Futourist popotnikom obljublja revolucionarno platformo

futourist

Futourist je novo nastajajoča spletna platforma, ki je plod slovenskega znanja in obljublja revolucijo na področju ocenjevanja znamenitosti, lokacij, restavracij, nastanitev ipd. Verjetno ste že slišali za spletno stran TripAdvisor, ki uporabnikom omogoča, da izrazijo svoje mnenje o lokaciji, ki jo obiščejo. Hkrati pa omogoča, da popotniki na enem mestu najdemo vse ocene in opise teh istih lokacij. Priznam, da sem že velikokrat brskal in iskal informacije po spletni strani TripAdvisor, vendar še nikoli nisem napisal svojega mnenja (review-ja). Zakaj je temu tako? Menim, da zato, ker me portal ne motivira, da bi to naredil. Berite dalje, če vas zanima zakaj mi je všeč ideja projekta Futourist.

Ideja slovenske ekipe Futourist je, da s pomočjo vse bolj popularne tehnologije blockchain, razvijejo platformo, s pomočjo katere bodo uporabniki za podajanje svojih mnenj oz. ocen tudi nagrajeni. Ja prav ste slišali. V Futouristu menijo, da je obdobje, ko je uporabnik brezplačno podajal svoje mnenje preteklost. Menijo, da morajo ob lastniku spletnega portala in oglaševalcih biti nagrajeni tudi glavni ustvarjalci vsebine. Ti so namreč tisti, brez katerih spletni portal ne bi obstajal, saj ustvarjajo glavni vir informacij za obiskovalce. Na platformi Futourist bo vsak, ki bo podal svoje mnenje o znamenitosti, restavraciji, kraju, nastanitvi, plaži ipd., nagrajen v kriptovaluti FTR (Futourist Token). Z žetonom FTR bo možno trgovati na kripto borzah, prav tako pa se pri Futouristu trudijo, da bi FTR token bil uporaben tudi zunaj njihove platforme. To pomeni, da bo FTR token uporaben tudi kot pravo plačilno sredstvo na različnih prodajnih mestih.

Projekt Futourist spremljam že kakšna dva meseca in moram priznati, da mi je ideja všeč. Sploh zato, ker sovpada s kreiranjem vsebin, ki jih tudi sam ustvarjam. Pri Futouristu obljubljajo, da bodo še posebej nagrajeni ustvarjalci video vsebin, kar povsem sovpada z mojimi interesi. In če do sedaj nisem bil pripravljen ustvarjati vsebin na ostalih portalih (npr. TripAdvisor), se bo morda pri Futouristu spremenilo. Za dobro vsebino (še posebej za video) se porabi izjemno veliko časa in prav vesel sem novice, da bom lahko v prihodnje za objavo vsebine na platformi ustrezno nagrajen.

Projekt Futourist je tako sedaj v sklepni fazi priprav na ICO. Kratica ICO (Initial Coin Offering) pomeni zbiranje zagonskih sredstev preko crowdfunding platform (kot je npr. KickStarter), le da v tem primeru gre za zbiranje denarja preko blockchain platforme in se denar zbira v kriptovalutah. Vsi investitorji lahko kupimo poljubno število žetonov novonastale valute, ki ima v tej fazi začetno-izhodiščno ceno. Zelo podoben način je IPO (Initial Public Offering), ki je precej dobro uveljavljen v finančni industriji, ko lastniki delniške družbe ponudijo svoje delnice javnosti.

Novonastala valuta gre nato na borzo, kjer cena žetona niha, glede na številne dejavnike. Najboljši recept za zaslužek na kripto borzi je, da investirate v res dobre ideje, v tiste projekte, za katere menite, da bodo spremenili svet. In če bo kateremu od teh projektov to res uspelo, bo cena kriptovalute precej zrasla glede na nakupno vrednost. Podobno kot pri delnicah. Če bi delnice od Microsofta, Googla ali Facebooka kupili v začetnih mesecih bi danes imeli precej velik dobiček.

Kakšen je roadmap projekta Futourist?

