portalov. Glavna dejavnost Tomaževega podjetja je SEO optimizacija. Svojim naročnikom poskuša zagotoviti čim višje uvrstitve v iskalniku Google. Zadnje leto se aktivno posveča tudi portalu Preberite.si. Tomaž pa je tudi strasten popotnik, ki je do sedaj prepotoval že velik del sveta. Zadnja leta veliko časa preživi tudi na otoku Krku, katerega želi dodobra opisati na tej spletni strani.

Tomaž, lepo pozdravljen na mojem blogu! Najprej me zanima od kje izvira tvoje veselje do dela na internetu? Spadaš namreč v generacijo ljudi, ki jim sodobne tehnologije niso bile položene v zibelko. Kdaj si se prvič srečal s spletom in kakšni so bili tvoji začetki na tem področju?

Računalniki so me zanimali že v osnovni šoli. Ker mi je šla angleščina v srednji šoli zelo slabo, sem leta 1986 napisal podoben program, kot je Google translate. S sosedom sva že leta 1986 najina računalnika povezala med seboj. Glede na to, da so bile hiše v katerih sva stanovala oddaljene samo okoli 50 metrov, sva kar potegnila kabel.

Z internetom sem se prvič resno srečal okoli leta 2000, ko sem preko njega uspešno promoviral svojo diskoteko. Še bolj resno pa okoli leta 2003, ko je moje podjetje začelo prodajati baterije za mobilne telefone. Ker nisem našel podjetja, ki bi mi po neki normalni ceni naredilo spletno trgovino, sem se je lotil kar sam in jo naredil. Naj povem, da je bilo takrat to narediti precej bolj zahtevno kot danes.

V lastni imaš več spletnih portalov in strani. Znan si po tem, da se ukvarjaš z različnimi dejavnostmi: SEO optimizacije, pisanje bloga za otok Krk, ustvarjanje novičarskega portala Preberite.si itd. Prav tako upravljaš veliko Facebook strani. Kako to, da se nisi specializiral zgolj na eno področje in tam poskušal doseči največji rezultat.

To, da sem aktiven na milijon področjih je verjetno moja slabost. Če bi imel fokus samo na eni zadevi, bi verjetno bil na tistem področju še večji strokovnjak. Vendar tudi širina ti nekaj da. Nekaj je vredno tudi to, da delam kar me veseli. Če bi delal samo eno stvar, bi se jo verjetno že naveličal.

Tomaž, znan si tudi kot odličen poznavalec družbenega omrežja Facebook, preko katerega na svojih Facebook straneh objavljaš vsebine iz svojih spletnih portalov. Poznaš morda čudežno formulo kako na Facebook stran pridobiti recimo 30.000 sledilcev, v čim krajšem času? 🙂

Poznam! Samo se recept za vsako dejavnost malo razlikuje. Okoli 23.000 všečkov za Facebook stran Otok Krk , smo dobili v relativno kratkem času. Recept za to je bil, da sem aktivno objavljal lepe slike iz otoka Krk in so se zaradi tega všečki nabirali sami od sebe. Okoli 10.000 všečkov pa smo pridobili s pomočjo plačljivega Facebook oglaševanja. Cena za 10.000 všečkov je bila okoli 400 evrov. Tudi, če bi bila cena za 10.000 všečkov 1.000 evrov, bi jih takoj kupil. Pri teh kupljenih všečkih moram poudariti, da gre za relevantne všečke. Tistega, ki zanima kako se uspešno promovirati na Facebooku in za to plačati zelo malo ali celo nič, lahko moje nasvete dobi popolnoma brezplačno na tej strani.

Kaj meniš, ali je danes možno spodobno zaslužiti z bloganjem? Kakšno strategijo bi pri tem priporočal?

Seveda je možno. Jaz s pisanjem blogov zelo dobro zaslužim glede na to, koliko časa vložim v to. Je pa res, da moraš biti malo iznajdljiv in kreativen. Poleg tega se moraš spoznati na socialna omrežja, optimizacijo spletnih strani in email marketing. Če hočeš z blogom zaslužiti ne gre to tako, da samo pišeš in čakaš, da bo zaslužek prišel sam od sebe. Tudi okoli monetizacije bloga se je treba potruditi.

Prepričan sem, da prihajajo za blogerje vse boljši in boljši časi, saj podjetja iščejo nove načine, kako se oglaševati. Blogerji so zelo primerni in zaželeni, saj če oni priporočijo nek izdelek ali storitev, jim veliko bolj verjamemo, kot reklami kje drugje. Namreč noben bloger ne bo šel ‘umazati’ svojega imena, da bi priporočal nekaj kar ni dobro.

