Trakošćan – ogled dvorca oz. gradu in sprehod okrog jezera

Preteklo sredo, ko je bil praznik Marijino vnebozetje, smo se odpravili na popoldanski izlet v Hrvaško Zagorje, kjer se nahaja znameniti dvorec oz. grad Trakošćan (tudi Trakoščan). Dvorec Trakošćan se nahaja le nekaj minut stran od mejnega prehoda Cvetlin. Od Ptuja je dvorec oddaljen le dobrih 25 km.

grad dvorec trakošćan

Že kar nekaj časa je bil ogled dvorca na našem popotniškem koledarju. Vsi, ki so že bili v Trakošćanu, so mi rekli, da je na dvorcu in v njegovi okolici res lepo. Prav tako so mi vsi priporočali sprehod okrog jezera.

Strokovnjaki so si enotni, da je dvorec Trakošćan eden izmed najlepših in najbolje ohranjenih gradov Hrvaške bogate dediščine.

Nekaj zgodovinskih podatkov o dvorcu Trakošćan

Trakošćan je nastal ob koncu 13. stoletja izključno za obrambne namene severozahodne Hrvaške in je služil za nadzor poti med Ptujem in Bednjansko dolino. V zgodovinskih listinah je omenjeno, da je leta 1399 ogrski kralj Sigismund Luksemburški celotno Zagorsko grofijo podaril celjskemu grofu Hermanu II. Tako je dvorec Trakošćan ostal v lasti Celjskih grofov vse do sredine 15. stoletja.

Po izumrtju Celjskih grofov je grad spet pripadel ogrskemu kralju. Ob koncu 16. stoletja je nov lastnik gradu postal Jurij Drašković oz. njegova družina. Draškovići so grad Trakošćan večkrat razširili in dograjevali. Kasneje v 18. stoletju je grad bil opuščen in je začel propadati. Nato ga je dedič podmaršal Jurij V. Drašković obnovil sredi 19. stoletja. Draškovići so tako v gradu živeli vse do druge svetovne vojne, ko so se odselili v Avstrijo.

Po koncu druge svetovne vojne je bil dvorec nacionaliziran in namenjen muzejski dejavnosti.

Pot do dvorca Trakošćan

Mi smo se v Trakošćan pripeljali iz Ptuja. Po nas je vodila mimo Leskovca do mejnega prehoda Cvetlin. Vasica Trakošćan, v kateri se dvorec nahaja je le nekaj minut stran od mejnega prehoda – blizu kraja Gornji Macelj.


V navigacijo lahko vtipkate tudi Trakošćan 1, 42253, Trakošćan, Croatia.

Parkiranje v Trakošćanu je brezplačno. Na voljo je veliko število prostih mest, tako da smo tudi na praznični popoldan brez težav našli prosto mesto.

grad dvorec trakoščan

Ogled dvorca Trakošćan

Najprej smo se odpravili na ogled dvorca, ki se nahaja na vrhu hriba. Prijetna in lahkotna pot do gradu traja dobrih 10 minut. Večino časa poteka v senci in je vozičkom prijazna (brez stopnic).

grad dvorec trakošćan

grad dvorec trakošćan

grad dvorec trakošćan

Tokrat se je našemu izletu pridružila tudi babica, ki je s Hano in Nežo šla v muzej, kateri se nahaja v več nadstropjih v notranjosti dvorca. Jaz pa sem med tem prišel na svoj račun in sem izkoristil čas za polet z dronom.

grad dvorec trakošćan

Krajinski park Trakošćan

Neposredna okolica dvorca je oblikovana kot krajinski park, v katerem se nahaja jezero, travniki, drevesa in grmičevja. Največji čar krajinskemu parku daje umetno jezero – poimenovano Trakošćansko jezero. Površina jezera je okrog 17 hektarjev in največje globine 2 metra in pol. Jezero se nahaja na 246 metrov nadmorske višine in je nastalo med leti 1853 in 1862, ko so zgradili jez na potoku Čemernica.

grad dvorec trakošćan

grad dvorec trakošćan

Poleti se voda segreje do prijetnih 22 stopinj Celzija, v zimskem času pa jezero zamrzne in ostane zaledenelo okrog 3 mesece.

grad dvorec trakošćan

Okrog jezera se nahaja izobraževalna pot poimenovana Trakošćan “Put vila”, ki čudovito predstavlja naravne lepote gozdnega parka Trakošćan in okolice. Pot je dolga 5 kilometrov in jo ob normalnem sprehajalnem tempu prehodite v 2 urah. Na sami poti je 20 poučnih točk, vključno z ribiško kočo, ki služi kot info točka in ob kateri si lahko malo odpočijete.

poučna pot okrog jezera trakošćan

Sprehod okrog Trakošćanskega jezera

Ko se je babica s Hano in Nežo vrnila iz muzeja, smo se odpravili na sprehod ob jezeru. Priznam, da sva bila s Katjo nekoliko površna in se nisva predhodno pozanimala kako dolga je pot. A na koncu se je izkazalo, da je bilo ravno to najboljše. Če bi nama nekdo povedal, da je pot dolga 5 kilometrov in da je na kar veliko delih neprijazna vozičkom, zaradi številnih neravnin in korenin, se verjetno nebi odločila za sprehod okrog jezera.

grad dvorec trakošćan

Ker pa tega nisva vedela smo samo hodili in hodili in hodili. 🙂 Liza je bila v vozičku neverjetno pridna. Kot kaže ji je zelo ugajalo nenehno pozibavanje vozička. Hani in Neži pa so bili najbolj zanimivi številni leseni mostovi. Za vsakim novim ovinkom sta pričakovali kaj novega in nikoli nista bili razočarani. V zadnjem delu poti smo naredili postanek, da je Katja nahranila Lizo in da sta si Hana in Neža malo odpočili.

grad dvorec trakošćan

Zadnje pol ure je bilo nekaj godrnjanja, vendar sem ju hitro uspel motivirati (obljubljen sladoled), tako da smo za celotni krog potrebovali okrog 2 uri in pol.

Pot okrog Trakošćanskega jezera je res ena lepših, ki sem jih videl. Zagotovo gre tudi za idealno tekaško progo, ki poteka v senci in z lepimi razgledi. Z veseljem bi tukaj naredil kakšen tekaški trening.

Sprehod okrog jezera si lahko privoščite tudi v poletni sezoni, saj pot skoraj v celoti poteka v senci.

Hotel Trakošćan

Gre za hotel s štirimi zvezdicami in se nahaja v neposredni bližini dvorca Trakošćan. Razpolaga z bogato ponudbo, od wellness storitev pa do možnosti številnih športnih aktivnosti. V sklopu hotela imajo namreč tenis igrišča, igrišča za nogomet, odbojko, košarko ipd.

hotel trakoscanVir fotografije: Booking.com

Na svoj račun pa najbolj pridejo vsi, ki radi kolesarijo, tečejo ali se sprehajajo. V okolicI je namreč za te aktivnosti veliko primernih poti – 150 kilometrov urejenih in označenih pohodniških poti in 550 kilometrov kolesarskih poti.

Hotel je primeren tudi za različne slavnostne (poroke) in poslovne dogodke.

Zagotovo se ne bi pritoževal, če bi kak vikend preživeli v tem hotelu, ki že od daleč izgleda zelo lepo in moderno.

Več idej za Gremo na off izlete najdete tukaj.

Dodaj odgovor