Čez 12 dni se prične crowdsale kampanja, v kateri bo ekipa Futourist zbirala 5,6 milijona EUR. V crowdsale kampanji bo na voljo 350.000.000 FTR tokenov. 20. februarja se prične faza “pre-sale”, 27. februarja pa faza crowdsale, ki bi naj trajala do 20. marca. Če sklepam glede na pretekle slovenske crowdsale projekte lahko napovedujem, da bodo vsi razpoložljivi žetoni razprodani v nekaj urah. Nakupna cena za en FTR token bo 0,016 EUR, kaj se bo dogajalo s ceno v prihodnje, ko bo FTR token prišel na kripto borzo, pa je sedaj zelo težko ugibati. Kripto trg je v tej fazi še vedno zelo špekulativen in nepredviden, vendar če primerjamo vse zadnje ICO projekte, je večini novonastalih žetonov vrednost precej poskočila. Je pa res, da smo v zadnjih dneh priča precejšnjemu padcu bolj kot ne vseh kriptovalut. Ne želim špekulirati kaj je razlog temu, sam sem kljub velikemu nihanju cene vseh kriptovalut velik zagovornik tehnologije blockchain in podpornik projektov na njej.

Če vas zanima več o projektu Futourist si lahko tukaj preberete njihov whitepaper.

Priznam, da zelo verjamem v ta projekt in želim biti del te zgodbe, zato bom v projekt investiral tudi svoja lastna sredstva. Če bi si tudi vi želeli investirati v projekt, obiščite njihovo stran in se pozanimajte kako lahko to storite.

Kako bo tehnologija blockchain spremenila svet?

O blockchain tehnologiji in o številnih kriptovalutah je danes veliko govora. Skorajda ni kotička v Sloveniji, kjer ne bi debata nanesla na Bitcoin – prvo in najbolj znano kriptovaluto. Slovenci smo v svetu poznavanja tehnologije blockchain in kriptovalut med vodilnimi na svetu. Kot primer lahko navedem, da je eno najbolj priznanih borz (Bitstamp) na kripto trgu ustanovil Slovenec.

Za vse vas, ki se prvič srečujete z izrazom blockchain, bom podal res precej poenostavljeno razlago (naj mi ne zamerijo vsi poznavalci). Blockchain predstavlja tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki so mrežno povezani med seboj in kriptografsko zaščiteni. Glavna lastnost te nove tehnologije je, da so podatkovni bloki decentralizirani. To pomeni, da se nikoli in nikjer v strukturi ne da spreminjati podatkov. Če danes poznamo povsem centralizirana podatkovna skladišča, v tem kontekstu blockchain predstavlja revolucijo, saj se podatki nahajajo povsod v omrežju.

Prvi podatkovni blok je leta 2008 kreiral nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto in kmalu za tem je na tehnologiji blockchain ustvaril prvo kriptovaluto, danes poznano kot Bitcoin.

Nekje sem zasledil naslednjo primerjavo. To kar za tehnologijo internet predstavlja uporaba elektronske pošte, to za tehnologijo blockchain pomeni uporaba kriptovalute Bitcoin. Si danes predstavljate, da ne bi uporabljali elektronske pošte? Verjetno si ne, a dejstvo je, da je pred dobrimi 20 leti še niste. Si upate reči, da čez 20 let ne boste uporabljali kriptovalut? 🙂

Tehnologija blockchain pa ni uporabna samo za virtualni denar. Zaradi vseh svojih lastnosti je zraven bančnih in zavarovalniških storitev zelo primerna za uporabo v medicini, transportu, avtomobilski industriji, IT-ju, veliko se govori tudi o uporabi v IoT (Internet of things). Strokovnjaki pa menijo, da prave uporabne vrednosti tehnologije še sploh ne poznamo. Podobno je bilo pri internetu. V prvih letih tehnologije interneta si nihče ni znal predstavljat, da bomo čez nekaj let lahko preko video konference med seboj komunicirali iz katerega koli konca sveta.

Analitiki napovedujejo tehnologiji blockchain zelo svetlo prihodnost. Govori se, da je blockchain ena izmed najpomembnejših inovacij na področju internetne znanosti. Nekateri jo postavljajo kar ob bok razvoju interneta. Zelo hitro bomo videli ali se bodo te napovedi uresničele ali bo tehnologija potonila v pozabo.

Zakaj se je takšen zapis pojavil na blogu Gremo na off? Zato, ker gre pri Futouristu za razvoj platforme, ki sovpada z mojimi popotniškimi vsebinami. Za objavo tega članka pa bom prav tako nagrajen z določenim številom FTR žetonov. Če bi tudi vi želeli dobiti FTR žetone si poglejte tukaj.

[optin-cat id=”1009″]

 

Dodaj odgovor