En teden na jadrnici je dovolj za celo leto :)

jadranje po dalmaciji

Pred nekaj tedni smo se moški v “žlahti” naših boljših polovic odpravili na jadranje po Jadranu. Projekt “Jadranje v septembru 2016” smo načrtovali celo leto. Na vsaki družinski zabavi je beseda tekla o jadranju in naštudirali smo prav vse podrobnosti. Vedeli smo na kateri boji se bomo privezali prvi dan, kako se bomo drugi dan zavezali za muring, kaj bomo tretji dan jedli za večerjo, kako bomo reagirali, če bo četrti dan dež itd. Verjemite mi, da naše izbranke niso bile prav nič navdušene nad našimi pogovori, še posebej, če smo jih načeli na skupnih družinskih zabavah. Pogosto so nas “prijazno” opozorile, da naj nehamo “zijati” v ekran na telefonu, mi pa smo jim odgovarjali, da moramo obvezno preverite v katerih zalivih bomo sidrali, čeprav je bilo do septembra še nekaj mesecev.

Če bi nas ocenjevali po letih, bi nam mirno rekli, da smo izkušena posadka. Naša povprečna starost je zrelih 40 let. V bistvu pa večjih izkušenj z jadranjem nima nihče. Še najbolj izkušen je bil naš skiper, ki je na jadranju bil največkrat, vendar kot uradni in edini skiper na jadrnici je bil šele drugič. A to nas ni ustavilo pri našem podvigu. Najbolj smo si želeli lepega vremena, saj je uživanje na jadrnici v največji meri odvisno od vremena.

Prišel je prvi ponedeljek v septembru, ko smo se odpravili proti Splitu, kjer smo prevzeli jadrnico. Vreme nam tisti teden ni bilo najbolj naklonjeno, vendar bi lahko bilo tudi slabše. Večino dni smo se lahko kopali, imeli pa smo tudi nekaj oblačnih dni ter nekaj dežja. Kljub naši neizkušenosti smo po slabem tednu jadrnico varno pripeljali v splitsko marino, brez občasnih incidentov pa seveda ni šlo :). A indcidenti se na jadranju dogajajo tudi izkušenim posadkam. Pri jadranju je namreč veliko scenarijev, ko lahko gre kaj narobe, zato je potrebna zbranost, sploh pri pristajanju.

Spodnji zemljevid predstavlja pot, ki smo jo prepluli.

zemljevid srednja dalmacija

Če vas zanima kako smo se imeli, si lahko pogledate spodnji 3 minutni posnetek našega jadralskega tedna.

Jadranje v Srednji Dalmaciji – Sailing in the Central Dalmatia from Marko Bauman on Vimeo.

Tukaj lahko pogledate kako smo se imeli v zalivu Lučice na otoku Braču in na plaži Dubovica na otoku Hvar.

Spodaj sem zbral nekaj fotografij.

jadranje po dalmaciji

jadranje po dalmaciji

jadranje po dalmaciji

jadranje po dalmaciji

jadranje po dalmaciji
jadranje po dalmaciji

Jadranje zagotovo ni za vas, če:

  • ne znate plavati in se bojite vode,
  • vam je slabo v avtu, kadar se vozite po zaviti cesti,
  • ste klavstrofobični.

Jaz in jadranje. Huh. Do sedaj sem bil na jadranju, mislim da 6-krat. Obožujem morje, hrvaški otoki so izjemni in nasploh Dalmacija mi je zelo všeč. Z jadrnico lahko res obiščeš takšne kotičke, za katere niti ne veš, da obstajajo. Nekoliko manj všeč pa mi je samo jadranje (tehnika, jadra, vozli), težko se znebim utesnjenosti v notranjosti jadrnice, da ne omenjam anekdot z opravljanjem male in velike potrebe. Vedno in res vedno na jadrnici zelo slabo spim. Ne vem kaj točno vpliva na to, mislim pa da je vzrok majhnost kabin ter nenehno zibanje. Generalno gledano je jadranje zame OK, vendar en slab teden na leto (ali dve) je zame povsem dovolj :). Trenutno si nikakor ne predstavljam jadranja s svojo družino in mojima 3 in 6 let starima puncama.

Prijavite se na e-novice!
Ideje za vaš off direktno v vaš email nabiralnik!
Spoštujem zasebnost. Brez spama!
Dodaj odgovor