Letos si se navdušil tudi nad snemanjem posnetkov iz zraka. Kakšni so tvoji prihodnji plani glede ustvarjanja video vsebin nasploh? Se strinjaš, da gre za zahtevno področje, ki zahteva precejšnji časovni vložek?

Nad snemanjem z dronom sem čisto navdušen. Na tem področju imam velike načrte. Prepričan sem, da bom nekoč delal video posnetke, ki jih bo gledalo na milijone ljudi. Poleg tega je snemanje video posnetkov veliko bolj povezano z optimizacijo spletnih strani, kot je to mogoče videti na prvi pogled.

Koliko je to zahtevno področje sedaj težko rečem, ker se sam še učim. Lahko pa rečem, da se učim zelo hitro. In če nekaj delaš rad, potem ni nobena stvar prezahtevna.

bob steza sarajevo

Precej aktiven si tudi na svojem Youtube kanalu. Kakšne vsebine objavljaš in koliko ogledov ima tvoj najbolj gledan posnetek?

Na svojem Youtube kanalu objavljam predvsem video posnetke s svojih potovanj in razne izobraževalne video posnetke na temo optimizacije spletnih strani in internet marketinga. Največ ogledov ima video posnetek, ki je nastal čisto slučajno. To je posnetek, ko nas je v Trebnjem zaradi neurja zalila voda. Ta posnetek ima 27.000 ogledov.

Če ni skrivnost me zanima ali bi mojim bralcem zaupal kakšni so tvoji kratkoročni in dolgoročni poslovni cilji?

Na poslovnem področju imam željo, da bo naše podjetje v Sloveniji prepoznavno kot številka ena na področju optimizacije spletnih strani. Glede na rezultate na Googlu mislim, da smo že sedaj številka ena v Sloveniji. Želim, da pridemo do te točke, da ko bo nekdo omenil SEO, se bo spomnil na naše podjetje.

Dotakniva se še malo tvojega prostega časa. Spremljam te že dlje časa in vem, da v svojem delu uživaš in da veliko časa delaš, pa vendarle si moraš kdaj vzet časa tudi zase. Kaj takrat najraje počneš?

Prostega časa skoraj nimam. Če bi ga imel, bi šel za tri dni nekam na morje in bral knjige.

Kje si preživel letošnje poletne počitnicah?

Letos sem bil veliko na okoli. Bil sem veliko na morju, deset dni na potovanju po Bosni in Hercegovini. Vse to so bile delovne počitnice. Kot sem že omenil, pravih počitnic, ko daš možgane na off, nisem imel že zelo dolgo časa.

Kakšno je tvoje mnenje o Jadranski obali, kateri kotički Jadrana so ti najbolj blizu?

Jadranska obala je zelo lepa. Povsod je lepo. Zagotovo tudi tam, kjer še nisem bil.

Glede na to, da si odličen poznavalec otoka Krk, za katerega ustvarjaš tudi blog, me zanima katere 3 stvari na Krku si moram pogledati, če grem nanj?

Zagotovo moraš prehoditi kakšno pohodniško pot v okolici Baške, obiskati Vrbnik in katero od lepih plaž v okolici Stare Baške.

tomaž gorec

Te morda v bližnji prihodnosti mika kakšno potovanje v bolj eksotične kraje?

Včasih sem potoval samo po eksotičnih deželah. V zadnjih letih sem ugotovil, da najbolj uživam v potovanjih po naši bivši Jugoslaviji. Tako, da najbolj z užitkom se potepam po bivši Jugoslaviji, vendar se zavedam, da mora človek potovati tudi po bolj oddaljenih deželah, da si širi obzorja.

Tomaž, hvala za vse tvoje odgovore. Sledi še zadnje vprašanje. Že vrsto let rad potuješ, prepotoval si že velik del sveta. Pa vendarle me zanima kam bi odpotoval, če bi imel na voljo samo 14 dni in neomejeno denarja. 🙂

Verjetno imam srečo, da so mi všeč take destinacije, ki so običajno poceni. Tako, da si vse kar si zaželim brez težav privoščim. Enkrat v prihodnosti si želim ogledati gorile. Verjetno bo to Uganda ali Ruanda. To bo verjetno moje najdražje potovanje kadarkoli. Zagotovo pa bo stalo manj kot 3.000 evrov.

Tukaj si lahko preberete še ostale intervjuje.

[optin-cat id=”1009″]

Dodaj odgovor