Avtodom, Države, Hrvaška, Izleti

Priprave na vikend izlet z avtodomom po Istri

Priprave na vikend izlet z avtodomom po Istri

Zelo hitro se približujejo naše prve letošnje počitnice. V mesecu maju bomo z najetim avtodomom 4 dni preživeli v Istri.  Juhu, tega se neizmerno veselimo. 🙂 Ker bo to naša prva avtodomarska izkušnja ne bomo pretiravali. Želimo se namreč spoznati in spoprijateljiti z avtodomom, ki smo ga rezervirali tukaj. Poleti bomo namreč v njem preživeli 14 dni. Podaljšan vikend v maju bo tako idealna priložnost, da ga dodobra spoznamo.

Priznam, da Istre ne poznam najbolje. V preteklosti sem bil večinoma v vzhodnem delu Istre (Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj), južni del (okrog Pule) in vzhodni del mi je povsem neznan. Prav tako nisem še nikoli bil v notranjosti Istre, za katero pravijo, da je čudovita. Tako bo tokrat idealna priložnost, da z družino raziščemo znane in manj znane kotičke Istre.


Vir posnetka je na istra.hr.

Kaj vse si želimo ogledati na našem “Istra touru”

Natančnega plana nimamo, saj smo radi čimbolj spontani, si pa vsekakor želimo videti spodaj naštete kraje oz. destinacije. Prav tako še nimamo nič splaniranega glede prenočišč.

Hum – bojda najmanjše mesto na svetu in zaradi tega ena najbolj popularnih turističnih točk v Istri. Legenda pravi, da je nastal iz ostanka kamna. Nahaja se v osrednji Istri in ima samo 20 prebivalcev. V celoti je obdan z zelo starim obzidjem in zaradi tega je zelo zanimiv za zgodovinarje.

Motovun – Je majhno mesto, ki leži v severnem osrednjem delu Istre, ima nekaj več kot 500 prebivalcev in je najbolj znan po tartufih in motovunskem filmskem festivalu. Leži na hribu blizu reke Mirne in Motovunskega gozda, ki je največja zakladnica zelo kakovostnih tartufov v Istri. Tukaj si želimo ogledati staro mestno jedro, uživati v razgledu iz obzidja, se povzpeti do vrha Motovuna, do katerega je več kot 1.000 stopnic.

Rovinj – Tukaj sem bil že pred leti. Je eno najlepših hrvaških mest, predvsem staro mestno jedro je zelo zanimivo, saj imaš občutek, da si v 19. stoletju. S Katjo nisva pretirana navdušenca zgodovinske arhitektutre, bolj kot sama arhitektura v starih mestih, naju zanima kakšen je mestni utrip in “duša” mesta. Družinski sprehod skozi mesto Rovinj bo zagotovo eden od vrhuncev naših spomladanskih počitnic.

Nacionalni park Brijuni – Gre za skupino 14 otočkov od katerih sta dva nekoliko večja, ostala pa so precej manjši. S Katjo si želiva, da bi šli na kratek izlet z ladjico do otoka Veliki Brijun. Sploh za Hano in Nežo zna biti tole zelo zanimivo, saj je na njem tudi Safari park, s številnimi živalmi, kar bo zanju zagotovo zelo zanimivo. Na otoku bomo lahko tudi kolesarili in se vozili s turističnim vlakom. Cene vstopnic sicer niso najbolj prijazne, bomo videli ali bodo upravičene.

Pula – Nahaja se v južnem delu Istre. S Katjo si želiva ogledati predvsem staro mestno jedro in rimski amfiteater, ki spada med najbolj ohranjene amfiteatre na svetu in je bil zgrajen pred 2.000 leti. V Puli še nisva bila in prepričan sem, da naju nebo razočarala.

Rt Kamenjak – Nahaja se v najjužnejšem delu Istre, na koncu geografsko zelo zanimivega polotoka. Tukaj se bojda nahajajo čudoviti zalivi in lepe plaže. Na rtu Kamenjak je tudi kolesarska steza, ki jo želimo preizkusiti.

Opatija – Nahaja se na skrajno vzhodnem delu Istrskega polotoka. Mesto je znano po 12 km dolgi sprehajalni poti lungomare. Prav tako je v Opatiji znan kip dekleta z galebom, ki je postavljen na čereh v morju in pozdravlja vse sprehajalce na lungomari.

To je zgolj okviren načrt destinacij in mest, ki jih želimo obiskati. Kot vedno pa bomo poskušali biti čimbolj spontani in se bomo sproti odločali kako in kaj. Prav tako še nimamo jasnega plana glede prenošišč. V Istri je na razpolago veliko kampov, verjetno bomo spali v njih, glede nato, da je kampiranje na prostem v Hrvaški prepovedano. Morda se poslužimo tudi kakšne PZA točke.

Vse predlogi, kaj vse še moramo videti in kje lahko z avtodomom prespimo so več kot dobrodošli. 🙂

Če vas zanima kako smo se dejansko imeli si obširno reportažo poglejte tukaj.

Prijavite se na e-novice!
Ideje za vaš off direktno v vaš email nabiralnik!
Spoštujem zasebnost. Brez spama!

Vir naslovne fotografije je tukaj.

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *