Objavljeno

Tehnična oprema, ki jo uporabljam za kreiranje vsebine na blogu

Zhiyun Smooth Q 3-axis stabilizator gimbal

Zadnje čase dobivam vse več vprašanj o tem kakšno opremo uporabljam pri ustvarjanju fotografij in posnetkov, ki jih objavljam na svojem blogu, Youtube kanalu in Facebook strani. Zato sem se odločil, da vam predstavim vso tehnično opremo, s katero ustvarjam blog Gremo na off.

Računalnik Apple Macbook Pro 13 Retina (SG)

Gre za službeni računalnik Macbook Pro zadnje generacije, ki se od prejšnjih modelov najbolj razlikuje po spremenjeni tipkovnici in pa v tem, da nima več klasičnih izhodov za USB in HDMI (ima univerzalni port USB-C). Karakteristike računalnika so precej dobre: retina zaslon resolucije 2560 x 1600, 2 GHZ hitrost procesorja, 256 GB SSD disk, 8 GB rama.

Macbook mi v tem letu kar nagaja. Pred meseci se mi je pokvaril zaslon, tako da so mi ga na servisu zamenjali. Zadnjih nekaj mesecev pa imam težave s škripanjem (piskanjem) tipkovnice, tako da ga bom naslednji teden spet poslal na servis. Garancijo imam namreč samo še do konca tega leta. Žal je na trgu zaznati, da produkti Appla niso več tako stabilni in robustni, kot so bili pred leti. V to me prepriča tudi trenutna lastna izkušnja.

Drugače pa je računalnik dovolj zmogljiv za vse moje potrebe. Video največkrat montiram kar v programu iMovie, kar vedno poteka zelo gladko in tekoče.

macbook pro 13 retina
Apple Macbook 13 Retina

Apple IPHONE 6, Black, 16 GB – Update iPhone X

Lahko bi rekel, da je moj iPhone 6 neuničljiv (ali pa imam takšno srečo). Imam ga že skoraj 3 leta in v vseh teh letih mi je tudi večkrat padel na tla pa še vedno dela vredu. Je pa z zadnjimi iOS posodobitvami postal kar počasen. Največjo težavo pa mi predstavlja velikost pomnilnika, saj je 16GB danes kar ozko grlo – vsaj za moje potrebe. Veliko fotografij in posnetkov (manj), ki jih objavljam na blogu je narejenih s tem iPhonom. V bistvu je to bolj kot ne moj glavni fotoaparat. Zavedam se, da slike niso vrhunske, sploh kadar je slabša svetloba, vendar zaenkrat zmaga praktičnost pred vso zmogljivostjo, ki jo recimo ponujajo DSLR fotoaparati.

Glede na to, da si želim več pomnilnika in boljšo kakovost fotografij in posnetkov, se trenutno spogledujem z iPhonom 8 (X je predrag!). Ni pa izključeno, da ne kupim telefona kakšne druge znamke in sprejmem osebni kompromis, v želji po čimboljši kvaliteti fotografij in posnetkov.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

UPDATE: Pred kratkim sem presedlal na najnovejšo različico iPhone X. Kaj reci o telefonu? Če povem, da sem uporabnik iPhona že od verzije 3GS, sem verjetno povedal vse. Vernik pač.

GoPro HERO5 Black

GoPro Hero 5 je moja največkrat uporabljena naprava. Ne snemam z njo ravno vsak dan, vedno pa jo imam zraven, ko gremo na izlete in počitnice. Pred tem sem imel model Hero Session, ki nima zaslona, zato sem jo kmalu potem prodal in pred dobrim letom nabavil Hero 5. Vse posnetke (razen iz zraka), ki jih objavljam na mojem Youtube kanalu snemam s kamero GoPro. Največja sprememba pri Hero 5 v primerjavi s prejšnjimi modeli je v tem, da jo lahko daš brez ohišja v vodo. In to do globine 10 metrov, kar je res zakon.

Nekaj osnovnih karakteristik:

  • Ločjivost posnetkov: 4k
  • Ločljivost fotografij: 12MP
  • Vodoodpornost: do 10 metrov brez ohišja
  • Zaslon na dotik diagonale 5,1 cm
  • glasovni nadzor

Več o kameri Gopro Hero 5 najdete tukaj.

Ob dobri svetlobi so tudi fotografije iz GoPro kamere povsem solidne. Je pa res, da pri fotografiranju najbolj pogrešam zoom, ki pa je sedaj programsko (touch zoom) podprt v GoPro Hero 6.

GoPro kamera je tako majhna, da jo lahko vzameš kamorkoli.

GoPro 5
GoPro Hero 5

Gimbal (stabilizator) za telefon/GoPro: Zhiyun Smooth Q 3-axis

Že dlje časa sem gledal različne gimbale, s katerimi bi naredil boljše posnetke, še posebej takrat, ko se skupaj s kamero premikam. Cene gimbalov do sedaj niso bile nizke (vsaj jaz jih nisem našel), zato sem z nakupom odlašal. Pred slabima dvema meseca pa me je kolega opozoril na gimbal Zhiyun Smooth Q 3-axis, katerega cena se je na Gearbest.com gibala okrog 120 €. Najbolj mi je bilo všeč, da lahko na gimbal namestim tudi GoPro kamero, s katero največkrat snemam. Nisem veliko okleval, zato sem ga naročil.

Prvi vtisi je super. Res, da gimbala še nisem ravno veliko uporabljal – sem pa ga preizkusil. Dokler še nimam zmogljivejšega telefona, bom snemal samo z GoPro kamero. Tukaj si lahko pogledate posnetek, kjer sem celotni video posnel z GoPro kamero in gimbalom Zhiyun Smooth Q 3-axis. GoPro kamera se zelo enostavno namesti na gimbal (podobno kot telefon), kalibracija je precej enostavna, gimbal vklopiš in že snemaš s stabilizacijo slike.

Edina slabost, ko namestiš GoPro kamero na gimbal, je ta, da takrat ne vidiš na zaslon. Vendar za to obstaja poceni rešitev – GoPro Adapter, ki sem ga nabavil na Aliexpressu.

Nekaj osnovnih karatkeristik gimbala:

  • Delovanje baterije: 12 ur
  • Čas polnjena baterije: 2 ure
  • Teža: 450 gramov
  • Izhod za polnjenje telefona (koristno)
  • Programska podpora: ZY PLAY (face-tracking, panorama mode, time-lapse)

Ravno včeraj sem naredil test hoje in teka brez gimbala in z njim. Tukaj si lahko pogledate posnetek testa. Razlika je očitna, a ne?

Se kar veselim mojih nadaljnih video projektov (predvsem v naravi), da vidim kako se bo gimbal odnesel v različnih okoliščinah.

Še nekaj fotografij gimbala Zhiyun Smooth Q 3-axis (fotografirano z iPhone 6, v dokaj slabi svetlobi).

Zhiyun Smooth Q 3-axis stabilizator gimbal
Zhiyun Smooth Q 3-axis
Zhiyun Smooth Q 3-axis stabilizator gimbal
Zhiyun Smooth Q 3-axis
Zhiyun Smooth Q 3-axis stabilizator gimbal
Zhiyun Smooth Q 3-axis

Drone DJI Spark

Pred dvema letoma sem si prvič nabavil drona – takrat sem kupil Dji Phantom Standard. Phantom je bil precej zmogljiv, vendar precej velik in okoren. Zato sem ga ob koncu lanskega leta prodal in si letos spomladi nabavil novost pri podjetju DJI – to je  Spark. Ta je veliko manjši, temu ustrezno so tudi  karakteristike nekoliko slabše v primerjavi Phantom Standard.

Pri Sparku mi je res všeč, da je tako majhen. Brez težav ga spravim v manjši nahrbnik, njegove mere so prav neverjetne (143×143×55 mm), njegova teža je vsega 300 gramov. Kupil sem si še dodatno baterijo, katere zmogljivost je okrog 16 minut. Tako lahko na eni lokaciji letim okrog 30 minut, kar je za moje potrebe povsem dovolj.

Če vas zanima kakšne posnetke in fotografije sem naredil z dronom DJI Spark, obiščite moj Youtube in Instagram. Lahko pa si pogledate ta zapis na blogu.

spark dji drone
Drone DJI Spark
Prijavite se na e-novice!
Ideje za vaš off direktno v vaš email nabiralnik!
Spoštujem zasebnost. Brez spama!
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja